Pienoismallit.net

Finnair DC-9-14

"Tumppiysi"

Ensimmäiset DC-9-14-koneet tulivat Finnairin käyttöön vuonna 1971 ja poistuvat liikenteestä 80-luvun puoleen väliin mennessä. Enimmillään kyseistä alatyyppiä oli yhtiön käytössä 9 kappaletta. Konetta käytettiin noina vuosina sekä kotimaan että ulkomaan reittiliikenteessä. Kyseinen DC-9:n alatayyppi oli suunnilleen Finnairin Convair Metropolitanin kokoinen ja lyhyytensä vuoksi se sai lempinimen "tumppiysi". Matkustajia Finnairin DC-9-14 otti 80 kappaletta.

Laitoin oheen myös kuvat vuonna 1971 ilmestyneestä Finnairin esitteestä, jossa mainostetaan uuden DC-9:n käyttöönottoa kotimaan liikenteeseen. Esite oli jostain kumman syystä säilynyt omilta "plane-spotter"-vuosiltani 60-70 lukujen vaihteesta.

Suomen Ilmailumuseossa on myös parhaillaan menossa hanke tumppiysin palauttamiseksi Suomeen. OH-LYD lensi Finnairin väreissä vuosina 1971–1983 ja se on yksi maailman vanhimpia edelleen reittiliikenteessä olevia suihkumatkustajakoneita. Ensilentonsa kyseinen koneyksilö teki 29. joulukuuta 1965. Nykyään koneella operoidaan kenialaisen East African Safari Air Express:in lentoja rekisteritunnuksella 5Y-XXA. Joidenkin vahvistamattomien tietojen mukaan koneen pitäisi saapua Suomeen jo marraskuun loppuun mennessä.

Päätin rakentaa tumppiysin minulle täysin uuden valmistajan, Authentic Airlinersin sarjasta. Kyseessä on saksalainen yhtiö, jonka rakennussarjat ovat resiinistä valmistettuja ja runsailla fotoetsiosilla varustettuja. Sain vinkin tästä mallinvalmistajasta Kai-Petri Gustafssonilta (kiitos vaan Kusti). Nettikeskusteluissa AA:n rakennussarjat ovat saaneet ylistäviä kommentteja, ja olen kyllä aivan samaa mieltä. Valujälki on erittäin tarkkaa, ja osien yhteensopivuus sekä mittatarkkuus huippuluokkaa. Rakennussarjaan ei kylläkään kuulu ohjeita, eikä dekaaleja. Siirtokuvat on siis hankittava erikseen heiltä tai joltain muulta valmistajalta, ja pikkudetaljien tarkat paikat täytyy taas etsiä esim. netistä löytyvistä kuvista (esim. Airliners.net-sivustolta). AA:n kotisivujen mukaan heidän DC-9-14 mallinsa on markkinoiden ainoa sarja, jossa koneen siipi on oikean mallinen.

Tumppiysin rakentamiseen minulta vierähti tavallista pitemmän aikaa johtuen matkoista ja muista "häiriötekijöistä". Malli sinänsä oli hyvin helppo ja yksinkertainen rakennettava, ja esim. hankalaa rungon sauman hiontaa ei tarvinnut tehdä, koska runko on yhtenä kappaleena.

Koneyksilökseni valitsin OH-LYC:in, josta löytyi paljon hyviä kuvia netistä. Vuosien varrella koneissa oli monia erilaisia maalauskaavioita ja esim. erimuotoisia antenneja. Halusin rakentaa koneyksilön, jossa nokkakartio oli mustaksi maalattu valkoisilla viiruilla. Halusin koneeseen myös kolmiomaiset ylä- ja ala-antennit ja maalaamattomat = valkoiset ohjaamoikkunoiden puitteet.

Liitettyäni koneen pääosat yhteen, pohjamaalasin sen Mr. Surfacer 1000:lla ja hioin sen jälkeen 2000 karkeuksellisella vesihiomapaperilla. Rungon valkoiset alueet ruiskumaalasin useampaan kertaan Revellin 04:lla ja harmaan alaosan Xtracolorin X139 Light Greyllä. Metalliosat puolestaan ruiskumaalasin hiljattain markkinoille tulleella AK:n Xtreme Metal nro 479 Aluminiumilla (tämä on erinomainen tuttavuus, joka on mielestäni jopa parempi kuin vastaavat Alcladin metallimaalit!) Käytin yksityiskohtiin myös Vallejon akryylivärejä ja Humbrolin emalimaaleja.

Finnairin siirtokuvat ovat TwoSixin Finnair DC-9-arkilta. Pelkäsin hieman näiden dekaalien laatua ja sopivuutta, sillä tämän valmistajan siirtokuvat ovat usein olleet tarkkuudeltaan vähän niin ja näin. Tällä kertaa dekaalit olivat ok lukuunottamatta rungon rekisteritunnuksia, joiden fontti on himppasen liian suuri. En löytänyt kätköistäni sopivan kokoisia sinisiä kirjaimia, joten tuon virheen kanssa pitää vain elää.

Siipien corogard-alueet ovat myös siirtokuva-arkilta. Authentic-Airliners valmistaa myös "autenttisia" siirtokuvia matkustamon ja ohjaamon ikkunoihin. Ikkunadekaaleissa lasien takaa näkyy erilaisia hahmoja ja värejä. Päätin hankkia DC-9 siirtokuva-arkin, ja täytyy sanoa, että yksiväristen ikkunoiden asemesta nämä siirtokuvat toivat selvästi lisää aitouden tuntua malliin.

Ennen siirtokuvien kiinnittämistä pintaan käsittelin mallin vielä Humbrolin kiiltävällä akryylilakalla tarttumisen parantamiseksi. Lopuksi "lukitsin" siirtokuvat toisella kerroksella kiiltävää lakkaa. Koneen jätin kiiltäväksi. Tiedän, että monien kolleegojen mielestä kiiltoa pitää vähentää satiinin suuntaan, mutta meikäläisen silmää miellyttää enemmän tämä kiiltävämpi ulkoasu.

Olen kohtuullisen tyytyväinen lopputulokseen. Pintakäsittelyähän voi aina yrittää parantaa, ja tähän tulen pyrkimään seuraavassa projektissani.

Kommentit

Nyt on komea ja realistisen oloinen malli hienosta koneesta.
Upea malli!
Nyt "iskit" Tally arkaan (lue nostalgiseen paikkaan)! Maailman matkujakoneista Caravellen ohella se joka saa sydämen sykkimään lämpimästi (olivat) siis ne kaksi ensimmäistä konetyyppiä joiden kyydissä olen ollut…
Malli on todella tyylikäs. Vaikka en itse näitä siviilikoneita harrasta niin silti oli mukava kuulla tuosta uudesta valmistajasta… Eihän sitä koskaan tiedä. Jotenkin vaan minulle tuo ko. koneessa oleva Finnair-livery on se ainoa oikea.
Kiitos, TallyHo, päiväni alkoi nyt mukavasti.
Tally-ho 24.11.2015 08:31 Vastaa lainauksella
Kiitos kehuista, Timo, Juha ja Petri. Ne lämmittävät vanhan mallarin mieltä!
Käsittämättömän hieno malli kokonaisuudessaan. Erityismaininta siipipinnoista ja koneen kaikin puolin realistisesta asennosta ja profiilista.
Jari Kolsi 24.11.2015 15:03 Vastaa lainauksella
Tämän koneen sisar OH-LYB oli kone, jonka kyydissä tein ensimmäisen lentomatkani. Oli kesä 1979 ja olin kesäharjoittelijana Kokkolassa. Saatiin sitten kaverin kanssa tili ja päätettiin yllättää vaimot ja päräyttää kotiin Otaniemeen lentäen eikä sillä tavanomaisella 6 h junareissulla. Oi niitä aikoja. Hieno on mallikin! Itse en ole koskaan harrastanut siviilikoneiden kasaamista, ainainen neitseellisen valkoinen väri ei oikein viehätä. Mutta tämä säväytti. Missähän OH-LYB nykyään lentelee…
wade 24.11.2015 16:26 Vastaa lainauksella
Eipä tässä juuri lisättävää edellisiin kommentteihin, mykistävän hieno malli ja tunnelma kohdallaan! Finnairin kaavio oli tosiaan parhaimmillaan kun sitä ei menty turhan usein sörkkimään ja sittenkin tehtiin vain pientä hienosäätöä. Ja jännä ajatella että joku MD-90 oli tosiaan näin pieni ennen kuin kasvoi isoksi :)
Tally-ho 24.11.2015 16:46 Vastaa lainauksella
wade kirjoitti:
Finnairin kaavio oli tosiaan parhaimmillaan kun sitä ei menty turhan usein sörkkimään ja sittenkin tehtiin vain pientä hienosäätöä.
Kiitos kommenteista Heikki ja Jari ja pojoista Wade. Olen samaa mieltä tuosta Finnairin kaaviosta. Kyllä se alkuperäinen oli jotenkin niin tyylikäs. Miksi sitä on menty sörkkimään! Onhan Lufthansankin ulkoasu pysynyt vuosikymmeniä samana (mitä nyt sininen cheat-line on matkan varrella kadonnut)

t. Tally-ho
Komean näköinen! Itsekkin haluaisin vielä tähän tai tarkemmin pykälää uudempaan maaliin dc-9:n vitriiniin saada.

img.planespotters.net…/oh-lyz-finnair-mcdonnell-douglas-dc-9-51_PlanespottersNet_361196.jpg
Tally-ho 24.11.2015 20:07 Vastaa lainauksella
Kai-Petri Gustafsson kirjoitti:
Loistavasti onnistunut malli, en osaa mitään sen viisaampaa kommentoida.
Kiitos kehuista, pojoista ja vielä siitä, että kerroit minulle Authentic Airlinersista. Tulen varmasti hankkimaan muitakin rakennussarjoja heiltä jatkossa.

T. Tally-ho
Voi mörkö, miten hieno! Itsekkin joskus 80- luvun alussa istuin ensimmäistä kertaa lentokoneen jakkaralla ja se oli juuri DC-9, alatyyppi ei vielä siinä iässä kiinnostanut. Ja vaikka riisun nostalgialasit päästä, en tästä koneesta keksi mitään huomautettavaa. Rungon kiiltoaste ei häiritse ja malli näyttää hyvin pitkälti samanlaiselle kuin oikea kone noissa esitekuvissa. Hyvästä työstä ja siitä johtuvasta komeasta mallista roiskuu tähtisadetta niskaan:
Tally-ho 25.11.2015 09:54 Vastaa lainauksella
A Lappalainen kirjoitti:
Hyvästä työstä ja siitä johtuvasta komeasta mallista roiskuu tähtisadetta niskaan:
Nyt ei voi muuta kun kiittää ja kumartaa syvään!
T. Tally-ho
Todella hieno, pidän erityisesti tuosta vitoskuvasta! Siinä voi melkein kuvitella koneen etelään matkaajan silmillä.
Tally-ho 9.12.2015 10:35 Vastaa lainauksella
Kiitos kehuista Jan!

Tally-ho
Tulee vähän myöhässä tämä kommentti, mutta eihän tästä voi enää parantaa. Upea malli! Hienoa, että Suomen siviili-ilmailun lähihistorian kiintotähti on päässyt näin osaaviin käsiin ja on ansaitusti viikon malli, mikä on siviilikonemalleille kuitenkin aika harvinaista herkkua. Nyt sitten kolahti kyllä ihan oikeaan osoitteeseen.

Authentic Airlines on itselleni toistaiseksi tuntematon valmistaja. Täytyy kokeilla joskus. AK Xtreme Metal näyttää myös toimivan vallan autenttisena metalliosien maalaamisessa.
Tally-ho 11.12.2015 18:24 Vastaa lainauksella
Mika Louhiaho kirjoitti:
Authentic Airlines on itselleni toistaiseksi tuntematon valmistaja. Täytyy kokeilla joskus. AK Xtreme Metal näyttää myös toimivan vallan autenttisena metalliosien maalaamisessa.
Kiitos Mika todella mieltä lämmittävistä kommenteista. Suosittelen todellakin tutustumista Authentic Airlinersin malleihin. Ovat todella hienoja rakennussarjoja. Samoin Xtreme metal-maalit kilpailevat rinta rinnan Alcladin kanssa.

T. Tally-ho
Viikon malli meni oikeaan osoitteeseen.
Kehuin tätä jo aiemmin, mutta todetaan vielä uudelleen, että tämä todella näyttää aidolta tumpilta, ei pienoismallilta siitä.
Tally-ho 11.12.2015 22:19 Vastaa lainauksella
Timo Rasimus kirjoitti:
Viikon malli meni oikeaan osoitteeseen.
Kehuin tätä jo aiemmin, mutta todetaan vielä uudelleen, että tämä todella näyttää aidolta tumpilta, ei pienoismallilta siitä.
Kiitos kehuista Timo!
PhantomII 12.12.2015 11:07 Vastaa lainauksella
Kylläpä on kaunista jälkeä syntynyt ja kyllä tuo Finnairin kaavio tuolta ajalta viestii puhtaudessaan ja tyylikkyydessään eniten sitä, mitä sen pitäisikin eli Finnairia ja Suomea. Tuo matkustamon ikkunahomma on varmasti paljon elävämpi, kuin pelkät "tyhjät" mustat ikkunat joita useimmin näkee. Ainakin jos vitriinissä on enemmänkin liikennekonemalleja. Lisää tämmöistä, kiitos.

Tumppiysi oli tuttu näky Porin kentällä 1970-luvulla, jolloin se korvasi tosiaan Metropolitanin kyseisellä reitillä. Muistan jo nuorena poikana ihmetelleeni tällaisen koneen käyttöä reitillä Helsinki - Pori ja jotenkin homma tuntui ylimitoitetulta, kun aiemmin käytössä oli reitillä olleet DC-3 ja Convair Metropolitan. DC-9 korvattiinkin sitten Fokker Friendshipillä ja myöhemmin muilla potkuriturbiini laitteilla, jotka kaikin puolin soveltuivat "mittakaavaan" paremmin. Muita syitä olivat mm. tyypin epätaloudellisuus ja melkoinen äänisaaste, jonka kone tuotti. Tumppiysiä OH-LYA käytettiin muuten ainakin vuonna 1979 "Pori Jazz-79 Special Flight" - koneena kuskaamaan Jazzeille esiintyjiä sun muuta parempiosaista kansanosaa.

Koneesta on piirros Mallarissa no. 37 vuodelta 1981. Lehdykäinen on omistettu DC-9:lle ja siinä on kuvia myös SAS:n yseistä, sekä piirroksia eri alatyypeistä ja myös hiukan maalaus- ja tunnuskaavio-ohjeita.