Pienoismallit.net

Bugatti 35 mittakaavassa 1:6

Kojetaulu ja tulipelti

Hieman päänraapimista aiheutti seuraava työvaihe: Millä saan tehtyä "pyöröhiottua" alumiinipeltiä kojetaulua ja tulipeltiä varten. Kokeilin jos minkälaista terää pylväsporassa, aina lyijykynästä erilaisiin jyrsinteriin, mutta lopuksi parhaan jäljen sai aikaiseksi Dremelin pienellä pyöreällä teräsharjalla. Tällä sitten käsittelin jyrsinkoneen kelkkaan kiinnitetyt 1,5 mm alumiinipeltilevyt "one by one" menettelyllä, ja melko siedettävän näköistä levyähän siitä loppujen lopuksi syntyikin.
Näistä oli sitten helppoa mallineiden avulla sahata kojelauta ja tulipelti kaikkine reikineen, ja liimata nämä epoksilla yhdeksi kokonaisuudeksi.

Kommentit

Onpas hurjaa työtä ja komeaa jälkeä tuossa.
Siis kupari niitit on vain potemkinin kulissia, kun kasattu epoksiliimalla.
Jo pelkästää koneosasto on jo huippu hommaa, näyttävää jälkeä tulee.
Nyt täytyy tuon moottori blokkin sopivasti vanhetaa ja säistää että olisi kuin aito moottori kilpailujen jälkeen.
Miten olisiko mahdollista saada tuonne aidot öljyn ja bensiinin hajukin mukaan, kun aukaisee konepellin niin tuoskahtaa aidolle moottorille.
Kyllä siellä RC radalla päät pyörii, kun tuo tulee ajoon, kysymyksiä satelee: mikä ,mistä ostettu sarjan Bugatti on.
Tulee mieleen vanhasta aku ankasta tuo pelle peloton, kaikkea kokeilee kunnes sen löytää oikean työ tavan.
Se tekee tästä blokista erittäin kiinnostavan.
Kiitos taas kommenteista ja ideoista Eerik! Pitääpäs alkaa sottaamaan tuota moottoria vielä lisää. Ja hyvä idea on lisätä öljyn ja bensanhöyryjä moottoripeltien alle. Olet oikeassa noiden kupariniittien suhteen. Ne syntyivät omatekoisen stanssin avulla ohuesta alumiinifoliosta. Halkaisija on muistaakseni n. 1,2 mm. Nämä on sitten maalattu kuparinvärisiksi ja liimattu kiinni.

Minusta tämän harrastuksen "suola" on juuri siinä, että pitää keksiä kulloinkin sopivat työtavat ja menetelmät että saa osista juuri sellaisia kuin haluaa. Usein se vaatii paljon kokeilua ja erehdyksiä, kuten esim. tämän pyöröhiotun pellin tekeminen mahdollisimman aidon näköiseksi.
Niin se on että vain kokeilemalla ja pitkällä linjan harkinnalla ne syntyy kuin aidot osat.
Se on juuri se mallaillun suola työtavat ja niiden toteutus varsinkin juuri näissä ja scratsi malleissa.
Eihän se muuten olisi niin kiinnostavaa seurata valmiin sarjan rakennusta kuin juuri tämä Bugatti.
Oma ajatukseni olisi tehdä mahdollisimman aidon auton näköiseksi vaikka vain lavastuksella.
Miten olet ajatellut mittarien toimivan vaikka fiktiivisesti vai ei.
Sitten on kuskin penkki, saada istutun näköiseksi ja ohjaamon lattia kuluneisuus vastavaa luokkaa.
Siis jo muutaman kilpailun kokenut Bugatti,eikä autokauppan ikkunan malli Bugatti.
Vain vaikein on vielä edessä ja vaativin työ tuon Bugatinkorin teko.
Mutta pirskatin lupaavan kaunis miss Bugatti on tulossa, voit sanoa olet BUGATTIN 35 OMISTAJA.
Terve Eerik. Olet aivan oikeassa. Juuri tuollaisen kuluneen ja monta kilpailua nähneen Bugatin minäkin haluaisin tästä saada aikaan. Sellaisen joita näimme pari kesää sitten, kun kävimme niitä Ranskan Angoulemessa ihailemassa. Mutta vaikeata se on. Tai ainakin minulle vaikeata, kun tuo mallin maalaaminen ja erityisesti säistäminen ovat (vielä) niin kovin vieraita työvaiheita. Pitäis varmaan viedä malli valmistuttuaan jollekin säistämisen mestarille, joita tälläkin palstalla paljon on.
Mitä tulee noihin mittareihin, niin niistä ajattelin kertoa seuraavassa merkinnässä. Ja korin tekoakin ollaan jo harjoiteltu. Jollain tapaa alkaa tuo alumiinipelti jo taipua oikeisiin muotoihin, ei kuitenkaan vielä niin hyvin kuin vanhoilla mestareilla. Mutta ehkä tästä vielä saadaan ihan kelvollisen muotoinen malli aikaiseksi.
Hienoa Matti! Mutta mutta: viet mallin jollekin sääistettäväksi! Ei käy! Olet tehnyt niin upeaa jälkeä, ja vielä skrätsinä, että koko työ pitää olla sinun tekemää. Kysehän on kuitenkin "vain" pienoismallista. Ei se sääistäminen niin vaikeata ole, itsekin olen kysynyt neuvoja tietäjiltä. Kun se aika tulee eteen, niin saat varmasti hyviä vinkkejä. Ja kokeilee ensin tekniikoita, niin ei tarvitse harjoitella valmiiseen malliin. Muutama naarmu ja kuivunutta kuraa ym. Kyllä se siitä…
Ok Jukka, maalataan sitten ite. Arveluttaa vaan, kun edellisessä projektissa (T-26) tuli läträttyä tuota kuraa vähän liiankin kanssa.
Nämä Bugatithan kilpaili pääasiassa asfalttiradoilla, joten kuraa ei kait liiemmin roiskunut, pölyä ja öljyä sitäkin enemmän.
Ja taas tuli sählättyä näiden kirjoitusten kanssa. Miten tänkin vois poistaa kokonaan? Vaihtoehdot on vaan Tallenna ja Esikatsele, mutta ei Poista.
Tämän taideteoksen kehittymistä on kyllä hienoa seurata.

Makuasioita toki, mutta ainakin minä ihmettelen, että miksi tämä pitäisi jotenkin vanhentaa tai säistää? Jokainen 1/1 Bugatti(kin) on ollut joskus uusi ja puhtoinen.
Samaa mieltä hra Leinon kanssa. Tämä kyseinen malli kun on täysin itse ja hartaudella tehty, niin sääistäminen saattaa olla huono ratkaisu. Silloin pitäisi moottorinkin olla käytetyn näköinen… Kannattaa kyllä tarkkaan miettiä mitä tekee. Mallin / tekijän arvostus ei katoa vaikka olisi tiptop pinta.