Pienoismallit.net

Mirage IIIC

Lady in pink

Pinkki kangastus

Kun näin profiilipiirroksen tästä yksilöstä niin pakkohan se oli lopulta rakentaa. Katsoisin sen kuuluvan sarjaan ”Weird and Wonderful”. Eikä se edes ole mitään What iffiä vaan kone on todella lentänyt tässä asussa. Tosin vain yhden ainoan kerran EC 2/10 Seinen laivueenkomentajan ohjauksessa.

Joulukuussa 1979 EC 1/10 Valoisin mekaanikot tekivät öisen pikku kepposen EC 2/10 Seinen kollegoilleen ja maalasivat yhden Seine laivueen Miragen vaaleanpuniaseksi St Eloin juhlan kunniaksi. Lähdeteoksen mukaan St Eloi oli ranskalaisten metsästäjien suojelupyhimys. Lisänä oli selitys, että ranskan sana Chasseurs tarkoittaa sekä metsästäjää että hävittäjälentokonetta. Wikipedian mukaan St. Eloi on kultaseppien, kengittäjien ja mekaanikkojen suojelupyhimys. Netistä löytyi lisää kuvamateriaalia kyseisestä koneyksilöstä vaikka haulla ”Pink Mirage”.

Malli on vanha Matchboxin alkuperäispaketointi aiheesta Mirage IIIC. En alkanut mallia mitenkään parantelemaan kun kyseessä oli lähinnä terapiamielessä (eikös kaikki mallit ole?) rakennettu välityö. Lisäpolttoainesäiliöt on lisätty miljoonalaatikosta. Alun perin mallista piti tulla normaalisti pyörillään oleva, mutta onnistuin katkaisemaan toisen laskutelinevarren kun irrotin sitä valurangasta. Puolet osasta lennähti jonnekin eikä sitä enää löytynyt. Olkoon kadonnut pala sitten uhrilahja legendaariselle Carpet Monsterille. Lopulta päätin tehdä mallista lentävän kun miljoonalaatikosta löytyi sopivahko jalusta. Onneksi paketissa oli pilotti mukana. Tämän enempää Matchboxin mallia tuskin kannattaa ruotia. Oman aikansa tuote.

Pohjamaalina on Revellin Hopea (90) ja lopullinen väri on Humbrolin Pink (200). Vaaleanpunaista jouduin ohentamaan aika paljon, jotta siitä sai juoksevaa. Ilmeisesti ohennetta lorahti liikaa koska maalipinnasta tuli paikoitellen ns. rokonarpinen. Kahteen ja paikka paikoin kolmeen kertaan jouduin pinkin värin maalaamaan.

Siirtokuvat on keräilyerä enimmäkseen ylijäämävarastosta. Kukon kuvat ja konetunnus 10-RO ovat High Planesin Mirage III paketoinnista. Alun perin tunnus oli RC mutta kapealla tussilla muutin se muotoon RO. Muokatut siirtokuvat peitin vielä ohuella kerroksella Decal Film nestettä. Näitä konetunnuksia laitellessa katastrofi sitten iski takavasemmalta. Ensinnäkin, siirtokuvat eivät tahtoneet millään irrota taustapaperista ja sitten kun vihdoin irtosivat niin ne alkoivat hajota pienimmästäkin kosketuksesta. Kyseinen ilmiö näkyy myös mallissa. Hajonneita palasia en aio ryhtyä enää korjailemaan ja saa mattalakkakin jäädä laittamatta. Sen verran kuitenkin harmittaa siirtokuvien käyttäytyminen.

Tarkkasilmäisimmät ovat jo varmaankin havainneetkin, että merkinnät eivät ole aivan täysin oikein mutta parempiakaan ei äkkiä löytynyt. Oikeankokoisen kukon kuvan säästin High Planesin Miragelle. Loppujenlopuksi ihan rentouttava pikku välityö siirtokuva ylläriä lukuun ottamatta. Lähinnä kyseisestä syystä pisteytysmahdollisuutta ei ole. Kirjallisia kommentteja voi kyllä antaa.

Kesän jatkoa kaikille
E-P

Kommentit

Mielenkiintoinen viritelmä.
Mitä lienee mekaanikoille sanottu urakan jälkeen, mutta koska koneella on lennetty, niin ilmeisesti laivueenkomentajalla on ollut huumorintajua.

Minulla on myös tuo vanha Matchboxin Mirage, mutta siinä on sellainen pieni vika, että siivet eivät ole samassa tasossa. Muistan nuoruudestani törmänneeni yhden kerran aiemminkin samalla valmistajalla samaan ongelmaan, silloin kyse oli Brewster Buffalosta.

Iästään huolimatta tuosta saa selvästi tehtyä ihan hienon Miragen. Piristävä malli suihkuhävittähien harmaaseen massaan.
Jotenkin hyppää silmille ykkös- ja kolmoskuvissa liiallinen kiiltely. (vai pitäisikö koneen kiillellä mallin tapaan?) Johtuuko se Humbrollin pinkistä, vai veditkö jotain kiiltävää lakkaa reilusti viimeiseksi kerrokseksi? Vai johtuuko se illuusio vain kuvauksesta, tai minun silmistä?

Muuten ihan kiva malli. Ja erityisen hienoa, että nämä vanhemmatkin tuotokset tulevat rakennetuksi.
Kiitokset kommenteista.

Siivet asettuivat paikoilleen ilman ongelmia. Vaikka täytyy kyllä myöntää, että en mitenkään erityisen tarkasti katsonut siipien asettumiskulmia. Olisikohan kyseessä yksilökohtainen vika. Varmuusvarastostani löytyy vanha Matchboxin Buccaneer, jonka runko on mennyt hieman korkkiruuviksi.

Humbrolin pinkki (Hu200) "suoraan purkista" jättää tosiaan kiiltävän pinnan. Minulla oli tarkoitus vetää mattalakka mallin pintaan mutta siirtokuvaepisodin seurauksena se jäi tekemättä. Lakkaamattomuus jätti takaportin, että voin jonakin sateisena päivänä näprätä uudet konetunnutset (10-RO) Miragen nokkaan.

E-P
Tere

Olisit huomannut jos tuo vika olisi Miragessasi ollut. Aikoinaan siinä Buffalossa siivet olivat toista milliä eri korkeudella. Mirage ei ole ihan niin paha, mutta häiritsevä joka tapauksessa.

Kurkkasin ne pari kuvaa mitä tuosta miehekkäästä hävittäjästä löytyi netistä, ja kiiltoa lukuunottamatta yleisasu on kyllä hyvin samankaltainen. Alkuperäisestä näkee, että se on sutaistu nopeasti vaaleanpunaiseksi. Olisikohan ollut vanhoja RAF:n veteraaneja muistelemassa PRU pinkin käyttöä. :)
AJ 4.7.2015 12:11 Vastaa lainauksella
Moi E-P, Kaunis Mirage - Mirage III:t ovat kyllä kauniita ranskattaria - ja mielenkiintoinen taustoitus. Tykkään myös tuosta "lentomoodista" eli siitä, että malli on lentämässä eikä parkissa. Mattalakalla kiilto tosiaan pois, niin sitten erittäin bueno. Parhain terveisin, AJ
Hieno kone, nuo Miraget ovat napanneet omankin sydämeni. Erityisplussa antennien peitelevyjen maalauksista!
Kiitokset kommentoijille. Ilmeisesti minun kannattaa jatkaa näiden hieman erilaisten yksilöiden parissa. Pari ideaa on muhinut mielessä jo jonkin aikaa. Nähtäväksi jää miten ja milloin ne tulee toteutettua. Etenkin kun uusia mielenkiintoisia aiheita, kuten ryhmärakentelut yms. tulee vastaan säännöllisin väliajoin.

Hyvää kesän jatkoa
E-P
PhantomII 19.7.2015 11:42 Vastaa lainauksella
Söpö Mirage. Harmi, että koneesta ei ole hyvää mallia 1/72:een olemassa. Tarkoitan mukavasti rakentuvaa ja osiltaankin mukiin menevää sarjaa, tyyliin Hasegawa tai Tamiya. Jospa Airfix tekee kunnon IIIC:n vihdoin, kun Airfixin vanha sarja ei oikein enää vastaa nykypäivää.

Tuo lentomoodiin rakentaminen esittää lentokoneen sen omimmassa elementissä ja onnistuu tietysti suihkareiden kanssa paremmin kuin potkurikoneiden. Kuka muistaa vielä Frogin joidenkin sarjojen mukana tulleet, pyörivää potkuria esittäneet muovilevyt? Ehkä detaljointia voisi hiukan parantaa maalaamalla navigointivalot vai oliko ne ylimaalattuja myös?

Ehkäpä seuraavaksi rakennat Israelin ilmavoimien Black Miragen, joka syntyi näppärästi everstiluutnantti Avraham Lanir´in ammuttua noin 200 metrin etäisyydeltä tykeillä Syyrialaista MiG-21:stä, joka räjähti ja Lanir lensi räjähdyspilven läpi, koneen muuttuessa mustaksi. Pienenä ikävänä yksityiskohtana, myös koneen kuomu muuttui mustaksi. Koneesta saattaa löytyä kuvia netistä, ainakin niitä on alan kirjallisuudessa.