Pienoismallit.net

ANA Boeing 767-300(ER) JA606A

Fly!Panda-erikoismaalaus kesällä 2014

Tämä malli voisi hyvin olla oma panokseni "Keskeneräisiä valmiiksi"-ryhmärakenteluun, Hasegawan vanha mutta hyvä 767-sarja sai odotella inspiraatiota useammankin kerran vaikka aihe oli suhteellisen mielenkiintoinen ja All Nippon Airwaysin maalauskaavio vähintäänkin erikoinen.

Laajarunkoinen Boeing 767 suunniteltiin 70-80-lukujen taitteessa yhdessä kapearunkoisen sisarmallinsa B757:n rinnalla ja pääasiallisin tavoite oli polttoaineen säästö yhdistettynä suhteellisen pitkään kantamaan, johon pyrittiin oman aikansa huipputekniikalla ja mm. CAD-suunnittelulla. Aikaisemmat kolmimoottoriratkaisut (DC-10, TriStar) olivat kilpailleet toisensa henkihieveriin ja uusi eurooppalainen haastaja Airbus A300 alkoi olla jo varteenotettava tekijä noin 250-paikkaisten laajarunkokoneiden markkinoilla.

B767 oli ensimmäinen Boeingin matkustajakone jossa lentomekaanikon tehtävät siirrettiin tietokoneistetun "lasiohjaamon" avulla kapteenille ja perämiehelle, vaikka perinteinen 3 hengen ohjaamo olikin aluksi optiona mukana. Osoituksena B767:n teknisestä luotettavuudesta se sai ensimmäisenä Yhdysvaltain ilmailuviranomaisilta luvan 2 tunnin ETOPS-lentoihin, siis reitteihin jotka kulkevat esim. merten yli 120 minuutin lentoajan etäisyydellä lähimmästä hätä- tai varakentästä. Konsepti oli sen verran onnistunut, että vuosituhannen vaihteen tienoilla 767-koneet ylittivät Atlantin useammin kuin kaikki muut konetyypit yhteensä.

Hasegawan 1:200-mittakaavan 767-300 julkaistiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1984 All Nippon Airwaysin "Triton Blue"-kaavion siirtokuvilla. Sarjan ikä näkyy lähinnä vain kohoviivadetaljeissa ja ehkä joissakin sovitteissa, koska muotojen ja kokonaisvaikutelman puolesta pidän sarjaa hyvin onnistuneena. Sen mitä itse olen UPS:in, American Airlinesin, TuiFly:n ja muiden operaattoreiden oikeita 767-koneita nähnyt niin Hasegawan malli muistuttaa todella paljon esikuvaansa ja on siitä helposti tunnistettavissa. Tarkkaan ottaen 1984 julkaisu on perus-300 kun tämä Pandamalli on pidemmän kantaman ER-versio, mutta koska erot ovat polttoainetankkien määrässä ja suuremmassa sallitussa lentoonlähtöpainossa niin ainakaan 1/200-mittakaavassa ulkoisia eroja ei ole.

Rajoitetun painoksen julkaisu ANA:n Kiinan-reittien 20-vuotisjuhlamaalauksesta Fly!Pandasta ei ollut erityisesti puutelistallani, olisin ehkä mielummin rakentanut suoraan laatikosta American Airlinesin version mutta kun Hobby Pointissa ei taannoin sattunut muuta sillä kertaa hyllyssä olemaan niin parempi tuokin kuin taas yksi Triton Blue-kaavion malli.

Rakentelusta ei ole ihmeempää kerrottavaa, kittiä meni ehkä vähän enemmän kuin Hasegawan kanssa normaalisti ja kohodetaljeja piti hioa pois mutta mihinkään varsinaisiin ongelmiin ei tämä projekti hyytynyt. Rungon valkoinen piti joka tapauksessa maalata useampaan kertaan niin sama se oli siistiä saumoja vielä maalausten välissäkin. Maalaukset menivät samaan tyyliin: kun sitä inspiraatiota oli kertynyt edes sen verran että sai ruuvattua ruiskun kompressoriin niin isompia ongelmia ei ollut. Perusmaalausten jäljiltä jäi kyllä kaikenlaista pientä meikkaamista ja paikkaamista mutta sitä nyt yleensä vaan tulee muutenkin.

Tässä vaiheessa en ollut vieläkään ihan vakuuttunut pandakaavion ansioista (enemmän tuo muistuttaa jotain lehmäkuviota jos minulta kysytään…) ja pohdin jopa tarvikesiirtokuvien hankintaa. Säästäväisyys kuitenkin voitti, sarja kun ei itsessään ollut mikään erityisen halpa niin en vain halunnut sijoittaa enää enempää rahaa tähän projektiin. Itse siirtokuvista jäi silti vähän kaksijakoinen olo, toisaalta painojälki oli oikein siistiä ja mitat kohdillaan mutta siirtokuvakalvo oli paksun oloista ja ikävän vettähylkivää siten, että lattiavahan pintajännitys veti nesteet iloisesti pisaroiksi pois siirtokuvien päältä. Tämähän ei muuten olisi ongelma, mutta aika monta detaljia (ovet, ikkunat, rekisterit ym. detaljit) piti laittaa jo alla olevan siirtokuvan päälle. Lattiavahan läträämisestä huolimatta hopeointia esiintyi kiusallisen usein, joten 00-koon näädänkarvasivellin sai taas töitä.

Isoihin mustiin siirtokuvaläiskiin piti muutenkin tehdä strategisia viiltoja ja jopa reikiä jotta ne sai istumaan runkoputken pintaan, näitä toimenpiteitä piti taas paikkailla varovasti mattamustalla. Näiden paikkojen päälle tuli vielä lattiavahat suojakalvoksi, koska käyttämäni loppulakka eli Revellin matta on sen verran tujua kamaa että siveltimellä levitettynä liuottaa jopa kuivunutta mattamaalia mennessään. Toisaalta lattiavaha auttoi tasoittamaan paikkauksia muuhun ympäristöön nähden. Mattalakan olisi voinut tietysti vetää ruiskulla, mutta kerrospaksuuksien hahmottaminen on jotenkin vaikeampaa ja koko ajan on tunne ettei oikein näe kunnolla mitä tapahtuu.

Varsinainen taustoittava tutkimustyö ja referenssien metsästys jäi tällä kertaa vähemmälle, ehkä ajattelin että tuollaisen nykykoneen nyt rakentelee vaikka omien muistikuvien ja yleistietämyksen pohjalta ja Hasen laatikossa oli tällä kertaa oikein hyvät kuvat molemmilta sivuilta siirtokuvien asettelua varten. Silti oli iloinen yllätys miten hyvin valmis malli näyttää esikuvaltaan kun kuviin vertaa, ja kuvien mukaan onkin mentävä koska tätä koneyksilöä tuskin näkee ilman bongausreissua Kaukoitään. Eipä mennyt tuo kaikki työ noiden siirtokuvien kanssa hukkaan, malli taitaa esittää konetta vuoden 2014 teippauksissa koska ainakin punaisissa Panda-teksteissä on ollut jotain eroa matkan varrella.

Lähteet:

Redding, Robert ja Yenne, Bill: Boeing - planemaker to the world. Bison Books, 1983

Boeing.com: 767
Flickr.com: JA606A Fly!Panda
Scalemates: Hasegawa 10632 Boeing 767-300 Fly Panda
Wikipedia: Boeing 767

Laitanpa nyt kuvauskalustonkin, kun tästä on ollut keskustelua:

Kamera: Canon EOS 450D (APS-C, eli ns. kroppikenno)
Objektiivi: Canon EF-S55-250mm f/4-5.6 IS II (ns. tele-kittilinssi, kinovastaavuus 1,6x)
Jalusta: Benro IT25+IH1 kuulapää (Travel Angel)
Oletuskuvan polttoväli: 65.0mm
ISO: 200
Aukko: 18
Suljinaika: 0.6 sek.
Automatiikka: Aperture-Priority AE
Valotuksen mittaus: Piste
Valotuksen korjailu: +1/3
Kuvan muoto: RAW (valkotasapainon säätö vasta kuvankäsittelyssä)
Väriavaruus: sRGB
Highlight tone priority: 0:Disable

Ohjelmat:
RAW-konvertteri: Canon Digital Photo Professional
Viimeiset viilaukset: Gimp 2.8

Valot:

3x Airam GU10 4,5W LED-spotti (2700K, yleisvalo)
1x E27 52W halogeeni + leivinpaperihajoitin (2700K, yleisvalo/kohdevalo)
1x Ikea G4 halogeeni 10W (2700K, kohdevalo)

Värilämpötilat valmistajan ilmoittamia, ovat kyllä silmämääräisesti aika lähellä toisiaan. Valotehoa on n. 250 lumenia/lamppu, paitsi tuo 52W halogeenin 840 lumenia (josta leivinpaperi hukkaa osan). Android-kännykän taatusti viitteellisen valaistusmittarisovelluksen mukaan lumeneita on jotain 1200-1300. Värintoisto pitäisi olla kunnossa koska halogeenit :)

Kommentit

Sika…eiku Pandahieno!! Taas osoitus siitä, että lisää yleissivistystä saa kun seuraa PMnetiä… Todella hieno lopputulos! Pidän kovasti tällaisista erikoismaalauksista. Toivoisinkin, että Finnair laittaisi vuonna 2017 koneisiin erilaisia erikoismaalauksia! Esim. Jean Sibelius, Paavo Nurmi, Muumit, talvisota, sotakorvaukset, Nokia yms.
Mutta malliin palatakseni - UPEA!! Täysin myyty!
Komea on lehmäkaavio.:) Hasegawan pikkuskaalan koneet ovat mielestäni onnistuneita esityksiä. Hasegawan siirtokuvissa on tosin joskus ollut ihme ongelmia: välillä ei pehmennin tunnu purevan ollenkaan, välillä taas Micro Solin jäljiltä kuva ei oikene. Kaapissa odottaisi triplaseiska ja KLM:n siirtokuvat, pitäisiköhän…
wade 8.2.2016 21:23 Vastaa lainauksella
Kiitos kommentista, onhan tuo Panda-kaavio sentään aika selkeä ja graafisesti rauhallinen ollakseen japanilainen "kawaii" (söpöily)-aihe. Mielummin tätä hyllyssä katselee kuin jotain Pokemon- tai Hello Kitty -sillisalaattia :)

Vaikka olisi tuollainen ANA:n Valaskin aika hieno..!
Totuttuun tapaan wadelta priimaa rakennusjälkeä, ja plussaa myös tekstistä! Makuasia, mutta itselle ei moiset motiivimaalaukset uppoa, pilaavat mielestäni lähes aina lentokoneen linjat. Mutta hienosti toteutetussa mallissa se on sivuseikka! Itselläni on työpöydällä 767-300 mittakaavassa 1/144, ja aina jaksaa hämmästyttää kuinka paljon pienempi malli on 1/200 mittakaavassa.
Toi revellin-purkki oli hyvä laittaa tuohon kuvaan mukaan. Antaa hyvän mittakaavan. Taitavaa työtä kertakaikkiaan! Alkaa olla mulle jo liian pieni mitta kaikki yli 1:100 menevät :)
wade 9.2.2016 19:13 Vastaa lainauksella
A Lappalainen kirjoitti:
--Hasegawan siirtokuvissa on tosin joskus ollut ihme ongelmia: välillä ei pehmennin tunnu purevan ollenkaan, välillä taas Micro Solin jäljiltä kuva ei oikene. Kaapissa odottaisi triplaseiska ja KLM:n siirtokuvat, pitäisiköhän…
Kiitos palautteesta! Ilman muuta pitäisi, Hasen 777 menee mun mielestä helpommin kasaan kuin tämä 767 ja KLM on aina hieno kaavio :) Corogardit vaan saattaa olla pieni miinakenttä, Boeing tarjosi/tarjoaa niitä optiona triplaseiskaan ja tarkkana saa olla jopa koneyksilön kanssa…

Osasin kyllä odottaa vaikeuksia noiden mustien läiskien kanssa, nyt jos rakentaisin saman uudestaan niin leikkelisin valmiiksi arkilla melkein pelkiksi ääriviivoiksi ja maalilla loput. On mulla jotain Humbrolin pehmennintä mutta en viitsinyt edes kokeilla kun taitaa olla aika tehotonta litkua muutenkin. Se unohtui myös mainita että siirtokuvien liima oli varsin tiukassa, liotusajat oli huomattavan pitkiä eli ilmeisesti tämä "Limited Edition" arkki on teetetty muualla kuin tavallisesti.
wade 9.2.2016 19:21 Vastaa lainauksella
Heikki Väyrynen kirjoitti:
Itselläni on työpöydällä 767-300 mittakaavassa 1/144, ja aina jaksaa hämmästyttää kuinka paljon pienempi malli on 1/200 mittakaavassa.
Joo, 767 on luonnossa ihan iso kone ja tuleehan sille 1/144-skaalassa mittaa. Näissä laajarunkoisissa 1/200 on ihan näppärä mittakaava, kun Hasegawan kapearunkoiset Airbussit tai Boeingit menee vähän jo sinne Herpa-valmismalliosaston puolelle.

Rakennatko muuten Revellin vai Zvezdan 767:ää? Laitapa tänne kun valmistuu!
wade 9.2.2016 19:27 Vastaa lainauksella
Stadin Jukka kirjoitti:
-- Alkaa olla mulle jo liian pieni mitta kaikki yli 1:100 menevät :)
Kiitos kannustuksesta, rakentelulasit on tällä hetkellä +4 ja ne on ihan välttämättömät tämän 1/200-skaalan kanssa :)
?????
wade 12.2.2016 10:23 Vastaa lainauksella
Kai-Petri Gustafsson kirjoitti:
Jotkut ne sentään inspiroituvat samaan mallin valmiiksi ja jotkut (lue: Kusti) eivät. No jospa jossain vaiheessa saisi julkaistavaa aikaiseksi.

Ehkä jotain "elävöittämistä" kaipaisin, mutta hei, nyt on kiiltoaste "miun makkuun".
Kiitos, arvasinkin että ainakaan ei jää loppulakkauksesta kiinni :) Tällä kertaa kiiltoasteen valinta oli henkisesti helpompaa koska lootan kansikuvassa esikuva näytti jo valmiiksi vähän likaisen himmeältä.

Elävöittämistä yritin noihin laippoihin/siivekkeisiin mutta olikin tuo oma BAC 707 vähän liian lähellä Hu 147:aa, ja lakka päällä latistaa sävyeroja vielä lisää. Mulla on kyllä projektina sekoitella omat Airbus- ja Boeing-harmaat näihin pikkuskaaloihin mutta sävyjen silmämääräistä vertailua lentäviin esikuviin ei ehkä kannata tehdä just tähän vuodenaikaan…

Tästä on ollut jo puhettakin että ei näitä kannata väkisin vääntää valmiiksi, mielummin sitten odottaa siihen asti että edes pientä kipinää syttyy. Tämä 767 oli vaan kumma tapaus kun halusin kuitenkin nähdä mitä tästä sarjasta tulee ja mallin valmiina eikä mikään varsinaisesti erikseen tökkinyt; rakentelu ei vaan tuntunut edistyvän?