Pienoismallit.net

A little gift from Germans

Joulukuu 44' Lappi

Joulun lähestyessä piti värkätä tämmöinen talvinen dio. Tää on ollut "valmiina" jo Nordic Challengessa, mutta tein vielä joitain lisäyksiä. Tässä malli NC:n aikana: www.pienoismallit.net/media/kuvat/12/30/12/123012.jpg

Mutta… Että joku ymmärtäisi dioa, niin pakkohan tästä on kai hiukan historiikkiä pistää…

Eli:
BT-7 oli neuvostoliittolainen kevyt vaunu joka oli jatkokehitelty BT-sarjan muista vaunuista. Esikuvana koko sarjalle toimi J. Walter Christien venäläisille myymä M1930 prototyyppi. BT-7:n erilaisia muunnelmia rakennettiin vuosina 1935- 1940 kaikkiaan 5 556 kappaletta. Vaunujen tunnusomaisin piirre oli mahdollisuus irrottaa telat vain puolessa tunnissa, jolloin vaunu pystyi ajamaan jopa 86 km/h tavallisen 53 km/h sijaan.
Suomalaiset saivat talvi- ja jatkosodan aikana sotasaaliiksi joukon BT-7 vaunuja, joista 18 muunnettiin BT-42:ksi, osa korjattiin ja osa romutettiin. Vuoden 1945 toukokuussa Suomella oli vielä kolme BT-7:aa riveissään.
Eli mallilla ei ole oikeaa esikuvaa, mutta tämä fiktiivinen BT-7 nro. 97 kuvaa yhtä Suomella vielä käytössä olleista vaunuista Lapin sodan aikana, palaamassa varikolta etulinjaan ja törmäämässä joukostaan jälkeen jääneisiin saksalaissolttuihin.

Saksalainen kauhukolmikko Fritz, Karl ja Hans ovat pysäyttäneet luutnantti Väyrysen BT-7:n keskelle metsätietä siellä jossain, joulukuussa -44.
Radiotonta BT-7 vaunua eivät ole uutiset vakavan sodan alkamisesta vielä tavoittaneet ja luutnantti miehistöineen elättelee vielä toivoa aseveljeyden kestävyydestä. Luutnantti ei ole huomannut muita kuin Hansin keskellä tietä ja panssarimies Ilola tähtää epäluuloisena Hansia tornin kk:lla sormi liipaisimella. Hans yrittää hätäisesti jutustella luutnantin kanssa jotakin säästä odottaen Fritzin ja Karlin toimivan. Kauhukolmikon neropatit ovat olleet piilossa aution talon takana ja raahanneet ”joululahjalaatikon” juuri esille. Karl on saanut juuri yhden lahjan; söpön pikku Panzerfaustin toimintakuntoon ja kiroaa, kun huomaa Fritzin kadonneen vierestään ja näkee tämän tonttuilevan tankin takana häiritsemässä lahjan antamismahkuja. Karl yrittää viittoilla Fritziä väistämään, mutta mies on täysin keskittynyt loikkimaan lähemmäs vaunua. Voi hyvin kuvitella, miten Karl mutisee takinkaulukseensa: -Ach Scheiße… Noh, pitää antaa Fritzillekin ”lahja” sitten tässä samalla.

BT-7 on rakennettu suoraan laatikosta Tamiyan sarjasta. Nuorena mallarina minulla ei ole varastossa eikä varaa ostaa aftermarket decaleita (hmm… minnekköhän ne kaikki rahat menee :O ), vaan jouduin maalaamaan ja arvailemaan kaikki merkinnät itse. (Sinänsä hyvä, ei ainakaan tarvitse huolehtia hopeoitumisesta.) Malli oli todella helppo ja mukava rakennettava. Figut Dragonin, eivät ole varmasti historiallisesti oikeellisin vaihtoehto sakuihin Lapin sodan ajalta, mutta ne olivat ainoat talvisakemannit mitä Hobby Pointista löyty. Menninkäinen taustalla muokattu revellin 1:72 ukosta. Susi lelulaatikosta uudelleenmaalattuna. Talo on rakennettu skrätsinä balsasta, kuten myös panssarinyrkkiboxi ja kärryt. Maasto on blenderillä hienoksi jauhettua kuivaa sammalta ja jäkälää, jonka päälle ruohotupsut yms. sälä on heitetty. Kuuset on tehty eri tekniikoita kokeillen: yksi liimaamalla kuivia juuria runkoon, loput muovikasvien lehdistä joihin ripoteltu turffia päälle. Lumi tehty ruokasoodasta + telojen alla pölisevä lumi pumpulia. Kehykset maalattu siveltimellä katukovsky- kuvioon

Tämä on vasta ensimmäinen mallini täällä, joten älkää sentään ihan maanrakoon haukkuko :O

EDIT: Yritin vaihtaa kuvat mutten edes pystynyt poistamaan osaa vanhoista. Lisäsin muut kuvat tänne, käykääpäs katsomassa

Kommentit

Oikein hyvä, mutta kyllä se vihanpito oli tullut selväksi jo lokakuussa kaikille, tai viimeistään marraskuussa -44, joten joulukuuhun -44 liitettynä menee valitettavasti "what-iffin" puolelle.
Onni Kolari 23.11.2015 08:04 Vastaa lainauksella
Oikeassa olet. Alunperin mallin pitikin sijoittua marraskuuhun, mutta tuon "joululahja" sekoitti vähän aikatauluja ja piti laittaa malli sitten joulukuulle.
Kyllâ ja Suomalaisten ainoa BT-7 m38 oli R-100 ja tuhoutui jo 1941.
Olisi ollut parempi laitaa joku T-26 niin täsmâisi paremmin.
Muuten kokonaisuus hyvä, tankista lähempi valokuva,myös valokuvia lähempää.
Kaikken oppii aikanaan, ensimmäiseksi malliksi voisi sanoa erittäin hyvä.
Onko tuo talon raunio itse tehty, muutenkin dio on erittäin hyvä antaa oikean talvitunnelman tuossa.
Nyt ikâvästi tonttu ja koira hukkuu talviseen maastoon.
Oikein kaunis dio!
Ideaahan tässä on vaikka muille jakaa. Jokaisessa dioraamassa pitäisikin olla tarina tai sitten vaikkapa vanha kuva, asia, asiayhteys tvs.

Ikäiseksesi ja eka malli täällä - onko paljon kotona? - on näyttävä. Parhaat kuvat kaksi ekaa, jotka taustansa vuoksi antavat hyvän efektin.

Tuossa aikaisemmat kommentit antavatkin jo joitain parannusehdotuksia, joten en niihin puutu. Voisin puuttuakin, mutta pari kuvaa saisi olla lähempää.

Tästä on sinun hyvä lähteä tekemään uusia malleja tai jos niitä on jo tehty, niin laita ihmeessä tänne.

T.T
Kiitos kommenteista! Talo on itse tehty, skrätsinä balsasta. Lisävalokuvia en tänne siis pystynyt lisäämään kun levytila loppu. T-26 olisi toki ollut parempi, mutta tahdoin tehdä suomimallin ja hyllyssä oli vain BT-7 :/ Kyllä kotiin on jo muutama malli ja pari dioraamaakin kertynyt. Muutamasta voisi ehkä uskaltaa laittaa kuviakin.
Ja siis kyllä niitä lähikuviakin löytyy
-->täältä
Hyvin tehty dioraama! Välillä tuntuu että onko tällä sivustolla tarkoituksellisia vittuilijoita, jotka pätevät historiallisella taikka univormu osaamisellaan? Nytkin kyytiä sai päivämäärät! Jumalauta, näitä malleja nyhrää joukko omituisia ihmisiä ja tärkeintä on se että annetaan rakentavaa palautetta, eikä se mihin kategoriaan sen joku jumala sijoittaa knoppitiedolla.
Jos rakentaja ilmoittaa dioraaman sijoittuvan tiettyyn ajanhetkeen, niin ei ole vittuilua todeta asiallisesti, että se ei ole mahdollinen. Ja nimenomaan todeta, kukaan ei ole tehnyt siitä isoa numeroa tai haukkunut mallia lyttyyn.

Onni muistaa siis jättää vanhojen jäärien kinastelun huomiotta ja jatkaa mallien rakentamista. Näitä sopii laittaa enemmänkin. Dioraamat ovat vaikea taiteenlaji ja lupaa hyvää, että pystyt näin onnistuneeseen kokonaisuuteen jo tässä vaiheessa "uraa".