Pienoismallit.net

Elefant

Italia

Raskas panssarintorjuntavaunu Italian rintamalta Tamiyan mallisarjasta rakennettuna. Malli on sitä miellyttävintä maakalusto-Tamiyaa, jossa on mukana hyvät muovitelat ja rakennettavuus on kaikin puolin kohdallaan.

Zimmeritin tein Tamiyan valmistavasta pehmeästä itseliimautuvasta levystä. Levylle on painettu viivat, joita pitkin palat leikataan. Leikkaamiseen ja liimaamiseen taisi mennä enemmän aikaa kuin mallin kokoamiseen -- tuote ei oikein vakuuttanut, varsinkin kun liiman pitävyyden kanssa oli ongelmia. Ensi kerralla perinteisesti kitistä.

Esikuvan osalta viittaan taas Wikipediaan, jossa on aika kattava artikkeli Elefantista.

Jostain syystä Elefant on minulle vaikea maalattava ja kuvattava. Tällä kertaa kehtasin laittaa kuvat tänne, vaikken tähän olekaan erityisen tyytyväinen. Mutta olipa ainakin tekemistä perjantai-illaksi kameran kanssa, ja kritiikkiä voi sitten laittaa aivan vapaasti; omia virheille tulee helposti sokeaksi. Perusvärin osalta sen verran, että keltainen muuttui hieman vihertäväksi vanhennuksen aikana, takaviistosta otetusta kuvasta näkee lokasuojan alta alkuperäisen värin.

Kommentit

Kokonaisuus hyvä, ja vaivannäkö tuossa zimmermistä.
Ainoa on tuo pensselillä toteuttettu naamiointi läiskät,nyt jotenkin liian tasareunaiset.
Olisi ehkä ollut parempi tehdä olisiko suomeksi karhunvillalla taputettuna.
Kokonaisuus vanhennus ok, muutamaia valumia noin niiten kohdalla, ja metallin naarmuja sopivin kohtiin.
Oliko tuossa Italian rintamalla olevan joukko osaston tunnusta.
Myôs valokuvia voisi parantaa, nyt menee jotenkin arvaukseksi malli kuvien perusteella.
AJ 27.9.2015 13:52 Vastaa lainauksella
Moi Pasi, Hyvältä näyttää Elefant-vaunu.

Asko Karjalainen on saitin Ferdinand/Elefant-vaunujen asiantuntija; hän osannee parhaiten arvioida Elefanttiasi - toivotaan, että Asko kommentoi.

Kenties aavistuksen verran lisää säistämistä/kulumista kaipaisin, mutta hyvä näinkin plus hyvinhän tuo Zimmerit on onnistunut. Eihän tosiaan nuo Ferdit ja Elefantit ole sieltä helpommasta päästä vaunuja rakentaa ja maalata, mutta kuten Eerik edellä kokonaisuus on hyvä. Parhain terveisin, AJ
Kiitos kommenteista, laitetaan muistiin tulevia malleja varten.
Tämä pääsi jotenkin huomaamatta ohi kesän kiireiden keskellä. Yksi hyvin tehty malli lisää sivuston harvalukuisten Elefant-mallien joukkoon. Kuten esikuvakin, niin malli on hankala kuvattava. Johtuisikohan laajoista tasaisista pinnoista?

Teit hyvän valinnan, kun valitsit Italiassa palvelleen vaunun. Tamiyan mallista ei ilman muutoksia pysty tekemään kuin kaksi itärintamalla palvellutta yksilöä, sillä idässä olleiden rungot erosivat Italiassa olleista hieman. Ainoastaan kaksi Italiasta selvinnyttä ja myöhemmin itään siirrettyä vaunua ovat rungoltaan mallin esittämän kaltaisia, mutta ilmeisesti juuri näissä oli takaseinässä kaksiosainen saranoitu luukku.

Malli kuvaa tosiaan vääpeli Edmund Roos'in vaunua 102, mikä sai pst-tykin ammuksesta osuman vasemman johtopyörän reunaan 24.5.1944. Velletrin alueella valtatie 7 varrella. Osia ammuksesta tunkeutui pyöräkotelon sisälle ja johtopyörä jumittui, jolloin miehistö hylkäsi vaunun. Se ansoitettiin, mutta varovaiset amerikkalaiset havaitsivat räjähteet ja evakuoivat vaunun Aberdeenin tutkimuskeskukseen, minne se myöskin jäi museoituna. Viime vuosina sitä on kunnostettu. Tarkkaa tietoa vaunun nykytilasta minulla ei kuitenkaan ole. Ainakin ulkopuolelta se on puhdistettu ja maalattu.

Malli on siististi tehty. Massaus näyttää tosi hyvältä. Nyt kun on aikaa kulunut hieman, niin kuinka muovi-zimmerit on pysynyt kiinni? Vaunun kuluneisuus näyttää hyvältä, näillähän ei oltu ajettu tässä vaiheessa kuin muutama kymmenen kilometriä per vaunu. Pölyä kaipaisin hieman lisää. Telojen juoksu mallissa on kuin suoraan vaunun käsikirjasta.

Saksalaiset maalasivat kalustonsa ruiskulla. Sen jäljittely pensselillä on haastavaa ja ehkä siihen voisi seuraavalla kerralla panostaa enemmän. Naamiokaavio on tehty mallin ohjeiden mukaan, mutta se saisi olla huomattavasti peittävämpi, lähes kaksivärinen (vihreä/ruskea). Silti kokonaisuudessaan hyvin tehty malli.

Erik kyseli joukko-osastotunnusten perään. Italiassa olleissa Elefanteissa ei ollut kansallisuustunnuksia. Joukko-osastotunnus on takalevyssä oleva goottilainen u-kirjain. Se tulee Schwere PanzerjägerAbteilung 653:n 1. komppanian päällikön yliluutnantti Hellmut Ulbrichtin nimestä. Italian retken aikana Elefant-porukka tunnettiin komppania Ulbrichtina.

Kiitokset hyvästä työstä.

Asko
Kiitos hyvin kattavasta kommenteista. Näistä on apua tulevissa rakenteluissa.