Pienoismallit.net

Chrysler Imperial Limousine 1939

Chrysler Imperial Limousine 1939 on yhdysvaltalainen loistoauto, jota on valmistettu tiettävästi 108 kappaletta. Suomeen on aikoinaan tullut niistä 5-8 yksilöä, joista yksi oli Marsalkka Mannerheimin käytössä sotavuodet. Yhden tiedetään olleen Porissa taksina.
Yhdysvaltain presidentti Rooseveltilla oli puolestaan kyseisen auton alustalle rakennettu avomallinen paraatiauto.
Chrysler oli Mannerheimin toiseksi eniten käyttämä auto Packard Twelven jälkeen. Tarkoituksena oli mallintaa Mannerheimin käyttämää yksilöä, joka kulki SA-1 kilvillä varustettuna.

Pienoismallin tekeminen oli haastava projekti lähdemateriaalin puutteen vuoksi. Viitisen vuotta tiedon jyväsiä keräiltiin sieltä täältä. Korin piirustukset tehtiin Keski-Suomesta löytyneen metsä-auton perusteella joka oli vuosimallia 1938. Kori oli muuten samanlainen 1939-malliin nähden paitsi -38:ssa suora tuulilasi ja -39:ssä jaettu keskipienalla. Tulipellistä eteenpäin vuosimallien erot ovatkin huomattavia.

Myös kenraali Raappanan virka-autona on ollut Chrysler Royal 1937, joka on jopa entisöitynä:
Chrysler 1937

Jokunen kuva Marskin autosta löytyi myös SA-kuva arkistosta:
Leppäsyrjässä 1941

Auto on varustettu lipputangolla ja paloauton sireenillä, joka oli tarkoitettu kapeilla metsäteillä merkin antovälineeksi hevosmiehille, mikäli he eivät muuten huomaa antaa tietä.

Auton väri ei ole musta, vaan todella tumman sininen.

Kommentit

Henkka H 28.1.2016 22:01 Vastaa lainauksella
Tätä hetken tässä ihailin, kunnes äkkäsin että se onkin 1/43! Onpas hieno. Ja täysin tyhjästä aloitettu ilmeisesti. Suomalaista historiaa pienoiskoossa. Eikös tämä ole se sama mistä on entisöintiselostus Seniori Mobilistissa?
JJ Hilska 29.1.2016 17:23 Vastaa lainauksella
Tyhjästä on tämä Marskin Chrysler pienoismalli tehty.
Senior Mobilistissa on kertomus täsmälleen saman mallisen oikean Chrysler Imperialin entisöimisestä, joka on lähiaikoina tuotu Michiganista Suomeen.
AJ 29.1.2016 17:37 Vastaa lainauksella
Moi JJ, Henryä kompaten upea automalli ja vielä scratchinä tehty kohtuullisen vaikeaan 1/43 skaalaan. Loistava aihealue ja kiitos historiikistä. Huipputyötä! Parhain terveisin, AJ