Pienoismallit.net

Daimler-Mercedes 1914

Daimler-Mercedeksen kilpa-autot ottivat kolmoisvoiton Ranskan Grand Prix kisoissa vuonna 1914 - kilpa-ajot järjestettiin Lyonissa 4. heinäkuuta. Kisan voittoon ajaneen auton kuskina oli saksalainen Christian Lautenschlager.
I-maailmansota syttyikin sitten muutaman viikon kuluttua - 28. heinäkuuta, joten kyseessä oli viimeinen ennen sotaa Euroopassa järjestetty Grand Prix.
Sodan jälkeen tämä autotyyppi oli edelleen "kova sana" kilpa-ajoissa eri puolilla maailmaa - tämä pienoismalli kuvaa "Mersua" joka osallistui USA:ssa Indianapolisin kilpa-ajoihin sodan jälkeen.

Auton moottori perustui Maybachin lentokonemoottoriin ja huippunopeus oli n. 190 km/t.

Tämä on Lindbergin 1/16 skaalan mallisarja 1960-luvulta ja ikä kyllä tosiaan näkyi - nimittäin osien yhteensovittamisessa oli isoja ongelmia - isossa pienoismallissa ne osien epäsopivuudetkin näkyivät isoina, joten kaikenlaisia hiomis- , sahaamis- ja pakkelointihommia riitti.

Kommentit

Hyvältä näyttää, mukaanlukien vanhennus. Ohjaamo näyttää epämiellyttävän likaiselta; jos googlailee voittajan nimellä, niin vastaan tulee ohjaamossa valkoisessa villapuserossa mekaanikkonsa kanssa istuva viiksiniekka: pyykkiä luvassa. Ja likaisuus kasvaa hyvin taakse siirryttäessä, Yritin oikein etsiä jotain parannettavaa, ja ainoa häiritsevä seikka on tuulilasin paksuus parissa ylhäältä tai yläviistosta otetussa kuvassa.

Historia toistaa itseään: seuraava maailmansotaa edeltäneet kilpa-Mersut taisivat olla yhtä lailla kovaa valuuttaa myös sodan jälkeen…
Pasi Ahopelto kirjoitti:
Historia toistaa itseään: seuraava maailmansotaa edeltäneet kilpa-Mersut taisivat olla yhtä lailla kovaa valuuttaa myös sodan jälkeen…
Juuri näin. Sitten vuonna 1955 tapahtui Ranskassa Le Mansin 24-tunnin kisassa kauhea onnettomuus - peräti 82 katsojaa kuoli, kun rajun törmäyksen seurauksena kilpa-auto sinkoutui katsomoon - siis auton kuskikin kuoli. Tämän tragedian seurauksena Mercedes-Benz vetäytyi kokonaan pois moottoriurheilusta. Mersun paluu kilparadoille tapahtui vasta vuonna 1987.
On tosiiaan komeasti tehty kilpa-mersu.
Juuri tuo auton likaisuus on mahtavaa, hiekka ja kurateillä rapa lentää kun mennään tuhatta ja sataa.
Kuten edellä sanotiin tuulilasi liian paksu, olisiko luodin kestävâ tuossa kilpailijoiden varalle.
Oma makuasia ,nuo kaikki remmit olisi voinut tehdä irtoinaisesti erikseen;moottori pellin, renkaiden.
Nyt tuo vaatii kuskin ja mekaanikon mukaan tai sivulle,ja pikku dionkin
Varmasti puuvanteet renkaissa tuossa.
Tosi antaa tunnelman kunnon kilpaajoista, juuri kuukautta ennen WW1,
Duoda…duoda jotensakin 63,82 % tämän säistämisestä odotin tuon aiemmin lisäämäsi Bentleyn yhteydessä. Tämä alkaa olla lähempänä tottuutta soratiellä kilivanajaneena pirssinä. Pidän kovasti tästä mallista.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Edit: Muokattu viimeistä lausetta, koska sain kuulla, että tykkääminen liittyy läheisesti ns. naamakirjaan, jonka kanssa en halua olla missään tekemisissä.
eerik oksanen kirjoitti:
,nuo kaikki remmit olisi voinut tehdä irtoinaisesti erikseen;moottori pellin, renkaiden.

Varmasti puuvanteet renkaissa tuossa.
Remmit olisi tosiaan voinut tehdä erikseen - tosin varsinkin tuon moniosaisen konepellin kohdalla homma olisi ollut haastava - remmit kun kulkevat ilmanottoaukkojen yli - siis ensin olisi pitänyt veistellä/hioa pois nuo alkuperäiset remmit ja sitten rakentaa uudet tilalle - ja samalla olisi joutunut rakentamaan nuo kylkien ilmanottoaukotkin uusiksi. Ei onnistu minun taidoillani.

Ja näissä 1914 vuoden Daimler-Mercedeksissä tosiaan oli puuvanteet.
Ari Oksanen kirjoitti:
Duoda…duoda jotensakin 63,82 % tämän säistämisestä odotin tuon aiemmin lisäämäsi Bentleyn yhteydessä.
Ööh - jaa siis vain 63,82 %

;-)
Joo…engelsmannit herrasmiehinä eivät ryvettänynnä ajopelejään ihan samallaviisiin kuin mannereuroopan germaanit. :-)
Saakutin hieno malli! 100+1 vuotta hävisi kalenterista ihan yhtäkkiä… Respect!!
Henkka H 27.6.2015 21:34 Vastaa lainauksella
Nämä vanhemmat koottavat ovat usein aika haasteellisia, mutta taitava rakentaja saa niistä näyttävän mallin niinkuin tässä tapauksessa. Itsekkin tykkään näitä joskus jyystää. Tuosta Maybchin moottorista taisi lähteä aikamoinen jyly. Säistäminen on ihan realistinen mielestäni. Kuski ja megatsu olivat tosiaan suihkun tarpeessa kisan jälkeen.
190km/h ja umpikumirenkaillako?
Hienosti säistyksen kanssa pensselisetä on taas onnistunut.
Sunnuntai aamun piristys.
T.T
Aivan upea kilpuri. Jus mun makuuni. Näin moottoriurheilu harrastajana olen aivan …!
Upeasti rakennettu ja sääistetty kilpa-auto. Tuohon aikaan ajettiin asfaltin lisäksi myös hiekalla, joten autot olivat usein hurjan pölyisiä ja kuraisia kisan jälkeen. Tuulilasi on voinut olla jotain pleksiä joten paksuus ei aivan välttämättä ole mittakaava-virhe. Jos tämän päivän formulat näyttävät futuristisilta leluilta, niin tämä vaunu ilmentää tehoa, agressiivisuutta ja seuraavassa mutkassa vaanivan onnettomuuden uhkaa. Tässä on kokenut mallari varustettuna harmaan pyhän eläimen pitkäjännitteisyydellä työstänyt antiikkisesta rakennussrjasta silmiähivelevän lopputuloksen.
Kiitokset kaikille kommentoijille.
Kerrottakoon vielä, että säistysmömmöinä oli Mr.Hobbyn Weathering Set nro 1 - paketissa on mukana kolme eri värisävyjauhetta - Dark Brown, Light Brown ja Sand - jauheiden kiinnitysaineena käytin Vallejon Medium Matte jauhetta nro 70.540. Mömmön kuivuttua mallin pinnoille sävytin pintoja vielä Derwentin pastelliliiduista rapsutetuilla liitujauheilla (lähinnä harmaan eri sävyjä).
Kun on taitoa niin vanhemmastakin sarjasta saa näyttävän. Raimolle pojot kun rakentaa vanhemmista ja heikkolaatuisistakin sarjoista hienoja malleja, tätä autoa katsellessa tulee väistämättä mieleen leevin sanat: eihän rallia voiteta jos siellä pelätään:) Tuon ajan kuskeille täytyy hattua nostaa, sen verta vaarallista on ajo ollut.
Jälleen kerran hienoa jälkeä Raimolta, ja mallien valmistumistahtikin on varsin kiitettävä. Itse kohta kolme kuukautta jauhanut samaa autoa eikä ole valmista vieläkään…
paavo p. 29.6.2015 22:05 Vastaa lainauksella
Ohhoh, kuin suoraan museosta. Hyvältä näyttää :-) .
Nyt on sen näköinen auto että on ajettu ja tosissaan. Voi olla että sarja on antiikkinen mutta kyllä siitä hienon mallin nähtävästi saa osaavissa käsissä. Kurat ja pölyt näyttää siltä miltä pitääkin. Raimo-laatua taas kerran.

Tällä kuolemanloukulla 190 km/h tuntuu lähtökohtaisesti huonolle idealle…
AJ 4.7.2015 12:36 Vastaa lainauksella
Moi Raimo, Jälleen kaikkia kehuja edellä kompaten - erittäin hyvältä näyttää…loistavaa mallausta taas kerran. Erinomainen aihealue ja hyvä taustoitus mainion yllä olevan keskustelun kera. Kuten edellä jo todettu silmiähivelevä lopputulos; kuin suoraan museosta. Tämä lienee jo itsestäänselvästi seuraavan viikon malli, sillä niin huippu on kokonaistoteutus. Terkuin, AJ
^ Thanks bro - vai pitäisikö sanoa "lad" ?
;-)
AJ 11.7.2015 09:11 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,
Raimo Leino kirjoitti:
^ Thanks bro - vai pitäisikö sanoa "lad" ?;-)
Kumpi tahansa käy;-)

Onnittelut ansaitusta viikon mallista! Automallipajaltasi pukkaa nyt toinen toistaan upeampia kaaroja…Well done, Sir! Terkuin, AJ
AJ 5.3.2016 18:10 Vastaa lainauksella
Moi Raimo, Mainio lisäys tuo figu - sopii kuin nenä päähän tämän loistavan automallisi jatkoksi. Olen tunnistavinani alter egosi tuossa figussa…;-) Terkuin, AJ
AJ kirjoitti:
Olen tunnistavinani alter egosi tuossa figussa…;-)
No juu - tavallaan :-)