Pienoismallit.net

Cessna A-37A Dragonfly

Super Tweet

Syksyn mallailuni toinen aloitettu mutta ensimmäisenä valmistunut projekti, Vietnamin sodan aikainen counter insurgency eli tuttavallisesti COIN-lentokone, käytännössä kevyt rynnäkkökone. Historiikkiä en tästä alunperin harjoituskoneeksi suunnitellusta mutta vihanpitovälineeksi päätyneestä härpäkkeestä kirjoittele, omaakin tarinaa on sen verran kerrottavana. Kiinnostuneet löytävät tarkempia faktoja tutusti Wikipediasta.

Trumpeter on julkaissut sarjat sekä tästä varhaisemmasta A-mallista että yleisemmästä B-mallista. Referenssimateriaali on lähes poikkeuksetta jälkimmäistä versiota käsittelevää, joten versioerojen kanssa saa olla tarkkana. Lisähaasteena on se, että yksi netin yksityiskohtaisimmista walk-around -kuvasarjoista oli otettu Etelä-Amerikassa edelleen palvelevasta yksilöstä. Sarja on tuore, julkaistu viime vuonna mutta itse sarjan laatuun (tai laaduttomuuteen) palaan vielä jäljempänä. Valitsin tämän sarjan ensisijaisesti koska tarvitsin Vietnam-aiheisen teemaparin toiselle projektilleni ja halusin jättää Phantomit ja muut hienot vehkeet myöhempään aikaan. Vaikka kyse on niinkin huvittavasta aiheesta kuin aseistetusta harjoituskoneesta, joka ajatuksena sopii paremmin kolmannen maailman ilmavoimiin kuin suurvallan arsenaaliin niin jotenkin tykästyin koneen linjoihin ja päätin sen rakentaa.

Rakentaminen on aika suoraviivainen suoritus, mallissa ei isoa kuomua ja sen asentamista lukuunottamatta ole mitään kovin haastavaa osuutta. Scratchäämistä harrastin istuinten kanssa sillä referenssikuvien perusteella alkusarjan koneissa oli pehmustamaton niskatuki, siis pelkkä metallilevy, kun taas sarjan istuimiin oli valettu nykyistuimien mukainen pehmuste. Poistin sen ja asensin tilalle punertavaksi maalatun levyn. Ohjaamon takana rungossa oleva antenni tuli venytetystä valurangasta ja korkeusvakaajien piiska-antennit ohuesta kuparilangasta. Ne erottuvat kuvissa huonosti, aivan kuten esikuviensa vastaavat aikalaiskuvissa joten skaala lienee aika oikea.

Maalaus on suoritettu yläpuolen osalta Xtracrylixin maaleilla, jotka hankin kokeiluun erityisesti tätä mallia varten. Ajatus oli, että koska ne ovat kiiltäviä, olisi mahdollista jättää kirkas lakka pois ennen siirtokuvien laittoa mutta tähän ei maalien kiiltoaste riitä. Vihreitä sävyjä oli käytössä kaksi ja vaikka niissä oli oikeat FS-koodit, oli niiden sävyero todella olematon niin että edes luonnossa eroa ei juuri huomaa, kuvista puhumattakaan. Lakkana kokeilin Xtracrylixin mattalakkaa, mutta myös sen kiiltoaste jätti toivomisen varaa, tosin toiseen suuntaan. Mattapinnan sijaan lopputulos on ennemminkin satiininen.

Siirtokuvia sarjassa on tasan yhteen yksilöön, vielä nykyisinkin käsittääkseni yksityisomistuksessa lentävään koneeseen.

Lopuksi vähän ruikutusta. Koska minulla oli jo aiempaa positiivista kokemusta Trumpeterista, ostin sarjan olettaen, että kyseessä on laatuvalmistaja. Ensisilmäyksellä sarja vaikutti hyvältä ja suurelta osin se sitä onkin. Mutta siinä missä aiemmin rakentamassani Strykerissä osat osuivat paikoilleen ilman viilaa, sai tässä hiomapaperi kyytiä. Detaljointi oli paikoin heikohkoa, ohjeissa oli virheitä, osissa turhaa paksuutta ja esimerkiksi etupyörän luukkujen dekaalit olivat surkeat. Niiden teksti oli liian isoa eli saadakseen ne mahtumaan luukkuun, piti dekaalista leikata kokonainen sana pois ja lisäksi itse teksti oli mitä lie siansaksaa.

Kaiken kaikkiaan sarjasta jäi päällimmäisenä mieleen ajatus että sen on tehnyt joku kesäharjoittelija - mikä on varsin outoa koska kyseessä on uusi sarja. Niinpä rakentamismotivaatiokin vähän kärsi, tiedä sitten näkyykö se valmiissa mallissa.

Kommentit

Siisti ja huolella kasattu malli. Konetyyppiä sen kummemmin tuntematta on vaikea mennä yksityiskohtiin ( pitäisikö kiiltää vai olla kiiltämättä ), mutta lopputulos näyttää joka tapauksessa hienolta. Käytön jälkiä ei koneessa juuri näy, mutta en minä ainakaan niitä kaipaa kun itsekin rakentelen lähes puhtoisia versioita. Hieno on nähdä myös aina uusia konetyyppejä joista itse ei aina ole edes kuullutkaan.
Tykkään kovasti! Sarjan mainitut murheet eivät lopputuloksesta välity, eli tekijän voidaan katsoa onnistuneen mainiosti.
Vaikken hirveä uudempien lekojen fani ole niin tämä on piristävä poikkeus. Kone on oikiastaan liian kesy sotavehkeeksi:) Hyvinhän tämä on rakentunut vaikeuksista huolimatta, eikä rakentamisessa näy vipoja. Kaikinpuolin onnistunut malli.
Jonkka 8.11.2015 11:28 Vastaa lainauksella
Kiitokset kommentoijille, kiitokset pisteiden antajille. 13 pisteytystä on alhaisin lukumäärä mallieni kohdalla eli tämä malli ei herättänyt suuria intohimoja, ehkä erikoisuudestaan johtuen.
Eri hyvännäköisen mallin olet tehnyt. Huolellista rakennustyötä.

Muutama yksityiskohta tuli mieleen, joilla voisi vielä parantaa:

Siirtokuvien päällekin kannattaa tehdä paneelirajojen litkutukset. Esim. tuossa keulassa näkyvä iso teksti. Siirtokuvan voi joko avittaa pehmentimellä paneeliuraan tai leikata vetämällä veitsen terää kevyesti uraa pitkin. Ja sitten litkutus.

Liian isojen ja räikeiden tekstien kanssa (esim. etulaskutelineen luukku) toimii minusta hyvin se, että ruiskuttaa perään todella reilusti ohennettua taustan väriä tai vain vaalean harmaata. Näin niitä saa hiukan himmennettyä, eivätkä hyppää niin silmille. Toki toinen vaihtoehto on, jos löytyy jostain muitten mallien vanhoje tekstipätkiä, jotka ovat paremmin skaalassa.. Ei niitä kukaan kuitenkaan lue.
Hieno malli vähän erikoisemmasta koneesta. Ei ainakaan mun silmään nuo rakentelussa kokemasi ongelmat näy. Muutenkin malli näyttää tosi hyvälle maalauksen osalta. Tuli mieleen että en ole itse yhtään Trumpan sarjaa rakentanut, joten niiden laatu on minulle täysi arvoitus.