Pienoismallit.net

Airbus A380-800

Air France F-HPJA

Airbusin superjumbo täytti viime keväänä kymmenen vuotta. Olen viime vuosiin saakka pitänyt laitetta melkoisen rumana, mutta vihdoin viime keväänä myönsin itselleni, että onhan tuo melkoisen vaikuttava ilmestys.
Revellin First Flight-tunnuksin varustettu A380 löytyi edullisesti verkkokirpputorilta, eikä valtava laatikko joutunut kovin kauan pölyttymään nurkissa. Päätin tilata 26-decalsilta Air Francen ensimmäistä yksilöä esittävät siirtokuvat, sillä kyseisen yhtiön väreissä rakkine miellyttää omaa silmää eniten (No ok, ehkä Etihadin uusi timanttikuvio olisi vielä mieluisampi, mutta se ei taitaisi näillä taidoilla valmistua).
Mallissa on muutamia virheitä ja kummallisuuksia, joista päädyin korjaamaan ainoastaan näkyvimmät, kuten sisempien päälaskutelineiden luukutuksen. Moottorien etureunat ovat sarjassa myöskin irrallaan ikäänkuin helpottamassa metallisen etureunan maalausta. Rinkula on kuitenkin sen verran paksu, että päädyin pakkeloitsemaan ne paikalleen ja suihkin Model masteria kapeammalle.
Hankalinta tämän mallin rakentamisessa oli ehdottomasti häkkyrän koko. Valmis tuotos on puolisen metriä pitkä ja saman verran leveä, joten maalaillessa ja muutoinkin saa olla melkoisen varovainen, ettei tölvi siivillä aaltomaljakoita lattialle.
Itse olen kohtuullisen tyytyväinen tulokseen, etenkin maalipinnan ja siirtokuvien osalta. Siipien harmaat ovat aivan liian tummia, mutta pystyn elämään sen asian kanssa. Ohjaamon ikkunan kanssa oli jälleen monenlaista hässäkkää (Ikkunakappaleen ruutujen muoto on todella kaukana esikuvastaan), ja se kyllä näkyy. Pahoittelen valokuvien sekavalaistuksesta johtuvaa valkotasapainon heittelyä, vaihtelevaa laatua ynnä koirankarvaista kuvausstudiota.

Kommentit

Appelsiinia tai ei, mutta pidän kovasti! Laadukkaasti rakennettu ja maalattu malli. Itse en näistä nykyajan jättikoneista pidä, mutta hienosti tehdyistä malleista pidän!!
wade 24.11.2015 16:45 Vastaa lainauksella
Hattua täytyy nostaa että olet saanut tämän kolossin valmiiksi! Revellin sarja on ilmeisen kiireessä vain hutaistu markkinoille, enkä tiedä täsmäisikö jotkut detaljit vaikka malli esittäisi CAD-suunnitelmia joita ei sitten varsinaisesti sellaisenaan toteutettukaan.

Tähtiä en tälle halua/osaa nyt antaa, ja ilmeisimmät pikkufibat olet jo luetellutkin. Epäilemättä täyttää kuitenkin tehtävänsä Ikea-painajaisena ja kohtuullisen kookkaana koriste-esineenä, onhan siinä hyvin onnistunut siirtokuvatyöskentely ja nätti livery! Ja tietysti rispektit reiluista lähikuvista ja läpinäkyvistä ikkunoista, kyllä tällaista mallia pitää mieluusti esillä itsekin.
Kokonaisuus näyttää minun silmääni hyvältä. Varmaan haastavaa maalata tätä aaltomaljakoiden seassa. Itse en ole uskaltanut kokeilla, rouvan palaute voisi olla välitön ja negatiivissävytteinen.:) Moottorien etureunojen valaminen irralleen tai sitten etureuna-imukanava-kokonaisuudeksi on hyvä keksintö ainakin tällaisille, jotka eivät nosta ylimääräistä kittaamista kokemustensa top 5:een. Sääli vain jos hyvä idea laitetaan pilalle sillä, ettei vaivauduta mittaamaan.
No pakko se on tätäkin Heikin uutta tuotosta kommentoida, on meinaan ehdottomasti yksi siisteimmistä A380:n pienoismalleista, mihin olen netissä törmännyt - onnittelut! Air Francen kaavio on aina raikas valinta, ja koska tässä mallissa on tavannomaista enemmän työtä pelkässä kasaamisessa niin sikälikin valinta helpottaa urakkaa. Erityisesti tykkään noista "kannuista". Hienoa työtä yksityiskohtien maalaamisessa.

Mikäs tässä mallilla oli muuten haastavin vaihe ja miten aiot ratkaista mammutin säilytysongelman?-)

Itselläni malli on edelleen tukevasti palasina laatikossaan, ollut jo pari vuotta ja mallin myyntiäkin on tullut mietittyä. Sellainen visio on ollut toteuttaa se Singaporen kaaviolla, mutta Luthansan 747-8 olisi myös kiva saada tehdyksi. Molemmille ei löydy kyllä tilaa..
Moi,
kiitoksia kommenteista, koitan ennättää laittaa vertailukuvan jonkun normaalimman kokoisen mallin kanssa. Haastavinta tuon jo mainitun koon lisäksi oli varmaankin laskutelineet ja moottorien saaminen edes jotenkin uskottavan näköisiksi. Tämähän on ainakin itselle kaikissa siviilikonemalleissa aina pienoinen ongelma, kun moottorikappaleen sisäosat pitää valmistaa ja maalata ennenkuin pääsee kittailemaan ja maalailemaan kuoria. Tässä vaiheessa pitää olla niin pirun varovainen ettei tölvi jo valmiita sisäosia. Lisäksi valtavien siipikappaleiden saaminen oikeelliseen asentoon vaati hieman teippailua ja vääntelyä liimausvaiheessa.
… ja pitää vielä lisätä että jos kyseisen mallin aikoo työn alle ottaa, kannattaa vakavasti harkita rungon sisäpuolelle jopa yliampuvia tukirakenteita jäykkyyden varmistamiseksi. Siivistä tulee rungon lisäksi sen verran painoa, että itsellä ainakin pelottaa että pienikin liikuttelu saa maalipinnan halkeamaan rungon saumoista.
En ole aiemmin rakennellut pienoismalleja, mutta matkustanut satoja tuhansia maileja muilla konetyypeillä työaikanani. Mitä luulet, onko tämä liian haastava projekkti? Tällä koneella en ole koskaan matkustatanut, mutta sitäkin enemmän 747:llä ja IL86:lla. Paljonko maksoit tästä sarjasta ja mistä ostit sen?.
terveisin,
Markku Lehikoinen
Markku Lehikoinen kirjoitti:
En ole aiemmin rakennellut pienoismalleja, mutta matkustanut satoja tuhansia maileja muilla konetyypeillä työaikanani. Mitä luulet, onko tämä liian haastava projekkti? Tällä koneella en ole koskaan matkustatanut, mutta sitäkin enemmän 747:llä ja IL86:lla. Paljonko maksoit tästä sarjasta ja mistä ostit sen?.
terveisin,
Markku Lehikoinen
Moi,
taisin hankkia mallin tämän foorumin kauppatori-sivuilta, varmuudella en muista. Kuivalaisella (löytyy kauppiaslistasta) näkyy hyllyssä A380 olevan. Suosittelisin kuitenkin ensimmäiseksi malliksi jotain huomattavasti pienempää mallia, kuten A320:sta.