Pienoismallit.net

Halberstadt D.II

Ltn. E. Schutze, Jasta 25, alkuvuosi -17, Makedonia

Kesällä -16. Saksalaiset olivat vaikeuksissa Fokker Eindekkeriensä kanssa ympärysvaltojen saatua uusia konetyyppejä palvelukseen. Idflieg pyrki nyt tehostamaan uusien D luokan kaksitasojen tuotantoa ja siirtyä entistä suurempien hävittäjäyksiköiden, Jagsdstaffelnien, muodostamiseen. Koneiden tarve oli siis huutava, joten useita valmistajia (Fokker, Albatros, LFG Roland ja Halberstadt) rekrytoitiin projektiin. Loppupeleissä Albatros vei voiton.
Halberstadt DII:ia valmistettiin yhteensä 92 kappaletta. Koneessa oli 120 hp:n Mercedes-moottori. Aluksi näitä koneita käytettiin myös länsirintaman Jastoissa, mutta myöhemmin nämä siirrettiin itärintamalle.

Tämä oli varsinainen pitkäaikaisprojekti. Aloitin mallin jo kesällä -13. Eri syistä johtuen se joutui välillä jäähyille. Suurin viivästyttävä tekijä oli yläsiiven paha kierous. Minulla oli aikaisempia huonoja kokemuksia kuumavesitaivuttelusta, joten rohkeutta piti kerätä riittävästi. Lopulta päätin ryhtyä toimeen. Käytin apuna paistilämpömittaria ja varovasti lämpötilaa nostaen pidin siipeä hauteessa ja kokeilin tiheästi milloin taipuu. Lämpötilassa 80C alkoi taipua suhteellisen helposti, eikä siipi enää palautunut vanhaan kieroon muotoonsa. Projekti sai jatkua. Muutoin malli oli tyypillistä Limited-Run kastia. Valujälki kohtuullisen hyvää, muovi paksua ja pehmyttä. Pienemmät osat valkometallia (istuin, propelli, laskutelinevarret, peräsuksi, pyörät, moottori, pakoputkiosat, kk). Korvasin kk:n, koska se oli ns.”kökkö”. Toisen laskutelinevarren valu oli jäänyt lyhyeksi, joten sitä piti jatkaa. Siipienväliset tuet ja muutkin tangot piti itse katkoa määrämittaisiksi materiaalista rakennusohjeesa olevien mittojen perusteella. Pyrstöosastossa käytin hieman ohuempaa metallitankoa. Hieman arvelutti siipienväliset tuet niiden pehmyyden takia, mutta ainakin vielä nuo näyttävät hyvin kestävän. Takiloinnit perinteisesti hopeatussilla värjättyä siimaa ja kaikki maalaus- ja lakkaustyöt siveltimillä. Kuvattu näin vuoden pimeimpänä päivänä sisällä puhtaassa keinovalossa.

En tehnyt Pegasus-paketoinnissa ollutta koneyksilöä, vaan Jasta 25:ssä Makedoniassa alkuvuonna -17 palvelleen yksilön. Pilottina oli ltn. Eric Schutze. Tämä vaati hieman siirtokuvamiljoonalaatikon käyttöä. Lisäksi poikkesin mallisarjan maalauskaaviosta. Siinä väitettiin punaruskea-vihreän maalauskaavion menevän siivissä pitkittäin. Kallistuin kuitenkin perinteisempään maalauskaavioon, koska useissa lähteissä väitettiin näin olevan. Tiedä häntä mikä lienee totuus? Vanhennuksella koetin simuloida alkuvuonna -17 Makedonian kuraisilta kentiltä operoinutta konetta.

Hyvää Joulua Kaikille!

Kommentit

Kuvia katsellessa olin varma, että on 1:48… Mutta, mutta; tekstikenttä kertoikin jotain aivan muuta. Upeasti onnistunut!! Etenkin potkurin mallintaminen ja takilointi hivelee silmää…
Pegasus/Blue Max -muovi ja valkometallimöykkyjen saattaminen pienosimalliksi on aina hatunnoston arvoinen urotyö. Näistähän sitä on Halberstadt D-tyyppiä väsättävä, kun Eduard, Roden, WNW tai edes Special Hobby ei ole aiheesta innostunut, ainakaan toistaiseksi. Aihehan alkaa olla ajankohtainenkin, sillä mm. näillä hävittäjillä Saksa pyrki vuoden 1916 kuluessa korvaamaan alakynteen jääneet Fokker Eindeckerinsä. Itse Punainen Paronikin hankki pari ilmavoittoa Halberstadtilla.

Mallisi on kovasti Halberstadt D.II:n näköinen. Maalauskaaviota olisi kuitenkin kannattanut noudattaa, sillä mallisi esittämä kone oli Hannoverin Vaunutehtaan valmistama ja siinä oli kuin olikin pitkittäiset suojaväriraidat siivissä:

Linkki

t. Mikko
Kiitos Petri ja Mikko. Tuo linkissä oleva kuva oli minunkin referensseissäkin. Eräs toinen mallari väitti siitä, että pitkittäinen efekti olisi "photographic anomaly":
www.histomin.com…Aircraft%20-%20Halberstadt%20DII/HMJ%20Issue%2002%20Halberstadt%20D.II.htm

No näissä joutuu tekemään tulkintoja ja kunnon kuvien puutteessa ollaan epävarmoilla vesillä.
Petri Jaakkonen kirjoitti:
Kuvia katsellessa olin varma, että on 1:48
Sama! meni ihan 1:48:sta. Yksityiskohdat tässä tosiaan hivelee silmää :)
Hieno malli konetyypistä jota en ole tainnut aiemmin ainakaan täällä mallina nähdä. Pieni mittakaava näissä 1/72 mittakaavan ww1-koneissa on sellaista mihin en itse pystyisi, joten siitäkin vielä pointsit. Detaljien määrä ja taso tosiaan saa aikaan vaikutelman että kyse olisi isommasta mittakaavasta.
Kiitokset Jean ja Janne. Jotenkin nämä mallit vaan pistävät detaljointivaihteen päälle. En kuitenkaan tehnyt sitä niin pitkälle kuin olisi voinut. Joku raja työmäärälle;) (tälle mallisarjalle ei liene saatavissa kaupallisia ehostussarjoja?) Siinäpä haastetta seuraavalle!

Tässä kävi lopulta niin, että kun halusin tämän valmiiksi ennen joulua, niin joku kohta olisi voinut mennä paremminkin, mutta olen kuitenkin itsekkin varsin tyytyväinen kokonaistulokseen.
Syytä ollakkin tyytyväinen. Hieno ja harvinaisempi malli. Takilointi on kadehdittavan hyvää.
Tuossa pienessä regerenssikuvassa minun silmääni näyttäisi siltä, kuin vaakasuora linja siivessä olisi ihan valon heijastusta lakatusta kangaspinnasta. Voin olla väärässäkin, mutta luultavasti olisin itsekkin päätynyt tuohon toteuttamaasi maalauskaavioon.
Kiitos Timo. Tuo lähdeaineisto siipien maalauskaavion suhteen on tietysti erittäin epävarma, joten tässä joutuu ns. "arpomaan".

Kiitos että tuit minun näkemystä, mutta ei siitä silti voi olla varma. Mikko, voit silti olla oikeassa, mutta ken tietää?

Nämä WW I lekot ovat erityisen hankalia, koska kunnon referenssiaineistoa on hyvin harvoin saatavilla varsinkin näille ns. "harvinaisimmille" versioille. Mennään niillä mitä on saatavilla ja yritetään silti tehdä näistä mahdollisimman hyviä.

Hyvää Joulua edelleenkin kaikille!
Eipä uskoisi 1/72:ksi, vaan 1/48 tai 1:35 vielä pegasus malli, tosiian taitavasti tehty ja toteutettu;
Varsinkin potkuri on erittäin hyvin toteuttettu.
Kokonaisuus erittäin hyvâ.
Noita pitkittäisiä suojaväriraitoja voi nähähdä useammassakin nimenomaan Hannoverin rakentaman D.800-829/16 -sarjan koneesta. Rakennussarjan maalausohjeen oletus pitkittäisraidoista ei siis perustu pelkästään tuohon yhteen valokuvaan. Tarkemmin referenssejäni selattuani huomasin kuitenkin, ettei oletus siitä, että kaikki Hannover-valmisteiset Halberstadt D.II:t olisivat kyseisellä kaaviolla maalatut, ole täysin varmalla pohjalla.

t. Mikko
Hyvältä näyttää takilointia myöten, ja näyttäisi vaikka olisi isommassakin mittakaavassa. Viidennessä kuvassa olevassa lähikuvasta ohjaamosta kaipaisin ehkä vähän tummempaa väriä rungon syvennyksiin, mutta muuta parannettavaa en ihan helposti keksi.

Itse olen taivutellut muoviosia vedenkeittimen höyryn avulla. Tuntuu aika turvalliselta muovin kannalta, sormien polttamista pitää tosin varoa.
Kiitos Eerik, Mikko ja Pasi. Mikko: sinulla on varmasti paremmat referenssit kuin minulla. Tuo maalauskaavio meni nyt noin ja sellaisena pysyy. Pieni epävarmuus edelleenkin säilyy;)

Hyvää tulevaa vuotta kaikille!
Harmi kun, en ole ehtinyt pitkään aikaan käymään saitilla katsomassa upeita malleja…
Kari Lappalainen kirjoitti:
Harmi kun, en ole ehtinyt pitkään aikaan saitilla katsomassa upeita malleja…
Kiitos Kartsa, ja se sinun FK on oikeasti hieno