Pienoismallit.net

Finnair Super Caravelle

lentoliikenteen ranskalaiskaunotar

Ranskalaisvalmisteisen Caravelle-matkustajakoneen historia alkaa 1950-luvulta. Prototyypin ensilento tapahtui toukokuussa 1955, ja tyyppihyväksynnän kone sai neljä vuotta myöhemmin. Caravellesta valmistettiin vuosien varrella useita eri versioita, jotka oli varustettu yhä tehokkaammilla, taloudellisimmilla ja hiljaisimmilla moottoreilla, ja esim. viimeisten tyyppien lentoonlähtöpaino oli jo lähes kaksinkertainen alkuperäiseen prototyyppiin nähden. Caravelleja rakennettiin kaikkiaan 279 kappaletta, ja kuulemma kaksi konetta olisi vielä aktiivisessa käytössä Afrikassa.

Aero eli nykyinen Finnair hankki kolme Caravelle IA -konetta keväällä 1960. Ne ristittiin Sinilinnuksi, Sinisiiveksi ja Sininuoleksi. Koneisiin mahtui 16 ensimmäisen luokan ja 57 turistiluokan matkustajaa. Alkuvuonna 1961 nämä ns. Höyry-Caravellet muutettiin Caravelle III -malleiksi. Seuraavana vuonna Finnair hankki vielä lisää yhden Caravelle III:n. Yhtiö luopui näistä koneista syksyllä 1964. Caravellen myötä Suomen lentoliikenne siirtyi suihkukoneaikaan. Lentoajat lyhenivät lähes puoleen ja Finnairin reittiverkosto laajeni Euroopassa ja tilauslentoliikenne etelän lomakohteisiin aloitettiin.

Ensimmäiset Sud S.E. 210 Caravelle 10 B3 -koneet yhtiö vastaanotti heinäkuussa 1964, ja niistä alettiin käyttää nimeä Super Caravelle. Koneet oli varustettu uusilla ja tehokkaammilla PW JT8D-ohivirtausmoottoreilla. Vuosina 1964–1967 koneita hankittiin yhteensä kahdeksan kappaletta, minkä lisäksi yhtiöllä oli 1970-luvulla vielä käytössä kaksi liisattua konetta. Koneet saivat rekisteritunnukset OH-LSA -> H ja ne nimettiin Suomen suurimpien kaupunkien mukaan. Viimeisen säännöllisen lentonsa Finnair lensi Super Caravellella 30. huhtikuuta 1983. Finnairin Caravelle-aikaa kesti kaiken kaikkiaan 23 vuotta. Itse olen lentänyt näillä koneilla ainakin Lontooseen, Madridiin ja Eilatiin. Eräänlaisena tunnustuksena koneen menestyksestä Finnairin palveluksessa ja suihkumatkustajaliikenteen alkamisesta Suomessa on Vantaalla nimetty koneen mukaan Caravellentie. Suomen posti on myös julkaissut Caravelle-aiheisia postimerkkejä.

Oheisena on linkit kahteen Finnairin mainosvideoon. Ensimmäinen on Super Caravellesta ja toinen, aivan mainio lyhytfilmi ensimmäisten Caravelle-koneiden vastaanottamisesta ja ajankuvaus silloisista eurooppalaisista matkakohteista. Kannattaa katsoa!

www.youtube.com/watch?v=KrZ3kYtObgQ&sns=em
www.youtube.com/watch?v=zJTezkJtBuY&sns=em

Super Caravelle on mielestäni kaikkien aikojen kaunein ja sulavalinjaisin matkustajakone, ja olin
pitkään halunnut tehdä mallin tästä koneesta Finnairin alkuperäisissä väreissä.

Suunnitelmani alkoi jo monta vuotta sitten, kun hankin Welsh Modelsin vacumallin tästä koneesta.
Karu totuus rakennussarjasta alkoi silloin selvitä hyvin nopeasti. Sarjassa oli paljon virheitä: koneen nokka oli väärän muotoinen, korkeusvakaajat liian lyhyet, siipien pystysuorat jakovallit (en tiedä niiden virallista nimeä) olivat väärissä kohdissa. Kaiken kukkuraksi siirtokuvissa oli paljon virheitä. Ainoat suhteellisen hyvät osat mallissa olivat sen valkometalliset laskutelineet. Päätin siinä vaiheessa heittää pyyhkeen kehään.

Viime syksynä sain tietää, että ranskalainen alipainevalusarjojen valmistaja, F-RSIN, oli tuomassa markkinoille mallin Super Caravellesta mittakaavassa 1/144 ja vieläpä Finnairin alkuperäisessä maalauskaaviossa. Päätin hankkia mallin heti ja yrittää vielä kerran koneen rakentamista, vaikka minulla oli kyllä pahat aavistukset rakennussarjan laadusta. Epäilykseni osoittuituivat ainakin osittain oikeiksi.

Aloittamani Super Caravelle-projekti on yksi mallausurani suuritöisimmistä ja monimutkaisimmista savotoista. Valmistunut malli on aikamoinen sillisalaatti, sillä käytin siihen paljon osia eri rakennussarjoista, resiinikannuista, miljoonalaatikosta, omista skrätsäyksistäni sekä sekalaisista dekaaleista. Koneyksilöksi valitsin OH-LSA:n nimeltään Helsinki, jonka maalauskaavion mukaan rakensin koneeni.

F-RSIN:in sarja oli mittasuhteiltaan ja muodoiltaan paljon parempi kuin Welsh Modelsin vastaava. Runko ja siivet menivät kasaan hyvin. Siipien yläpuolella jäi rungon ja siipien väliin tosin aika iso rako, joten kittausta ja hiontaa joutui tekemään paljon. Mallin suuret osat olivat suhteellisen hyvälaatuisia.

Rakennussarjan pienemmät osat, kuten laskutelineet olivat aika krouveja, niinkuin alipainevalusarjoissa usein on asian laita. Laskutelineinä käytinkin säästämiäni Welsh Modelsin valkometallisia osia. Rakennussarjan moottorien suurimpana ongelmana oli ilmanottoaukkojen väärä muoto, joka on oikeasti päärynänmuotoinen eikä pyöreä. Onneksi olin aikoinaan hankkinut F-RSIN:n valmistamat, melko kököt hartsimoottorit, jotka tosin juuri ilmanottoaukkojen osalta olivat oikean malliset. Päätin sahata hartsimoottorien etuosat irti ja liittää ne rakennussarjan moottoriin. Pitkällisen kittauksen ja hiomisen jälkeen nämä "koplatut" kannut näyttivät aika hyviltä. Skrätsäsin myös antennit ja strobot. Peräsimessä olevat sulavalinjaiset ilmanottoaukot hioin pois, koska ne olivat väärän muotoiset ja koska niiden päällä harsomaisen ohut siirtokuva ei olisi taipunut vaan todennäköisesti repeytynyt (siirtokuvat eivät myöskään sietäneet yleensä käyttämiäni pehmennysaineita, Microscale Decal Set:iä ja Sol:ia). Miljoonalaatikosta löysin sopivat osat ilmanottoaukoiksi, muotolin ne, päällystin sinisellä dekaalilla ja kiinnitin ne lopuksi Gator's Grip-liimalla paikoilleen.

F-RSIN:in siirtokuvat olivat kaiken kaikkiaan suuri pettymys, ja tuntui siltä, ettei niiden suunnitteluun oltu ollenkaan jaksettu keskittyä. Niissä oli paljon virheitä, laserprintattuina ne olivat hyvin hauraita ja mallin pintaan asetettaessa erittäin läpikuultavia. Dekaalit piti ehdottomasti lakata pariin otteeseen, jotta ne eivät olisi heti murtuneet ja virttyneet. Käsittelin ne Microscalen liquid decal filmillä. Mallin siirtokuvina käytin sekä rakennussarjan omia että WM:n vanhoja dekaaleja valitsemalla kummastakin parhaat osiot. Onneksi molemmissa dekaaleissa sinisen sävyt olivat lähes samat, joten värieroa tuskin kuvista paljonkaan huomaa. Ikkunat korvasin aikoinaan Kimmo Siialta tilaamillani, printatuilla tummansävyisillä ja hopeareunuksisilla siirtokuvilla. Häneltä ovat myös oikeanväriset matkustamon ovien yläpuoliset reunukset ja rekisteritunnukset. Rakennussarjoissa nämä olivat virheellisesti sinisiä eivätkä vaalean harmaita.

Tutkin kymmeniä kuvia Super Caravellen siivistä. Kunnon kuvia corogardin värisävystä ei kuitenkaan löytynyt, mutta muutamissa kuvissa näkyy harmaa alue, joka on ohuiden mustien reunusten ympäröimä. Päätin käyttää corogardiksi aikanaan hankkimaani Scalelinersin corogard-siirtokuva-arkkia. Hätäpoistumisteiden merkinnöistä löytyi kuvia, ja nuo valkoiset alueet tein miljoonalaatikon siirtokuvista. Siipien osuus mallista perustuu siis osittain omiin arvauksiini. Siirtokuvatyöskentelyyn minulta kului monta päivää ja se oli ehdottomasti Caravelle-projektini hermoja raastavin osuus.

Maalasin koneen valkoiset osat Revellin 04:lla ja metalliosat Xtreme metallin Alumiinilla. Yksityiskohtiin käytin myös Vallejon ja Humbrolin värejä. Paikkaukset tein Finnairin sinistä värisävyä lähimpänä olevalla Lifecolorin matt dark blue-akryylimaalilla (nro LC10 / FS35056). Peräsimessä olevan suipon muotosuojuksen jouduin kokonaan maalaamaan, sillä siirtokuvat tähän kohtaan olivat aivan vääränlaiset. Lakkasin mallin useampaan kertaan Humbrolin kiiltävällä akryylilakalla maalipinnan suojaamiseksi ja siirtokuvien lukitsemiseksi mallin pintaan.

Lopputulokseen olen aika tyytyväinen ottaen huomioon vaikeat lähtökohdat. Mallista ei tullut Tamigawa-tasoista, mutta kuitekin olennainen lisä kotimaiseen matkustajakonelaivastooni.

Super Caravelle-projekti oli sen verran uuvuttava, että pistän nyt telakkani vähäksi aikaa kiinni ja otan uuden koneen mallattavaksi siinä vaiheessa kun kevätaurinko alkaa jo lämmittää.

Kommentit

Työ tekijänsä palkitsee, ainakin tässä. Kun kuvauksen olisi voinut tehdä ulkona sopivaa taustaa vasten hyvällä päivänvalolla, niin sopivalta etäisyydeltä tuskin olisi aidosta erottanut. Jos tästä olisi 1/72 malli, niin…
C'est belle! Jälleen kerran silmiähivelevän kaunista työtä kauniista koneesta… Itsekin Caravellen penkkiä kuluttaneena en voi kuin mykistyneenä ihailla. Allekirjoitan väitteen, että kyseessä on koko ilmailuhistorian kaunein suihkumatkustajakone! Potkuripuolella kilvoittelun kärkipaikan ottavat FW 200 Condor ja Constellation…
Onnittelut mestariluokan mallailusta! Pisteitä tulee täydet!!
Todella onnistunut malli, erittäin esikuvansa näköinen. Kiitos myös kattavasta selostuksesta. Itselläni on Minicraftin viritelmä samaisesta koneesta työn alla, mutta likimainkaan tämäntasoista jälkeä ei ole tulossa:).
Tally-ho 18.1.2016 13:36 Vastaa lainauksella
Kiitos kehuista ja pojoista Mika, Petri ja Heikki!
Tally-ho 18.1.2016 15:49 Vastaa lainauksella
Kai-Petri Gustafsson kirjoitti:
Jos nyt hakemalla haetaan jotain, niin nuo corogardit hieman "pomppaa" silmille. Joissakin Supereissa ei tainut olla erikseen corogard aluetta, ainoastaan nuo mustat reunaviivat.
Terve Kusti, kiitos positiivisista kommenteista ja pojoista. Olet aivan oikeassa niiden corogardien suhteen. Mietin kauan, laitanko nuo siirtokuvat siipiin. Kuvia löytyi siivistä ilman corogardia ja sen kanssa, mutta värisävystä oli lähes mahdotonta saada selvää. Mustat reunaviivat näkyivät kaikissa kuvissa. Olkoon nyt niin, että tämän kohdan kohdalla käytin taiteilijan vapauttani:-). Maksaisin aika paljon, jos vielä kerran saisin nähdä Finskin Super Caravellen luonnossa, mutta tuskin yhtäkään koneyksilöä saadaan koskaan takaisin Suomeen.

T. Tally-ho
Juha K 18.1.2016 17:47 Vastaa lainauksella
Hienoa, että joku rakentaakin näitä, eikä vain vatuloi sarjojen eroja ;).

Pystysuorat jakovallit =rajakerrosaita.
Hieno on tämäkin. Sen enempää Welshin kun F-RSIN:n sarjoista ja niiden ominaisuuksista en tiedä mitään, mutta lopputuloksessa ei hankaluuksia huomaa.
Kai-Petri Gustafsson kirjoitti:
Heikki: onko sinulla todellakin "Minicraftin" en ole kuullutkaan sellaisesta, voisiko kuitenkin kyseessä olla esim. Airfix.
Moi,
kappas, näyttää että ennakoiva tekstinsyöttö (ehkä tablettilaitteen, ehkä päänsisäinen) tms on muuttanut Mistercraftin Minicrafticsi. Pahoittelut sekaannuksesta. Kyseessä kuitenkin ilmeisesti sama tuote kuin Airfixin.
Tally-ho 19.1.2016 13:20 Vastaa lainauksella
Kiitos kommenteista ja tähdistä Juha, Heikki ja A.

p.s. rajakerrosaitakin oli hyvä saada omaan ilmailusanastoon. Kiitos Juha :-)
PhantomII 19.1.2016 15:21 Vastaa lainauksella
Höh, olipa harmillista lukea sarjan kehnoudesta! Jotenkin oletin (=halusin toivoa), että olisi kelvollinen malli tästä ranskattaresta saatu markkinoille ja vielä erityisesti Suomi-koneiden ystäville. Mutta ei nyt sitten… tälläkään kertaa.

Mutta malli on hieno. Rakennusselostuksen luettuani malli on suorastaan erittäin hieno. Tietysti tyylikäs esikuva antaa siihen osaltaan mahdollisuuden ja hyvä sarja olisi antanut vielä paremmat lähtökohdat.

Ehkä sinivalkoisten lasien läpi katsottuna, mutta voiko tyylikkäämpää ulkoasua Caravellelle pukea, kuin tämä 60-lukuinen Finnair?
Vastaus on yksinkertainen: EI VOI!
Tally-ho 19.1.2016 16:26 Vastaa lainauksella
PhantomII kirjoitti:
Höh, olipa harmillista lukea sarjan kehnoudesta! i
Terve Phantom II. Kiitos kehuista! Minäkin odotin paljon F-RSIN:in mallilta, mutta eipä tälläkään kertaa tullut kunnon rakennussarjaa. Tosin, jotain hyvääkin siinä oli. Runko oli ihan ok ja myöskin siivet sekä korkeusvakaajat. Jos mallin kiinnittää telineeseen ja lentotilaan, niin lasketelineongelma poistuu. En tiedä myykö Welsh Models erikseen laskutelineitä. Siirtokuvat olivat kököt, joten voi vain toivoa, että jälkimarkkinoille tulisi parempilaatuisia dekaaleja. Yksi valonpilkahdus voi olla se, mistä Kai-Petri mainitsi, eli jos Authentic Airliners alkaa valmistaa lupaamaansa Super Caravellea, poistuvat muoto ja laskutelineongelmat. Toisaalta jäljelle jää vielä siirtokuvaongelma :-(

t. Tally-ho
Henkka H 21.1.2016 02:49 Vastaa lainauksella
Vaikeuksien kautta voittoon! Todella hienosti tehty malli. Ja hyvä historiikki. Caravelle oli tosiaan yksi kauneimmista liikennekoneista ja mukava matkustaa. Olen saanut nauttia sen kyydistä muutamaan kertaan.
Sen liitosuhde oli muistaakseni poikkeuksellisen hyvä, ja ohjaamon ja nokan saivat lainata Cometista.
Mutta matkatavara osasto koneen alla oli pirun ahdas. Olin jonkin aikaa nuorna miehenä Finskillä niitä kuormaamassa.
Tally-ho 22.1.2016 22:38 Vastaa lainauksella
Kiitos kehuista Henry!

T. Tally-ho
Minulla ei ole ennakoivaa tekstin syöttöä kuten jollakin aiemmalla kommentoijalla tässä, mutta silti alkaa edellisen mallisi kehumisen peruina pukata kerrassaan positiivista mielipidettä tämänkin osalta ja peukalo hieroi screeniltä niitä oikeamman puoleisia tähtösiä vanhasta muistista. Hieno on !
Tally-ho 24.1.2016 21:41 Vastaa lainauksella
Kiitos Kari kehuista ja pojoista!