Pienoismallit.net

PBY-5A Catalina

N5905C "Always"

Consolidated PBY Catalina lentovene on eri versioina varmasti kaikille ilmailusta kiinnostuneelle tuttu laite. Etenkin koneen sotilastausta on erittäin merkittävä, mutta on Catalinaa käytetty paljon myös rauhanajan tehtävissä. Omat ensimmäiset muistot tästä persoonallisen näköisestä kapistuksesta liittyvät Jacques-Yves Cousteaun ohjelmasarjaan, jota esitettiin joskus 80-luvulla. Jossain vaiheessa on tullut maalattua kuvakin laitteesta ja osasta miehistöä. Olen hankkinut siirtokuvat myös tuohon Calypson lentävänä tukikohtana toimineeseen lentokoneeseen, samaisessa mittakaavassa 1/144. Ikäänkuin tuota projektia silmällä pitäen toteutin tämän mallin hieman harjoitustyön omaisesti.
Minicraftin sarja on aivan kelpo lähtökohta, jos jotakuta kiinnostaa lähteä tämän tyyppisiä modifikaatioita tekemään tässä mittakaavassa. Sarjan näkyvimmät erot mallailun kohteena olevaan yksilöön on keulan ammuskelutorni, täysin erilainen sivuperäsin sekä erilaiset moottorit. Muuten tyydyin ainoastaan korvaamaan sarjan laskutelineiden luukut ohukaisemmilla. Malli on maalattu Tamiyan valkoisella ja mustalla, ja pohjan punainen on pensselillä sudittu Vallejon akryyli.
Projektissa haastavinta oli paitsi elokuvan "Always" -katsominen (Liikaa Richard Dreyfussin naurua, liian vähän lentämistä), suhteellisen pehmeän muovin käsittely. En myöskään saanut keulaan tarpeeksi vastapainoa, joten malli tuppaa keikahtamaan persiilleen pienimmästäkin tönäisystä (siksi kuvaustilanteessa liimasin eturenkaan maahan kiinni). Lisäksi keulan suuri kittimäärä kutistui jostain syystä siinä määrin, että nokan muoto kärsi hieman. Tässä vaiheessa olin jo suihkinut maalin päälle joten en viitsinyt alkaa uuteen pakkelointioperaatioon.
Mallissa on roppakaupalla virheitä ja yleisestikin melkoisen epäsiisti tuosta tuli. Joka tapauksessa projekti oli mielenkiintoinen ja opettavainen. DRAW Decalin siirtokuvat ovat laadultaan myöskin mukavaa keskitasoa.
Catalina kiinnostaisi jonakin päivänä toteuttaa myös valtavana 1/48 -versiona, mutta ainakaan vielä tilat eivätkä taidot riitä.

Kommentit

wade 28.11.2015 15:46 Vastaa lainauksella
Mainio idea, mutta olisiko tämä ollut sittenkin helpompi toteuttaa 1/72-mittakaavassa? Jos muistan oikein että Catalina ja DC-3 ovat suunnilleen saman kokoisia, niin 1/144 on aika haastava mittakaava tällaisen muutostyön detaljien suhteen.

Konversio on sinänsä ihan onnistunut ja nyt täytyy muistaa että lähtökohta on Minicraftin sarjasta. Siihen nähden on harmi että tuo yleisilmeen pieni sotkuisuus (värirajat, vakaajien symmetrian puute) pistää silmään kuvissa. Epäilen silti että livenä tuskin häiritsee yhtä paljon ja harjoitustyönä ajaa varmasti asiansa että seuraava malli on jo parempi.

En muuten tiennyt että Minicraftilla on edes 1/144-Catalinaa, tämä avaa ihan uusia mahdollisuuksia kun noita siviiliversioita tosiaan on vaikka minkälaisia. Kiitos siis tästä mallista!
Kiitos kommenteista Wade! Juu, varmasti olisi helpompi tehdä isommassa mittakaavassa, mutta yritän rajata aihepiiriä siten että teen pääasiassa vain noita 1/144-malleja. Livenä malli on ihan ok, ja piristys hyllyssä. Tällä hetkellä tämä on toiseksi pienin kokoamani, pienin on Amodelin Let L410. Viimeistelyä vaille valmis on lisäksi Westland Sea king, sekin samaisessa kääpiömittakaavassa. Silmät ristissä noita saa kasata:).