Pienoismallit.net

North American P-51 D Mustang

Silver bird

Terve

Halusin jättää tämän Mustangin metallin väriseksi koska hyllyssäni on muutama rakennettu Mustangi, niin ajattelin että olisi mukava jättää yksi lintu kokonaan ilman kansallisuustunnuksia ja naamiovärejä.
Malli oli tuttua ja turvallista Tamiyaa.
Maalattu ruiskulla AK:n Xtreme metal väreillä, Aluminium ja Dark Aluminium, pohjamaalina käytetty Tamiyan X-18 semi glossia.

Kommentit

Erikoinen esitys mustangista.
Omasta mausta pakoputket tummemiksi, ja potkurin lavat mustiksi;
Nyt tulee hyvin esiin ainakin kk:n ja ammusluukut.
Siivekeiden niititkin hyvin näkyvillä.
Liiallinen saman sävyinen metallin väri antaa aika monotoonisen tuloksen, eri asia jos olisi enemmän erisävyisiä luukkuja ja paneeleita.
Ymmärrän ratkaisun.
Noin kaunis metallipinta olisi ollut sääli peittää tunnuksilla.
Realismia olisi toki lisänyt jos potkurin, aseet ja pakoputket olisi maalannut eri tavalla, mutta rakentaja päättää. Hieno tämä on näinkin. Siipiin kyllä sopisi pienet Suomen kokardit.
Jonkka 20.9.2015 21:16 Vastaa lainauksella
Kieltämättä erikoinen täysmetallisena mutta siisti ja hyvin onnistunut esitys, täytyy sanoa. Alapuolen kuvaa jäin vähän kaipaamaan mutta ei sen puute mahdottomasti haittaa, käsityksen saa näistäkin kuvista.

Sattumalta itse hankin kesällä nuo samat AK:n metallimaalit (olisin ottanut Duraluminiuminkin mutta oli valmistajalta loppu, aika yllättäen) joten kiinnostaisi kuulla miten toimivat? Veditkö päälle mitään lakkaa ja jos et, tuntuuko maali pysyvän hyvin?
Jonkka kirjoitti:
Sattumalta itse hankin kesällä nuo samat AK:n metallimaalit (olisin ottanut Duraluminiuminkin mutta oli valmistajalta loppu, aika yllättäen) joten kiinnostaisi kuulla miten toimivat? Veditkö päälle mitään lakkaa ja jos et, tuntuuko maali pysyvän hyvin?
Kiitos, tosiaan halusin jättää tämän metallin väriseksi koska hyllyssä on 25 1/48 Mustangia. Maalit toimivat hyvin, minullakin on Duraluminiumiakin kaksi purkkia, mutta ne ovat valitettavasti huonolaatuisia kummatkin, niin ei pääse kokeilemaan, tiesin kyllä ostettaessa että jotain epäkohtia laadun suhteen on.

Mutta alumiini ja ja tumma alumiini toimivat tosi hyvin. Ovat kestäviä, kestää maskiteipin hyvin ja tulevat ruiskusta ulos kuin unelma.Ja en vetänyt lakkaa päälle, parissa mallissa olen AK:n omilla litkuilla vanhentanut, ja maali on kestänyt hyvin. Pidän kovasti, suosittelen.
PhantomII 21.9.2015 09:15 Vastaa lainauksella
Todella nätti pinta. Mustangeja mallaillessa on kiinnitettävä sellaiseen seikkaan huomiota, että ainakin siiven yläpuoli maalattiin tehtaalla ensin sinkkikromaatilla ja sen jälkeen se vasta maalattiin metallin väriseksi. Näin ollen - ainakin periaatteessa - siiven pinnalla ei pitäisi olla kovin paljoa vivahde-eroja, koska siis siipi oli sotavehkeissä maalattu, ei metallipintainen. Hommasta on jopa valokuva esim. Squadronin "Mustang in action"-kirjassa sivu 39.

Tämän mallin siiven pinta ei tosin sodi tätä seikkaa vastaan, koska kun malli esittää metallipintaista Mustangia lienee siipi myös metallipintainen. Mutta erinomainen pinta tosiaan.
Hyvältä näyttää, hauska idea jättää tuo puhtoisen metallin väriseksi. Saatiin muuten tuota Duraluminiumia lisää sen edellisen viallisen erän tilalle.
Tämän uuden erän maaleissa ei tuota edellisen viallisen satsin ongelmaa ole, josta silloin viimeksi mainitsinkin. Nyt on muuten jo matkalla AK:lta vielä 13 ihka uutta metallisävyä, on kohta mistä valita😉
Kiitokset herroille kommenteista!

Hyvää infoa tuosta Mustangin siiven maalauksesta, kiitos PhantomII

Monotoonisuudesta sen verran, että kun katsoo eräitä entisöityjä Mustangeja, niin niissä vasta monotooninen metalli pinta on.
Koko kone on tasaisen kiiltävää metallipintaa.

Kiitos Mika tiedosta, pitää laittaa tilaus tulemaan :)
Mielenkiintoinen valinta, ja näyttää onnistuneen hyvin. Itse en ole AK:n metallimaaleja kokeillut, mutta sillä oletuksella, että ne antavat yhtä vähän anteeksi kuin Alcladin vastaavat, voi maalauksen todeta onnistuneen.
AJ 27.9.2015 12:44 Vastaa lainauksella
Moi Pekka, Hieno näkemys metallli-'Stangista. Jostain h******n syystä jo kirjoittamani kommetti katosi kuin tuhka tuuleen eetteriin, joten kirjoitan nyt saman jorinan lyhyemmin.

Kuten Phantom jo edellä totesi 'Stangien yläpuoli maalattiin jo tehtaalla, muttei sinkkikromaatilla, vaan ainoastaan alumiinimaalilla (aluminium paint). Yläsiipien urat täytettiin erikoisella täyttötahnalla (special filler paste), poislukien tietysti aseluukut, joka oli väritykseltään puna-ruskeaa (reddish-brown). 'Stangin siivet olivat alumiinimetalliseosta ja jotta laminaarivirtaussiivet (laminar flow wings) olisivat puhtaita ja tahrattomia, ne käsiteltiin tuolla täyttötahnalla, maalattiin alumiinimaalilla (ulkoasu näyttää "natural metal finish") ja vielä useasti vahattiinkin; näin myös varmistettiin laminaarivirtaussiipien toiminta. Olen tästä jo useasti skriivannut tällä saitilla. Valitettavasti miltei kaikista 'Stang pienoismalleista mittakaavasta riippumatta "unohtuu" tuo siipien em. käsittely.

Tosin 357th FG:n 18,5 ilmavoiton ässä ja ilmailuinsinööri Leonard "Kit" Carson ja aerodynamiikkatutkija David Lednicer jo aikoinaan totesivat, että operatiivisissä olosuhteissa on liki mahdotonta pitää laminaarivirtaussiipiä puhtaina ja tahrattomina ja siten mahdollistaa laminaarivirtaussiipien toiminta optimaalisesti.

Kuten itse hyvin toteat, että entisöidyt 'Stangit ovat pääsääntöisesti hyvin puunattuja, kiiltäviä, vahattuja ja hyvin monotoonisen näköisiä metallipinnaltaan - niiden yläsiipien pintaa ei ole maalattu alumiinimaalilla, eikä niiden uria täytetty täyttötahnalla. Toisaalta nykyisten kilpa-'Stangien siipien ja rungon urat täytetään modernilla täyttötahnalla, pinnat hiotaan kiiltäviksi ja vahataan eikä maalipintaa laiteta ellei ko. ole joku tietty sponsoriväritys. Tämä kaikki siksi, että kilpa-'Stangien laminaarivirtaussiivet toimisivat ja nopeutta saataisiin lisää.

Tuo värierovivahde aseluukuissa on hyvä, ehkä kenties jopa hieman liian jyrkkä (makuasia), mutta mainio sellaisenaan. Joka tapauksessa kaikinpuolin onnistunut ja piristävä esitys metallivärisestä 'Stangista. Terkuin, AJ

PS Mikäli haluaa tavata 'Stangeista lisää, niin suosittelen seuraavia opuksia: Francis H. Dean: America's Hundred Thousand: U.S. Production Fighters of World War II (Toisen Maailmansodan amerikkalaisten hävittäjäkoneiden absoluuttinen raamattu, loistava teos - ei ole käännetty suomeksi) ja Malcolm Lowe: North American P-51 Mustang (Ehdottomasti paras P-51 opus, todellinen P-51 raamattu - ei ole käännetty suomeksi).
Kiitokset kommenteista!

A Lappalaiselle, itse en ole Alcadeja kokeillut, mutta mitä olen kuullut Alcadien käytöstä, niin nämä ovat huomattavasti helppokäyttöisempiä. :)

AJ, kiitos taas tuhdista tietopaketista, aina oppii uutta. :) Terveiset takaisin Pekka.
PhantomII 27.9.2015 20:20 Vastaa lainauksella
Tuota, on pakko laittaa vielä hiukan kommenttia tuosta yläsiiven maalauksesta. Kuten minä ja myöhemmin myös AJ kommentoimme, yläsiipi ei ollut Mustangeissa paljasta metallia. Vaan: Squadronin "Mustang in action"-kirjan sivulla 39 on valokuva, jossa primerillä maalattu siiven yläpinta on aivan erivärinen, kuin muu, maalaamaton, metallipintainen kone. Kuvassa voi mainiosti verrata koneen runkoa ja varsinkin kainalopeltiä ja siivekkeitä, primerillä maalatuun yläsiipeen, joka on jotain aivan muuta kuin Aluminium paint. Ehkä jotain sinkkikromaatin lukuisista eri sävyistä?

Ja suora (=laiton) lainaus kuvatekstistä: "Notice that the main wing panels are painted in primer, prior to being spayed Silver."