Pienoismallit.net

Mark IV Male

Ensimmäisen maailmansodan Brittitankki

Herätteen tämän Suuren Sodan Brittitankin valmistamiseen sain kuluvan vuoden elokuussa Parolan panssarimuseolla pidettävästä Armour Challenge-tapahtumasta. Siispä tutkiskelemaan mallikauppojen tarjontaa ja Kuivalaiselta löytyikin Takomin Mark IV Hermaprodite-versio. Koska kyseistä sekaversiota ei ensimmäisen maailmansodan taistelukentillä liene liikkunut ,päätin rakentaa ko. mallista Male-version koska sarjan osat sen mahdollistivat. Lisäksi hommasin Aberin etsisetin lisukkeinaan kaksi alu-tykinputkea sekä 3 messinkistä Lewis-konekivääriä.
Sarjan osat ovat hyvin detaljoituja ja muutenkin asiallista ja laadukasta työtä, esimerkkeinä piiloon jäävät tykkien/tykkitornien osat, vetolaitteiston hammasrattaat ja ketjut sekä tykkitornien ovien sisäpuoliset kahvat ym. yksityiskohdat. Telaketjut ovat sarjan omaa valmistetta ja laadukasta työtä. Telapalat ovat resiinin oloista, suht kovaa muovia johon muoviliima ei kovinkaan hyvin tehoa. Telat kasataan helppotöisesti ns. snap-on menetelmällä. Päätin myös rakentaa skrätsinä puusta ja messinkiosista ns. telatukin jota käytettiin vaunun teloihin kiinnitettynä ylitettäessä tavallista hankalampaa maastonkohtaa esim, isoa kranaattikuoppaa tms.
Mallin maalasin Tamiyan maaleilla ja kynäruiskulla. Säistykset tein AK.n ja MIG.in tuotteilla ( pigmentit, filtterit yms.).
Kaikkinensa Takomin sarja oli mukava kasattava ja sen mukana tulee jämäkkä messinkipeltinen etsisetti, yksi aluputki sekä parinkymmenen sentin pituinen pätkä kettinkiä( jonka kadotin lavuaarin syövereihin) Ko. Special Edition sarjan puutteena voidaan katsoa olevan siirtokuvien puuttumisen ja jotka teetin mallarikaverini suosiollisella avustuksella.
Käyttämiäni referenssikirjoja : Mika Vuolle; Ensimmäisen Maailmansodan panssarivaunut ; Haynes, Great War Tank Mark IV;Owner´s Workshop Manual ; Osprey/New Wanguard, British Mark IV Tank. Lisäksi netin syövereistä kaivelemani lukuisat kuvat ja artikkelit ko. tankista olivat apuna ja tukena erityisesti maalaus- ja säistysvaiheessa.

Kommentit

Hienon näköinen malli ja upeasti säistetty! Tuo rakentamasi telatukki on myös hyvin onnistunut ja en toki tiedä tarkkaa käyttötapaa, mutta mikäli olisi ollut käytössä niin siinä lienisi telojen aiheuttamia jälkiä yms.?
Kiitos Jaakko! Painelin puuhun skrubuja ja klommoja vaan eivät näy hyvin kuvissa. Referenssikuvien perusteella ko. tukeissa ei näy pahempia vaurioita. Joissain kuvissa tukit ovat halkeilleet kuten puu kuivuessaan ja vanhetessaan saattaa tehdä.
Vakuuttavan näköistä pintakäsittelyä olet tehnyt! Näyttää juuri siltä kuin pitääkin eli painavalta ja likaiselta raudalta. Tuo tukki näyttää siltä kun olisi puusta tehty, eli olet siinä hyvin onnistunut. En voi kuin ihmetellä näin upeaa työn jälkeä.
Kiitos Janne! Lisäsin kansioon vielä referenssikuvan telatukin käytöstä.
Rujon kaunis malli! Maalaus ja pintakäsittely todella hienoa! Nuo tarvikeputket ja kk:t todella tyylikkäitä. Nyt ei huutaisi kuin sopivaa alustaa… Kolmatta kertaa nyt kuvia katson, enkä voi kuin kadehtia!!
Tervehdys,

Nätti ja onnistunut malli! Oma "Lodestar" mallini on jo useamman kuukauden odottanut pintakäsittelyä. Toivonpa onnistuvan yhtä hyvin, mallin pintakäsittely kun on aina hieman "Isommassa kädessä" ja mokaaminen on yllättävän helppoa. Omassa mallissani ei ole noita telojen levennyksiä enkä käyttänyt lisäosia. Itselläni oli yllättäviä sovitusongelmia kasemattien ja rungon sivulevyjen kanssa, eli piti käyttää täytteenä muovirimaa. Mitä Tamiyan sävyä käytit perusvärinä? Itse tein Tamiyan Khakista XF-49 ja XF-52 väreistä silmilleni sopivan rusehtavan värin. Ilmeisesti nämä raskaammat vaunut olivat Khakin rusehtavia ja kevyemmät jalkaväen tukivaunut (Whippet) olivat sammaleen vihertäviä tai sinnepäin.

Takomin Female-vaunusta tein nelivärisen saksalaisilla merkinnöillä, mutta siitä sitten enemmän kun saan mallit käsiteltyä, valokuvattua ja laitettua kuvat tänne.

T. Jake
Kiitoksia! Samoja Tamiya-sävyjä näytät käyttävän kuin minä :) Ja ihan samoja tuntemuksia on minulla aina kun ryhdyn säistämishommiin. Tykkitornien kanssa jouduin hieman säveltämään eli laittamaan millin styreenilevyn palat tykkien suojapanssarien ja kasematttien katon väliin poistamaan ylimääräisen väljyyden.
Mahtavan näköinen Mark nelonen! aidon sekä vakuuttavan näköinen säistyksineen, myös tukki näyttää todella tukilta ja siihen kuuluvat rautakilkkeet myös siltä miltä pitääki. Hyvää työtä!!
Kiitos kommentistasi Jean!
Mahtavaa jälkeä. Erityisesti pidän säistyksen ilmavuudesta ja erilaisista sävyistä. Kuvien perusteella kokonaisuus ei ole mennyt liian tummaksi, mikä on usein itselläni ongelma. Olet hyvissä ajoin liikkeella ajatellen AC:tä :0)!
Kiitokset kiitoksista! Olen tietoisesti pyrkinyt pitämään mallin perussävyt ennen säistämistä todella vaaleina. Jokainen lisäkerros tummentaa sävyjä suojalakkauksesta alkaen. Tässähän muuten ehtisi väkertää vielä yhden panssarin ennen Parolan tapahtumaa 😆
Erkki Heiskanen kirjoitti:
Kiitokset kiitoksista! Olen tietoisesti pyrkinyt pitämään mallin perussävyt ennen säistämistä todella vaaleina. Jokainen lisäkerros tummentaa sävyjä suojalakkauksesta alkaen. Tässähän muuten ehtisi väkertää vielä yhden panssarin ennen Parolan tapahtumaa 😆
kevyesti :0)
Onnittelut Viikon Mallista!
Kiitokset!
Onnittelut viikon mallista täältäkin!
Kiitos Janne!
AJ 27.2.2016 20:13 Vastaa lainauksella
Moi Erkki, Onnittelut ansaitusta viikon mallista ja myöhäiset kehut erinomaisesta vaunumallista. Ylläolevia kehuja kompaten, loistava! Parhain terveisin, AJ
Kiitokset AJ!