Pienoismallit.net

Achzarit

"Julma nainen"

Achzarit on israelilainen vahvasti aseistettu ja panssaroitu joukkojenkuljetusvaunu. Vaunut rakennettiin venäläisen T-55 panssarivaunun rungolle. Kuskin lisäksi vaunu kykenee kuljettamaan yhdeksän täysin varustettua sotilasta.
Vaunun nimi Achzarit on heprean kieltä ja se tarkoittaa "julmaa naista".

Tämä 1/35 skaalan mallisarja on Meng Modelin tuotantoa vuodelta 2013 ja tämä oli oikein mukava rakennettava - tosin sarjassa oli useita satoja osia ja tämän takia tätä ei voi suositella ihan vasta-alkajille (osien yhteensopivuus oli kylläkin huippuluokkaa).
Vaunun miehistö on myös Meng Modelin tuotantoa - myynnissä nimellä "IDF TANK CREW".

Kommentit

Itse vaunu on hieno. Figuurit ja sotilaiden pakkaukset jäävät ehkä vähän muovisiksi, mutta kokonaisuus on komea ja miehistö tuo eloa malliin. Pidän…

Ps. Ainahan nainen on julma…
Jonkka 19.1.2016 12:56 Vastaa lainauksella
Aina siitä lähtien kun Raimo ilmoitti tästä projektista olen sen lopputulosta mielenkiinnolla odottanut ja tässä sitä nyt sitten ollaan. Tekijälleen tyypilliseen tapaan laadukas tuotos, vaikka ehkä aavistuksen verran puhtoinen. Toisaalta, vaalealla pinnalla pölyisyys ei kuvista ehkä näy ja uskon sitä mallissa olevan, ainakin tunnuslaatan ja takaosan tumman osuuden perusteella. Miehistö on melko sekalainen seurakunta, jokaisella on omat, toisistaan poikkeavat askareensa ja pintakäsittelyn pienoinen kiilto tuo tuon Timonkin tarkoittaman muovisuuden vaikutelman.
PhantomII 19.1.2016 14:10 Vastaa lainauksella
Oikein maukas vaunu! Värikin on oikein sopiva ja oletan vaunun rakennetun melko pölyiseksi ja viimeistely on mielestäni hyvin onnistunut. Äijät luukuissa ja kannella tuovat roimasti eloa malliin ja dioraamaa ajatellen(?) ovat ns. MUST. Viimeistely on tosiaan minun makuuni, ottaen huomioon pölyiset ajokelit, jotka usein tuollapäin maailmaa ovat varsin yleisiä.

Onko vaunu jo toinen Achzarit sinulla vai oletko lisännyt edelliseen malliin detaljeja, gubbet ja muuta tavaraa kannelle? Mengin sarja ei ole välttämättä todellakaan kaikkein nopeimpia rakennettavia, osien lukumäärän takia. Tosin kuten kirjoitit, osien hyvä yhteensopivuus auttaa melkoisesti toisin kuin Trumpeterin mallien kanssa, joissa osia on myös paljon ja yhteensopivuus on usein asteikolla 0-10 noin 5-6 luokkaa.

Tässä mallissa ainoastaan telaketjut saavat hieman miinusta. Vaikka ne eivät juuri näy, ovat ne tässäkin mallissa, kuten muissakin T-55-malleissa liian kireät, mutta onneksi tässä tapauksessa vaunun muodot kätkevät ne melko hyvin.

Edellisen Achzaritisi kohdalla keskusteltiin anti-slip-pinnasta näissä vaunuissa ja edelleen olen sitä mieltä, että näissä Aczarit 1:ssä tai aikaisissa malleissa, ei välttämättä ollut liukastumisenestopinnoitusta. Kuten edellisen Achzaritin kohdalla kirjoitin, aihetta on käsitelty myös israelilaisilla mallisivustoilla, eikä sielläkään ole kysymykseen selvää vastausta. Eli molemmat viimeistelyt lienevät oikein.
Jonkka kirjoitti:
Aina siitä lähtien kun Raimo ilmoitti tästä projektista olen sen lopputulosta mielenkiinnolla odottanut ja tässä sitä nyt sitten ollaan. Miehistö on melko sekalainen seurakunta, jokaisella on omat, toisistaan poikkeavat askareensa
Tämä on dioraaman ensimmäinen vaihe - mukaan tulee vielä maastoa ja tuhannen päreiksi ammuttu Mercedes-Benz henkilöauto. Vaunun miehistö on jonkin sortin tauolla - vaunun kannella takimmaisena istuva hemmo on juuri havainnut jotakin ja rauhallinen tauko voi päättyä yllättäen seuraavan silmänräpäyksen aikana …
PhantomII kirjoitti:
Onko vaunu jo toinen Achzarit sinulla vai oletko lisännyt edelliseen malliin detaljeja, gubbet ja muuta tavaraa kannelle?
Kyllä tämä on sama vaunu, josta täällä oli kuvia viime vuoden elokuussa - nyt tosiaan lisäsin tuon miehistön, nyssäköitä kannelle ja vaunun pintaan kulumisjälkiä, valumia ja pölyjä tutkittuani tarkemmin valokuvia oikeista vaunuista.
PhantomII 19.1.2016 15:10 Vastaa lainauksella
Äijien maalaaminen ei ole lainkaan mallauksen helpoin osa-alue, näin ollen täytyy vielä lisätä, että miekkosten maalaaminen on myös onnistunut ja varjostus ei ainakaan minun päätteelläni näyttäisi ei olevan liiallista. Ja tosiaan, ainakin nyt viimeistely lienee autenttista.
AJ 19.1.2016 20:52 Vastaa lainauksella
Moi Raimo, So far so good eli hyvältä näyttää tähän asti.

Lisäisin sen anti-slipin, sillä molemmissa Achzarit Mk 1 (early) ja Mk 2 (late) malleissa oli anti-slip, kuten jo aiemmin kirjoitin - Mk 1:ssä eli mallisi esikuvassa hienojakoisempi ja Mk 2:ssa karkeampi; jos ei usko, niin asian voi tarkistaa IDF:ltä ja muistaakseni myös Robert Mansherobin “Israeli Wild & Cruel Cats Volume 3 – Achzarit Heavy APC” opus maininnee asian.

Joka tapauksessa jään mielenkiinnolla odottamaan dio-kokonaisuutta. Terkuin, AJ
Taattua Raimoa! Upea kokonaisuus; myös figuurit! Ainoa "rutina" on tuo etukannella istuskeleva jamppa. Ei mielestäni yllä muiden figujen tasalle. Hörppyä ottava vaunun johtaja taas on erinomainen! Lopputulosta odotellessa voi sanoa, että ensimmäinen puoliaika meni Raimolle 4-0!
PhantomII 20.1.2016 18:18 Vastaa lainauksella
Joo. Löysin mm. tällaisia kuvia Ahczaritin kannelta. Vaikkakin vaunu on museovaunu on tämä yksi vaihtoehto:
www.primeportal.net/apc/andre_patschke/achzarit/index.php?Page=1

tai:https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f5/Achzarit.jpg . Vaunu on pölyinen kauttaaltaan, mutta kovasti on ohukaista anti-slippiä, jos on?

Ja toisaalta löytyy myös tällaista:https://trmreviewconnect.files.wordpress.com/2014/07/85.jpg

Ja myös tällainen:http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=229449&page=1 . Tällä sivulla olevassa, selvästikin aktiivikäytössä olevassa vaunussa ei kannella ole 99,99%:sti anti-slipiä. Joskin on mahdotonta tietää, koska ja missä olosuhteissa kuva on otettu.

Tohtori R. Manasherobin Achzarit-kirjoja en ole vielä päässyt lukemaan, kun olivat loppuunmyytyjä, mutta näistä linkittämistäni kuvista, voi jokainen tehdä omat johtopäätöksensä.

Harmi, etten jostain syystä saanut noita muita, kuin ylimmän linkitettyä kommentiini, mutta asiasta kiinnostuneet ehkä löytänevät valokuvista jonkinlaista tietoa.Ilmeisesti probleemaa ei oikein maailmallakaan ole saatu selvitettyä ja israelilaiset asiantuntijamallaritkaan eivät ole tähän mennessä asiaa kommentoineet - jostain syystä.
Kun vaunu ei ole minulle tuttu, niin voisiko joku valaista, kuinka näkyvä tuo anti-slip näissä olisi?
Eli onko kiistalla muuta kuin akateemita merkitystä mittakaavan huomioiden?

Itse vaunu on realistisen näköinen verrattuna netistä katsomiini kuviin. Miehistön jäsenellä tuo kirkas muovipullo tuo kummasti nykyaikaa kokonaisuuteen mukaan.
PhantomII 20.1.2016 20:29 Vastaa lainauksella
No tuota, kyllähän se pinnassa näkyy. Noissa kuvissa, joita yritin linkittää näkyy toisissa selvästi ja toisissa ei näy pinnassa "soraa" laisinkaan. Voi tietysti olla, että on kahdenlaista - mietoa eli vanhanaikaista(?) ja vahvaa eli nykyaikaista(?) - materiaalia, mutta se kuulostaa hiukan oudolta - ei tosin mahdottomalta. Vaunun kannella olevaa pölyä ja muuta mömmöä, joka on vielä usein kastunutta tai jopa naamiointimielessä kostutettua, ei kannata sekoittaa anti-slip-materiaaliin.

Voisi sanoa valokuvissa olevia Achzariteja vertaitaessa toisiinsa, että toisissa ei ole (early) ja toisissa on (late), mutta mikään ei ole varmaa, ennen kuin se yritetään varmistaa - jos silloinkaan. Tilanne jatkuu…
Henkka H 21.1.2016 02:35 Vastaa lainauksella
Raimolla syntyy nuo panssarit, lekot ja automallit yhtä hienolla otteella. En puutu paremmin detaljeihin kun en noista ole perillä. Minusta se on hienosti tehty ja sillä sipuli. Mä olen ihan selvästi rajoitteinen kun turaan vaan noita biilejä;)
En oikeastaan tiedä miten tuon "anti slipin" edes toteuttaisin tässä vaiheessa, kun vaunu on jo muuten valmis, joten jätän yrittämättä. Mielestäni riskit koko mallin pilaamiseen ovat olemassa, jos hommaan ryhdyn. Tämä oli sen verran työläs projekti tähän mennessä, että enpä rupea riskeeraamaan.
Henry Hammar kirjoitti:
Raimolla syntyy nuo panssarit, lekot ja automallit yhtä hienolla otteella.
Komppaan tätä Henryn kommenttia, näinhän se vaan on. Hyvä Raimo!
PhantomII 23.1.2016 17:57 Vastaa lainauksella
No niin. Sain käsiini muutamia Achzariteja esittäviä kuvia: kuvissa on vaunuja, joissa on MENGin mallin tyylinen panssarointi ja T-55 telapyörät, sekä jo hieman myöhäisempiä variaatioita uudemmalla panssaroinnilla ja telapyöräkonstruktiolla. Kuvista voi helposti todeta sen, että toisissa varhaisemmissa Achzariteissä ei ollut anti-slip-pinnoitetta ja toisissa oli. Kuvat ovat nähtävissä kuvapankissani, jos vielä jotakuta aihe kiinnostaa.
^ Kiitos noista kuvista - asia on ainakin minulle ihan selvä.
PhantomII 23.1.2016 19:38 Vastaa lainauksella
Ollos hyvä!