Pienoismallit.net

Mk.IV Female

Ensimmäisen maailmansodan klassikkovaunu

Tämä malli meni itselläni prioriteettilistan kärkeen välittömästi, kun kuulin että Tamiyä ja Takom julkaisevat mallin aiheesta. Olin aikanaan aloittanut Emharin varsin ankean sarjan rakentamisen, mutta heitin aihion surutta roskiin heti, kun uusien mallien ilmestyminen oli ehdottoman varmaa. Ensimmäisen maailmansodan vaunut ovat aina kiinnostaneet, mutta malleja näistä ei ole juurikaan ollut aiemmin saatavilla. Viime vuosinahan tilanne on tosin muuttunut varsin hyväksi.

Rakentaminen oli ihan kivaa, mutta tarkkuutta vaativaa. Konekiväärien asennuksessa oli muistaakseni helppo liimata osia väärään asentoon ja telatukin kiinnitys etsiosineen ja ketjunpätkineen oli varsinaista tuskaa. Telaketjut korvasin Friulin metalliteloillaTakomin sarjan telakengät koostuivat kolmesta osasta ja ne olisivat olleet järjettömän työläät rakentaa. Takom julkaisi myöhemmin erillisenä uuden telasatsin, jossa telakengät koostuvat yhdestä osasta ja ne on helppo liittää toisiinsa, tällaiset telat on ilmeisesti myös uudemmissa julkaisuissa.

Maalauksen tein kohtuullisen kulahtaneen näköiseksi, mutta en kuitenkaan lisännyt malliin mutaa enkä öljyvalumia. Tämä johtuu siitä, että maalaus on tavallaan kesken. Aloitin Ypresin taisteluun sijoittuvan dioraaman rakentamisen Emharin mallin ympärille jo n. viisi vuotta sitten ja jos se joskus valmistuu, niin viimeistelen vaunun maalauksen. Kyseinen syksyllä 1917 käyty verinen taistelu tunnetaan tykkitulen repimästä ja sateen läpikotaisin kastelemasta liejumaastosta, eli vaunun päällekin on tiedossa siinä vaiheessa mutaa ym. törkyä.

Vaunun katolle ja telatukin kiskoille voi lisätä aika paljon chippailua ja muuta kulumajälkeä. Erilaisten siirtymien aikana vaunujen päälle voitiin kasata aika paljon tavaraa ja ylimääräisiä polttoainekanistereita ym. Luin englantilaisen vaunumiehen muistelmat ja hän kuvaili, kuinka panssarijoukot olivat sikäli hyvässä asemassa, että he pystyivät helposti siirtelemään suuria tavaramääriä, sekä ohjesäännön mukaan varustukseen kuuluvaa, että matkan varrelta "mukaan tarttunutta" tavaraa.

Ensimmäisen maailmansodan vaunumallit ovat mukavia maalausharjoittelun kannalta, paljon pultin kantoja ym. yksityiskohtia, joihin voi harjoitella korostusmaalausta ja erilaisia tekniikoita.

Mallilla ei ole tarkkaa esikuvaa, mutta naamioväri, sarjanumeron paikka, tunnusnumero ja vaunun nimi ovat tyypillisiä vuoden 1917 loppupuoliskon vaunuille. Englantilaiset vaunupataljoonat oli tähän aikaan merkattu kirjaintunnuksin ja ohjeistus oli, että esim. D-pataljoonan vaunujen nimet alkavat D kirjaimella jne. Tämän lisäksi vaunuihin merkattiin usein pataljoonan kirjain ja vaunun numero pataljoonassa. Käytetyt naamiovärit ovat luonnollisesti osittain epävarmoja, mutta ruskea on varmuudella käytetty väri. Myöskin vihreitä ja harmaita Mk.IV vaunuja on saattanut olla olemassa.

Kommentit

Hyvän näköinen vaunu. hienosti toteutettuja detaileja. Jotenkin vaan tälläinen kulunut vaunu huutaa alustaa (maapohjaa) ympärilleen. Toivon mukaan dion saat valmiiksi ja vaunu pääsee oikeuksiinsa.
On siinä niitti poikineen :D. Hienosti maalattu & kulutettu. Kuten edellinen mainitsi niin alusta alle ja hiukan vielä mutaa vaunuun ja teloihin.
Passaa kuvata mistä kohti hyvänsä, niin aina maittaa. On vaan niin hyvin tehty malli, että…
Kuvat kertoo enemmän, kuin sanat.
Täydethän tästä on annettava- Viikon malli saletisti.
Anttiz-h 2.2.2016 18:38 Vastaa lainauksella
Hieno malli. Esikuva on kyllä mielenkiintoinen.
Muutama sananen tällä videolla, tästä mallista: youtu.be/NdWJpHt1Xws
Kiitokset kommentoijille ja tähdittäjille. Jospa jonain vuonna saisi koko WW-1 vaunukokoelman valmiiksi…
Näitä 1. maailmansodan rumiluksia on sivustolle tullut viime aikoina useampikin, mutta kyllä näitä mielellään katselee kun ovat vielä näin tyylikkäästi kuten tämä toteutettuja. Pintakäsittely on vaikuttavaa tässäkin, ei yhtään monotoninen vaikka vihreä onkin. Hienoa työtä.
Onnittelut viikon mallista!
Onnittelut täältäkin!
Kiitoksia!
AJ 21.2.2016 18:07 Vastaa lainauksella
Moi Harri, Onnittelut viikon mallista. Edelläolevia kehuja kompaten vaikuttava ja hieno vaunumalli! Parhain terveisin, AJ