Pienoismallit.net

#4 JPS Mustang

Lappalainen Trans Am 1990

Robert Lappalainen lienee monelle vanhemmalle mallarille tuttu hänen Helsingissä järjstämistään kolmesta Thunder kisoista. Robert Lappalainen oli myös kilpa-autoilija, jolla on takanaan huomattava määrä hyviä sijoituksia pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa. USA:ssa Lappalainen pääsi ajamaan mm. Roush Racingin Mustangilla vuosina 1989 ja 1990. Vuonna 1989 paras sijoitus oli kerran kolmas sija ja kokonaiskilpailussa viides. Sama JPS:n väreissä ollut auto äänestettiin sarjan kauneimmaksi. Runkonumerolla #009 varustettu auto tunnettiin myös kutsumanimellä "Christine." Seuraavana vuonna Robert sai alleen uuden ajokin samantyyppisellä värityksellä, runkonumerolla #018, jonka tunnistaa siitä, että siinä tulivat kummatkin pakoputket korin oikealta puolelta ulos.
Vuonna 1990 Lappalainen voitti Phoenixin osakilpailun ja oli kokonaistuloksissa kauden jälkeen neljäs.
Tätä vuoden 1990 autoa Revellin malli esittää. Suomalaisten kilpa-autoilijoiden ns. "Tin Top" malleja on ollut vähemmän tarjolla, joten Lappalaisen Mustang on aika harvinaista herkkua. Pitkään se minunkin hyllyäni koristi, kunnes päätin että nyt se tehdään.

Trans-Am on amerikkalainen kilpasarja, joka on ollut paikallisten V-8 moottoristen autojen temmellyskenttää. Tosin viime vuosina on muitakin merkkejä ollut jakamassa palkintosijoja mm. Audi.
Autot ovat putkirunkoisia, joiden tätyy jossain määrin muistuttaa sarjavalmisteisia esikuviaan. Katto sekä
A-pilarit täytyvät olla sarjatuotanto autosta sekä tuulilasin ja sen kulman on oltava samat kuin esikuvissaan.
Lattian on oltava tasainen eikä siinä saa olla maaefektiä lisääviä muotoja. Ohjaamo on vuorattu ohuella alumiinilla, mutta kattoa lukuunottamatta auton muodot ovat tehty erilaisista kuitupaneeleista. Leveiden pyörien vaatimat levitykset ovat myös tarkassa syynissä jotteivat ne olisi liian alkuperäisestä poikkeavia.
Moottorin koko oli 310 kuutiotuumaa ja auton paino n.1150 kiloa. Ylisuuria spoilereita ei sallittu.

Ja sitten itse koottavaan. Jostain syystä juuri tähän yksilöön oli aika hankalaa löytää luotettavia referenssejä, joten joissakin värivalinnoissa joutui turvautumaan omaan näkemykseensä miten sen ehkä pitäisi olla.
Itse koottava on jo aika iäkäs, vuodelta 1991, joten runsaasti detaljoitu malli valmistettuna ns.vanhalla tekniikalla tiesi taatusti pieniä sovitusongelmia.
Olin jo lueskellut muita saitteja, jossa mallin siirtokuvia oli moitittu peltisiksi ja mustan korin värin läpipäästäviksi. Turvauduin taas jälleen Austraalialaiseen Pattosiin, jolta tilasin uudet, mutta enemmänkin kullanväriset arkit. Keltainen olisi ollut oikeampi ratkaisu, mutta halusin mallille vähän enemmän näyttävyyttä. JPS:n logon sävy oli alunperin kullanvärinen, mutta sitten huomattiin, että televisioruudussa keltainen antoi paremman kontrastin. Pattosin siirtokuvien laatu on parantunut, mutta rasteri on mielestäni tässä värissä hieman karkeahko. Pehmentimiä joutui toki käyttämään asennuksessa, mutta niiden kanssa dekaalit asettuivat varsin mukavasti pakoilleen.
Sarjan vanteet olivat myös aika onnettoman tasoiset, joten hommasin uudet Renaissancelta Ranskasta, tyyppiä Chaparral. Renkaiden Good Year logot oli kai tarkoitus maalata niissä olevien kohokirjaimien päälle, mutta huomasin ettei niitä saa siististi maalattua, joten tilasin eBaysta jenkeistä sopivat dekalit, jolloin tulos oli tyydyttävä.
Sarjan laatu ei ole lähelläkään nykyistä tasoa, joten siinä jotui viilailemaan aika ahkeraan, jotta sai tuloksen näyttämään kohtuulliselta. Ei se myöskään ollut mikään mahdoton koottava. Kylkien kasauksessa joutui käyttelemään tukipaneleita, jotta auton sai ylipäätään pysymään kasassa. Konepellin oli alunperin tarkoituksena olla irtonainen, mutta sen istuvuus oli niin huonoa tasoa, että liimasin sen paikoilleen.
Lasinpyyhkijän sulka on kumia, ja sen hommasin Saksasta eräältä sähköautorata tarvikkeita myyvältä firmalta. Maalaus on perinteistä spraymustaa Mastonin purkista.
Ihan mukava vanhempaa tuotantoa oleva malli, jonka niputtaminen vaati vähän tuumailluja, mutta kohtuullisesti. On mukavaa kun vitriinissä on malli suomalaisin lipuin ja sponssein.

Kommentit

Musta-kultainen JPS-sponssattu kilpuri… Mitä muuta voi toivoa? Upeasti olet Henry tämän mallin hoitanut. Joskus kauan kauan sitten itsekin kyseisen mallin aloittaneena ja pikaisesti lopettaneena allekirjoitan nuo yhteensopivuus ja dekaaliongelmat.
Mutta hienoa nähdä, että sinun kärsivällisyytesi ja ammattitaitoisi oli korkeammalla taholla kuin minulla. Kerran vielä: UPEA MALLI
Sarja ei ole todella niitä maailman parhaita, itsekin sitä ole hieman kutitellut, mutta kyllä niistä osista selvästi malli tulee. Näitä ei liian usein rakennettuna näe, joten bonus pojot vielä siitäkin. Referenssiä ei tosiaan liikaa ole tyrkyllä, mutta on sentään jotain. Upea.
JPS:n syöpäkääryleiden logot sopivat kyllä hyvin tämänkin tyyppiseen kilpuriin. Spraymaalaus näyttää myös onnistuneen hienosti.
Tässä on kyllä sellainen kilpa-autoilun luokka/laji johon minä ainakanaan en ole tutustunut - mukavaa vaihtelua formuloiden ja ralliautojen kuvien katseluun.
Henkka H 24.9.2015 18:33 Vastaa lainauksella
Kiitos Petrit ja Raimo kommenteistanne. Mistään ammattitaidosta nyt tiedä. Onpahan tätä eläkeläisen räpläämistä. Säilyy tuo aivojen ja käsien välinen koordinaatio kunnossa, kun niille järjestää puuhaa.
Nykyjään mallintekoa helpottavat monet alihankkijat, joilta saa usein parempilaatuisia komponentteja, erityisesti vanhempiin malleihin. Tuo mustan ja kullan yhdistelmä on minunkin mielestäni aika tyylikäs.
Kyllä noilla spraypulloilla saa aikaa ihan yllättävänkin hyvää jälkeä, kunhan vain olosuhteet ovat kunnossa.
Autotallissa kun maalaa, niin pölyä ei passaa olla ilmassa ja sadekelejä pitää vältää, sillä ilman kosteus saatta pilata koko session.
Jossain pitäis olla läjä referenssejä tähän, tuttu kävi historic-kisassa valokuvaamassa tätä, jokunen kuva ilman katteitakin jne. Joku naiskuski tais ajella,, '90 malli jos en väärin muista.

(Edit: Lauren Fix oli kuski), mut tais siirtyä Roushin museoon.

Edit 2: Oonhan mä ainaki osan heittäny nettiin jo joskus aiemmin s18.photobucket.com/user/PPiira/library/JPS?sort=3&page=1 Näiden kanssa toki aina oltava varovainen, onko auto 1:1 vastaava kuin aikoinaan kisakäytössä.

Edit 3: klipppi museosta www.youtube.com/watch?v=5bYlNsQgwX4
Henkka H 25.9.2015 21:32 Vastaa lainauksella
Petri, nuo sun kuvasi ovat tuttuja ja niistäkin oli jonkin verran apua. Tuo auto vain oli kuvien ottohetkellä kovin erilaisessa kuosissa kuin Lappalaisen ajamana. Mm. V-8 lehdessä oli aikoinaan Illosen Esan tekemä juttu autosta, mutta siinäkin kuvamateriaali oli varsin vähäistä.
paavo p. 25.9.2015 21:54 Vastaa lainauksella
Upea Musse :-) . Ko. mallin joskus rakentaneena, vissiin liimasit takaluukun kiinni?
Henkka H 25.9.2015 23:15 Vastaa lainauksella
Kiitos kommentista Paavo. Juu, kyllä se on liimattu. Vaikka siellä oli eniten detaljointia, niin sehän oli yhtä ja samaa palaa, joten liimasin sen niinkuin etuosankin. Vinksilleen olevat katteet häiritsevät eniten.
AJ 27.9.2015 12:59 Vastaa lainauksella
Moi Henry,

Pajaltasi on taas tullut mestariteos. Herkullista tavattavaa tuo tausta Robert Lappalaisesta ja Trans Am kilpasarjasta, kiitos siitä.

Itse mallin osalta komppaan yllä olevia kehuja - hienoa työtä kaikinpuolin. Jään odottamaan seuraavaa upeaa työtäsi. Terkuin, AJ
Henkka H 27.9.2015 17:42 Vastaa lainauksella
Kiitos kommentistasi AJ. En nyt tiedä niinkään mestariteoksesta, mutta yritellään nyt näitä tässä väsäillä tasaiseen tahtiin. Ongelma tällä hetkellä lienee tuo "uusi" kamera, jonka käyttö on vielä hivenen hakusessa.
En ole oikein tyytyvänen kuvien tasoon.
Henkka H 28.9.2015 11:29 Vastaa lainauksella
Ohoh, tuosta en ollut tietoinenkaan. Sehän katsotaan ja tallennetaan. Kiitokset Petri.