Pienoismallit.net

M42 Duster

"Have Guns - Will Travel"

Viikonloppuryhmärakentelu V:n valmistunut malli.

Tamiyan M42 Duster U.S.ARMY SELF PROPELLED A.A.GUN

Malli on rakennettu suoraan laatikosta varusteita lukuunottamatta. Rakennus- ja maalausaika oli kokonaisuudessaan noin neljä päivää.

Mallin esikuva on M41 Walker Bulldog:n alustalle perustuva M42 Duster ilmatorjuntapanssarivaunu, joka hyväksyttiin Yhdysvalloissa palveluskäyttöön vuonna 1953. Vaunu oli varustettu kahdella 40mm Bofors ilmatorjuntakanuunalla, sekä M1919A4 tai M60 konekiväärillä. Vaunujen käyttö jäi hyvin sekalaiseksi, koska kokoonpanosta puuttui tulenjohtovaunu. Vietnamin sodassa vaunuja käytettiin tehokkaasti maamaaleja vastaan, ei niinkään ilmatorjuntatehtävissä.

Itse malli on Tamiyan alunperin vuonna 1970 julkaisema rakennussarja, jota sittemmin on uudelleen julkaistu muutamaan otteeseen. Mielenkiintoista kuitenkin on se, että päivityksiä valurankoihin ei juurikaan ole tehty vaan ajan henki näkyy yhä lopputuloksessa. Osa osista on järjettömän paksuja, valujen päästökulmat ovat tolkuttoman viistoja ja useita, vaunulle hyvinkin tunnusomaisia yksityiskohtia on rajusti yksinkertaistettu tai jopa jätetty pois (esim. kaikki tornin ulkopinnalla olevat footman loop-kiinnityslenkit). Syövyteosia ei paketissa mukana tule, vaikka esim. tähtäinristikot kaikessa karkeudessaan suorastaan sitä huutavat.

Anyway…nurinat pois:)
Käytettävissä oleva aika huomioon ottaen vaunu meni kasaan kohtalaisen hyvin ja vähäisten osien istuvuus oli 46:n vuoden ikäiseksi hyvää, ainoa paikka jonka kanssa sai hieman tehdä töitä oli tornin pyöreä etupanssari. Kittiä kyllä kului, koska yleisesti osien kiinnityspaikat olivat todella väljiä.
Kokonaisuutta viivästytti kohtuuttomasti perjantai-iltana kohdannut maalikatastrofi. Pintaväriksi valittu Olive Drab sekoitus ei peittänyt halutulla tavalla ja maalikerroksia vaadittiin useita. Tämä siirsi jatkovaiheita mm. satiinilakkausta ja decaleiden laittoa arviolta 1/2 päivää ja siten koko homma meni purkkiin vasta ihan viime metreillä.

Vaunu on nykykuosissaan jonkin verran kulunut ja Vietnamin taistelukentillä mukaan tarttuneet kurat on vaunumiehistön toimesta juuri pesty pois tarkastusta varten (tai ehkä siksi, että rakennusaikataulu ei sallinut juurikaan pölyttelyä ym. kurausta;) Oli kyllä listalla monen muun asian kanssa).

Jaa että mallailuko rentouttavaa? No tässä tapauksessa pikemminkin stressaavaa taistelua kelloa vastaan:)))) …mutta mukavaa oli!

- Sami -

Kommentit

Näkyyhän tässä sarjan ikä joidenkin pikkuosien materiaalivahvuuksissa. Maalaus ja se,että yleensä mallin saa valmiiksi noin lyhyessä ajassa on hatunnoston arvoinen suoritus.
Tylynnäköinen aparaatti! Mutta hieno!! Ja hattu ylös siitä, että sait kasaan ja laadukkaasti maalattua noinkin lyhyessä ajassa!
PhantomII 11.1.2016 15:51 Vastaa lainauksella
Kappas! Duster on eka Tamiyalainen, jota olen hyppysissäni pitänyt. Tämä tapahtui joskus 1970-luvun alussa tai ainakin alkupuolella.

Mutta malliin mennäkseni, kiirutta on pitänyt ja aivan kelvollisen mallin saa näköjään neljässä päivässä ja ainakin 40 vuotta vanhoista muoteista!
Kiitos kommenteista!
Olihan tämäkin opettavainen kokemus…ei enää koskaan:)

Yksi asia unohtui tuosta yllä olevasta kirjoituksesta; mallin siirtokuvat olivat vanhaan Tamiyalaiseen tapaan älyttömän paksuja ja se näkyy lopputuloksessa. Näihin lotrasin kyllä ensin alle Micro Set:iä ja sitten Micro Sol:ia reilut kymmenen kerrosta, mutta mitään ei tapahtunut? Decalit pysyivät mukavan sileinä, eikä reunoja saanut häivytettyä. Tänään hain Tamiyan Mark Fit Strongia vastaavan varalle. Onko muilla minkälaisia kokemuksia ko. nesteestä ja sen reaktiosta maalipinnoilla?
Hyvin pelittää ainakin Tamiyan akryylien päällä; ja on varsin tehokasta noiden paksujen siirtiksien kanssa..
Hieno! Maalipintakin, tarpeeksi vaalea ja mukavasti kontrasteja, miellyttää meikäläistä. Mukavasti on saatu chippaamalla simuloitua sellaista pintaa, josta on pölyt kuluneet paikka paikoin pois paljastaen alta tummemman OD:n. Eikös tätä voisi kätevästi käyttää vielä testipenkkinä tulevien Vietnam-panssariprojektien säistyshommissa!
Niin - ja vielä hyvät kuvatkin!
Moi Mika ja kiitos kommenteista!
Tarkoitus olis tätä vielä jatkaa juurikin testipenkkinä kun on tuo AFV Clubin Duster kaikilla herkuilla tuolla oottelemassa…

[IMG]http://i79.photobucket.com/albums/j133/sv1974/57821177-8cce-4852-b200-1a3cabd3fc95_zpshvgklegk.jpg[/IMG]

Hirvittää vaan ajatuskin että kauanko tuohon menee aikaa…ei oo ihan neljä päivää, pikemminkin neljä vuotta.
Jermakki 13.1.2016 20:48 Vastaa lainauksella
Hienoa työtä. Mukava nähdä vanhennettu vaan ei säistetty malli. Niitä on aika harvassa.
Kiitos,
Tää oli tälläinen välivaihe johon malli oli pakko jättää, jotta ehti valmiiksi määräaikaan. Meinasin kyllä ensin tehdä viimeistelyn enemmän mallin tuotantovuoden (-70) Tamiya-tyyliseksi eli paljon drybrushia monotonisen pohjamaalin päälle.
SS 14.1.2016 17:17 Vastaa lainauksella
Ei ta-ju-a mi-ten… joku saa tällaista aikaiseksi tuossa tahdissa. Jo itse mallivalintakin ansaitsee hatunnoston. Komiaa o!
Vaikea lisätä em.kehuihin mitään rakentavaa. Hieno, joskin minun makuuni hiukka liian siisti. Noin "kulunut"maalipinta edellyttäisi mielestäni telapyörästön jonkinasteista "likaamista".
Joka tapauksessa hieno malli käytettyyn aikaan suhteutettuna.

terv. Seppo V