Pienoismallit.net

Saab J35 Draken

Gnatin seuraajaksi hankitun Drakenin kauppapäätös tehtiin vuonna 1970 Koiviston hallituksen toimesta. Vuonna 1972 Suomi vuokrasi Ruotsista 6 konetta ennen Valmetilla kokoonpantavien hävittäjien valmistumista vuonna 1974. Kaikkiaan suomella oli kaikki versiot yhteenlaskettuna 48 Drakenia. Kone palveli luotettavasti koko elinkaarensa. Ainoastaan 1 kone tuhoutui lentäjän virheen takia. Ensimmäisenä käytöstä poistettiin DK-212 26.9.1991 ja viimeisenä DK-207 24.8.2000 Näitä koneita on säästynyt useita museoihin. Suurin osa poistetuista koneista murskattiin vuosina 1997-2002

Mallini esittää ensimmäistä suomessa kokoonpantua Drakenia. Sen ensilento tapahtui 12.3.1974 klo.10.00 Koelennon suoritti Saabin koelentäjä K-G Liljeqvist. Kone sai ensimmäisessä julkisessa esittelyssä nimekseen Kake helikopterionnettomuudessa kuolleen Kenraaliluutnantti Kauko Pöyhösen mukaan. Koneen viimeinen lento tapahtui Hallissa 16.5.2000 lentäjänä Ilkka Koho. Kokonaislentoajaksi muodostui 2298h54min. Nykyään muistomerkkinä Hallissa.

Hasegavan suomi paketointi oli tuttuun tapaan helppo homma. Ongelmia ei ilmaantunut. Ohjaamoon laitoin Eduardin etsisarjan. Maalattu Tamiyan maaleilla. Litkuteltu öljyvärillä. Kuvauksen kanssa oli ongelmia valon takia. Keinovaoissa kiilteli luonnottoman paljon ja nuo kuvat on otettu järkkärillä ylivalottaen luonnonvalossa.

Kommentit

Nyt on komea ja aidon näköinen Draken. Ei voi kuin olematonta hattuaan nostaa.
Ehkä vähän liiankin siisti verrattuna siihen millaisia klohmuja nuo oikeasti olivat läheltä katsoen, mutta niinpä minä en noita nähnytkään koskaan tehdasuusina, vaan armeija-aikanani -88 ja -89 nuo olivat jo aika kuluneita tapauksia.
En keksi äkkipäätä mitään moitittavaa, joten saat tyytyä kehuihin. Jätetään asiantuntijoille detaljien arviointi. Minun silmissäni tuo on hyvä pienoismalli DK:sta, ja historiikista aina plussaa.
Itselläni on useita Drakeneita odotamassa hyllyssä, mutta tähän isompaan mittakaavaan vain yksi. On mukava nähdä kuinka hienon mallin siitä pystyy osaava tekemään. Tulee itselle haastetta kun pyrkii edes samaan suuntaan. Meikäläisen koneista ainut valmistunut tähän asti on kaksipaikkainen Cesar pienemmässä mittakaavassa. Siinä jäin kyllä jälkeen tästä tasosta huomattavasti.
Terve Paavo,

On kyllä hieno Draken, itse en ole nähnyt kuin kulahtaneita museokoneita niin en osaa sanoa sen ihmeellisempää tästä kuin että todella hieno, hyvin rakennettu ja pintakäsitelty.
Terve !
Lapin lennostossa 1974 "luolassa" työskennellessä tutustuin k.o koneeseen mekaanikkojen avustuksella,
itse olin viestipuolella ja "hoidin" Lapin lennoston puhelinlinjoja.
Hienosti mallinnettu !
TKa
Perussiisti Daavid Kalle, taattua laatua Paavolta jälleen. Minusta kuva 4 tuo kaunottaren muodot parhaiten esille, parhaimman näköinen suihkuhävittäjä mitä suomen armeijalla on ollut ikinä, sääli että tuli vanhaksi ja siitä piti luopua.
Kyllä se ruåttalainen osaa koneita suunnitella ja rakentaa… Olen aina ihmetellyt sitä, että länsinaapuri on saanut ulos sellaisia upeuksia kuin "Tunnan", "Draken", "Viggen" ja "Gripen"… "Lansenista" ja"Safirista" nyt puhumattakaan…
Niin ja Paavo näköjään osaa malleja tehdä! De är mycket söt!! Kertakaikkisen upea!! Allekirjoittaneelle ei mikään "tökkää" öögaan ainakaan negatiivisessa mielessä…
Terve Paavo!

Olet saanut "Ryskyyn" värit kohdalleen. Silmääni ottaa vähän tuo kiilto, mutta yleisilme korvaa sen. Oletuskuvassa kone näyttää siltä, kuin se olisi ollut yön ulkona pakkasessa ja saanut kuuraa pintaansa; hauska efekti.
Kiitoksia mieltä ylentävistä kommenteista. Draken oli mielestäni hienon näköinen kone. Kerran semmosen näin Lappeenrannan lentonäytöksessä. Ois ehkä saanut tulla tuosta enemmän mattapintainen.
Hieno kone ja hieno on myös tämä toteutus. Maalaus juuri kuin sen näissä palveluskäytössä olevissa koneissa pitääkin olla ( muistomerkit ja museon pihoissa seisseet on asia erikseen ), muistuttaa kyllä täysin esikuvaansa.
Nokkapyörä hieman vinossa, vai näköharhako?
Petri Jaakkonen kirjoitti:
Kyllä se ruåttalainen osaa koneita suunnitella ja rakentaa… Olen aina ihmetellyt sitä, että länsinaapuri on saanut ulos sellaisia upeuksia kuin "Tunnan", "Draken", "Viggen" ja "Gripen"… "Lansenista" ja"Safirista" nyt puhumattakaan…
Jos Tunnanin taustalla ei ole muutamaa eksynyttä saksalaispiirustusta, niin olen hyvin ihmeissäni. Niin täysin samankaltainen kone on ulkonäöltään kuin eräs sodan loppupuolen Mersun suunnitelma (Me P 1101).
Mutta se ei poista sitä tosiseikkaa, että koneita ruotsalaiset ovat osanneet suunnitella. DK on persoonallinen. Kaunis kai lähinnä edestä.
AJ 22.10.2015 09:44 Vastaa lainauksella
Moi Paavo, Upeasti tehty ja viimeistelty Draken; ylläolevia kehuja kompaten.

Draken on tosiaan yksi kauneimmista suihkuhävittäjistä ja ruotsalaiset olivat taas tavallaan aerodynamiikan edelläkävijöitä kaksoisdeltasiipisellä Saab J 35 Drakenillaan - siipihän mahdollisti sekä nopeasti lentämisen että hyvät lento-ominaisuudet. Vasta paljon myöhemmin General Dynamics toteutti saman F-16 XL koneessaan; todennäköisesti tulevaisuuden lekojen siipimalli, joka mahdollistaa pienen ilmanvastuksen (laminar airflow wing) ja ns. supersonic cruisen.

Erittäin onnistunut lekomalli - kenties hieman liikaa kiiltoa (lieneeko syynä mainitsemasi keinovalo), kuten Antti K edellä toteaa, mutta kyseessä lienee lopulta makuasia - värit hienosti kohdallaan ja lopputulos kokonaisuudessaan on loistava. Parhaita konemallejasi, ellei peräti paras.

Plussa myös kivasta taustoituksesta. Selkeästi viikon mallin ainesta ja tämä olisi kiva nähdä livenä. Taitanee olla saitin paras Draken lekomalli. Erinomaista työtä Paavo! Parhain terveisin, AJ
Nyt kun on hyvää mallia kehuttu, niin annetaan hieman kritiikkiäkin. No, ensiksi pari juttua Draakkenista; ruottalaiset veivät koneen ensimmäistä kertaa RIAT:tiin niin vierailijat ihmettelivät, että rekallako toitte? Tähän ruotsalaiset, ei kun lentämällä. Eivät olleet uskoa ennen esittelylentoa. RIAT:issa ruotsalaiset voittivat taitolentokilpauilun kerran Drakenilla, saman minkä suomalaiset voittivat tänävuonna Hornetilla, kun lentäjä puolivahingossa (ei seurannut siitävän tarkasti kohtauskulmamittaria) sai koneen supersakkausta muistuttavaan tilaan, oli kuulemma näyttävän näköistä liikehdintää maasta katsottuna. Tosin kuskilla oli vain kaksi vaihtoehtoa, onnistua saamaan kone hallintaan tai vippasjakkaran käyttö.
Niin siihen kritiikkiin, ainoastaan BS:ssä on tykkiportti molemmilla puolilla, mutta muissa tyypeissa, kuten tässä mallissa, vain oikealla puolella.
Tuulilasin sisäpuoleiset tuet, näyttää hiukan paljaalta ilman niitä. 1/48 malliin olisi kyllä pitänyt laittaa. Vinkki: poraa pienet reijät tuulilasin alareunaan eteen ja liimaa siihen pikaliimalla vaikka hyönteisneulat, sovita tuulilasin kanssa ja taivuttele langat oikeaan kohtaan niin hyvä tulee. Ei tarvitse liimata lasiin kiinni.
Myöskin kuomun takana ei pitäisi olla kuin yksi antenni, etummainen.

AJ:n kannattaisi tutustua hiukan tarkemmin DK:n aerodynamiikkaan, se on aika kaukana laminaarisesta siivestä.
Joo nyt kun Pentti sanot noista kuomun tuista niin tajuan kyllä mitä tarkoitat. Nyt tosin huomaan ne vasta ekaa kertaa :) Näköjään siinä ei kuulu olla kuin tuo oikean puoleinen tykki. Mitä tarkoitat tuolla antennilla? mikä tuossa on siis liikaa?
Heti kuomun takana rungon päällä on kaksi pientä antennia (nystyrää) joista toinen on vain suomikoneissa, etummainen.
AJ 22.10.2015 12:52 Vastaa lainauksella
Moi Pentti,
Pentti Minkkinen kirjoitti:
AJ:n kannattaisi tutustua hiukan tarkemmin DK:n aerodynamiikkaan, se on aika kaukana laminaarisesta siivestä.
Hmm, eiköhän tuo aerodynamiikka ole jotenkin hallussa:) , enkä edes viitannut Drakeniin laminar airflow wingillä vaan F-16 XL:ään… :d Kannattaa tutustua F-16 XL:ään ja erityisesti NASA:n testeihin ko. konetyypin kahdella lekolla… Parhain terveisin, AJ
Hieno malli, toisaalta etulaskuteline näyttää todellakin olevan hieman vinossa. En ota kantaa muihin juttuihin, koska nämä sukot ovat täysin oman osaamisalueen ulkopuolella.

Silti yksi kysymys: Oletuskuvan pohjalta onko tosiaan niin, että moottorin ilmanottoaukosta ei kuvan kuvakulmasta pitäisi näkyä muuta kuin sinivihreä tyhjyys?
Mika Kauranen kirjoitti:
Hieno malli, toisaalta etulaskuteline näyttää todellakin olevan hieman vinossa. En ota kantaa muihin juttuihin, koska nämä sukot ovat täysin oman osaamisalueen ulkopuolella.

Silti yksi kysymys: Oletuskuvan pohjalta onko tosiaan niin, että moottorin ilmanottoaukosta ei kuvan kuvakulmasta pitäisi näkyä muuta kuin sinivihreä tyhjyys?
Kylläpä se juuri niin on ettei noista imukanavista juuri muuta näy kuin pelkkää tyhjyyttä. Nehän kaareutuu heti ohjaamon jälkeen voimakkaasti kohti koneen keskilinjaa turbiinia kohti. Koneissa joissa imukanava on samassa linjassa turbiinin kanssa niin niissähän roottorin siivet näkyvät ( kuten esim. matkustajakoneissa ).

Tuo Drakenin imukanava on väritykseltään kaiketi enempi tumma ( ruskehtava sanoisin ) ja kauempaa näyttää täysin mustilta aukoilta.