Pienoismallit.net

Douglas B-26K Counter Invader

Sissien metsästäjä Kongossa 1966

Douglas A-26 Invader oli yhdysvaltalainen kaksimoottorinen rynnäkköpommituskone. Konetyypin ensilento tapahtui vuonna 1942 ja otettiin käyttöön 1945, jolloin se osallistui II-maailmansodan lopputaisteluihin.
USA:n ilmavoimat poisti konetyypin aktiivikäytöstä vasta vuonna 1972, mutta Kolumbian ilmavoimat käytti konetta vielä vuoteen 1980.

A-26 osallistui II-maailmansodan jälkeen useisiin aseellisiin selkkauksiin monella mantereella Korean sodasta lähtien aina Vietnamin sotaan saakka. Se oli mukana esim. Sikojenlahden maihinnousussa ennen Kuuban ohjuskriisiä ja Afrikassa Biafran sodassa. Niin ikään Afrikassa konetyyppiä käytettiin Kongon alueella 1960-luvulla taisteluissa sissijärjestöjä vastaan - tuolloin koneiden miehistöinä oli usein CIA:n palkkaamia lentäjiä ja nuo operaatiot olivat huippusalaisia.

Konetyyppi tunnettiin vuosina 1948-1972 tunnuksella B-26 ja tämä pienoismalli kuvaa tyypin K-kehitysversiota, josta oli poistettu ylä- ja ala-ampumot. Koneen nokassa oli 8 kpl eteenpäin ampuvia 12,7 mm konekiväärejä. Asekuormaa kone kykeni kantamaan 3600 kg (2700 kg pommeja sisäisesti koneen pommikuilussa ja 900 kg ulkoisesti siipien alapintoihin asennettuna). Ulkoiseen aseistukseen kuuluivat myös raketit.

Kehitysversiosta riippuen koneen huippunopeus oli 570 km/t - 620 km/t ja toimintamatka 2300 km. Lakikorkeus oli n. 6700 m.

Tämä mallisarja on Italerin uudempaa tuotantoa 2010-luvulta (Nro 1249) ja sarjan laatu oli täysin ala-arvoinen. Osien yhteensovittamisessa oli todella suuria ongelmia ja mukana oli paljon täysin vääriä osia - esim. koko ohjaamon sisustus on II-maailmansodan aikaiselle Invaderille, vaikka mallisarjan on tarkoitus kuvata Vietnamissa 1960-luvulla toiminutta konetta. Lasiosat näyttävät laatikossa hienoilta, mutta eivät sovi niille tarkoitetuille paikoille - tämä taas johtuu siitä, että ne lasiosatkin kuuluvat II-maailmansodan aikaiselle koneelle ja Italeri on kuitenkin tehnyt tämän uuden mallin rungon 1960-lukulaisille lasituksille. Tosin tässä uudessa 60-luvun mallisessa rungossa on II-maailmansodan aikainen pyrstöosa.

Isot rungon puoliskot olivat kummatkin kieroja - eri suuntiin. Siipien kiinnitys runkoon oli aivan "lerppu" - siis löysä ja niiden kiinnittämisessä piti käyttää apuna muovilevystä leikeltyjä jäykistyspalikoita.

Joka ikisessä osassa oli ylimääräistä muovipursetta ja liimausoperaatioiden jälkeen oli aina edessä kauheat hiontasessiot, koska saumat eivät osuneet kohdilleen ja kauheita rakoja jäi sinne sun tänne - siispä myös pakkelia kului - ja sitten taas hiottiin.

Noh, olihan tämän mallin ulkopinnoissa todella kauniit ja hillityt paneelirajat - siis ns. uppoviivoitukset. Eipä niistäkään iloa ollut, kun ne joutui hiomisten jälkeen itse uudestaan kaivertamaan näkyville.

Olen kuitenkin sen verran itsepäinen, että päätin tämän onnettoman tekeleen tehdä valmiiksi asti - kaikesta huolimatta.
En kyllä suosittele tätä mallisarjaa kenellekään - en vaikka HyperScalella Mr. Brett Green kehui tämän "Maasta taivaisiin" omassa laatikkoarvostelussaan tyyliin HIGHLY RECOMMENDED.

Jos tämä minun kirjoitukseni olisi osa laatikkoarvostelua, niin eipä sitä arvostelua varmaan mikään alan lehti suostuisi julkaisemaan.

Niin ja tämä pienoismalli kuvaa vuonna 1966 Afrikan Kongossa toiminutta koneyksilöä - koneen miehistönä oli CIA:n palkkaamia palkkasotureita.

Kommentit

Jos tulkitsin oikein, niin et ole kaikilta osin täysin tyytyväinen sarjan laatuun.
No pitää kyllä sanoa, että omatkin kokemukseni muutamista Italerin malleista ovat olleet negatiivisia.
Hienon mallin olet kuitenkin saannut aikaan. Oikeellisuudesta en tiedä, kun en tiedä tyypistä juuri mitään, mutta minuun ainakin menee täydestä. Mustavalkokuva oli ehkä vähän turha, mutta mitä pienistä kun eivät pienetkään meistä.
Timo Rasimus kirjoitti:
Mustavalkokuva oli ehkä vähän turha, mutta mitä pienistä kun eivät pienetkään meistä.
Se mustavalkokuva on mukana ihan vaan siksi, että vielä 1960-luvulla sanomalehdissä olevat kuvat olivat mustavalkoisia - kyseisestä kuvasta voi päätellä miltä tämä lentokone näytti lehtien valokuvissa Kongon sisällissodan aikoihin 1960-luvulla.
Joo niin tulkitsinkin.
Jostain syystä se ei vain oikein (mielestäni) nyt toiminut siinä tarkoituksessa. Useasti aiemmin on toiminut.
Outoa että Raimon kuvaileman kaltaista tuubaa pystyy Italerin kokoinen firma syytämään markkinoille. Onneksi valmiissa mallissa ei näy kuvailtuja ongelmia, tähän syynä tietty rakentajan taito. Hyvän näköinen ja mielenkiintoinen malli. Muistan että tämmöinen kävi aikoinaan Lappenrannassa lentonäytöksessä.
PhantomII 22.7.2015 23:53 Vastaa lainauksella
Hieno malli - taas kerran. Mallista enkä rakennusjäljestä en löydä moittimista. Muistaako kukaan Mallari no.1:ssä tai 2:ssa Malmin lentokentällä kuvatun Siviili-Invaderin? Koneesta oli valokuvia ja piirroksia lehdessä. Tästä mallisarjasta vois saada rakennettua k.o. koneenkin?
23.7.2015 05:48 Vastaa lainauksella
12/1959 Ilmailu -lehdessä oli kalifornialaisen Transcontinental Sales Co:n ilmoitus, että "50 Douglas B-26 konetta myydään halvalla. Hyvä tilaisuus yrityksille, jotka ovat kiinnostuneet koneiden muuntamisesta liikelaitos- tai yksityiskäyttöön". Invadereita saattoi mennä myös sotilaskäyttöön kriisialueille..
Raimo Heikkinen kirjoitti:
Invadereita saattoi mennä myös sotilaskäyttöön kriisialueille..
Juu siis näitähän hankittiin esim. Etelä-Amerikan maihin - ja ihan sotimistarkoituksiin.
PhantomII kirjoitti:
Muistaako kukaan Mallari no.1:ssä tai 2:ssa Malmin lentokentällä kuvatun Siviili-Invaderin? Koneesta oli valokuvia ja piirroksia lehdessä. Tästä mallisarjasta vois saada rakennettua k.o. koneenkin?
Enpä tiedä sitten, että ovatko nuo sarjan mukana tulevat ohjaamon ja koneen takaosan isot lasitukset oikein siihen siviili Invaderiin - nuo lasitukset siis ovat II-maailmansodan aikaisesta konetyypistä.
Noh, taitava rakentaja tästäkin Italerin aihiosta saa aikaiseksi vaikka mitä - toki tarvitaan myös niitä kuuluisia "lehmän hermoja" ;-)
hyvännäköistä jälkeä! Hyvä ja eläväinen maalipinta, luulin ensin että tämä oli 1:48 :0)
Hyvältähän tuo valmiina näyttää! Ei kyllä ollenkaan arvaisi että rakentaminen oli työn ja tuskan takana.
Ei muuten sattuisi löytymään kuvia rakennusvaiheista? Jos ei tähän galleriaan mahdu, niin vaikka väliaikaisesti kuvapankkiin.

Ellen väärin muista, taitaa tämä malli olla alunperin ilmestynyt jossain vuoden 2005 tienoilla. Mutta silti, kyllä minustakin mainstream-valmistajalta voisi olettaa perushyvää osien istuvuutta. Piti oikein googlata aiheesta, ja kyllä, onhan Italeri tehnyt myös A/B Invader-paketoinnin, eli haukattu vähän liian isoa palaa kerralla ja yritetty tehdä samoihin muotteihin sekä 2. rähinän aikainen ja modernisoitu B-26.

Lopuksi on pakko vähän nipottaa tuosta laatikkoarviohuomiostasi. Ei tämmöistä arviota julkaistaisikaan laatikkoarvion yhteydessä, koska silloin se ei olisi enää laatikkoarvio. ;)
Tämän tyylistä jakoa olen ulkomaisissa lehdissä ja nettijulkaisuissa nähnyt käytettävän:
- Preview / in-box review = laatikkoarvio, jossa mallia ei rakenneta, eli rakennettavuuteen ei käytännössä voidakaan ottaa kantaa.
- Build review = rakennusartikkeli/arvostelu, jossa malli rakennetaan. Tietty riippuu rakentajasta, kuinka paljon otetaan kantaa ja/tai korjataan mahdollisia virheitä.
Hep Phantom! Kyllä muistan siviili Ivaderin (D-BACA) ja kyseinen lehti löytyy hyllystä. Kyseessä oli On Mark Engineeringin modifioima kone. Sellainen se taitaa tuo lentonäytöksiä kiertävä Sugarland Expresskin olla. Tätä rakennussarjaa ajatellen potkurit ovat oikeanlaiset, mutta sivuvakaaja vaatisi muovilevyä. Ja tietysti ikkunat pitäisi tehdä runkoon.

Onnittelut Raimolle upeasta lopputuloksesta! Itsekin kiroan tämän tasoisia rakennussarjoja, mutta mielikuva lopputuloksesta antaa virtaa. Tämä juttu kun olisi Englanniksi, saisi mr Green hieman kapuloita rattaisiin!
Lopultakin pääsin tietokoneen äärelle tabletin rajoituksista pois, siis:

Tämähän on hienoa tyypillistä Raimo laatua. Maalaustyöskentely on erityisen hyvää, kuten yleensä ja lopputulos näyttää hienolta. Vaikeuksien kautta lopputulokseen. Siitä minä pidän. Mutta koska pikku nillittäjämaine minulla on, niin sitäpä tulee nyt seuraavassa pikkasen. Anteeksi:

Kuvat: kuvista erottuu hyvin maalaustyöskentelyn kauneus, mutta missään kuvassa en ainakaan omalta näytöltäni näe pintayksityiskohtia kovin tarkan terävästi. Kaipaan siis lähempiä yksityiskohtakuvia.

Säistys: Taiteellisella säistyksellä saa mallin näyttämään hyvältä. Sen Raimo osaat kieltämättä todella hyvin. Toinen juttu on, että olivatko nämä koneet todellisuudessa näin säistettyjä?

Vaikea rakentamiskohde? Jotenkin minulla on sellainen muistikuva, että olet saattanut kunnialla loppuun paljon tätäkin haasteellisempia malleja?
Onpas taas taattua Monsieur Leino laatu työtä.
Nuo tähdet siivissä ja rungossa on kuin etelä-vietnamin tunnukset , ainostaa peräsimen lippu on kongon.
Naamiointikin on kuin vietnamista, C I A:n pojat varmasti lainanneet noita turisti tehtäviin.
Frensuilla oli näitä indokiinassa, noin muutamia vuosia sitten bourgen takana oli yksi restauroitu A-26 kuin uusi kone.
Nuo olivat loistavia asealustoja maaammuntaan tukemaan omaa jv:ä.
Vaikean mallin laadun vuoksi , on tosiaan loistava työvoitto ei uskoisi näkyvää lopputulosta niin metsästä tuleen mallin laadun vuoksi.
Varmasti tuli harmaita hiuksia muutama kappale tuosta.