Pienoismallit.net

Fokker D.VII

Nickchen IV

Fokker D.VII ei hirveästi esittelyjä kaipaa ainakaan niille joille ensimmäisen maailmanpalon lentokoneet ovat edes jotenkin tuttuja. Metalliputkirunkoinen ja itsekantavalla rakenteella toteutettu kone nautti suosiota sekä kokeneiden että aloittelijoiden käsissä. Konetta on usein pidetty sodan parhaana hävittäjänä. Etenkin korkeusmoottorilla varustettu F-malli oli kovasti himoittu lentäjien keskuudessa. Konetta valmistettiin Fokkerin, OAW:n ja Albatrosin tehtailla, ja ne kaikki erosivat toisistaan jonkin verran. Syynä oli se ettei Fokker toimittanut piirrustuksia vaan ainoastaan esimerkkiyksilöt.

Rakentamani koneen esikuva on Albatrosin valmistama Nickchen IV, jonka pilotti oli Fritz Blumenthal. Kone ammuttiin alas 12. elokuuta vuonna 1918. Hän jäi henkiin ja kone jäi liittoutuneiden käsiin testiyksilöksi. Koneen erikoisin piirre on tasoissa olevat erilaiset lozenget, eli yläsiivessä 5-värinen ja alasiivessä 4-värinen. Useassa kuvassa toisen pyörän kangassuoja puuttuu, mutta pinnapyörää en viitsinyt tähän hankkia.

Tämä on toinen rakentamani WnW:n malli ja vaikka kyseessä onkin kaikinpuolin huippumalli, ei tämä ollut mielestäni mikään helppo rakentaa. Sovitukset ovat tiukkoja ja muutenkin tarkkana pitää olla. Eniten ongelmia aiheutti käyttämäni Wood and Wiren lozenge-siirtokuvat. Ne piti käsitellä ensin lakkaamalla, ja pinta jolle ne asetettiin piti alustaa maalaamalla, lakkaamalla ja kiillottamalla. Tästä huolimatta ne olivat äärimmäisen herkkiä ja esim. useasta lakkauksesta huolimatta maskiteippiä ei voinut käyttää, vaan kuva repesi irti taustakalvosta. Paljon piti korjata maalaamalla ja paikkailemalla. Sarjan omaa lozengea käytin pyörien kangassuojissa, tosin runsaasti päällemaalattuna. Koneen rungon lozengen päälle tein kyllästeen ylimaalaamalla ruskealla ja vihreällä. Joissain arkistokuvissa kuviota ei edes kunnolla näy sen alta. Moottorissa on Tauruksen sytytystulpat ja venttiilinjouset, tosin ei niitä paljon näy. Johdot ovat tarkoituksella punaiset, ei realismin vaan visuaalisuuden takia.

Paljon tuli taas opittua tätä rakentaessa ja etenkin pintakäsittelyssä, ainakin hermojen hallintaa jos ei muuta :) Kuvaajana taas puolisoni.

Kommentit

Taidokkaasti rakenneltu Fokkeri, mukavan siisti lopputulos miellyttää silmää. Todella laadukkaat kuvat.
Enpä keksi mitään kritisoitavaa.
Antti Lappalainen kirjoitti:
Taidokkaasti rakenneltu Fokkeri, mukavan siisti lopputulos miellyttää silmää. Todella laadukkaat kuvat.
Enpä keksi mitään kritisoitavaa.
Pitkälti samaa mieltä. Nämä loistavat WNW:n 1/32 mallit pistävät pikkuskaalan kangaspuumallarin ahtaalle );

Kysyn kuitenkin, että ovatko todellakin puupotkurin lamelloinnin kontrastit noin suuria?
Oho, todella hieno fokkeri. Janne sulla on homma hallussa.
Tyylikäs Fokkeri! Lisäkunnioitusta rakennuskertomuksen perusteella… Jotenkin vaan nämä "Ensimmäisen ison kapinan" koneet ovat niin hiton koukuttavan näköisiä. Etenkin saksalaisten koneiden maalauskuviot ovat yli-cooleja.
Onnittelut upeasta mallista!
Kiitos kommenteista Antti, Mika, Kari ja Petri! Mika, varmasti on vähän turhan rajut kontrastit potkurissa ja muutenkin sitä voisi parantaa. Tuossa kuvia aikakauden potkurista. Harjoittelua siis riittää.

Seuraavaksi sitten joku Tamigawa tai vastaava hermojen lepuutukseksi ja sitten joku WnW taas :)
Matti M 7.12.2015 14:49 Vastaa lainauksella
Hieno malli, viimeistely ja kuvaus huippuluokkaa. Eipä muuta.
Komea on ilmojen kaunis fokkeri, ja potkurikin on maukas.
Itse kaipaisi hieman moottoripeltiin likaa ja ôljynvalumaa, juuri ettâ olisi tullut lennolta takaisin.
Vaikka kelpaa se noinkin, komea on hyllyn koriste.
WNW:n mallit on tosiian huippu tasoa,vaikka joskus pintä kipinää iskee niiden kanssa.
Kyllâ se WW1 lentokalusto on vailla vertaa varsikin saksalaiset, niin oikeina kuin malleinakin.
On kyllä nätti fokkeri, ovat vissin aika laadukkaita nämä wnw:in mallit, mutt suomesta taitaa olla saatavuus heikkoa.
Kiitokset Matille, Eerikille ja Jarnolle kommenteista. Ehkä olisi tosiaan voinut jonkin verran enemmän laittaa patinaa moottoripelteihin ja alarunkoon. Jarno, tilaaminen suoraan valmistajalta on helppoa (vaikka tulliin usein jämähtääkin). Hintaa näillä toki nykyisillä valuuttakursseilla on, mutta laatu on sarjoissa sitä luokkaa ettei hankinta varmasti harmita. Varmasti hankintaan menee ensi vuonna tuleva Sopwith Camel.
Jaa, empäs muistanutkaan että voi tehdä WWI kaksitason ilman takilointi hel**ttiä :D, minusta niissä on enemmän tai vähemmän pyykkinarua vedettynä. Haaveilen itsekin tekeväni WNW mallin jossain tulevaisuudessa, mutta nyt pitää keskittyä hieman keskeneräisiin ja rakenteluun etten sortuisi pelkkään mallien hamstraamiseen (laatikoita kasaantuu huomaamatta ja rouva kohta tukistaa minua kun paikat on täynänsä pahvilaatikoita)

Mallista sanon että molemmat ovat suht onnistuneita, rouvan kuvat sekä mallarin tuotos ihan laatukamaa ja tosiaan potkurin sävyerot ehkä hieman liian suuren kontrastin omaavat, mutta toisaalta saattaa livenä näyttää paremmalta.
Kiitos Jukka, tässä ei tosiaan sitä vaijeria ihan hirveästi tarvitse vetää. Mutta usko tai älä, sekin alkaa jossain vaiheessa sujua, kuten aiemman S.E.5a:n kanssa huomasin.
Vähintäänkin ansaitusti viikon malli. Hienoa työtä kerrassaan. Taitaisi itseltäni jäädä nuo logenzet asentamatta. Kuullosti niin hankalalle :)
Onnittelut ansaitusta viikon mallista!
Kiitos Paavo ja Mika! Aika yllätys tämä valinta, kuitenkin tullut useita hyviä malleja viime aikoina ja tämän aikakauden koneet ovat ehkä hieman vähemmän suosittu aihe.

Paavo, kyllä sinä Lozenget paikalleen saat jos minäkin sain :) Ensi kerralla silti testaan Aviatticin kehuttuja dekaaleita.
Upeeta Janne!!!!!!

Anteeksi, että olen hyvin harvoin ehtinyt kommentoimaan mallareiden töitä.
Tämä viikon malli osui ja upposi!
Kiitos Kari!