Pienoismallit.net

Kar-Air DC-8-51

"Viirupyrstö"

Douglas DC-8:n neitsytlento tapahtui 30.5.1958 ja ensimmäisen kaupallisen lennon tällä konetyypillä teki Delta Airlines syyskuussa 1959. Vuosien varrella koneesta kehitettiin useita alatyyppejä, jotka varustettiin uudemmilla ja tehokkaammilla suihkumoottoreilla. Viimeiset -70-sarjan mallit lanseerattiin markkinoille 1980-luvun lopulla. Tällöin esim. polttoaineenkulutusta oltiin saatu laskettua yli 70% ja melutasoa pienennettyä huomattavasti.

Suomalaiset lentoyhtiöt saivat käyttöönsä DC-8-koneita 60- ja 70-lukujen vaihteessa. Finnairin käytössä oli kaiken kaikkiaan kolme -62-sarjan konetta ja Keihäsmatkojen lentoyhtiöllä, Spearairilla kaksi -30 sarjan konetta.

Kar-Air puolestaan siirtyi suihkukoneaikaan, kun Eastern Airlinersilta ostettu DC-8-51 saapui Helsinkiin 7.11.1972. Koneella lennettiin sen jälkeen Kar-Airin ja Finnairin loma- ja tilauslentoja aina vuoteen 1985, jolloin se myytiin varaosiksi Belgiaan. Koneen maalauksen suunnitteli Erik Bruun, ja pyrstön kuvioinnin mukaan se sai lempinimekseen viirupyrstö. Koneen rekisteritunnuksen OH-KDM:n viimeiset kirjaimet lausutaan ilmailuradioliikenteessä "delta-mike" Näistä koneelle väännettiin toinenkin lempinimi eli deeku-maikki, joka varmaankin kuvasti hyvin tätä kosteiden seuramatkojen karjavankkuria.

Kar-Airin väreissä ja käytössä 1980-luvulla oli myös Finnairin DC-8-62 rekisteritunnukseltaan OH-LFZ. Koneen lempinimi (kotimaisen elokuvan mukaan) oli " Iso vaalee" johtuen sen pääosin valkoisesta värityksestä.

Rakensin viirupyrstön Minicraftin pitkästä DC-8-71 mallista. Jouduin aluksi sahaamaan n. 7,8 cm pätkän rungosta pois, sillä 71-alatyypin runko on yli 11 metriä pitempi kuin 51-alatyyppi. Rakennussarjan valmistaja on toisaalta ottanut hienosti huomioon tällaiset muutostyöt merkitsemällä rungon sisäpuolella oikeat katkaisukohdat DC-8:n eri alatyypeille. Ennen rungon osien liittämistä toisiinsa lisäsin painoa koneen nokkaan, jottei valmis malli olisi kaatunut persuksilleen. Lisäsin malliin myös monia yksityiskohtia, mm. strobot ja antennin, joita rakennussarjassa ei ollut. Nokkalaskutelinettä jouduin lyhentämään ja modifioimaan 51-alatyypin mukaiseksi.

Yksi iso savotta oli rakennussarjan moottoreiden korvaaminen oikean tyyppisillä voimanlähteillä. Olin alunperin ostanut Contrailsin JT3D-3 hartsimoottorit, mutta ne osoittautuivat täysin ala-arvoisiksi. Jäin useamman kuukauden ajaksi odottamaan toisten valmistajien moottoreita. Näitä tekevät mm. Authentic Airliners (jotka ovat heidän omaan DC-8 malliinsa sopivat) ja Braz-models, jonka valitsin, koska heidän resiinimoottorinsa oli kuulemma tehty käytettäväksi Minicraftin mallissa.

No, niihin moottoreihin meinasi koko Viirupystö-projekti kapsahtaa! Tein sen amatöörimäisen mokan, että jätin moottorit viimeisiksi ja luotin siihen, että ne oli mitoitettu Minicraftin rakennussarjaan. Karmiva totuus paljastui, kun olin kuivasovittamissa kannuja siipiin. Sinänsä hienosti valettujen moottoreiden tuet olivat aivan väärän muotoiset ja moottorit sojottivat ylöspäin. Tukien hiominen oikeaan asentoon olisi lyhentänyt niiden suipon takaosan aivan vääränlaiseksi. Olin aiemmin hankkinut myös AA:n resiinimoottorit, jotka olivat hyvälaatuiset, mutta ne kiinnitettiin siipien läpi leikattuihin uriin, kun taas Minicraftin mallissa moottorit kiinnittyvät siipien alaosassa oleviin koloihin. Päätin viimeisenä konstina yrittää asentaa AA:n kannut malliin. Jouduin näinollen sahaamaan lähes valmiin mallin siipiin neljä leveähköä uraa. Olin varma, että koneen saumat eivät kestäisi tuota rynkytystä, mutta ihme ja kumma malli pysyi kasassa. Sen jälkeen ujutin moottorit uriin, liimasin ne ja kittasin milliputilla. Vanhenin tuossa hommassa varmasti monta vuotta!

Ainoat siirtokuvat viirupyrstöön löytyvät myös 26Decalsilta (joiden suhteen olen aina ollut hieman epäileväinen). Dekaalien kiinnittämiseen kului taas paljon aikaa ja nitroja. Alkuperäisissä siirtokuvissa oli paljon virheitä, suurimpana väärä lukumäärä ikkunoita cheatline-dekaalissa. Valitettuani tästä heille sain kuulla, että uudet siirtokuvat ovat tekeillä. No, nyt cheatlinessa ei ollut ikkunoita, vaan ne tulivat erillisinä. Muuten dekaaleissa oli entiset virheet, eli liian jyrkkä cheatlinen taipuminen koneen nokassa ja peräosassa. Yritin parannella ko. virheitä mutta en sanut tilannetta täysin oikeaksi. Lopuksi kiinnitin alkuperäisten ikkunoiden päälle Authentic Airlinersin erilliset ikkunadekaalit, jotka lisäävät aitouden tuntua yksiväristen siirtokuvien asemesta. (Kiitos niistä Kusti!)

Rungon valkoisen yläosan maalaukseen käytin Revellin 04:sta. Koneen harmaan alaosan maalasin Xtracolorin X139:llä ja siipien corogard-pinnat X150:llä (Awacs/Canadian Voodoo grey). Siiven metalliosat on maalattu AK:n Xtreme metal-alumiinilla. Pikkuosien ja yksityiskohtien maalaukseen käytin myös Vallejon ja Humbrolin värejä. Lakkasin rungon Humbrolin kiiltävällä akryylilakalla siirtokuvien lukitsemiseksi mallin pintaan. Corogard-alueet puolestaan lakkasin Humbrolin satiinilla akryylilakalla.

Viirupyrstön mallaaminen ei ollut todellakaan helpoimmasta päästä, ja siirtokuvlien sekä etenkin hartsimoottorien kanssa meinasi usko loppua koko projektiin. Nyt kun olen päässyt lopulta maaliin, täytyy olla tyytyväinen siihen, että pitkän väsytystaistelun jälkeen Kar-Airin DC-8 on liittynyt kotimaiseen "nostalgialaivastooni".

Kommentit

Kerrassaan mainio malli, ja erityismaininta seikkaperäisestä tekstistä! Kyllä olet saanut tuon ajan tunnelman malliisi upeasti! 4,5
Näitä siviilikoneita en juurikaan ole kommentoinut kun en niistä hirveästi muutenkaan tiedä. Tämän osalta oli pakko tehdä poikkeus, huippusuoritus! Kyllä on niin esikuvansa näköinen ja yksityiskohdat viimeistä piirtoa myöden huolella toteutettu. Maalaus myös erittäin hyvin onnistunut, värisävyt just eikä melkein. Kaiken kruunaa hyvä selostus itse koneesta kuin koko projektista.
Ko. koneella Kyprokselle lomalle lentäneenä ropisee rutosti pisteitä! Tally Ho; osaat näköjään pistellä iskuja meikäläisen nostalgiaosaan tuolla aivojen syövereissä. Upeaa työtä!!
Raimo Leino 16.12.2015 13:58 Vastaa lainauksella
Se on nyt sillä lailla, että tämähän siis ansaitsee täydet viisi tähteä. Spearairin 30-sarjalainen olisi meikäläiseltä saanut vielä muutaman ylimääräisen "haamutähden" tuon viitosen lisäksi. Kaapistani muuten löytyy edelleen avaamaton tulitikkuaski Spearairin logoilla - sen antoi aikoinaan eräs viehättävä Keihäsmatkojen virkailija ;-)
Tally-ho 16.12.2015 14:32 Vastaa lainauksella
Raimo Leino kirjoitti:
Se on nyt sillä lailla, että tämähän siis ansaitsee täydet viisi tähteä. Spearairin 30-sarjalainen olisi meikäläiseltä saanut vielä muutaman ylimääräisen "haamutähden" tuon viitosen lisäksi.
Meikäläinen on nyt aivan puulla päähän lyöty tuosta tähtisateesta ja ylistävistä kommenteista! Kiitos Raimo ja kaikki muut! Kyllä vanha nyt jaksaa kasvattaa laivastoa!..ja Raimo..kyllä se Härmän jätkäkin vielä jonain päivänä tulee näytteille ;-)

T. Tally-ho
wade 16.12.2015 15:16 Vastaa lainauksella
Joo-o, olikohan nyt kaikki varmasti kartalla että millainen työ on tehty jos Minicraftin sarja näyttää lopulta tältä? Vaikka alkuperäinen sarja onkin ihan laadukas niin tässä mallissa ei taida olla kuin pyrstö jolle ei ole tarvinnut tehdä mitään muutoksia, puhumattakaan siitä että kunnollisia siirtokuvia saisi noin vain hankittua.

Tällaisen projektin vaativin osa eli moottorit näyttää nyt todella hyvältä, hopeamaali kun ei anna mitään anteeksi niin hyvä että jätit Contrailsit pois ja vaihdoit parempiin. Omasta Viirupyrstö-projektista tuli sitten Pan Am-projekti kun totesin nuo samat asiat että 26Decalsin ja Contrailsin kanssa ei kannata taistella enempää. Täytyy tuo KDM silti joskus rakentaa, nyt kun on ihan hyvät todisteet siitä että sen kanssa voi myös onnistua!

Työn laadusta ei ole muutenkaan ole naputtamista, paitsi ehkä tuo nokkatelineen modaus jonka jäljiltä näyttäisi että kulma on vähän outo. Jos kuva vaan valehtelee niin pyydän anteeksi jo valmiiksi, sitten tämä on se täyden 5 tähden malli :)
Tally-ho 16.12.2015 15:47 Vastaa lainauksella
wade kirjoitti:
Työn laadusta ei ole muutenkaan ole naputtamista, paitsi ehkä tuo nokkatelineen modaus jonka jäljiltä näyttäisi että kulma on vähän outo.
Kiitos kommenteista ja pojoista, Wade.

Olet oikeassa sen nokkatelineen suhteen. Sitä joutui modifioimaan aika lailla. Sain sen mielestäni suht oikean näköiseksi, mutta en varmaankaan täydelliseksi. Miiten muuttaisit nokkatelineen kulmaa? Ehkä saisin sitä vielä korjattua.

T. Tally-ho
wade 16.12.2015 16:05 Vastaa lainauksella
Tally-ho kirjoitti:
Miiten muuttaisit nokkatelineen kulmaa? Ehkä saisin sitä vielä korjattua.
T. Tally-ho
No tuo nyt on vain pikkudetalji, mutta näissä Douglasin siviilikoneissa on kai (melkein aina?) nokkateline vähän taaksepäin kallellaan, potkurikoneissa enemmän ja suihkukoneissa vähemmän. Kuvista on paha sanoa, mutta ikäänkuin pyörien pitäisi olla vähän edempänä laskutelineluukkuihin suhteutettuna. Voin myös hyvin olla väärässä :)
Tally-ho 16.12.2015 16:24 Vastaa lainauksella
Kiitos Wade,

Käyn katsomassa vielä uudelleen netistä lähikuvia nokkatelineestä
Tally-ho 16.12.2015 17:56 Vastaa lainauksella
Terve vielä Wade,

Olit aivan oikeassa sen nokkatelineen suhteen. Katseltuani tarkemmin kuvia Viirupyrstöstä, niin huomasin tuon kallistuksen. Kiitos kommentista. Vaikka pyrin kuvien avulla saamaan kaikki yksityiskohdat oikein, niin tuo asia jäi huomaamatta. Tulen korjaamaan telineen asentoa.

t. Tally-ho
wade 16.12.2015 19:15 Vastaa lainauksella
Tally-ho kirjoitti:
Katseltuani tarkemmin kuvia Viirupyrstöstä, niin huomasin tuon kallistuksen.
Malli istuu muuten kyllä nätisti ja luontevassa asennossa, ei siinä mitään mutta ehkä tuo pikkumuutos kannattaa silti tehdä niin tulee vielä aavistus etunojaa lisää. Varsinkin jos vitriiniin tulee itäkalustoa viereen niin erottuu "suorajalkaiset" ja korkeat Tupolevit paremmin länsiosaston Douglaseista :)
Tally-ho 17.12.2015 20:53 Vastaa lainauksella
[quote="Kai-Petri Gustafsson
Hieno lisä vitriiniin ja kerrassaan sopiva kaveri "Tumppi-Ysille"
[/quote]

Kiitos lämmittävistä kommenteista ja tähdistä Kusti. Lupaan jatkaa mallailua vintage-koneiden parissa.

T. Tally-ho
KARmean hieno taas kerran!-) Varsinainen katseenvangitsija tämä kasi. Koneessa on erittäin kaunis profiili, joka epäilemättä oli omana aikanaan moderni suuntaus siviili-ilmailussa.

Sinulla on ihailtava kyky tehdä näistä liikennelentokoneistasi kovin eläviä. 1/144 mittakaava on kyllä sen verran haastava yksityiskohtien siistin viimeistelyn kannalta, varsinkin kapearunkoisten osalta, että tuo sinun taitotasosi kokonaisuudessaan vetää hiljaiseksi. Muistetaan nyt sekin, että tämä on vieläpä customoitu Minicraftin laatikkomallista, niin eipä voi lopputuloksesta hirveästi valittaa. Vastoinkäymiset on ilmeisen hyvin selätetty. Yllätyksiin saa tosiaan aina varautua myös hartsiosien suhteen, vaikka sitä tietysti asennoituu siten, että ne ovat kuin mittatilaustyönä valettuja. Oikein hyvä sävytys moottoreissa.

Mielellään lisääkin kuvia katselisi tästä. Mutta näilläkin rapisee lähes täydet pongot. Aarre!
Henkka H 18.12.2015 00:12 Vastaa lainauksella
Vaikeuksien kautta voittoon! Hieno lopputulos vaikeasta projektista ja vieläpä pienessä mittakavassa. Muutenkin hyvännäköinen kone tuo DC-8 ja kunnon jetti. Olen Finskin DC:llä käynyt aikoinaan Thaimaassa ja välilasku Tashkentin kentälle oli mieleenpainuva. Todellinen ilmojen hotrod.
Tally-ho 18.12.2015 09:18 Vastaa lainauksella
Kiitos kehuista ja pojoista Mika ja Henry!

Meikäläisestäkin DC-8 on todella tyylikkään ja persoonallisen näköinen kone. Samaa voi sanoa myös sen kilpailijasta Boeing 707:stä. Kummallakin koneella oli aikanaan omat puolestapuhujansa. Henry käytti sanaa ilmojen hotrod. Monet yhdysvaltalaiset liikennelentäjät olivat kertomuksen mukaan toista mieltä. Heidän kerrotaan sanoneen, että Boeing 707 on kuin Chevy Corvette ja DC-8 kuin Chevy Pick-Up truck😀

Heidän mielestään Boeing oli räyhäkkäämmän näköinen ja sen matkalentonopeuskin oli suurempi kuin DC-8:lla.
wade 18.12.2015 10:16 Vastaa lainauksella
Tally-ho kirjoitti:
Heidän kerrotaan sanoneen, että Boeing 707 on kuin Chevy Corvette ja DC-8 kuin Chevy Pick-Up truck😀
Tähän vertaukseen sopii myös se, että siinä kun Boeing 707-koneille alkoi tulla tunnit täyteen niin DC-8 vaan lentää edelleen, ne kun suunniteltiin jo alunperin ilman "parasta ennen"-päiväystä.

Eihän noita Kaseja tietenkään enää montaa ole aktiivikäytössä ja jokunen 707 taitaa olla vielä liikenteessä myös, mutta CFM-moottoreilla päivitetty DC-8 on periaatteessa ihan käypä laite nykyäänkin. Helsinki-Vantaalla lienee tälläkin hetkellä joku 60-luvulla ensilentonsa tehnyt Kasi ihan lentokuntoisena parkissa?
Edellisten kanssa samaa mieltä hienosti maalatuista moottoreista ja tyylikkäästä kokonaisuudesta. Käy tosiaan DC-ysin kylkeen kuin kyynärpää sieraimeen!
Tally-ho 19.12.2015 11:57 Vastaa lainauksella
Kiitos kehuista ja pojoista Antti!
Nostan virtuaalisesti hattua, että olet luovuttamatta kahlannut tämän projektin läpi ja ablodeeraan erittäin onnistuneesta lopputuloksesta. Itselläni samainen projekti vielä hitusen vaiheessa, sillä taisteluväsymys pakotti tekemään pari terapiamallia välissä uuden innon kohottamiseksi. Siksi lukiessani rakennusselostustasi oli kuin omia päiväkirjamerkintöjä olisi lukenut, niin on ollut rakentamisessa sama kaiku askelten.

Itse en kokenut mallin rungon modifiointia 50-sarjalaiseksi niinkään työlääksi, kuin noiden siirtokuvien ja moottoreiden kanssa painimista. Laser printatut siirtokuvat olivat virheelliset kuten todettu ja lisäksi niin paksut, että oli kuin kinofilmiä olisi liimannut mallin kylkeen. Varsinkin kohdassa, jossa ne laskeutuvat nokan päälle mustan antiglare -kolmion molemmin puolin, jää siirtokuvaliuskojen yläreunojen väliin oikein lähemmässä tarkastelussa erottuva syvänne. Siirtokuvat olivat myös rungon modifioinnissa varsin määräävässä asemassa, sillä niiden mitoilla piti mennä lopullista tarkkaa rungon pituutta määritettäessä, ellei halunnut istuttaa pätkistä koottua ikkunalinjaa mallin kylkiin. Siirtokuvien mittatarkkuudesta sen verran, että nähdäkseni nämä 26Decalsin Karair siirtokuvat on alunperin suunniteltu Revell-Lodela paketoinneista löytyville lyhyille DC-8 muoveille, sillä oman siirtokuva-arkkini kuoren painatuksesta löytyy teksti "Recommended kit : Revell". Liekö tuo sarjasuositus jätetty uudemmista painoksista jo pois, mene ja tiedä.

Päätän tällä erää tähän ja siirrän takaisin studioon. Lähtiessäni jätän pisteitä, jotka ajankohdasta huolimatta eivät tule joululahjaksi vaan ansaitusta työstä.
Tally-ho 25.12.2015 14:07 Vastaa lainauksella
Kiitos positiivisista kommenteista ja pojoista Kari. Molempien kokemukset dekaalien ja moottorien kanssa tuntuvat olevan samanlaiset. Toivotan sinulle pitkää pinnaa projetisi loppuunviemisessä.

T. Tally-ho