Pienoismallit.net

Blackburn shark

Tämä malli tuli ostettua hetken mielijohteesta Ebaysta kun halvalla sai. Tälläistä ei liene tällä saitilla aiemmin ollutkaan joten tuodaan esille. Blackburn shark suunniteltiin aikoinaan tukialuskoneeksi. Sen ensilento tapahtui vuonna 1933. Se oli käytössä Englannissa kanadassa ja Portugalissa. Sodan syttyessä auttamattoman vanhentunut jo silloin. Sen korvasi Fairey swordfish joka sekään ei ollut kovin ajan tasalla ollut laite enää sodan aikana. Koneessa oli 3 hengen miehistö. Huippunopeutta hulppeat 242km/h ja aseina eteenpäin ampuva 7,7mm vickers kk ja taka-ampujalla myös 7,7mm kk. Pudotettavana aseistuksena 1 torpedo tai 730kg pommeja. Näihin päiviin ei liene selvinnyt yhtäkään konetta museoihin. (en ainakaan löytänyt kuvia).

Mallisarja on vanhaa 60 luvulta peräisin olevaa Frogin tuotantoa. Vaikka on vanhaa tuotantoa ei mielestäni häpeä edelleenkään detaljoinnillaan nykymalleille. Muuta ongelmaa ei ollut kuin nuo kellukkeitten asennus. Suht suoraan nuo kuitenkin asettuivat. Siirtokuvat hajosivat osittain ja tuossa olevilla ei tuon koneen osalta ole esikuvaa. Omia lisäyksiä malliin on kk metallinen piippu, takilointi, etsitähtäin, kellukkeiden kärkeen etsilenkit ja antennilanka.

Kommentit

Upea! Hienoa Paavo, että olet saanut valmiiksi tällaisen kulttuuriteon!! Johtuen varmaan iästäni ja siitä mitä mallisarjoja oli 70-luvulla tarjolla, niin Frog oli ehdoton ykkönen. Mallien detaljit olivat kunnossa, aihevalinnat mielenkiintoisia (edelleen kismittää kun ei tuolloin ollut rahaa SB-2:een) joskin jonkin verran hintavampia kuin Airfix tai Matchbox.
Pidän lopputuloksesta erittäin paljon. Rakentaminen ja maalaus onnistuneet todella hyvin. Itse en olisi noita pilottifiguureita laittanut (vaikka melko tyhjältähän nuo tilat ilman niitä näyttäisivätkin). Nuo "ilmeettömät, samassa positiossa mököttävät " ukkelit eivät vain näin hienoon malliin sovi. Mutta eipä tuo miehistö pisteitä pudottanut😉
Ei taida sivustollakaan olla yhtään kyseisen tyypin edustajaa. Kaikenlisäksi vielä erittäin hyvin toteutettu malli vanhasta sarjasta, joka tosin ei ainakaan päällisin puolin uudemmille häviä. Tuo hopean värinen maalaus näyttää tosi hyvälle, millä toteutit sen?
Hieno ja harvinainen malli! maalaus sekä rakentaminen onnistunut. "ukkelit" tosiaan vähän ilmeettömiä/jäykän oloisia, mutta ei se tätä mallia pilaa :)
Ompahan taaskin todistus, että "wanhoistakin" malliaihioista saa taidolla ja työllä aikaiseksi hienon mallin.

Frogit olivat aikansa parhaimmistoa, yleensä muototarkkoja, eivät ehkä detaljoinniltaan yltäneet Hellerien tasolle, mutta edelleenkin toimivat jopa referenssinä mallitarkkuudessa joidenkin mallien suhteen.
Kyseisestä konetyypistä ei liene 1/72 skaalassa muuta vaihtoehtoa?
Eikä tuo vaihtoehto näytä kovin huonolta, niinkuin Paavo osoittaa. Nuo lentäjähahmot olisi tietysti voinut jättää poiskin, makunsa kullakin, mutta silloin olisi tullut ohjaamon detaljointitarve.

Mallista lienee joskus julkaistu uudelleenpaketointi Revellin toimesta?
Tuo on maalattu Tamiyan matta alumiini sävyllä. Nuo ukot on tosiaan huonosti maalattu. Kun ei osaa niitä maalata. En muista onko tuosta muita vaihtoehtoja olemassa.
Paavo Virolainen kirjoitti:
Nuo ukot on tosiaan huonosti maalattu. Kun ei osaa niitä maalata. En muista onko tuosta muita vaihtoehtoja olemassa.
Nooh, eipä noista ihan hirveen elävän oloisia ois muutenkaan saanu koska lähtökohtaisesti muotista tullessaan jo melkoisia pökkelöitä, anteeksi annattekoon ajankohta jolloin kyseinen malli on tehtaalla valmistettu :)
Wau! Ja kuten ylhäällä jo todettiin; taas kerran todiste siitä, että vanhoista sarjoista saa kyllä hienoja malleja, kun vain osaa. Vähän samaan tapaan, kuin eräs valokuvausta harrastava ystäväni totesi valokuvauksesta: kamera ei ota hienoa valokuvaa, vaan valokuvaaja taidoillaan määrittää, millainen valokuvasta lopulta tulee.

Mukava tuo 1930-luvun kuosi tunnuksineen ja nuo äijät ovat kiva lisä muistuttamassa meitä vanhempia partoja FROGin kulta-ajoista 70-luvulla.

Miltähän muuten ns. uudempi ja parempi rakennussarja kyseessä olevasta lentolaitteesta mahtaisi näyttää? Ja mitä oleellista siinä olisi enemmän?
En osaa sanoa että oisko tämän päivän sarjat tuosta koneesta juuri sen paljon parempia. Tänä päivänä kaikki valmistajat ei pääse edes tuolle tasolle.
Korkeintaan ohjaamon detaljit voisivat olla parempia… Mutta pelkään, että mittatarkkuus ja/tai muodot sitten taas mättäisivät…
Hienoa kun toit tuon Frogin näytille. Tuli nostalginen olo!
Historian siipien havinaa. Ensi katsomalta ei uskoisi 60-luvulta peräisin olevaksi malliksi. Erinomainen lopputulos.
Nyt on nätti malli pienessä mitassa:) Matta alumiini sopii hyvin koneeseen, hyvin rakennettu ja ei ainakaan omaan silmään näy että oisi vanha malli. Potkuri on mukavasti onnistunut ja tuo koneeseen mukavasti vanhaa tatsia. Hienoa että näitä vanhempiakin sarjoja edelleen rakennetaan.
Matti M 13.1.2016 20:18 Vastaa lainauksella
Hyvä nähdä vanhempiakin malleja rakennettavan, hienoa jälkeä.Iitse ostin Ebaysta muutama vuosi sitten Pyron Hawker Furyn ja Fairey Flycatcherin. Ja on kaapissa vielä Matchboxin Supermarine Walrus. Koskemattomina tietysti, laiska kun olen.