Pienoismallit.net

Lotus 79

Ronnie Petersonin kilpuri vuodelta 1978

Ronnie Peterson "The Super Swede" oli kautta aikain ensimmäinen ruotsalainen kuski Formula-1 autojen kilpasarjassa. Hän oli yksi aikansa nopeimmista ja hurjapäisimmistä kuskeista, mutta myös harvinaisen epäonninen - tiedä sitten liittyikö tuo epäonnisuus ainakin joiltakin osin tuohon "hurjapäisyyteen"?

Ronnie kuoli 33-vuotiaana 11.9.1978 saatuaan vakavia vammoja edellisenä päivänä 10.9. Italiassa Monzan radalla sattuneen onnettomuuden seurauksena.
Noihin aikoihin F1-sarjassa ei ollut suomalaisia kuskeja, joten ruotsalainen Ronnie oli ainakin minulle se "kotimaisuuden korvike" tuossa kilpa-autoilun kuninkuusluokassa - vaaleahiuksinen "ruotsalainen viikinki" Peterson oli suuri idolini.

Tämä on vanha Hasegawan 1/20 skaalan mallisarja ja oli kyllä oikein mukava rakennettava. Ohjaamoon istuttamani figuuri sen sijaan on ikivanha Tamiyan tekele ja yritin siitä veistellä/maalailla Ronnie Petersonin hahmon - esim. kypärä visiireineen/lippoineen piti rakentaa täysin uudestaan.
Maalattu Tamiyan mustalla spray-maalilla (siis korin isot mustat osat) - muilta osin maalattu Humbrolin emalimaaleilla erilaisia siveltimiä käyttäen.

Kommentit

P.Lankinen 26.12.2015 22:26 Vastaa lainauksella
Kirjoitit jutussa seuraavaa ; "Noihin aikoihin F1-sarjassa ei ollut suomalaisia kuskeja"

Pieni oikaisu, suomalainen kuljettaja aloitti käsittääkseni juuri kyseisenä kautena 1978.
Keijo "keke" Rosberg Formula ura alkoi vuonna 1978. Ura alkoi Theodore tallissa kauden -78 alusta kauden ensimmäisestä kilpailusta lähtien.
1978 kauden aikana Keke kisasi myös ATS tallin autolla. -79 keke siirtyi kesken kauden wolf talliin korvaamaan james Huntin.
1978 italian traagisessa kolarissa, Keke oli karsinnoissa mukana, mutta karsiutui pois itse kilpailusta.

PS. Oliko tuossa Hasegavan mallissa valmiina mukana JP specialin tarrat ?
PSS. Nätti malli siisti kuten kaikki tekemäsi kilpa-autot.
Onnittelut Raimolle meidän yhteisen idolin tyylikkäästä kilpapelistä… Kuten jo aiemmin omien makuliemi yhteydessä olen maininnut niin tässä SE maalauskaavio! Musta-kulta saa sydämen lyömään voimakkaammin…
Malli onnistunut todella hienosti; kritisoinnin sijaa en löydä. Erittäin upeasti olet saanut tuon Ronnie-Stuntin mahtumaan tuonne ratin taakse.
PIDÄN ja ARVOSTAN!
Leo Kinnunen oli myös ehtinyt Formula 1:n rattiin jo ennen Kekeä kaudella -74. Startteja tosin taisi tulla vain yksi, mutta on se yhden enemmän kuin suurimmalla osalla muita ihmisiä.

Hieno malli.
P.Lankinen 27.12.2015 00:38 Vastaa lainauksella
Tosiaan aivan totta, unohtu kononaan.
Kinnunen oli ensimmäinen suomalainen f1 tallissa.
Ura taisi olla hieman erikoinen, taisi olla mukana 4-6 kisassa liising kuljettajana.
Keskeytti kaikki kisat jo karsinnoissa tekniseen vikaan, yhtä kilpailua lukuun ottamatta.
Joten kisa startteja taisi tosiaan olla tuo yksi, Ruotsin osakilpailu -74.
Karsiutui mutta kilpailuun oli lähdössä vajaamäärä autoja joten pääsi mukaan.
Ajoi maaliin mutta taidettiin jostain syystä diskata.
Kuuteen kisaan osallistui, mutta vain yhdessä pääsi ajamaan. Sytytystulppa petti.
Wikipediasta juuri kävin lunttaamassa, ja sen mukaan talli AAW racing team oli suomalainen talli. Auto oli kyllä ostettu muualta ja susihuono kauniisti sanottuna.
Päevee Kuopiosta. Mallihan on tietty onnistunut niinkuin aina. Lisäkiitos valokuvista -kuvat ilman "kuoria", niistä voi hieman nähdä autojen kehitystä.
Ronniella taitaa olla vähän ahasta kabyysissään? Vaikka eihän mitään neljän hengen telttoja ole tänäänkään.

Kiinnostaisi tietää, että mitä ovat nuo takasiiven kahdeksan "voitonmerkkiä"? Kahdeksan voittoahan Ronniella oli vuoden -76 loppukaudesta.
Kun tässä on avauduttu noista muista kuljettajista, niin korjattakoon samantien että ensimmäinen ruotsalainen kuski oli Joakin Bonnier 50-luvulta eteenpäin. Yksi voittokin tilissä vuodelta 1959. Lotus on kyllä komea ja onnistunut. Itse aikoinaan sain pilattua Tamiyan mallin oikein viimeisen päälle.
Hieno kuin mikä! Ja onhan tuo väritys varmasti yksi F1-historian upeimmista.
Mitä tuolle vasemman puolen sponsoriteipille on tapahtunut? a-kirjain näyttää oudolta. Kypärän väritys ei ehkä ihan ole oikein. En ainakaan muista ikinä nähneeni tuollaista pitkittäistä keltaista raitaa.
Petersonin kolari löytyi Youtubesta…
Aika pahan näköinen tapaus. Jos oikein tulkitsin, niin kaksi muuta kuskia oli auttamassa Petersonia ulos autosta. Videon katsominen saa katsomaan tätä malliakin toisella silmällä. Tämä on juuri yksi pienoismallien etu. Herättää historian elämään.
Tally-ho 27.12.2015 22:46 Vastaa lainauksella
Kyllä olet Raimo taas tehnyt mahtavan mallin. Auto on kuin karamelli kiiltävän mustassa kuosissaan. Onneksi olkoon hienosta lopputuloksesta.

T. Tally-ho
P.Lankinen 27.12.2015 22:54 Vastaa lainauksella
Kiinnostaisi tietää, että mitä ovat nuo takasiiven kahdeksan "voitonmerkkiä"? Kahdeksan voittoahan Ronniella oli vuoden -76 loppukaudesta.
[/quote]

Korjatkaa jos olen väärässä. Seppele sinetit.
Tallin sijoituksia kauden aikana 1978 ei kuljettajan.
Ylärivissä 1 sijoitukset ja toisella rivillä 2 sijoitukset 3:sta ei merkki laitettu.
Linkissä Andretin 79 lootuksen takasiipi
www.flickr.com/photos/albionphoto/3625938031
Lootus käytti 1978 kaudella mallia 78 ja 79.
Esim Ronnien onnettomuus auto oli 78. Hän rikkoi karsinnassa 79 versionsa ja talli laittoi kiireellä vara-auton kuntoon joka oli mallia 78 ja säädetty päätä lyhyemmällä Andretille.
Mallin numerointi 78-79 sekä vuosiluku 1978 hämää hieman.
Korjatkaa jos olen väärässä. Seppele sinetit.
Tallin sijoituksia kauden aikana 1978 ei kuljettajan.
Ylärivissä 1 sijoitukset ja toisella rivillä 2 sijoitukset 3:sta ei merkki laitettu.
Linkissä Andretin 79 lootuksen takasiipi
www.flickr.com/photos/albionphoto/3625938031
Lootus käytti 1978 kaudella mallia 78 ja 79.
Esim Ronnien onnettomuus auto oli 78. Hän rikkoi karsinnassa 79 versionsa ja talli laittoi kiireellä vara-auton kuntoon joka oli mallia 78 ja säädetty päätä lyhyemmällä Andretille.
Mallin numerointi 78-79 sekä vuosiluku 1978 hämää hieman.
[/quote]
Kiitos linkistä. Siinähän ne näkyy selkeästi.
Raimo Leino 29.12.2015 13:13 Vastaa lainauksella
P.Lankinen kirjoitti:
PS. Oliko tuossa Hasegavan mallissa valmiina mukana JP specialin tarrat ?
Ei ollut - ostin JPS:n siirtokuvat erikseen.
Raimo Leino 29.12.2015 13:29 Vastaa lainauksella
Timo Rasimus kirjoitti:
Petersonin kolari löytyi Youtubesta…
Aika pahan näköinen tapaus. Jos oikein tulkitsin, niin kaksi muuta kuskia oli auttamassa Petersonia ulos autosta.
Petersonin palavan auton luokse ryntäsi ensimmäisenä kilpakumppani James Hunt. Hän irrotti Petersonin turvavyön ja raahasi hänet pois palavan auton lähistöltä yhdessä Patrick Depaillerin ja Clay Regazzonin kanssa. Onnettomuudessa Peterson sai vakavia vammoja jalkoihinsa. Vasen jalka oli poikki kolmesta ja oikea peräti seitsemästä kohdasta. Hänellä oli myös toisen ja kolmannen asteen palovammoja sekä vaurioita keuhkoissa sisäänhengitetyistä savukaasuista. Formula 1:n lääkintäryhmään kuulunut, professori Sid Watkins, ei päässyt onnettomuuspaikalle välittömästi, koska italialaiset viranomaiset olivat sulkeneet alueen. Viivytyksen jälkeen Peterson kuljetettiin helikopterilla sairaalaan Milanoon. Siellä Petersonille tehtiin kuusi tuntia kestänyt leikkaus. Hänen tilansa huononi yön aikana ja Peterson kuoli onnettomuutta seuranneena päivänä klo 10.10. Hänelle aiheutui ns. rasvaembolia (luuydintä joutuu verenkiertoon), joka on aina potentiaalinen riski useissa luunmurtumissa.

Italialaisten lääkäreiden lisäksi Petersonia hoitivat englantilainen kirurgi Sid Watkins ja brasilialainen tohtori Rafael Roblais. Lääkärit olivat varoittaneet Petersonia rasvaembolian vaarasta siinä tapauksessa, jos hän ei suostu jalkojen amputoimiseen. Peterson kieltäytyi toimenpiteestä - jos hän olisi suostunut amputointiin, hän olisi todennäköisesti myös jäänyt henkiin. Tämä on luultavasti myös syy miksi Petersonin leski, Barbro Peterson, ei ikinä nostanut syytettä hoitovirheestä.
paavo p. 3.1.2016 20:00 Vastaa lainauksella
Hieno :-) ! Onko ihan kyseiseen aikaan kuskien yleisessä käytössä ollut Gpa-kypärä, jossa ei ollut ns. leukaremmiä vaan kypärän alaosa halkaistiin saranoiden varassa ns. kahtia laitettaessa kypärää päähän tai otettaessa pois. Keke ei kuulemma missään nimessä halunnut käyttää ko. kypärämallia, koska hänen mielestään se kypärä repii onnettomuustilanteessa kaulan ja leuan. Käytitkö muuten sarjan omia muovisia kaasuttimen imutorvien suojuksia vai lainasitko Tamiyan metalliverkollisia ( helpostihan nuo kyllä itsekkin väkertäisi :-) )?
^ No en minä tuosta kypärästä tiedä enempää kuin sen, että Ronnie tykkäsi käyttää tuossa visiirin yläpuolella "häikäisynestolippaa" - tuotahan ei kaikki kuskit käyttäneet - siis 70-luvulla.
Imutorvien suojukset ovat muovia.