Pienoismallit.net

H8 (myöh. Hv1) 651 -suomalainen höyryveturi

Veturin kori

On aika jättää tenderi hetkeksi taka-alalle ja saattaa alkuun itse veturin rakentaminen.
Olen rakentanut tätä pienoismallia hieman takaperoisesti ja sama meininki saa jatkua edelleen; aloitin veturin kokoamisen sen korista, jättäen alustan viimeiseksi urakaksi.
Veturin kori on hytin, kattilan ja käyntisiltojen muodostama kokonaisuus, joka kiinnitetään ruuveilla alustaan. Veturin osittaminen helpottaa myöhemmin suoritettavaa maalausta ja huoltamista.
Ensimmäisenä kokosin käyntisillat. Käyntisillan etuosa on erillinen kappale, jossa on puskinpalkki ja tienraivaajan runko. Etuosa liitetään myöhemmin juottamalla käyntisiltoihin.
Käyntisillat ovat 0,3mm:n syövytettyä messinkipeltiä, joita juotetaan kaksi kerrosta päällekkäin. Tina jäykistää käyntisillat ja ne eivät pääse letkuamaan. Lisäksi päällimmäiseen peltikerrokseen on syövytetty turkkilevykuvio.
Ennen peltikerrosten juottamista taivutin alimmaisesta pellistä käyntisillan reunat 90 astetta alaspäin ja lokasuojien reunat ylöspäin. Näiden lisäksi tein vielä pari muuta taitosta.
Seuraavaksi taivutin käyntisillan etupään reunojen mukaisiksi. Nämä kaksi taitosta kannattaa tehdä erityisen huolella ja varovasti, jotta käyntisiltaan saataisiin juuri oikea muoto. Taivutukset tein pyörö- ja lattapihdeillä. Kun muoto näytti hyvältä ja rakentelija oli tyytyväinen tekemänsä työn jälkeen, juotin käyntisillat reunuksiin. Ja lopuksi siistin viilalla ja lasikuituharjalla taitokset.
Taivutin lokasuojien kannet kaarelle pystyyn nostettujen suojien reunojen mukaisesti ja juotin kannet paikoilleen. Ja jälleen näytettiin juotoskohdille viilaa ja lasikuituharjaa.
Käyntisillan etuosa liitetään juottamalla muuhun käyntisiltaan. Ennen juottamista taivutin etuosan muotoonsa taivutusuria pitkin. Etuosassa on veturin puskinpalkki ja tienraivaajan runko. Etuosaan juotin pystyyn kaksi kehyksen etupäätä.
Taivutusten ja siistimisen jälkeen juotin etuosan paikalleen. Osa sopi melkoisen mukavasti kohdilleen eikä sovittelua tarvinnut tehdä ylettömästi. Lukitsin etuosan peltisillä hiuspinneillä ennen juottamista.
Käymäsillan rungon päälle juotettiin turkkilevy. Turkkilevyyn on puolisyövytetty salmiakkimainen kuvio. Taivutin turkkilevyn etuosan rungon muotoon; pellin taivutuksessa täytyy olla tarkka, jotta taivutukset osuvat kohdalleen ja turkkilevy istahtaa nätisti rungon päälle. Taivutus ei onnistunut ensimmäisellä kerralla, mutta pellin pehmeyden vuoksi korjausliike oli helppo toteuttaa.
SolderPaint-tinamaali on juuri oikea aine kahden isohkon pellin juottamiseen. SolderPaint on paksuhkoa nestettä, johon on sekoitettu tinajauhetta. Nesteen voi levittää hyvin pensselillä.
Painoin pellit toisiaan vasten hiuspinneillä ja kuumensin juotoskolvilla; peltien välissä oleva SolderPaint alkaa kiehua ja muuttuu tinaksi.
Lopuksi siistin juotoskohdat lasikuituharjalla.
Juotettavia turkkilevyjä oli kolme erillistä kappaletta ja kaikki kiinnitettiin em. tavalla.

Kommentit

Jaakko H. 18.3.2016 14:38 Vastaa lainauksella
Hienon näköistä työtä. Myykö joku valmistaja tuota messinkiturkkilevyä myös erikseen? Esim. levynä?

Pitänyt myös jo jonkun aikaa kysyä että mistä olette hommanneet pöytämalliset kanttikoneenne?
Jaakko H. kirjoitti:
Hienon näköistä työtä. Myykö joku valmistaja tuota messinkiturkkilevyä myös erikseen? Esim. levynä?
Pitänyt myös jo jonkun aikaa kysyä että mistä olette hommanneet pöytämalliset kanttikoneenne?
Syövyteosien taivutustyökaluja löytyy mm. täältä:
scale-supply.mycashflow.fi/category/26/etsityokalut
Turkkilevystä en ole aivan varma, Englannista saattaisi ehkä löytyä.
Manu. E 20.3.2016 12:24 Vastaa lainauksella
Weinert valmistaa ja myy erilaisia pintakuviolevyjä, myös paljon osia vetureihin, ratalaitteisiin. Valmista kalustoakin.
Jaakko H. 20.3.2016 20:54 Vastaa lainauksella
Kiitos tiedoista.