Taidokkaasti rakenneltu Fokkeri, mukavan siisti lopputulos miellyttää silmää. Todella laadukkaat kuvat.
Enpä keksi mitään kritisoitavaa.
Fokker D.VII
Nickchen IV
Fokker D.VII ei hirveästi esittelyjä kaipaa ainakaan niille joille ensimmäisen maailmanpalon lentokoneet ovat edes jotenkin tuttuja. Metalliputkirunkoinen ja itsekantavalla rakenteella toteutettu kone nautti suosiota sekä kokeneiden että aloittelijoiden käsissä. Konetta on usein pidetty sodan parhaana hävittäjänä. Etenkin korkeusmoottorilla varustettu F-malli oli kovasti himoittu lentäjien keskuudessa. Konetta valmistettiin Fokkerin, OAW:n ja Albatrosin tehtailla, ja ne kaikki erosivat toisistaan jonkin verran. Syynä oli se ettei Fokker toimittanut piirrustuksia vaan ainoastaan esimerkkiyksilöt.Rakentamani koneen esikuva on Albatrosin valmistama Nickchen IV, jonka pilotti oli Fritz Blumenthal. Kone ammuttiin alas 12. elokuuta vuonna 1918. Hän jäi henkiin ja kone jäi liittoutuneiden käsiin testiyksilöksi. Koneen erikoisin piirre on tasoissa olevat erilaiset lozenget, eli yläsiivessä 5-värinen ja alasiivessä 4-värinen. Useassa kuvassa toisen pyörän kangassuoja puuttuu, mutta pinnapyörää en viitsinyt tähän hankkia.
Tämä on toinen rakentamani WnW:n malli ja vaikka kyseessä onkin kaikinpuolin huippumalli, ei tämä ollut mielestäni mikään helppo rakentaa. Sovitukset ovat tiukkoja ja muutenkin tarkkana pitää olla. Eniten ongelmia aiheutti käyttämäni Wood and Wiren lozenge-siirtokuvat. Ne piti käsitellä ensin lakkaamalla, ja pinta jolle ne asetettiin piti alustaa maalaamalla, lakkaamalla ja kiillottamalla. Tästä huolimatta ne olivat äärimmäisen herkkiä ja esim. useasta lakkauksesta huolimatta maskiteippiä ei voinut käyttää, vaan kuva repesi irti taustakalvosta. Paljon piti korjata maalaamalla ja paikkailemalla. Sarjan omaa lozengea käytin pyörien kangassuojissa, tosin runsaasti päällemaalattuna. Koneen rungon lozengen päälle tein kyllästeen ylimaalaamalla ruskealla ja vihreällä. Joissain arkistokuvissa kuviota ei edes kunnolla näy sen alta. Moottorissa on Tauruksen sytytystulpat ja venttiilinjouset, tosin ei niitä paljon näy. Johdot ovat tarkoituksella punaiset, ei realismin vaan visuaalisuuden takia.
Paljon tuli taas opittua tätä rakentaessa ja etenkin pintakäsittelyssä, ainakin hermojen hallintaa jos ei muuta :) Kuvaajana taas puolisoni.
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.