Pienoismallit.net

AMD 35 Panhard 178 "Pan-Pan"

Ranska 1938

AMD 35 Panhard 178 oli ranskalaisten 1935 käyttöön ottama tiedusteluun tarkoitettu panssariauto.
Edistyksellisyyttä edusti,että se oli suunniteltu alusta alkaen panssariautoksi,eikä pohjautunut valmiina oleviin kaupallisiin alustoihin. Esimerkiksi saksalaisten sodan alkuvaiheen panssariautot kärsivät tämän mukanaan tuomista huonoista maasto-ominaisuuksista. Panhardin miehistö koostui johtajasta,ampujasta ja kahdesta ajajasta. Kärryssä oli kuljettaja edessä ja takana,kuten saksalaisten 8-pyöräisissä panssariautoissa. Aseistuksena oli 25 millin SA 35 tykki ja 7,5 millinen MAC 31 konekivääri. Huippunopeus oli reilut 70 km/h ja toimintasäde noin 300 kilometriä. Panssarointia oli paksuimmillaan 20 milliä. Panhardeja valmistettiin reilut 500 kappaletta Ja ne olivat pidettyjä miehistöjensä keskuudessa. Pan-Pan lempinimen muistelen kärryn saaneen moottorin käyntiäänestä. Ranskan antauduttua 1940 saksalaiset ottivat saaliiksi saamansa autot omaan käyttöönsä.

Panhardista on aikaisemmin ollut tarjolla AL-BY:n sarja ja sama Dragonin pakkaamana. ICM julkaisi tänä vuonna uuden esityksen aiheesta. Pakko myöntää,että minulla oli melkoisia ennakkoluuloja mallin Ukrainalaista valmistajaa kohtaan. Ranskalais kaluston fanina ICM:n uutuus oli kuitenkin pakkohankinta. Laatu yllätti positiivisesti. Ihan Tamiyan tasoa. Kittiäkin meni ainoastaa tornin luukun hymykuoppaan ja muutamaan muuhun pikkujuttuun. Tykin saumastakin selvisin pelkällä hiomisella. Vinyylirenkaat tosin ovat minulle aina miinusta. Näissä ei kuitenkaan ollut saumaa näkyvissä. Tornin takaluukkujen saranoiden vastakappaleet ICM oli unohtanut,vaikka ne ohjeissa näkyvätkin. Olivat helpot tehdä itse muovilevystä ja ylijääneistä luukuista poimituilla niiteillä. Hieman ihmetyttää myös radioantennien ja niiden jalkojen puuttuminen. Sarjan mukana on myös kohtalainen moottori ja muut sisäosat. Kasatun mallin maalasin Tamiyan akryyleillä. Sarjan dekaalit olivat laadukkaat ja tottelivat hyvin Tamiyan pehmennintä. Kurat tein Migin litkuilla,joista tummimpiin lisäsin polyfillaa paksumman mönjän aikaansaamiseksi. Seuraavasta kappaleesta teen myöhäisemmän version. Osa osista löytyy laatikosta,jotkin pitää väsätä itse.

Kommentit

Onpas näyttävä Panhardi, kokonaisuus erittäin hyvä :maalaus on pop,renkaiden kulmapintojen harmaus on pop.
Ainoa mikä ihmettyttää on nuo tornien periskoopien katselukulma, jotenkin outo ihan renkaiden eteen.
Ei edes Saumurin Panhardissa ole periskoopeja paikkalla.
Voi olla frensu tekniikaa taas ettei näe vihollista liian kaukaa ja pelästy.
Noita on aikamonta eri kehitys versioita.
Tosiian kaunis Ranskan pulla suoraan leipomosta.
Aina mukava nähdä erikoisempaa kalustoa. Koska laite on itselle outo niin en lähde arvioimaan mitään yksityiskohtia sen kummemmin onko oikein vai ei, kokonaisuus toimii ja se on tärkeintä. Enpä tähän osaa mitään kaivata lisääkään.
Eipä kyllä mitään vikaa puutu… siis ei LÖYDY mitään vika ;)
Pikuhistoriikista plussaa, malli on kyllä todella hienosti rakennettu, maalaus on komea ja säistystä just sopivasti. Alusta sopisi tähän hyvin. Nätti kokonaisuus.
Kiitoksia kommenteista herrat Eerik,Tomi,Tapio ja Jarno. Ihmettelin periskooppeja itsekin,mutta kuvissa ovat tuossa asennossa. Lienevät vapaasti liikuteltavissa ja voisi ajatella,että ollessaan käyttämättöminä tuossa asennossa tornin sisällä on pienempi riski kolhia niihin päätään.
Tulipa katseltua aihetta käsittävää vaunun kirjasta, nyt periskoopit on liian ulkona hyvin luultavaa että sisäkautta ulos ja suoraan näkyvyys matalalla.
Ovat ulkona juuri ja juuri lissit perikoopissa.
Ovathan ne neukku mallin hommia ICM:n on tosiian vaikea löytää kuvia periskoopeista vaunun tornissa.
Ainakin Chars francais sivustolla on kuvia tämän näköisillä periskoopeilla varustetusta kärrystä. Myöhäisemmässä versiossa periskoopit ovat erilaiset…
AJ 29.1.2016 17:31 Vastaa lainauksella
Moi Veli-Matti, Tämä kaunis ranskattaresi on jostain syystä mennyt ohi silmien (kesäloma?), mutta parempi myöhään kuin ei millonkaan. Ylläolevia kehuja kompaten, kaikin puolin kaunis ja hienosti onnistunut kokonaisuus eli upea malli jälleen kerran pajaltasi. Kiitos pikkuhistoriikistä ja rakentamiskuvauksesta. Tuo vertailukuva Sd.Kfz.222:n kanssa on mainio. Taitaa muuten olla ensimmäinen AMD 35 Panhard 178 panssariauto saitilla. Tämä voisi aivan hyvin olla ollut viikon malli. Hieno psautomalli. Parhain terveisin, AJ
Kiitoksia kehuista AJ. ICM:ltä on tulossa pari versiota lisää tämän vuoden aikana ja jossain vaiheessa täältäkin. :)