Pienoismallit.net

AT-BT

Kävelijä

Sirppi ja vasara -ikeen alle Jatkosodan jälkeen jäänyt pieni mutta pippurinen Suomi ei jäänyt resurssien vähyydestä huolimatta surkuttelemaan kohtaloaan ja odottamaan lopullista sirpin sivallusta. Oli pärjättävä sillä mitä oli.
Varkaudessa sotien ajan toiminut Panssarikeskus lakkautettiin Jatkosodan jälkeen. Panssariteknologiamme kehdossa kuitenkin oli isänmaallisia miehiä, jotka muodostivat pienen suunnittelutiimin vastaperustetun Sotateknillisen Varikon saunatupaan. Tämä tiimi alkoi pohtimaan panssariaselajin kehitysmahdollisuuksia. Perääntymisvaiheen rauhoituttua oli Panssarikeskukseen siirretty omaperäinen ajattelija/keksijä. Sotamies Aarne Honkajoki hyödynsi pitkään suunnittelemansa ikiliikkujan perusperiaatteita ja kehitteli erityiseen kävelytekniikkaan perustuvan panssariajoneuvon.
Honkajoen suunnitelman pohjalta ryhdyttiin Sotateknillisellä Varikolla kartoittamaan Varkaudesta Seppälänkankaalle evakuoitua panssariromua (tämä kaikki olisi pitänyt rauhan sopimuksen ehtojen lisäartiklojen mukaisesti luovuttaa SNTL:oon, mutta asekätkijöiden esimerkkiä seuraten panssarikaluston kunnossapidon sankarit saivat evakuoiduksi mittavan määrän tuiki arvokasta panssaritekniikkaa) sekä sinne panssariyksiköistä varastoitua ehjää panssarikalustoa.
Konstruktio saatiin loppuun suunnitelluksi 50-luvun alkuun mennessä ja voitiin käynnistää uuden taisteluajoneuvon testit Seppälänkankaan takaisilla korpikankailla. Laite osoittautui heti alkuun sangen toimivaksi ja liikuntakykyiseksi. Sen aseistus oli odotettua läpäisykykyisempi ja sitä vielä täydennettiin kahdella panssaripuikoksi kutsutulla uudella pienrekyylinyrkillä, joihin oli onnistuttu suunnittelemaan lämpöön hakeutuva ohjausjärjestely. Uutta panssariajoneuvoa ryhdyttiin sotamies Honkajoen esityksestä aluksi kutsumaan Aina Tamppaavaksi BT:ksi, mutta jotta nimelle saatiin riittävää sotilaallista jämäkkyyttä se lyhennettiin AT-BT:ksi. Yleisnimikkeenä oli Kävelijä. Kansan parissa nimi muuntui Huojujaksi, laiteelle tyypillisen liikkumistavan mukaisesti.
Sarjavalmistus saatiin rivakkaasti käyntiin ja viimeinenkin laite valmistui vuonna 1960. Kävelijöitä oli tiukasti salassa pidetyssä koulutuskäytössä Kevyen Prikaatin Parolan varuskunnassa vuodesta 1957 alkaen.
Varautuminen pahimpaan ei ollut hukkaan heitettyä, sillä elokuussa 1962 SNTL ryhtyi lunastamaan pakkotoimin hetkeä aiemmin esittämiään muutoksia rauhansopimuksen ehtoihin. Asian taustasyyksi alkoi pian paljastua Talvivaaran suunnan rikkaat malmivarannot, sillä SNTL:n päähyökkäykset suuntautuivat Kuhmon - Kajaani suuntaan. Keskisuuren rajakahakan (SNTL:n myöhemmin käyttämä termi meillä Lisäsotana kutsutusta sodasta) ratkaisuun johtaneeseen vastahyökkäykseen suunnattiin keihään kärkenä Kevyestä Prikaatista muodostettu vahvennettu Armeijakunta. Tämän vastahyökkäyksen tiedustelukärkenä lähti liikkeelle Erillinen Kävelijäkomppania (Er.Kä.K.), joka itse asiassa pysäytti tyystin kohti Talvivaaraa marssineet vastustajan joukot, tuhosivat kymmeniä raskaita panssarivaunuja sekä aiheuttivat jopa jonkinlaista pakokauhua.
- - - - -
Tässä kohdassa heräsin. Koska pienoismallivalmistajien kiihtyneen tuotannon myötä infernaaliseksi muuttunut tarjonta on "syrjäyttänyt" useita varastossani olleita rakennussarjoja, oli helppoa ryhtyä visioimaan tätä StarWars tyylistä syrjähyppyä normaaleista rakenteluaiheista. Referensseistä oli aika ajoin pulaa ja siksi olenkin syvästi huolissani pienoismallini realistisyydestä.

Kommentit

Nyt iski kuin miljoona volttia.Taustatarina aivan hulppea.Mallin toteutus hyvin onnistunut, näitä lisää. Nähdäänkö lauantaina livenä?
Tämänhän näkee vaikka heti, mutta Haminassa :-D Mutta siis kyllä, malli on lähdössä Jyväskylään mukaan.
Hienoa,että on mukana :) .Täytyypä lauantaina katsella tarkemmin ;) .
Hauska, hieno ja huikean hyvä!!!
Hyvä, ettei Honkajoki kadottanut johtoajatustaan tämän kanssa.:)
No voihan panssaripuikko. Aivan mahtava malli. Et kertonut mitään vaunun viestintävälineistä - eikös näissä ollut Saloran alkoholikideradiot? Tuli vaan mieleeni, kun antennia ei näy missään?
Loistava! taustatarina sopii tähän todella hyvin, maastoalusta näyttää hyvältä sekä suomalaiselta luonnolta. Kävelijän asento on realistinen camomaalausta myöden, piste i:n päälle on tuo AT-BT kyltti joka tuo lisää "Sci-Fi" tunnelmaa tähän.
Raimo Leino kirjoitti:
Et kertonut mitään vaunun viestintävälineistä - eikös näissä ollut Saloran alkoholikideradiot? Tuli vaan mieleeni, kun antennia ei näy missään?
Pannahinen! Antennit unohtuivat työpöydälle. Antennin jalathan ovat tornin takakulmissa.

Alkoholikideratkaisu oli todettu jo tässä vaiheessa hieman epävarmaksi, joten oli kehitelty pervitiinikidehela, joka tarjosi erittäin lennokkaan viestinnän.
toivonen 27.1.2016 13:20 Vastaa lainauksella
Erikoishieno peli! Hauska tarina!
👍👍👍 Erinomainen! Nyt ei nauramiselta kykene isompaan analyysiin… Pidän!!
Petri Lyy 27.1.2016 15:54 Vastaa lainauksella
Ylivoimaisen hauska ja kiehtova malli. Olen yrittänyt tunnistaa, mistä mallisarjoista osia on otettu käyttöön, siinä kuitenkaan täysin onnistumatta :)
Piti vielä kysästä, että mistä olet tuon AT-BT kyltin tehnyt?
Kiitos kommenteista! Mukava huomata, että tempautumiseni mukavuusalueeni ulkopuolelle on herättänyt hymynkareita. Hommaan kannatti selvästikin ryhtyä.

Jean: Kyltti koostuu postiluukuissa käytettävistä muovikirjaimista, muovilevystä ja parista ruuvista.
Moi,

Hauska ajatuksella tehty kävelijä.

Ehkä näemme tämän seuraavassa Star Wars elokuvassa tai Star Wreck tai Iron Sky jatko-osissa.
Tornihan on BT-42:n torni modifioidulla super-aseella. Vartalosta tulee mieleen BT-7 ja jalkojen keskiosat lienevät Rellusta. Savun-ampujista tulee mieleen jokin Brittivaunu; Comet tms.

T. Jake
Jukka Purhonen kirjoitti:
Jean: Kyltti koostuu postiluukuissa käytettävistä muovikirjaimista, muovilevystä ja parista ruuvista.
Hyvin oot kyltinkin tehnyt, onnistunut :)
Jarmo Lindgren kirjoitti:
Tornihan on BT-42:n torni modifioidulla super-aseella. Vartalosta tulee mieleen BT-7 ja jalkojen keskiosat lienevät Rellusta. Savun-ampujista tulee mieleen jokin Brittivaunu; Comet tms.
Kaikki oikein. Lähipuolustusheittimien putket ovat Cometista ja jalustat Sturmista.
Tämä on todella hyvä, sekä malli että mainio taustatarina. Kaikki kohdillaan alustaa ja kilpeä myöten. Isot peukut!
Hauska, Hyvä ja Hieno :) !!
Kiitokset taasen egoani hivelevistä kommenteistanne!!
Aivan loistavaa, ja ennenkaikkea hauskaa mallausta! Toteutus on camoa myöten huippu. Ehkä tuohon olisi hankala osua torjunta-aseella huojuvan etenemistyylin takia?
Tally-ho 28.1.2016 21:42 Vastaa lainauksella
Aivan mahtava kertomus ja loistava kävelijän toteutus! Olin revetä naurusta stooria lukiessani. Mis sie tarviit oikein hyvää panssarii, täs siul o sellane! :-)
Kiitos taasen kommenteista!

Janne: Pst:llä oli tosiaan vaikeuksia, kun järjestelmäoperaattori laitoin twist-moodin päälle ;-)
VilleH 8.2.2016 19:01 Vastaa lainauksella
Aivan Huippu!! Ansaittu Viikon malli-titteli.

T:Ville H
Jaahans, näinkö siinä kävi!

Kiitokset kaikille malliani arvioinneille ja kommentoinneille ja tietysti kaikille naamatusten asiasta keskustelleille. Tämä malli on ollut monella tasolla piristävä projekti. Tosi hauskaa suunnitella rakenteita ja etsiä niihin tarvittavat palat. Sangen vapaata rakentelua ja maalailua. Hetken hilpeyttävää kirjoittelua asian taustoittamiseksi. Mutta kaikkein parasta on ollut huomata, että huumori on uponnut useammallekin harrastuskollegalle. Siis K I I T O S!
vrfocus.com/wp-content/uploads/2015/04/WarThunder_walkingtank_1.jpg
Heh!
Onko War thunder niminen peli tuttu?
Tuollainen oli aprillipilana muutama vuosi sitten. :D
Niko Padatsu kirjoitti:
Onko War thunder niminen peli tuttu?
Tuollainen oli aprillipilana muutama vuosi sitten. :D
Näin FB:ssa jonkun tekemän Walker-rakennelman KV-2:n tornilla. Siitä syntyi ajatus BT-42 hybridistä jne.