Pienoismallit.net

Spitfire Mk1

Spitfire ja Battle of Britain lienevät kaikille sivuston käyttäjille tuttua proosaa ja aihepiiristä voi nykyään(kin) ammentaa malleja vitriiniinsä vähintäänkin kattavasti.

Tämä Airfixin uusin Spit Mk1-sarja oli mukava rakentaa ja hintaansa nähden sarja on mielestäni loistava - suosittelen. Ainoastaan kuomun asennnus tuulilasin osalta oli hiukan kinkkinen, mutta siitä selvittiin veitsellä ja Micron Kristal Clearilla.

Ohjaamoon lisäsin vyöt ja laskutelineisiin jarruputket ja antenniin langan. Peräsin on kivasti irto-osana ja sen tietty poikkeutin, jotta malliin tulee hieman eloa, kun muut ohjainpinnat ovat kiinteitä. Maalaamiseen käytin Humbrolin ja Xtracolorin emaleita, kuomuun ja välilakkauksiin Johnsonin Parkkettivahaa ja lopuksi Revellin mattalakkaa maalipinnan ja sarjan siirtokuvien päälle. Vanhennukseen käytin Tamiyan settejä. Koskapa koneyksilöiden elinkaari ei ollut välttämättä kovin pitkä, ei mallikaan esitä kovin huonokuntoista Spitiä.

Kommentit

Hyvältä näyttää.
Mitä mieltä olet uuden Airfixin spitin paneeliurista?
Ja taas olisi uponnut isompaankin mittakaavaan..! Tyylikäs toteutus tyylikkäästä mallista. Yleinen ulkoasu upea, pientä pakokaasuvanaa olisi ehkä kaivannut.
Pidän oikein oikein kovasti
Mika Kauranen kirjoitti:
Mitä mieltä olet uuden Airfixin spitin paneeliurista?
Itse kaipaisin hieman kevyemmin kaiverrettuja, menee yli kuin niitit aikoinaan.

Malli näyttää ihan hyvältä ja 72 skaala on sellainen että valinnan varaa riittää, eikä hintakaan ole vielä paha.
Näyttää hyvältä, onnistunut pikkuskaalan spitti! tosiaan pakokaasuvanat ois ollut piste i:n päälle, näillä mennään.
Kiitos kommenteistanne hyvät herrat. Kyllä vain ovat paneeliurat melko raskaat. Malli on maalattu sekä ruiskulla, että siveltimellä ja Airfixin selitys paneeliojille olisi virallisesti kuulemma se, että sutijatkin voivat maalailla huoletta ja silti urat jäävät näkyviin. Heh! Hieman ontuva selitys?

Minkähän moisella pensselillä Airfixin pojat ajattelevat malleja maalattavan? Nimittäin mallissa on lakkakerrokset mukaan lukien 4-5 kerrosta ja vieläkin kanjonit ovat melko dominoivat mallin pinnassa. Noh, itse ajattelisin Airfixin käyttävän jotain karkeampaa muottientekotekniikkaa ja siitä syystä uraviivat ovat sitä mitä ovat. Tosin Airfixin uusien mallien hinnat ovat varsin siedettäviä, varsinkin suhteessa Kauko-Idän malleihin ja jos karmea uraviivoitus on tästä hinta, niin henkilökohtaisesti suon sen mielelläni.

Kuten T-55-vaununi kohdalla, joudun vielä hetken odottamaan parempaa nokea, koska nuo käytettävissä olevat eivät oikein tartu ja maalia en halua tässä tilanteessa käyttää. Parempia aikoja odottaen…
Tally-ho 1.1.2016 22:58 Vastaa lainauksella
Oikein hyvin rakennettu ja huolella maalattu Spitfire. Näitä ei koskaan ole liikaa näytillä. Tykkään kovasti!

T. Tally-ho
PhantomII kirjoitti:
Noh, itse ajattelisin Airfixin käyttävän jotain karkeampaa muottientekotekniikkaa ja siitä syystä uraviivat ovat sitä mitä ovat. Tosin Airfixin uusien mallien hinnat ovat varsin siedettäviä, varsinkin suhteessa Kauko-Idän malleihin ja jos karmea uraviivoitus on tästä hinta, niin henkilökohtaisesti suon se mielelläni.

… Parempia aikoja odottaen…
Veikkaan, vaikka olen tekniikan kehityksestä varmasti jo joitain dekadeja jäljessä, että kysymyksessä on joku rujo cad-laser-sovellutus, jota toteutetaan Intiassa?
Korjatkoon hän, joka tietää asiasta paremmin. En väitä tietäväni tuota, vain veikkaan.

Mitä noihin hinta/laatu-suhteisiin tulee, niin pisteeni menee täysillä sille puolelle, joka laittaa laadun edelle hintaa. Suunnitteluun laitettu hinta on kuitenkin näissä ison volyymin malleissa pikku juttu tuotantoon nähden. Miksei pikkasen enemmän satsata suunnitteluun ennen toteutusta, kun silloin seurauksena saattaisi olla merkittävästi parempi malli?

Mikä lie Honbyn strategia näissä? Voin vain ihmetellä.

Toivottavasti ei, että halpoja sinnetänne-suunniteltuja malleja nopeasti kuluttajille kaikkine virheineen (esim Bolinbroke Blenheim)?
Kyllä asia on niin, kuin Mika paneeliurista kommentoi eli mieluummin hintaa enemmän kuin heikosti toteutettu malli. Mutta jos tällainen pikku malli maksaa 7-8 eeroa, niin hiukan voi antaa anteeksi uraviivoissa, varsinkin kun detaljointi sinänsä on 1/72 malliin aika hyvää tasoa esim. ohjaamon osalta. Vaikka kyllä ne palikat melko karseilta näyttivät kun loodassa niitä katsasteli.

Toisaalta Tamiyan Mk.1 Spitin olisi saanut noin kympillä ja sitten ovat erittäin hyviltä näyttävät AZ Modelsin Spitit, joissa on mielestäni hieno pintadetaljointi ja vaihtoehtoisia osiakin löytyy eri tyyppeihin - ainakin näin on Mk IX:n kohdalla.

Täytyy vain toivoa, että Airfixin moka Blennujen kohdalla ei toistu, koska silloin alkaa firman mallit muistuttaa pikku hiljaa enemmän leluja kuin pienoismalleja ja siihen tuskin Airfixkaan pyrkii. Ja vaikka Airfix on aina Airfix, niin se ei pelkästään anna oikeutta oikoa mallien valmistuksessa. Kilpailu on alalla sen verran kovaa kaiketi.
PhantomII kirjoitti:
Kyllä asia on niin, kuin Mika paneeliurista kommentoi eli mieluummin hintaa enemmän kuin heikosti toteutettu malli. Mutta jos tällainen pikku malli maksaa 7-8 eeroa, niin hiukan voi antaa anteeksi uraviivoissa, varsinkin kun detaljointi sinänsä on 1/72 malliin aika hyvää tasoa esim. ohjaamon osalta. Vaikka kyllä ne palikat melko karseilta näyttivät kun loodassa niitä katsasteli.
Vedän hieman, mutta vaan hieman, omaa kritiikkiäni takaisin.

Nythän meillä on suuri ongelma mallailun ukkoutumisessa. Kaikki efortit, joilla saadaan nuorisoa enemmän tämän harrastuksen pariin, ovat mitä suotavampia.

Ehkäpä nuo uudet Airfixit kaikkine virheineenkin toimivat siihen suuntaan?

Toivotaan ainakin sitä!
Jep, koska vaikka nämä Airfixin uudet halpismallit ovat hyviä, ei niistä minunkaan mielestäni saa sitä THE MALLIA, juuri niiden pintadetaljoinnin takia.

Toisaalta on myös esim. Xtrakitin Spitfire Mk 22, jossa on todella kaunis pintadetaljointi ja muutenkin se on hyvin detaljoitu, mutta valitettavasti osien yhteensopivuudessa on aika lailla toivomisen varaa ja hinta 16-17 euroa ja lähes vastaavan Spitin Airfixilta - on myös Mk 22 - saa kympillä ja osat sopivat kivasti toisiinsa. Tällaiset Xtrakitin mallit ovat omiaan turhauttamaan tai jopa "pelottamaan" aloittelevia mallareita pois harrastuksen parista.

Hieman rankemmalla pintadetaljoinnilla varustetusta Airfixin sarjasta saa nopeasti tyylikkään Spitin, eikä siis osia tarvitse hioa ja kitata tunti tolkulla saadakseen ne sopimaan keskenään tai jopa hiomaan vahingossa liikaa materiaalia pois. Tässä kohdin vaaka kallistuu melko nopeasti minulla Airfixin puolelle ja varmaan myös aloittelijoilla? Ja melko varmaan suurimmalla osalla mallareista? Hiukan menettää detaljoinnissa, mutta voittanee pienemmällä päreiden palamisella ja myös ajassa, jolla ei sinänsä pitäisi mallailussa kilpailla.

Mutta lopputuloshan on se johon pyritään ja kaiken järjen mukaan sen pitäisi olla mahdollisimman hyvä, ehkä jossain suhteessa jopa kerta kerralta parempi, olipa malli minkä valmistajan hyvänsä tai oikeastaan pitäisi osata valita se oikea mallisarja esikuvasta, jossa kaikki nämä näkökulmat olisivat sopivasti tasapainossa keskenään?
PhantomII kirjoitti:
Mutta lopputuloshan on se johon pyritään ja kaiken järjen mukaan sen pitäisi olla mahdollisimman hyvä, ehkä jossain suhteessa jopa kerta kerralta parempi, olipa malli minkä valmistajan hyvänsä tai oikeastaan pitäisi osata valita se oikea mallisarja esikuvasta, jossa kaikki nämä näkökulmat olisivat sopivasti tasapainossa keskenään?
Näin juuri, meidän ehkä vähän "kokeneempien mallareiden" suhteen. Mielestäni vakava ongelma on kuitenkin se, että miten saadaan nuoriso takaisin mukaan. Se vaatii laadukkaita helppotekoisia malleja. Missä menee se helppotekoisuuden ja laadukkuuden raja?

Hobby Boss on myös olemassa. Miksei niitä malleja ole marketeissa?

Mutta hei.

Nyt menee aihe ohi sinun mallistasi, joka on oikeasti hienosti toteutettu. Halusin vaan herättää keskustelua aiheen tiimoilta.

Tätä pitäisi varmaan jatkaa jossain muualla?
Hieno Spit ja vielä kauneinta Mk.I mallia! Kaikinpuolin toteutus on oikein onnistunut.

Pitää varmaan hankkia jossain vaiheessa Airfixin 1/48 Spit Mk.I ja Hurricane, joita on molempia kovasti kehuttu. En tiedä onko niiden pintadetaljoinneissa paljonkin toivomisen varaa.
Ehkäpä keskustelu asian tiimoilta jatkuu saitilla. Ja kiitokset kaikille mallin kommentoijille.
Realistisen näköinen Spitfire ykkönen. Sanoisin, että erittäin onnistunut. Mitäs väriä käytit pohjassa? BoB ajan lekojen alapuolten maalaukset on ihan oma taiteenalansa.
Pohjalla, E-P, tarkoittanet vain alapuolta? Jos näin, käytin alapuolelle Xtracolorin Sky:tä. Jos taas tarkoitat pohjamaalia, käytin Alcladin vaaleaa pohjamaalia. Xtracolorin värejä ovat siis Sky ja yläpinnalla Earth Brown ruiskulla levitettyinä.Yläpuolen vihreä ja ohjaamon ym. värit ovat taattua Humbrolia, jotka on levitelty sivellintä käyttäen.

Sivellintä käytin vihreän levittämiseen siksi, että näin saadaan sopivan tarkka väriraja ruskean ja vihreän välille. Toki sen olisi saanut myös maskaamaalla ja ruiskua käyttämällä, mutta näin se on helpompaa ja nopeampaa.
Kiitos vastauksesta PhantomII. Ja pahoittelut epäselvästä kysymyksen asettelusta. Pohjalla tarkoitin koneen alapuolta. Kysyin lähinnä siitä syystä, että kesän -40 brittikoneiden alapinnat antavat mallarille melko laajan väripaletin käyttöön. Ennen kun maalitehtaat pystyivät toimittamaan riittävästi "virallista" Sky sävyä laivueille, niin kyseinen väri piti valmistaa laivuetasolla. Ja seurauksenahan oli tietenkin useampia vähän sinnepäin olevia sävyjä.
Juu, olepa hyvä vaan E-P. Tuosta Skyn oikeasta sävystä sen verran vielä, että minulla on tällä hetkellä käytössä kahta eri valmistajan ko. värisävyä eli Xtracolorin ja Humbrolin sävyt. Ja eroa kyllä on sen verran, että toista ei voi käyttää paikkamaalauksessa, jos malli on maalattu toisella sävyllä.

Toisaalta tämä antaa mallarille vapautta (= ahdistusta?) valita oikeampi sävy. Sävyn oikeellisuus, kuten täällä on jo kymmeniä kertoja todettu, on mielestäni lähinnä mallarin omassa mielessä. Ei välttämättä värikartoissa, puhumattakaan museoiduista esikuvista.

RLM-väreistä täällä keskusteltiin jokin aika sitten ja ihmettelen edelleen, miten sama sävy voi toisaalla olla esitettynä "oikein" ja toisaalla taas "väärin". Jos taas samaa sävyä on montaakin eri variaatiota, voidaan mielestäni yleinen vänkääminen lopettaa alkuunsa. Ja kaiken lisäksi olisi kiva nähdä elävänä sellainen auktoriteetti, joka todella pystyy oikeat sävyt määrittämään. Ehkäpä vastaus värien eri sävyistä eri valmistajilla löytyykin yksinkertaisesti juuri E-P:n, eilen kirjoittamasta kommentista.
PhantomII kirjoitti:
Sävyn oikeellisuus, kuten täällä on jo kymmeniä kertoja todettu, on mielestäni lähinnä mallarin omassa mielessä. Ei välttämättä värikartoissa, puhumattakaan museoiduista esikuvista.
Jos se näyttää hyvältä, niin sävy on oikea.

Olen viime aikoina hieman vertaillut eri värisävyjä ja myös havainnut että "väärää" sävyä käyttämällä on päässyt parempaan lopputulokseen kuin käyttämällä juuri sitä oikeaa sävyä. En usko että yli 70v sitten eri valmistajilta tulleissa maaleissa ei olisi ollut sävyeroja, jo materiaalipuute teki mahdottomaksi saada aikaan aina oikea sävy, lisäksi kenttäolosuhteissa maalatut oli mitä oli.