Pienoismallit.net

Petljakov PE-2

Petljakov PE-2 oli Neuvostoliittolaista valmistetta. Vuonna 1940 käyttöönotettu kone oli erittäin nopea ja tarkka pommituksissa. Nopeus veti vertoja Bf 109 E mallin kanssa. Suomeen näitä koneita saatiin Saksan sotasaalisvarikolta sekä PE-3 muunnos Inariin pakkolaskun tehneenä. Koneen ongelmiksi muodostui sen huoltaminen. Ohjekirjojen puute aiheutti ongelmia huollossa. Koneessa ilmeni paljon sähkövikoja sekä voimalaite vikoja. Kentillä käytettiin traktorihinausta ettei moottorit olisi kuumentuneet liikaa. Suomen kenttien hiekkapöly osoittautui näille myrkyksi. Moottorit kuluivat nopeasti tehottomiksi. Ongelmaksi muodostui myös koneen vaatima pitkä kiitorata. PE kalustolla lennettiin 6.7.1942-4.9.1944 välisenä aikana 125 sotalentoa. Kokonaislentoajaksi muodostui 748 tuntia. Keskimäärin 94h/kone. Kk ampuja radistin paikka ei ollut kadehdittava. Hänen paikkansa oli muista eristyksissä koneen ahtaassa takarungossa. Ainoastaan PE-211 jäi sodan jäljiltä ehjäksi. Sen viimeinen lento tapahtui 4.4.1946 Näitäkään koneita ei museoihin suomessa säästynyt.

Kyseessä oleva malli on MPM firman valmistetta jota ei voi suositella kenellekkään. Ei ainakaan aloittelijoille. Osat on paikoitellen aika reilusti rangoissa kiinni ja osien siivoamista saa tehdä reilusti. Suurinpiirtein mikään osa ei käy paikalleen ilman viilausta ja hiontaa. Kasausvaiheessa kittaaminen ja hionta tulee tutuiksi jos ei jo aiemmin ole ollut :) Ainoastaan PE-3 versioon voi käyttää normaaleja kirkasosakuomuja. PE-2 versioihin on ainoastaan vacukuomu tarjolla. Rungon sisään on paljon resiiniosia tarjolla. Pintadetaljointi on kyllä suht hyvää tasoa. Jos tämän mallin välttämättä haluaa 48 koossa uskoisin Zvezdan version olevan parempi. Sen on pakko olla :) Malli on maalattu Tamiyan maaleilla. Litkuteltu öljyvärillä ja lopuksi mattalakattu. Tuli jopa liian matta tuosta.

Kommentit

Jonkka 1.11.2015 13:06 Vastaa lainauksella
Sarjan haasteista huolimatta hieno lopputulos, varmaan tyydyttää itseäkin?
Onneksi olkoon Paavo, sait sen nippuun kuitenkin. Hyvältä näyttää.
Ja tosiaan, itsekkin tuon mallin tehneenä voin vakuuttaa että se oli mieleenpainuva rakentelukokemus.
Minun on vaikea arvostella 1/48 malleja, koska en itse tee niitä. Näyttää kuitenkin kokonaisuutena varsin hyvin onnistuneelta. Tiedän itse varsin hyvin MPM:n sudenkuopat erityisesti 1/72 puolelta. Samat varmaan toistuu isommassakin skaalassa.
Kuvat on ilmeisesti otettu keinovalossa, koska potkurilapojen keltaiset kärjet ovat eräissä kuvissa muuntuneet vihreiksi?
Vacukuomujen asettelu on aina haasteellista, joten siinä hommassa kannattaa olla erityisen tarkkana.
Terve vaan Paavo! Olet onnettomista aineksista saanut aikaiseksi näyttävän mallin. Olen yhden koonnut ja saattaapi olla etten enää toista tee. Saapiko Kuivalaiselta sen Zvesdan version.

parhain terveisin Seppo
Seppo Valjakka kirjoitti:
Olen yhden koonnut ja saattaapi olla etten enää toista tee. Saapiko Kuivalaiselta sen Zvesdan version.
Älähän nyt liikaa morkkaa MPM:ää. MPM:n etu on mielestäni se, että he ovat pystyneet toteuttamaan aihiot, joissa on pintadetaljit hyviä (yleensä parempia kuin kilpailijamalleissa, sama liittyy MPM-konsernimalleihin).

Se on totta, että nämä mallit ovat haasteellisia tehdä (vacukuomut, liitokset ilman tappeja, kova hionta ja kittaus yleensä, jne.), mutta lopputulos saattaa olla paljon parempi, kuin muista malleista. Kun vain osaa.

Zvedsda on vähän siinä välillä?

Ja onko mainstream-mallintajat yleensä tehneet niitä malleja , joita MPM-konserni kaikkine lonkeroineen ovat tehneet?
Minulla on vielä MPM:n 1:48 Pe-2/3 ja sama tyyppi 1:72 Unimodelilta. Saas nähdä. MPM:n etu on kyllä siinä, että julkaisevat aikas paljon erikoisempia/harvinaisempia (ei siis mainstreem). Niin, on minulla vielä MPM:n Heinkel 177 1:48 ja kun katselen osia, hyvältä näyttää…
Tietty, taidoistahan on kyse näissä ei niin veikeimmissä malliloissa!
Malli näyttää tosi hyvälle, ja jos ottaa huomioon tekijän kuvauksen sarjan laadusta, on ihmettely vielä suurempi. No, osaava tekijä saa huonostakin mallista hyvän. Vaikea sanoa muuta tähän kuin että todella upea malli!