Pienoismallit.net

BA-10M

Lämmin kesäpäivä jossain päin itä-karjalaa. Panssariauto on pysäytetty sillalle ja miehistö tutkailee venäläisen insinööri taidon tuotetta, arvioiden sillan kantavuutta kenties raskaammalle kalustolle. Seurakseen miehet ovat saaneet kalaan matkalla olleet ruski pojat, joita menopeli tietenkin kiinnostaa.

Kun HB:n malli ilmestyi kauppoihin niin hankintaanhan se meni. Kun olin hankkinut Kuivalaisen kautta Bastion 35:n puusillan, niin idea dioon oli selvä. Halusin rakentaa BA:n suomalaisten käyttöön, näitähän saatiin runsaasti sotasaaliiksi talvisodassa sekä jatkosodan alussa.

Bastionin rakennussarja kuvaa saksalaisten rakentamaa siltaa. Pystykannatin puut olivat neliskanttisia ja halusin niistä pyöreät, joten niitä etsimään. Kasvihuoneesta löysin kasvien mukana tulleita pyöreitä tukikeppejä ja juuri oikean kokoisia YES!. Pystytukia ja kansilankkuja hioin hieman karkealla hiomapaperilla ja lisäsin pultinkannat aluslaattoilla kuvaamaan puiden kiinnitystä toisiinsa. Maalasin sillan ruiskulla eri harmaan ja ruskean sekoituksilla. Sillan alapuolen betonivalun tein seinätasoitteesta, kun tasoite oli vielä kostea painelin siihen laudoituksen jälkiä. Käytin myös ylijääneitä sillan neliskanttisia lankkuja, ne ovat vesirajassa estämässä maan valumista perustuksien alta veteen. En tiedä onko näin koskaan tehty siltaa, mutta nyt on ja onhan venäjällä kaikki mahdollista.

BA-10 oli helppo kasata muuten, paitsi pyörien tuenta hässäkkä, jossa sai olla tarkkana. Lisäsin torniin, katolle ja konehuoneen sivupelteihin puuttuvat kahvat. Halusin jättää ovet ja ikkunat auki, joten rakentelin ylijäämä etseistä oven kahvat ja ikkunoihin pieniä vipuja joilla ne pysyvät auki. Vivut eivät ole oikeanlaiset. Ja mites kävikään, kun olin nämä vipstaakit saanut tehtyä, niin eikös Voyager Models ollut tehnyt etsiarkin BA-10:lle, yllättäen arkilla on ikkunoihin vivut ym. Lisäilin sisälle mm. sammuttimen,pikakiväärin lipastelineen jne. mutta piiloonhan ne jäi kaikki. Maalasin mallin ruiskulla Vallejon 4BO russian green modulation setillä. Litkut ja pölyt lopuksi niskaan ja malli oli ready.

Kasvit ovat sekoitus eri valmistajien tuotteita enimmäkseen Green Linelta, kuten esim. mäntyjen lehvästö. Vesi on valettu hartsista, mikä meinasi mennä v…ksi kun yksi reuna alkoi vuotaa hartsin lisäyksen jälkeen. Figuurit sekalaista seurakuntaa eri valmistajilta.

Kommentit

No nyt on kuvat kohdallaan! Hienoa työtä muutenkin, erityisesti tien pinta ja männynkäppyrä säväyttivät. Hyvä yksityiskohta ovat myös nuo sillan kiinnityspultit aluslevyineen. Figujen korostuksiin kaipaisi kuvien perusteella vähän häivytystä. Eivät tosin taida livenä näkyä noin voimakkaasti?
Ai vitsi miten nätti ja mahtavat kuvat.
Figujen asennot ovat mielestäni erityisen luonnolliset ja realistiset. Olisi kiva nähdä kuva koko dioraamasta eikä vain yksityiskohtia.
Tästä pidän. Erityisesti runsaahko kasvillisuus, silta ja yksityiskohdat ja valaisus ovat onnistuneet, vaikkei mallissakaan ole vikaa. Onko kuvat muuten otettu (ulkona) päivänvalossa? Valaistus näyttää hyvin luonnolliselta.
Huippuhieno toteutus! Malli ( BA-10M ) hienosti viimeistelty ja kuraakin on siellä missä pitää. Figuurit ja niiden asennot ja sijoittelu kympin arvoista työtä…kuin suoraan vanhasta valokuvasta! Silta, kasvit, vesi…upeata!

Itse kuvaaminen myös…sommittelu, valon ja varjon käyttö hivelee silmää! Ylisanoista ei meinaa tulla loppua!

Jos väkisin pitää jotain keksiä, niin panssariauton renkaan jäljet olisi saanut näkyä hiekassa, vai onko ne kenties ennätetty harjata pois ettei vihulainen huomaa että siitä on ajettu!!
Kiitoksia kommenteista! Kuvat on räpsitty pihalla kännykällä, toi luonnonvalo tuntuu toimivan hyvin.
Petri Lyy 26.5.2015 20:27 Vastaa lainauksella
Tästä ei voi olla pitämättä. Melkein kuin livekuvaa katselisi. Oikein bueno toteutus.
PhantomII 28.5.2015 15:19 Vastaa lainauksella
On Karjalan kunnailla lehtipuu… Silviisii ennen laulettiin. Tosiaan piti oikein katsoa, onko kuva(t) aidosta tilanteesta vai aidosta pienoismallitilanteesta. Hieno!
Hieno toteutus ja hyvin olet saanut esille kivoja pintoja.
Sillan pystytukien alaosat ovat aidosti levääntyneet/sammaloituneet. Lankut ja laudat aivan aidon näköisiä sahausjälkineen. Ruostuneet aluslevyt myös upeasti toteutettu.

Kasvillisuus näuttää muuten hienolle, mutta nuo saniaiset ovat (taas - monilla sama ) muovisen näköisiä.

Ehkä heikoin lenkki on figuurien vaatteet ja niiden varjostus..Ja kuuluisiko BA:n jättää renkaanjälkiä sillalle ajettaessa?
Tykkään kyllä helekutisti.
Dioraamassa on paljon arviointikohteita, joista moni niuhottaa täällä.
- joku pudottaa puolikkaan pikku maalausvirheestä
- joku pudottaa puolikkaan pikku asiavirheestä
- joku pudottaa puolikkaan maastosta
- joku pudottaa puolikkaan…
- monet pudottaa puolikkaan noista kaikista edellämainituista ja dioraaman kokonaisuus jää siten oikeastaan arvioimatta.

Kieltämättä dioraamat ovat vaikeimpia arvioitavia, koska niin monta asiaa vaikuttaa kokonaisuuteen.
Minulla ja toivottavasti monilla muillakin on pääpaino kokonaisuudessa.
No -yllä oleva meni jo hieman muuksikin, kuin kommentoimiseen itse mallista.
Pojotan 4,5 koska se tuntuu minun mielestäni olevan oikein.

Tärkeintä ei kuitenkaan ole ne tähtöset…

T.T
Kiitos Timolle kommentista, diot on kyllä vaikea arvioida, niisä on niin monta eri osa-aluetta. Maalasin figujen varjostuksen todella reiluksi, livenä ei iske noin paljon silmään. Kamera on armoton, seuraavaan sitten maltillisemmin värein.
Tervehdys Sulkavalta :)

Lyhyesti : Upea ja kokonaisuudessaan vaikuttava teos :)

T: Anne ja Marko
Terveiset Tynkä-Karjalasta! Onnittelut hienosta diosta ja viikon malli-arvosta!

terv. Seppo V
toivonen 8.6.2015 02:24 Vastaa lainauksella
Tykkään myös. Onnea tekijälle!
Onnea Suursavostakin.
T.T
SPASIIPA! Rajanpinnasta.
Miehellä kolme Viikon Mallia kahdeksasta esilletuoduista ja pojotusmahdollisuus puuttu yhdestä. Huikeaa Tommi. Lisää odotellaan.
Kaikissa on myös se mielenkiintoa lisäävä erikoisuus, että kokonaisuus kertoo jonkun tarinan.
Kuvapankissasi olevan kakkoskuvan perusteella olisi aihetta taas erikoiseen dioraamaan.

T.T
Tykkään kovin!

Kysyisin tuosta R-numerosta: löysitkö jostain kuvan 23:sta?
R-22 on BA-10M. Tuliko tähän malliin "seuraava"?
Sillä kyselen kun olen yrittänyt päästä tolkuille näiden Ps.Autojen rekistereistä ja tyypeistä. Kaikki lisätieto kiitollisena vastaanotetaan.

Kagi
Löysin myös itse R-22:n kuvan ja ajettelin että kenties myös R-23 on myös ollut olemassa. Numero on siis hatusta tempaistu.
AJ 16.6.2015 22:03 Vastaa lainauksella
Moi Tommi, Myöhästyneet onnittelut menneen viikon ansaitusta viikon mallista - kuten jo useasti edellä; upea ja vaikuttava kokonaisuus! Parhain terveisin, AJ