Pienoismallit.net

Bugatti 35 mittakaavassa 1:6

Korilevyjen taivuttelua

Seuraavaksi piti ryhtyä ehkä projektin hankalimpaan vaiheeseen, eli korilevyjen tekoon. Aluksi mietiskelin kovasti, mistä materiaalista näitä alkaisi tekemään. Vaihtoehtojahan olivat ohut messinkilevy, alumiini tai lasikuitu. Koska halusin seurata mahdollisimman tarkoin alkuperäistä rakennetta, jäi heti alkuun lasikuitu pois kuvioista. Siitä olisi myös ollut hankalinta tehdä noita tuuletusaukkoja, joita on eri levyisinä siellä täällä autoa.
Seuraavaksi hylkäsin messingin, lähinnä painon vuoksi, vaikka se sinänsä olisi ehkä paremmin sopinut kahteen suuntaan kaarevien levyjen tekoon.
Lopuksi siis valikoitui alumiini, mutta sitäkin on toki montaa eri laatua ja paksuutta. Ensimmäinen kokeilu tehtiin 0,3 mm paksulla litolevyllä, jota saa mielin määrin ilmaiseksi joistain painolaitoksista.
Tätä hehkutettiin kaasuliekillä sen pehmentämiseksi, ja alettiin kokeilla muokkaamista, mutta hehkuttamisen jälkeenkin tuo levy tuntui olevan liian jäykkää taipuakseen haluttuihin muotoihin. Joten lopuksi parhaimmaksi vaihtoehdoksi osoittautui Starkin myymä 0,5 mm pehmeä levy, joka kohtuu helposti hehkuttamattakin taipui tarvittaviin muotoihin.
Tämän jälkeen piti vielä keksiä, millä keinolla saan tehtyä nuo lukuisat jäähdytysrivat eli louvret. Sitäkin varten kokeilin jos jonkinlaista menetelmää, mutta lopullisesti asia ratkesi kun hankin tuollaisen kuvissa näkyvän pienen käsiprässin, ja siihen rakenneteräksestä itse kyhätyt eri levyiset painotyökalut. Ja vasta nyt voi siis korilevyjen tekeminen alkaa.

Aluksi tein MDF levystä halutun kokoiset muotit auton pohjalevyjä varten. Tämän jälkeen alumiinista leikattiin sopivat kappaleet, joihin painettiin tuolla käsiprässillä tarpeellinen määrä noita jäähdytysripoja, ja sitten vaan pakottamaan levyä pienellä vasaralla muotin päälle. Muutamat tiukimmat taivutukset vaativat levyn leikkaamista ohuiksi liistakkeiksi, ja näiden liimaamisen toisiinsa epoksilla, mutta vähitellen alkoivat auton pohjalevyt muotoutua.

Kommentit

Alumiini näyttää taipuvan mallikkaasti. Mistä hankit käsiprässin? Onko vehkeessä hirveästi välystä — tuollaisesta voisi ehkä kehittää rautatievaunujen pyöräkertojen kokoamistyökalun, mikäli siinä ei ole turhia välyksiä.
Morjens Petri, Hommasin prässin firmasta nimeltä Kivilinna, lähellä Itäkeskusta. Laitteessa on kyllä klappia mutta sen saa säädettyä pois noilla säätöruuveilla. Lisäksi rakentelin hammastangon yläpäähän jousen joka lähes poistaa pystysuoran välyksen hammastangon ja -rattaan väliltä.
Onpas tosi lupaava alku tuossa korinteossa.
En tiedä onko nuo hieman liian pyöreähköitä nuo aukkot,valokuvissa vaikutaa terävämmiltä.
Mutta tuo on vain otaksuma noista, täytyisi nähdä luonnossa kummatkin.
Kyllä kun oikein harkitsee, aina löytää keinon työhön.
Oikea valinta etten laittanut lasikuitua tai messinkiä.
Terve Eerik. Kyllä nuo alasivujen tuuletusaukot hieman poikkeaa alkuperäisistä. Yläpuolen korilevyissä olevat on tehty toisenlaisella terällä, joten ehkä ovat paremmin originaalia muistuttavat. Nämä ovat kuitenkin sen verran alhaalla, että valmiissa autossa eivät käy silmään niin selkeästi. Melkoinen homma olis ollut tehdä nää uusiksi kuitenkin, joten annoin olla.
Tämä on kyllä järkyttävän hienoa mallailua. Hakee vertaistaan sekä Suomessa että ulkomailla. Tinkimätöntä, kaunista jälkeä. Isot peukut täältä!
Kiitos Erkki kommentista! Nämä antavat aina motivaatiota lisää, vaikka täytyy kyllä sanoa, että tällaiset pitkät yli vuoden projektit alkavat kyllä puuduttaa. Tekis mieli jo heittää tekele nurkkaan ja aloittaa jotain uutta. Mutta sen jos tekee, niin voi jäädä lopullisesti sinne nurkkaan pölyttymään.