Pienoismallit.net

Fiat G.50

FA-25

Fiat G.50 oli ensimmäinen Italialainen sarjatuotantoon päässyt yksi-ja alatasoinen hävittäjäkone jossa oli sisäänvedettävät laskutelineet. Suomeen näitä koneita hankittiin talvisodan aikana yhteensä 35 kpl.

Kone oli varsin menestyksekäs niin talvisodassa kuin myöhemmin jatkosodassakin. Koneella saavutettiin yhteensä 99 ilmavoittoa ja oli voittosuhteeltaan paras konetyyppi jatkosodassa, yhtä alasammuttua Fiatia kohden maksoi se viholliselle 44 konetta. Menestynein Fiat lentäjä oli Mannerheimristin ritari lentomestari Oiva Tuominen, joka saavutti Fiatilla yhteensä 23 ilmavoittoa.

Tämä FA-25 oli luutn. Olli Puhakan ( 3/Lentolaivue 26:n päällikkö ) nimikko, hän saavutti yhteensä 13 ilmavoittoa Fiateilla. Malli esittää koneen asua joulukuussa 1942 Kilpasillassa Karjalan kannaksella.

FA-25 saapui Suomeen hieman ennen talvisodan päättymistä, eli 2.3.1940 ja viimeinen lento oli 18.10.1945 Kauhavalla koneen tuhouduttua. Lentotunteja ennätti kertyä yhteensä 312.25.

Kone on maalattu normaali kenttävihreällä mustin naamiokuvioin. Alapinta alumiinilakkaa ja keltaiset itärintamatunnukset rungossa ja siiven kärjissä alapinnalla, pyrstössä keltainen ykkönen. Kone oli varsin mukava rakennella, eikä isompia kämmejä käynyt. Jonkin verran oli sovitusongelmia ja kittausta, mutta ei riesaksi saakka. Moottoriin lisätty työntötangot, muuten suoraan laatikosta. Potkureita, spinnereitä ja antennilankavaihtoehtoja oli useita riippuen siitä kenen koneyksilöä olit tekemässä. Joitain virheitä oli itse ohjeissa ( mm. venturiputken paikka ) mutta niistäkin selvittiin kaiketi kunnialla.

Maalaus LifeColorin ja Vallejon akryyleillä siveltimillä. Pakokaasuvanoja Tamiyan pigmenteillä ja kulumia raaputeltu "sopivasti" ( koko malli maalattu ennen varsinaisia pintavärejä Vallejon alumiinimaalilla ). Vasemman siiven ohjaussiiveke on ilman keltaista naamioväriä koska se oli vaihdettu ja sitä ei oltu vaurion jälkeen vielä ennätetty maalata. Lopputulokseen olen suhteellisen tyytyväinen.

Kommentit

Sävyt näyttävät todella hyviltä. Maalipinta Fiiuille tyypillisesti "rupinen". Loppujen lopuksihan Suomeen saakka pääsi vain 33 Fiatia. Jännä minkälaisilla "ryskyillä" ilmavoimiemme lentäjät saavuttivat tuloksia (Gladiator, Fokker D XXI, Fiat, MS 406…). Oikeastaan hävittäjistä ainoastaan Mersut ja pommareista Ju-88 olivat oikeita sotakoneita.
Näitä ilmavoimien koneita vaan ei voi olla liikaa tällä saitilla. Pidän lopputuloksesta kovasti!
Tally-ho 22.2.2016 20:11 Vastaa lainauksella
Kerta kaikkiaan hienosti onnistunut malli. Värisävyt ovat mielestäni kohdallaan ja mallin kulahtaneisuuskin hyvin aidon näköistä. Onneksi olkoon hienosta Fiatista!
Hieno Fiat. Olen jo aikaisemminkin ihastellut Markun pensselin jälkeä mutta taas täytyy todeta että upeaa se vaan on. Kaikin puolin tasapainoinen malli myös kulumien osalta. Jos olisi pakko kitistä jostain niin itse ehkä haluaisin nähdä potkurissa ja moottorin suojuksessa muutaman hopealäiskän kulumisen merkkinä.
Tykkään kyllä.
Yksi kysymys: minkäs takia siipien kansallisuustunnukset ovat eri kokoa lateraalisesti?
Eikös näissä Fiiuissa ollut niin, että koneisiin vaihdettiin toisen yksilön siipi jolloin myös kansallisuustunnuksien koko saattoi olla erilainen eri siivissä…
Arvasin, että joku tämmöinen selitys siinä on - Markku viittaakin "vaurioon" aiemmin.
(Tuollainen raina tuli Fiatin valmistuksesta kerran katsottua, moottorin koneistaminen on melko vauhdikasta tämänkin päivän mittapuun mukaan: Linkki)
Kiitokset kommenteista ja arvosteluista.

Petri, hyvä kun olit tarkkana noissa koneiden lukumäärätiedoissa, 35 tilattiin mutta vain 33 päätyi Suomeen saakka. FA-8 tuhoutui jo Ruotsin Västeråsissa kun koneen ohjaaja unohti kääntää polttoainevivun varasäiliöltä pääsäiliölle ja toinen ( FA-7 ) katosi huonossa säässä siirtolennolla Västeråsista Suomeen Itämeren aaltoihin. Konetta ohjasi Unkarilainen vapaaehtoinen vänrikki Wilmos Bekassy. Hauska yksityiskohta oli muuten se että kaksi ensimmäistä konetta nimettiin ensin väärin SA-1 ja SA-2, kun luultiin että koneet olivat toisen Italialaistehtaan Macchi MC200 Saetta koneita. Siis luultiin??

Jari, potkuriin ja spinneriin en tietoisesti kulumia hirveästi raaputellut ja kuten täälläkin on useasti puhuttu niin ei ne välttämättä kovin kulahtaneilta aina edes näyttäneet. Saman voi todeta useista referenssikuvista. Liekö syynä että niitä vaihdettiin koneisiin myös aina välillä tai sitten niihin ei vain kohdistu sellaisia kulumisrasituksia kuin muihin pintoihin. Ehkä moottorin suojapeltiin olisi kulumia voinut tehdä, siinä olet oikeassa. Nuo kulumat tein muuten eri tavalla kuin aiemmin. En maalannut niitä, vaan raaputtelin hammastikulla maalia pois, koko konehan oli "pohjamaalattu" alumiinisävyyn Vallejon litkulla ja pintamaali irtosi siitä joten kuten helposti ennen lakkausta.

Joije, juurikin niin kuin Petri jo kertoikin, koneeseen oli siipi vaihdettu ja siksi kansallisuustunnukset eri kokoiset. Mitä lueskelin noista Fiateista yleisemmiminkin, niin olivathan ne aika kovassa käytössä ja siksi niille myös sattui ja tapahtui. Aina ei jokaisessa huollossa ennätetty kaikkea parsia, siksi aika kirjaviakin versioita niistä oli. Tämä nimikkokone FA-25 meni jo kolmantena päivänä Suomeen tulonsa jälkeen laskussa ympäri Hollolan Pyhäniemen kentällä.
perttiL 24.2.2016 22:21 Vastaa lainauksella
moi markku,

Hyvinkin hienon ja näyttävän FA:n mallin olet rakentanut … onnittelut. Mutta mistäpä lie keksit, että kaksi ensimmäistä konetta FA-1 ja -2 olisi nimetty väärin SA-1 ja -2, kun luultiin niitä Saetta-koneiksi…? Ei nimetty … eikä luultu …

mallailuterveisin perttiL
Tero Tyni 25.2.2016 09:11 Vastaa lainauksella
perttiL kirjoitti:
moi markku,

Hyvinkin hienon ja näyttävän FA:n mallin olet rakentanut … onnittelut. Mutta mistäpä lie keksit, että kaksi ensimmäistä konetta FA-1 ja -2 olisi nimetty väärin SA-1 ja -2, kun luultiin niitä Saetta-koneiksi…? Ei nimetty … eikä luultu …

mallailuterveisin perttiL
Mut, nyt kiinnostaa… Kuinka ei? Kun jokainen google-hakukin aiheesta nostaa ainakin yhden kuvan, jossa on moinen rekisteritunnus?

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/12/60/24/126024.jpg[/img]
Taisi Pertti tarkoittaa, että rekisteritunnuksen kirjaaminen muodossa SA- ei johtunut luulemisesta. Käsittääkseni kyse oli Ruotsissa tapahtuneesta virheestä. Rekisteritunnusta ei kuitenkaan haluttu vaihtaa muotoon FA-, koska tuo SA- tunnus oli jo ilmoitettu mm. ilmatorjuntaan, lennonjohtoon yms.
perttiL kirjoitti:
Mutta mistäpä lie keksit, että kaksi ensimmäistä konetta FA-1 ja -2 olisi nimetty väärin SA-1 ja -2, kun luultiin niitä Saetta-koneiksi…? Ei nimetty … eikä luultu …

mallailuterveisin perttiL
Moi Pertti, tuolta ilmakilta.info/fiatg50.php nettisaitilta luin ( artikkelin loppupuolella ). Minusta oli vain niin hauskasti sanottu…luultiin… Olisi koneiden mukana luullut tulevan joitain huolto-ja varaosakirjojakin, mistä voisi päätellä mikä kone on kyseessä. Liekö kiire ollut? Myös muistaakseni Suomen Ilmavoimien Hävittäjät osa 1 kirjassa oli maininta tuosta väärin merkkauksesta.
perttiL 25.2.2016 12:27 Vastaa lainauksella
Moikka asiasta kiinnostuneet …

Petri J. juurikin totesi sen, minkä toin esille. Kaksi ensimmäistä Fiat'ia, SA-1 ja -2, eivät saaneet (virheellistä) SA-tunnusta sen johdosta, ettei muka olisi tiedetty mistä konetyypistä oli kysymys, eikä varsinkaan siksi, että koneita olisi "luultu" MC 200 Saetta - koneiksi.

SA-1:sestä on useampikin valokuva, SA-2:sesta tiettävästi ei. Ja ainakin yhdellä 1/72-decali-arkilla on tunnukset SA-1:selle. Eli siitä ei ole kyse, että oliko ko tunnukset hetken käytössä, vaan siitä, että "mistä syystä".

Fiatit eivät tulleet "yllätyksenä ja pyytämättä" vaan rahalla ostamalla. Kyllä ostaja täysin tiesi, mitä koneita oli ostanut. Yhtä vähän oli kiireestä kysymys.

Ja Petri kertoikin syyn tunnukseen. Jostakin syystä ruotsalaisille sattui erehdys siinä, kun he ilmoittivat koneet ja niiden tunnukset Ruotsin Ilmavalvonnalle ym viranomaisille ko. koneiden siirtolentoa varten Ruotsista Suomeen.

Eli kirjoitusvirheestä tjms syystä johtuen noihin ilmoituksiin koneiden tunnukset tulivat väärään muotoon: SA. Oli paljon helpompaa ja nopeampaa laittaa koneisiin "väärä" tunnus SA-1,2 ja lentää ne niillä tunnuksilla Suomeen. Kuin alkaa tekemään uutta, korjattua ilmoitusta joka ainoaan paikkaan Ilmavalvonnassa. Tämän kummemmasta ei tässä tapauksessa ollut kyse…

Mutta joka tapauksessa hieno malli on kyseessä…

mallailuterveisin perttiL

p.s. Ilmasillan Tapio Huttusen artikkelissa tarina tämän SA-tunnuksen osalta on vetäisty hatusta …

sama
Kiitos Pertti seikkaperäisestä selvityksestä, uskotaan siis ettei kysymys ollut siitä ettei tiedetty mitä ostettiin.

Oletettavasti nuo kaksi ensimmäistä konetta myös koottiin Ruotsissa kuten muutkin ja siirtolennettiin sieltä sitten Suomeen, siitä en ole löytänyt kylläkään mitään merkintää. Noiden kahden ensimmäisen koneen osien kulkureitti oli kuitenkin erilainen kuin muiden ( mikä mainitaan tuossa Ilmakillan jutussakin, samoin Suomen Ilmavoimien Hävittäjät kirjassa ).

Uudet FA-1 ja FA-2 tunnukset nuo edellä mainitut koneet saivat 30.01.1940 ja ennätipä SA-1 tunnuksinen kone saada kaksi ilmavoittoakin ennen tunnuksien muuttamista pudottamalla kaksi pommaria ( SB-2 ja DB-3 ).
perttiL 26.2.2016 08:41 Vastaa lainauksella
Kiitos vaan markku,

Eipä tässä tosiaan ole kummoisesta asiasta kyse. En tiedä, mutta oletan, että hupaisa tarina Fiatin luulemista Macchin Saettaksi on saanut alkunsa vanhasta 70-luvun alun Suomen Siivet -lehden jutusta. Jutussa ilmailuhistorian moniosaaja Mauno Salo kertoili Fiatista. Ja tässä jutussa hän arveli kuvan kera, että olisiko SA-tunnus johtunut siitä, että "konetta luultiin Saetta'ksi". No ei luultu …

mallailuterveisin perttiL