Pienoismallit.net

BMW 3.0 CSL

Le Mans 1974

Bemarien CSL-sarjan autoja olen aina pitänyt paitsi tyylikkäinä niin myös urheilullisina ja hyvinä ajaa. Kilpa-autoina tämä ns. Batmobile versio, jossa ei ole vielä mielettömän suuria lokasuojan levennyksiä on mielestäni tyylikkäin. Siinä on auton alkuperäinen korin muoto vielä säilytetty tosin kohtuullisilla lokasuojan levennyksillä, josta poikkeuksena takaluukun päälle asennettu mahtava spoileri ja edessä auton levyinen ilmavirran ohjain.

Mallin esikuva kilpaili v.1974 Le Mansin kisoissa T-Luokassa ilmoittajana Jolly Team, pääsponsorina Castrol ja ajajina Mohr, Finotto ja Facetti. Moottorin tilavuus oli otsikosta poiketen 3498 c.c. Auto joutui keskeyttämään kilpailun 14 tunnin ajon jälkeen kannentiivisteen petettyä. Se luokiteltiin kuitenkin tulosluettelossa sijalle 30.
CSL - tyypin eri versioilla kilpailtiin 70-luvulla erittäin menestyksellisesti eri radoilla sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.

Itse mallin olin jo hankkinut vuosia sitten, koska pidän auton muodosta ja tässä kilpaversiossa oli mielestäni tyylikäs grafiikka. Valmistaja on minulle aika tuntematon Marui, joten pieni riski hankinnassa oli, mutta toisaalta tätä nimenomaista versiota ei ole viljalti tarjolla. Tiettävästi Japanilainen ARII on tehnyt tästä autosta myös koottavan tässä samassa koossa.
Japanilaiseen tyyliin malliin on mahdollista asentaa myös sähkömoottori ja ajovalot, mutta nämä piti erikseen ostaa, sillä niitä ei pakkauksessa ollut, mutta ohjeissa asennusohjeet kylläkin. Koottava on varsin yksinkertainen tehtävä ilman mitään alustan tai moottoritilan detaljointeja. Sisustus on riittävän yksityiskohtainen turvakaarineen ja siviiliversiosta peräisin olevine kojetaulun puupaneleineen sekä kuskin penkkiin asennettuine turvavöineen. Mallin muodot ja yksityiskohtien tarkkuus olivat mielestäni kohtuullisen hyvää tasoa. Tosin jotkut viisaammat väittävät katon muodon olevan hieman liian korkea ja että mallin takaosa olisi 4 mm liian lyhyt. Mallin maalasin spraypullolla ilman lakkausta. Tämän valmistajan muovin laatu ei kestä ärhäkkäämpää pohjamaalia, minkä vuoksi jouduin pitämään ylimääräisen hiontasession pohjan saamiseksi uudestaan tasaiseksi. Siirtokuvissa oli pieniä ongelmia niiden sovituksien suhteen, mutta siitäkin selvittiin paikkamaalaamalla. Koottavan iän huomasi jo hieman kovettuneista siirtokuvista, mutta varovaisella käsittelyllä ja pehmentimillä lopputulos oli aivan asiallinen.
Esikuvassa mm. etuspoileri on kiinni jonkinlaisilla kromatuilla kupupulteilla, joita vastaamaan käytin mallissa nuppineulan päitä. Ne ovat hivenen liian suuret, mutta mitään muutakaan ratkaisua en siihen keksinyt. Maskit ja takavalon kehykset olivat mustaa muovia, joten jouduin tekemään kromit niihin foilista.

Mielestäni malli on aika tyylikäs kromilistoineen ja BMW-tehtaan omalla grafiikalla. Niinikään koppaa ei ole kokonaan peitetty sponsoreiden logoilla niinkuin nykyjään on tapana.

Kommentit

On kyllä taas hieno malli (kilpa)autoilun kultaisilta vuosikymmeniltä. Yksinkertaisen tyylikäs suoritus hienosta autosta. Äkkisiltään en löydä mitään moitittavaa. Ehkä nuo nuppineulan päät ovat hivenen isot, mutta kuten sanoit aika vaikea keksiä korvaavaa…
I love it!
Henkka H 28.1.2016 13:29 Vastaa lainauksella
Kiitos kommentista Petri. Tutkin tosiaan muitakin nuppineula vaihtoehtoja, mutta pieniä tasapäisiä ei vain tullut vastaan. Jos joku tietää, niin tervetuloa kertomaan. Niin ja sitten tuon Bemarin kuuspyttyisen koneen ääni on todellista nautintoa korville. Olin aikoinaan Tukholmassa erään kaverin autofirmassa jeesaamassa, ja sinne tuli tällainen mutta siviiliversio myyntiin. Tosin kaikilla näillä spoilereilla. Kyllä siinä oli härmäpojalla silmät suurina.
Nipa K. 28.1.2016 17:23 Vastaa lainauksella
Hieno on! :)

-Nipa-
Henkka H 28.1.2016 19:43 Vastaa lainauksella
Kiitos Nipa :)
Ihan tyylikään näköinen pemu.Tarrat on kyllä onnistunut hyvin kuvan perustella.Itellä tahtoo olla noin laajat dekalin aika iso vaikeus,mummuassa käsissä nivelrikon takia.Tuo malli valmistaja oli jokseenki huono,jonka nimi muuttui,noh nyt se unohtu,no kuitenkin,mallin mitat on aika pielessä ja sisäkaukalo viemäri reijästä.Ei auta kun muut eivät tee joitain malleja niin näitäkin on hankittava.
Henkka H 28.1.2016 23:08 Vastaa lainauksella
Kiitos kommentista Osmo. Tosi on, pitkät siirtokuvasuikaleet ovat vähän hankalia, etenkin jos niitä jo ikä painaa.
Käsittelen ne ensin Decal Filmillä ja sitten suhteellisen pitkä vedessä uittaminen niin että ne ovat melkein irti. Sitten vain varovasti pintaan ja lopuksi pehmennintä alkaen miedommasta ja siirtyen tuhdimpaan tarpeen vaatiessa.