Pienoismallit.net

Norwegian Boeing 737-86N

LN-NOM

Hasegawan esitys Boeing 737:sta on erittäin mukava tuttavuus. Malli on varustettu Solaseed Air-yhtiön "limited edition" siirtokuvilla, jotka kuitenkin säästin ja päätin toteuttaa mallin Norwegianin väreissä. Ainoa suurempi virhe sarjassa on wingletien muoto, jonka yritin korjata mahdollisimman oikeelliseksi. On sinänsä harmi ettei valmistajalta löydy kovin laajaa siviilikonemallistoa tässä mittakaavassa. Malli valmistui jo viime syksynä, mutta kuvattavaksi malli päätyi vasta nyt.

Kommentit

wade 21.11.2015 09:49 Vastaa lainauksella
Nätti Garbo! Hasegawan paketista huolimatta varsinaiset muoviosat taitaa olla Revellin muoteista, koska Hasegawan oma 737-800 on vain 1:200-mittakaavassa. Eihän tuossa Revellin sarjassa muuta motkottamista juuri ole paitsi moottorit ja wingletit, joista jälkimmäiset onkin jo korjattu. Moottorien muokkaus on jo hankalampi rasti, jotain hartsitarvikkeita löytyy mutta esim. Contrailsin versiot ovat aika heikko esitys nekin joten suoraan laatikosta on ihan perusteltu ratkaisu kuten tässä. Revellin ohjaamolaseissa tosin taitaa olla vielä jotain pientä kummallsuutta 3-ikkunassa, mutta eipä ei ole rakentajan vika sekään.

Sen mitä itse olen Norwegianin Greta Garboa livenä nähnyt niin tuoltahan se näyttää, eli malli on onnistunut siis oikein mukavasti. Lima Novemberin siirtokuvista on itsellänikin hyviä kokemuksia ja nätisti näyttävät istuvan Revellin muotoihin. Nokkatelineen luukkujen rekisteritunnukset on ilmeisesti näissä 737-sarjan siirtokuvissa kautta linjan liian isoja ja paksulla fontilla, mutta sekin on Husbergin näkemys se.

Eipä tässä parannusehdotuksiakaan juuri tarvita, alapuolen rekisteritunnus saattaa vähän hopeoida ja olisin ehkä itse tehnyt maalaamalla enemmän varjoa ohjaamoon mutta kun yleisilme on just niinkuin esikuvassaan niin mitäs noista. Mitä sävyä käytit siipien ja vakaajien Boeing-harmaaksi? On aika neutraali harmaa kuin pitäkin ja mukavasti onnistunut valinta.

Omissa referenssikuvissa kesällä 2013 Garbon nokassa on muuten "norwgian.com", en sano että .se väärin olisi mutta kiinnostaisi tietää onko tuo teippaus vaihtunut jossain välissä?
tomijar 21.11.2015 10:34 Vastaa lainauksella
Hyvännäköinen norjalainen. Rakennusjälki siistiä ja "vanhennus" onnistunut mielestäni todella luonnollisen näköiseksi; ei korostu liikaa, niinkuin helposti pienessä mittakaavassa käy. Hienoa työtä!
Kiitos kommenteista! Siipien harmaana on muistaakseni Tamiyan Light Gray AS-2, mutta varmaksi en muista. Näyttäisi että liveryyn on tehty hieman muutoksia, sillä referenssikuviksi läytyy mainitsemasi .com -päätteen lisäksi ruotsin versio. Lisäksi yksi näkyvä puute on tietysti ilmeisesti kaikista Norskin kasisatasista löytyvä satelliittiantenni.
wade 21.11.2015 13:12 Vastaa lainauksella
Kai-Petri Gustafsson kirjoitti:
Perussiisti malli ja kohtuullinen säistys toimii hyvin. Edellä onkin lueteltu sarjan "kummallisuuksia" ja "heikkoja lenkkejä". Winglet/moottori ongelmaan löytyy aftermarket-sälää joka on toisin kuin Waden mainitsema Contrailsin setti, parasta A-sarjaa:
www.authentic-airliners.de…s/64205758.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/64205758/Products/A144-07
Revellin sarjan + Authenticin moottorisarjan hinnalla melkein kyllä miettii jo sitäkin vaihtoehtoa että laittaa sen parikymppiä lisää ja hommaa koko Authenticin 737-hartsisarjan :)

Toki injektiosarja on helpompi rakentaa ja jos haluaa toteuttaa läpinäkyvät ikkunat niin silloin Revell on tietysti vahvoilla.
wade 21.11.2015 13:21 Vastaa lainauksella
Heikki Väyrynen kirjoitti:
-- Siipien harmaana on muistaakseni Tamiyan Light Gray AS-2, mutta varmaksi en muista. --
Lisäksi yksi näkyvä puute on tietysti ilmeisesti kaikista Norskin kasisatasista löytyvä satelliittiantenni.
Kiitos tiedosta, vaikka en Tamiyan maaleja ole juuri itse käyttänyt niin kiva silti tietää vaihtoehtoja tuolle Boeing 707 Graylle!

En tunne sen tarkemmin Norwegianin kalustopolitiikkaa, mutta esim. LN-NHF näyttäisi ainakin vielä äskettäin olleen ilman satelliittiantennia. Yleistyvä optio nykyään kumminkin, se on totta ja tarkkaan saa kuvia katsella jos haluaa rajata mallinsa esim. tiettyyn ajankohtaan.
+++++
Kiinnostaisi itseäkin kovasti tuo 737-setti, mutta nyt pitää skipata, kun tuli hamstrattua iso läjä malleja varastoon. Kokoamista riittää pitkälle ensi vuoteen eikä kaappiin uskalla lisää reserviä haalia!
Nokan punainen sävy on (taas muistaakseni) Tamiyan XF-7, eli flat red. Periaatteessahan sen ei tarvitsisi ihan noin kirkas olla, mutta en ole vielä niin pitkällä tässä hommassa että uskaltaisi alkaa sävyjen kanssa hiuksia halkomaan. Suurempi kompastuskivi on varmastikin tuon maalipinnan saaminen tasaisemmaksi ja siistiksi. Peruskikoissa on edelleen niin paljon hiomista. Kyseinen malli on tosin jo vuoden vanha, ja sen jälkeen on useampi malli valmistunut, ja jotain parannusta on ehkä nähtävissä. Koitan ennättää laittaa muistakin valmistuneista kuvia pian. Kiitos mukavasta ja viljavasta keskustelusta!
Pirteä "Norski". Mukavaa, että "siviilimallarit" ovat taas aktivoitumassa. Säistäminen on tässä kategoriassa aina rohkea avaus, mutta lopputulos on oikein miellyttävä. Erityisesti tässä miellyttää tuo hyvin onnistunut ohjaamon ikkunan läpinäkyväksi jättö. On enemmänkin sääntö kuin poikkeus ettei ikkunaosa koskaan istu runkoon tässä mittakaavassa ilman, että jostain jää sauma irvistämään, ja lopulta tyytyy kittaamaan koko paskan umpeen ja tyytymään siirtokuvaan.

Tamiyan punainen on ihan passeli, mutta Tamiyan maaleissa siviililekomallareiden kannalta ongelma on nuo harmaan sävyt, jotka ovat kaikki pääosin aivan liian tummia, vaikka miten olisi Light Grey. En nyt sanoisi, että ainakaan kuvien perusteella siipien väri ongelma tässä olisi, mutta Tamiyan harmaiden kanssa saa aina varautua vaalentamaan niitä. Kokeilemaan ja todennäköisesti taas vaalentamaan lisää..

Oli yllättävä tieto tuo, että Hasegawalla on Revellin tavoin sekä wingletien että moottoreiden mallinnus pielessä. Käyttävätkö samoja muotteja vai mikä ihme? NG-sarjan koneissa moottorin imuaukko on suurempi ja pyöreämpi, ja itse mallisarjaan on päätynyt vanhemmat 737-400/500-sarjan moottorit. Netissä on tosiaan blogi, minkä ohjeilla laatikon moottorit saa muokattua, mutta ainakaan omat taidot eivät siihen vielä riittäneet. Itse päädyin tilaamaan BraZ modelsin resiini wingletit ja NG-sarjan moottorit. Tosin niissä saattaa taas vastaavasti joutua itse pidentämään suihkuputkea, riippuen minkä firman konetta olet tekemässä. Se on kuitenkin huomattavasti helpompi homma kuin imuaukkojen suurentaminen ja uudelleen muotoilu.

Mutta oikein hyvä malli, jonka näkemisesta saa itsekkin uutta intoa.
Kiitos kommenteista ja vinkeistä Mika!
wade 24.11.2015 16:31 Vastaa lainauksella
Mika Louhiaho kirjoitti:
--
Oli yllättävä tieto tuo, että Hasegawalla on Revellin tavoin sekä wingletien että moottoreiden mallinnus pielessä. Käyttävätkö samoja muotteja vai mikä ihme?
--
Mun ymmärtääkseni Hasegawa on vain paketoinut Revellin mallin uudelleen kotimarkkinoillaan paremmin myyvien siirtokuvien kanssa.

Hasegawa ei tosiaan tehnyt samoja virheitä omien 1:200-mittakaavan sarjojensa kanssa, eli tarkkana saa kuluttaja olla…
wade kirjoitti:
Hasegawa ei tosiaan tehnyt samoja virheitä omien 1:200-mittakaavan sarjojensa kanssa, eli tarkkana saa kuluttaja olla…
Todellakin. Moottorikämmin voi vielä jotenkin ymmärtää, koska eroa ei välttämättä harjaantunutkaan konebongari heti huomaa, mutta winglettien muotoilu on jo vähän turhan räikeä virhe Revelliltä. Muutenhan sarjan valut ovat ihan hyvänlaatuisia ja yksityiskohtaisia.