Pienoismallit.net

Viikinkilaiva.

Tämmöinen revellin viikinkilaiva tarttui prismasta mukaan. Ajattelin rakentaa pitkästä aikaa jonkun itselle vieraan aihepiirin mallin, ja tämä oli oiva valinta. Malli rakentui mukavasti ja osat sopivat hyvin. Sarjassa tuli kaikki takilointi langasta lähtien mukana, maalattu tamiyan maaleilla ja filtterit ja washit öljyillä ja AK:n tuotteilla, tavoittelin viikingit sarjan henkeä tässä, onhan sarja oma suosikki. Suoraan laatikosta rakennettu, ja oli ensimmäinen vähän isompi laivamalli, mutta mukavaa oli tämän parissa. Toiselta puolelta jätin airot pois kun malli tulee seinälle tehtyyn tasoon.

Kommentit

Purje(kkin) on hieno, mutta olisiko viikinkiaikana viitsitty maalata purjeeseen hurja päällikön kuva? Ja oliko ylipäätäänsä viikinkipäälliköillä sarvikypärät?

No taiteellinen vaikutelma on ennenkin vienyt voiton autenttisuudesta;)
Asiallinen viikinkilaiva. Ittellä sama hyllyssä. Jätin tuon hahmon pois purjeesta ja laitoin teltan tuohon maston perän puolelle. Lisäksi laittelin vahvikeköydet purjeen alapuolelle. Airot jätin myös poies, koska purje on kiristynyt tuulessa. Noilla ne paineli pohjoisen Atlantin yli Ämeriikkaan. Kovvoo porukkoo!!

terv. Seppo V
Kiitos mika: Tuota viikinki ukon siirtokuvaa mietin pitkään laitanko, vai maalaanko punavalkoiseksi purjeen. Toisaalta siitäkään ei ole varmuutta oliko viikingeillä purjeet maalattuja, sarvikypäristäkään ei ole oikein todisteita, toisalta kun tämä oli semmonen terapia malli niin laitoin tuon kuvan ja antaahan se hieman ilmettä:)

Kiitos seppo: Tämä oli tämmönen terapia malli mutta tuli nettiä sen verta tutkailtua miltä nämä ovat oieasti näyttäneet. Saattaapi olla että rakennan toisen laivan mutta referenssinä toimii viikingit sarjan flokin rakentama laiva ragnarille millä seilasivat englantiin:)
Sarvikypäriä ei ollut käytössä minkään todisteen mukaan. Kyseessä on 1800-luvun kuvittajien tuoma elementti. Aika yleinen käsitys lienee sekin, että purjehtiessa normaalioloissa eivät kilvet olleet laidalla esillä. Kilvet on omittu Gokstadin laivasta, jossa ne löydettäessä roikkuivat laidalla samalla tavalla kuin lukemattomissa kuvissa ja ennalistuksissa sen jälkeen. Ilmeisesti ainakin Gokstadin laivassa ne oli ripustettu siten, että olisivat estäneet airojen käytön. Tiedä sitten siitä… En ole etsimisestä huolimatta löytänyt kuin yhden alkuperäisen kuvan kaivauksista. Värejä ja kuviointeja olen koettanut itsekkin selvittää. Tuollaisia naaman kuvia en usko purjeissa olleen, mutta onhan se näyttävä. Viikinkiajan loputtua heidän jälkeläisensä normannit valtasivat Englannin, ja siitä on lähes aikalaiskuvaus Bayeuxin seinävaatteessa. Siitä voisi päätellä, tekniikan rajoitukset, aika ja taiteellinen vapaus huomioonottaen, että jotain kuviointia on ollut:

rubens.anu.edu.au/htdocs/laserdisk/0214/21439.JPG

Jos ylläoleva tylsä osuus unohdetaan, niin malli on hienosti tehty ja realistisen näköinen. Jos pääsen puoleen tuosta omassa viikinkilaivassani, niin olen tyytyväinen. Eli pidän mallista, vaikka otinkin kantaa realistisuuteen. Ja eihän meistä kukaan ole nähnyt aitoa viikinkialusta uutena.
Juu, Jarnon innoittamana katselin itsekkin tota laivaa Prismassa, silloin ei enään ollut yhtäkään enään jäljellä että ostamatta jäi.
Sinällään malli on ihan onnistunut, tuota purjetta lukuunottamatta. Tuo pottapää ei oikein sovi tuohon muuhun malliin, mutta toisaalta tuo kilpirivistö, riippumatta siitä onko sen esittäminen tuossa tarpeellista on ihan hieno.
Arto Junno 27.11.2015 21:27 Vastaa lainauksella
Hyvin tehty!
Kuvaako nuo purjeessa olevat raidat varjostuksia?
Kiitos timo: Näin minäkin olen lukenut ettei niillä ollut sarvikypäriä, tuskinpa kilpirivistökään on ollut. Mutta litoin sen kun on niin näyttävä, käsittääkseni viikinkilaivat poltettiin hautauksen yhteydessä, mutta varma en ole.

Kiitos jukka: Kannattaa rakentaa vaikka terapiamallina niinkuin itse tein, jospa jonkun suuren sotapäällikön aluksessa on ollut tuollainen ukkeli:) Laitoin senkin tuomaan näyttävyyttä.
Kilpirivistä on havaintoja hautausten yhteydessä Gokstadin laivassa.
Muuten en tiedä niistä. Voi olla, että niitä on käytetty seremoniallisissa tilanteissa, mutta tuskin normikäytössä.
Laiva- ja venehautauksia oli sekä poltto- että kumpuhautauksina. Googleta Gokstad ship ja Oseberg Ship.
Myös Suomesta on venehautauksia, mutta nimenomaan polttohautauksina.

Itse olen rakentamassa Gokstadin aluksen mallia, mutta rungon maalaus tuskin tulee onnistumaan noin hyvin kuin sinulla.