Pienoismallit.net

Silta

Kevät on koittanut 1945

1945, Kevät on viimein saapunut ja perääntyminen jatkuu kohti luhistuvaa valtakuntaa. Perääntyvän osaston ja sotilaspoliisien kanssa on tullut sanaharkkaa, kun jono ei liiku eteenpäin. Pelko ilmavaarasta ja kaiken tuhoavista jaboista (IL-2) on läsnä.

Ostin Prahasta mallikaupasta alennuksessa olevan Plus Modelin kivisillan. Tarkoitus oli istuttaa sillalle tikru, mutta eihän se siihen mahtunut. Ei auttanut kuin kapeampaa kalustoa etsimään. Hyllystä löytyi Tamian Greyhound sekä Dragonin hetzer, näillä lähettiin liikkeelle. Halusin myös kokeilla, voiko virtaavaa vettä tehdä muuten kuin silikonilla, mikä mielestäni ei ole se paras keino.

Greyhound on rakennettu suoraan askista, ainut lisäys on Armorscalen resiiniset gummit ketjuilla. Oliivin vihreä maalaus ja päälle erittäin kulunut talvicamo. Maalasin jenkki tähtien päälle palkkiristit. Kannelle lisäsin kulahtaneet tynnyrin ja muuta sekalaista tavaraa.

Hetzer on Dragonin vanhempaa tuotantoa ja sen kyllä huomasi rakennusvaiheessa. Osat eivät osuneet kohdalleen ja purseita/hymykuoppia oli jokapuolella. Vaunuun lisäsin Aberin etsi lokarit ja tykin putken, myös telat vaihtuivat friuleihin. Ambush kaavion maaluksessa apuna MXpressionin maskit.

Silta on valettu kipsistä ja mukana oli muutama hartsinen patsas. Osien siivous oli hieman "sotkuista" mutta imurin avulla siitä selvisi. Osien istuvuus oli välillä aikasta haastavaa, joten OIVA seinätasoitteelle löytyi käyttöä. Maalauksessa meni aikaa ja melkein hermotkin. Pohjamaalasin ensin kaikki paukkupullolla harmaaksi, sitten jokaisen kiven pensselillä erikseen eri väreillä. Washit ja kuivaharjaukset söivät kivien kontrastia todella paljon. Halusin malliin sivulle vielä pienen kivi seinämän, josta tulisi sadevesiputki läpi. Onneksi sillan laiturinpuoleisessa päässä oli ylimääräistä seinämää, jonka pystyi ottamaan talteen. Sivuosa kun jää mustan muovin alle peittoon. Dion levenemisestä johtuen etuosa jäi turhankin avonaiseksi. No päätin upottaa siihen pienen luodon, kera lokin.

Vettä valaessa halusin kokeilla pystyisinkö tekemään virtaavaa jokea, missä kelluisi viimeisiä kevään sulattamia jäämöykkyjä.
Rajasin alueen, sävytin hartsin siniseksi ja valoin ensimmäisen kerroksen. Toinen kerros lisää, mutta nyt sävytystä vaaleammaksi. Sitten viimeinen kerros!! Olin ajatellut, että annan hartsin kuivua lähelle jähmettymispistettä ja sitten kynäruiskulla teen virtausta kuvaavia aaltoja. Ja paskat, ei jaksanut kynäruisku laineita tehdä. Seuraavaksi hakemaan emännän hiustenkuivaajaa ja täysi puhallus… ei mitään apua. Nyt meinasi tulla kakka housuun, hartsi meinaa jämiä, eikä aallokosta tietoakaan. Kas muksujen hammasharjat, toinen käteen ja veivaaman laineita käsin. Kun painoin harjalla hartsia laineille, se palautui tasaiseksi, sama jatkui noin 20min.Tässä vaiheessa, hikisenä ja käsi täristen tuli sellainen fiilis et nyt viskaan tän paskan ulos ikkunasta, kovetu per…e tuolla -15 pakkasessa.
Sitten se tapahtui, juuri kun aine alkoi jähmettyä se toimi, lainetta alkoi syntyä YES!! Olin ollut liian malttamaton. Lopuksi juuri ennen lopullista kovettumista painoin hartsiin monta kolosta, jotka eivät enää palautuneet edes vähäänkään, vaan jäivät kolosiksi. Kolot tulisin täyttämään silikonilla.
Värjäsin silikonin sinisellä ja täytin montut. Muotoilin jämähtäneen silikonin ja sivelin päälle kirkasta hartsia pensselillä. Hiukka maalia niskaan ja Avot, hyvä jää tuli.
Tähänkin olisi ollut helpompikin keino, valmiita hartsisia jäätä kuvaavia paloja, jotka olisi vaan upottanut viimeisen valun sekaan. Mutta kun tämä urpo, halusi tehdä tämänkin vaikeimman kautta!
Tein ohutta, osaksi sulanutta jäätä suvantopaikkoihin erikeeper liimasta. Liimaa leivinpaperille ja sen kuivuttua muotoilu. Kirkasta juoksevaa hartsia pensselillä oikeaan kohtaan ja joustava erikeeper palanen paikalle. Päälle ruiskulla hiukka valkoista ja lakkaa. Lopuksi jään päälle hieman taas hartsia, sekä Deluxen Scenic Snowflakes tuotetta sekaisin.
Vene on Verlindenin tekemä. Veneessä oleva kalastusverkko on joku vanha hartsinen naamioverkko, jonka maalasin harmaan eri sävyillä ja istutin kyytiin.
Figuina sekalaista seurakuntaa, joille vaihdoin kaikille Hornetin irto päät.

Dio oli erittäin työläs rakentaa ison kokonsa vuoksi, niinpä rakentelin tätä lähes vuoden.

ps. jos meinaatte kokeilla jotain aivan uutta menetelmää, harjoitelkaa sitä johonkin muuhun, kun siihen varsinaiseen malliin.

Kommentit

Lumiketjut olisin jättänyt pois noissa olosuhteissa, mutta on kyllä hieno ja tasapainoinen työ, vesi on onnistunut hyvin. Näitä on mukava katsella!
Jonkka 21.7.2015 20:14 Vastaa lainauksella
Näyttääpä tosi hyvältä - vesi, sillan kivet ja muut elementit. Ainoa mikä häiritsee on jäälauttojen liian tasainen jakauma.
Jonkka kirjoitti:
Näyttääpä tosi hyvältä - vesi, sillan kivet ja muut elementit. Ainoa mikä häiritsee on jäälauttojen liian tasainen jakauma.
Sama kiinitti itsekkein huomiota. Sillan virtaus olisi niitä voinut tuossa imeä vähän kasaan tai jotain.
Muuten menee kyllä kehujen puolelle monessakin suhteen . Sillan kivet ovat aivan loistavat. Hyvin saanut vaihtelua. Muutenkin tykkään aina sinun diosta.. niissä on paljon aina elämää ja katseltavaa. Riittä detailia aona vaikka muille jakaa!

Loistava työ!
Huippuhieno dio!! 1/2 pojoa pudotin noiden jääpalojen vuoksi. Loistohomma kuitenkin kokonaisuudessaan!

terv. Seppo
Mahtavia yksityiskohtia diossasi! Todellakin olet käynyt jokaisen kiven läpi. Virtaus näyttää luontevalta. Noh, jääpalojen liike, kyllä ne varmaan voivat noinkin mennä. Tämä täytyy nähdä livenä - kai tuot tämän viimeistään seuraavaan Nordic Challengeen? Diojasi on nastaa katsella, tosin nostaa oman dion aloittamisen kynnystä.. ;0)
Edellisiä kehuja jatkan. Sillan kiveys on upeaa työtä, samoin kuin osittain läpinäkyvä jää sadevesiputken ja luodon ympärillä. Lieneekö lumiketjut jääneet renkaisiin siksi, ettei millään muullakaan ole enää sodan tässä vaiheessa mitään väliä? En uskalla pudottaa edes puolta tähteä kun en keksi tästä mitään korjattavaa enkä ole virtausdynamiikan asiantuntija.:)
Jonkka 22.7.2015 20:42 Vastaa lainauksella
Tämä on näitä malleja joiden kohdalla muokkaaminen (pisteiden tarkoitan) on haitta. Veden mallintamisen vaikeus on tunnettua ja onnistua siinä hyvin, ja vieläpä näin hyvin, ansaitsisi enemmän pisteitä kuin alunperin annoin ja valitettavasti en voi enää kuin pahoitella. Kuva 8 puhukoon puolestaan.
Kiitos kaikille kommenteista, NC:ssä törmätään. Sinne pitäisi valmistua myös seuraava uusi diokin.
Omaan makuuni jotenkin tuo M8 greyhoud ei toimi itärintamalla, paremmikin ardeneilla tai Saksassa.
Tuskin kahlekoirilla on varaa haukua panssari osastoa, varsinkin kun sota on loppussa kaikki haluaa jäädä henkiin.
Myös kaikki haluaa antautua länsivalloille.
Kokonaisuus on erittäin hyvä, ajoneuvoihin muutama bensakanisteri lisää, ilma sitä ne ei liikku.
Pitäisi olla tiukempi tilanne fieldgendarmerien ja landserin välillä, välitön teloitus sotilas karkuruudesta tai ilman lupaa perääntymisestä.
Siis aseet osoitamaan uhkaavasti puolin ja toisin, vaikka tykit voitaa pelin tuossa.
Myös ( luultavasti waffen ss:n) sotilaiden uniformut on hyvin tehty ,mitä kuvista tulee esiin.
On se virtaavan veden teko erittäin vaikeaa jossa on jäälauttojakin mukana, nyt siinä on onnistuttu erittäin hyvin.
Voisi olla jopa saksalaisia siviilejäkin mukana tuossa siis pakoon pakoon julmaa iivanaa.
Vaikka veneen omistajakin on vartioimassa venetään.
Itse silta on tosiaan kuin aito kivisilta,kaipaisi lieviä vaurioita jos iivanan maatalouskoneet on visiitillä. Varmasti viikon mallin listalla nyt tämäkin dioraama.
Moi, hieno dio! Saako kysyä mitä hartsia käytit ja millaiseen pohjaan? Olisin enemmän kuin kiitollinen tiedosta. Oma testi XOR Polyester Harzilla päätyi katasrofiin. Koko perhe meinasi pökertyä höyryihin ja mönjä syövytti kaksi testi allasta!