Pienoismallit.net

Douglas A-1H Skyraider

Paper Tiger II "Toilet Bomb"

Kolmas ja tällä erää viimeinen Vietnam-teemainen mallini, Yhdysvaltain laivaston lentotukialus USS Midwaylta operoineen rynnäkkölaivueen VA-25 "Fist of the Fleet" Douglas A-1H Skyraider numero 572, lempinimeltään Paper Tiger II. Merkittävän tästä koneyksilöstä tekee se, että se pudotti taistelulennolla tavallisten pommien lisäksi myös WC-pöntön vastapuolen niskaan. Lisäinfoa tästä tapauksesta löytyy:
www.midwaysailor.com/midwayva25bomb/

Itselleni Skyraider ei ole mikään lempimalli, sen peräosa on aivan liian paksu jotta konetta voisi hyvällä tahdollakaan kutsua kauniiksi. Mutta kun tämän tarinan aikanaan luin niin ajattelin että siinä olisi oiva kohde mallille. Silloin kuvittelin, että pöntön joutuisi itse jostain väkertämään kunnes törmäsin ylle linkitettyyn sivustoon, joka kertoo paitsi tuon tarinan myös antaa mallarille kiinnostavaa tietoa.

Näistä tärkein on se, että tsekkiläiseltä Brengunilta löytyy after-market paketti tätä koneyksilöä varten. Paketissa on resiininen pönttö, etsiosana sen ympärille tuleva metallikehikko sekä kyseisen yksilön siirtokuvat. Esikuvan pöntössä oli myös peräsin, mutta sitä paketista ei jostain syystä löydy. Muuten sarja on pääosin rakennettu suoraan laatikosta, lisäsin asiaan kuuluvan antennilangan, vyöt väkersin foliosta ja lisäksi ujutin joissakin rakennekuvissa näkyneen lentäjän happiletkun roikkumaan istuimen viereen.

Tamiyan paketointi on kokonaisuutena ihan kohtuullinen. Rakennettavuus on pääosin erinomainen, projektin aikana huomasi usein että sarjan suunnittelija on pitänyt rakentajan mielessä ja hankalia työvaiheita ei ollut. Mutta detaljeissa Tamiya antaakin jonkin verran tasoitusta kilpailijoille, ohjaamossa ja laskutelinekuilussa olisi voinut olla enemmän yksityiskohtia. Etsiosiakaan sarjassa ei ole.

Projektissa oli tottakai omat pakolliset haasteensa, tällä kertaa niistä pahin oli liiman yllättävä tehon menetys. Jouduin liimaamaan useat osat moneen kertaan ja kaikkein ärsyttävintä tämä oli rungon ja siipien saumojen kanssa (joista osa jäi irvistämään vielä valmiinakin). Toinen moka kävi yläpuolen värityksen kanssa, ensin maalasin sen aivan liian tummanharmaalla mutta onneksi sen korjaaminen onnistui helposti. Sekaannuksen syy on siinä, että ohjeessa maalikoodit ovat Tamiyan spraymaaleille ja luotin liikaa sävyn nimeen valitessani spraymaalia vastaavan minipurkin.

Maalipuolella tämä on ensimmäinen malli jossa käytin AK:n uusia Xtreme Metal -maaleja ja niille täytyy antaa täydet pisteet. Ainoa miinus lienee se, että ne ovat tärpättipohjaisia mutta niin taitavat olla kaikki varteenotettavat vaihtoehdotkin. Muuten maalaus on Tamiyan maaleilla, samoin kuin pakokaasuvanojen ja muun sotkemisen säistyskin lukuunottamatta alapuolen öljyväreillä toteutettuja ruuti- ja öljyvanoja. Säistyksen tein melko kevyellä kädellä, mikä tarkoittaa sitä että kuvissa se näkyy heikonlaisesti.

Kommentit

Eipä tänne kohta kehtaa omia mallejaan edes esille tuoda, kun toinen toistaan huikeimpia malleja tuodaan näytille!

Taidokkaasti ja siististi on rakennettu ja kokonaisuus todellakin upean näköinen. Värimaailma mielestäni myös erittäin onnistunut. Virheitä en alkanut edes etsimään, tuskin niitä edes on.
Siis posliini-kemiallista sodankäyntiä… Kaikkea sitä lukee kun tarpeeksi vanhaksi kasvaa.
Minua tämä Skyraideri kiinnostaa esikuvana varsin paljon (seuraavana hankintalistalla); on vain niin räyhäkän näköinen aparaatti. Vähän samaa henkeä kuin A10:ssäkin.
Hienosti olet urakkasi loppuunsaattanut! Tyylikäs kokonaisuus, onnistunut maalaus ja hyvät historikit (lähteinä…).
Tally-ho 22.12.2015 09:58 Vastaa lainauksella
Todella hienosti rakennettu malli. Viimeistely on aivan huippulaatua. Onneksi olkoon. Kiitos myös uskomattomasta historiikista. Kaikkea sitä saattaa taistelutilanteessa tippua taivaalta niskaan..mutta että vessanpönttökin :-)
Hyvää työtä Jonkka, upea! :)
On kyllä hyvin toteutettu "SPAD"! Luin tuon vessanpönttö-tarinan aikoinaan verkosta ja hauska nähdä malli tästä omituisesta tapauksesta. Työn jälki ja pintakäsittely näyttää oikein onnistuneelle!
Minun on hyvin hankala kommentoida näitä 1/48 lekomalleja, koska en niitä itse tee.

Siitä huolimatta nyt kuitenkin pystyy ainakin sanomaan, että on erittäin siististy tehty leko. Muut kommentoijat ovat sitten jo kertoneet muun olennaisen;)

Hieno on!
Petri Lyy 23.12.2015 10:05 Vastaa lainauksella
Eikös tämä konetyyppi ollut ns. viimeinen miesten lentokone eli suihkarit oli niin kuin poikasille tarkoitettuja? Joka tapauksessa miehekäs toteutus nyt tässä esillä. Pitänee ottaa malli hankinta- tai ainakin harkintalistalle, joskus junnuna tuli tehtyä täysi susikappale.
Hih. Vessanpyttyjä vihollisille. Varmaan sellainen vihjaileva pommi ja psykoloogista sodankäyntiä. Mutta on mallikin kuin esikuvansa. Ihmettelin ensin aika korostuvia pakokaasuvanoja, mutta referenssikuvassa ovat 1/1:teen.
Koneena jotenkin viehättävän ruma möhkäle.
Pidän kovin paljon.
Jonkka 27.12.2015 17:57 Vastaa lainauksella
On taas aika kiittää kommenttien jättäjiä ja pisteiden antajia. Hetken näytti siltä, että tästä tulisi ensimmäinen mallini joka pääsisi maagiseen neljän tähden keskiarvoon mutta viime hetkillä annetut pisteet ovat keskiarvoa hiukan laskeneet. Silti tähän asti tekemistäni malleista tämä on saanut parhaat pisteet, joten kiitos vielä kerran kaikille.
Unohdin antaa pisteet, joten nyt sekin virhe korjattu! Toivottavasti nostivat keskiarvoa, kyllä tämä ainakin nelosen arvoinen on ehdottomasti.
Tulee off-topicina mieleen, että Skyrider on järkyttävän kokoinen kone livenä. En haluaisi tommoista pään ylle pyörimään.
Jonkka 28.12.2015 15:22 Vastaa lainauksella
Se on aika tarkalleen samaa kokoluokkaa kuin suomalaisiakin terrorisoinut Il-2 Sturmovik, erona se että tämä muskeliveijari pystyi kantamaan kuusinkertaisen määrän vihanpitokalustoa (A-1 <-> Il-2):

kärkiväli 15.25 m <-> 14.6 m
pituus 11.84 m <-> 11.6 m
max. lentoonlähtöpaino 11t <-> 6t
asekuorma 3600 kg <-> 600 kg
Mika Jylhä 31.12.2015 08:16 Vastaa lainauksella
Upeasti rakennettu ja maalattu/säistetty… Sinun pönttopommista puuttuu punainen pyrstö, joka on referenssikuvissa?
Jonkka 7.1.2016 17:15 Vastaa lainauksella
Totta, esikuvan mukainen pyrstö tosiaan pöntöstä puuttuu. Sitä ei tuossa Brengunin sarjassa ollut enkä miljoonalaatikosta (joka on vielä aika tyhjä) löytänyt sopivaa.