Pienoismallit.net

Northrop XB-35

Northrop XB-35 oli kokeellinen raskas pommikone, ja ensimmäinen lentävä siipi, joka kehitettiinYhdysvaltain ilmavoimien käyttöön nopeasti toisen maailmansodan jälkeen.
Konetta valmistettiin muutama prototyyppi, mutta operatiiviseen käyttöön sitä ei koskaan hyväksytty.
Malli on AMT/ertelin muoteista ja Italerin pakkaama.
Maalattu Tamiyan maaleilla X-11, X-32, XF-56 ja ruiskulla.

Kommentit

Hieno malli. Yksi pieni kommentti: Tämä ei ollut ensimmäinen lentävä siipi. Northrop rakensi useita pienempiä lentäviä siipiä ennen tätä (N-1M, N-9M, jne.).
Ompa taas hieno maalausjälki, niinkuin kaikissa sun malleissa. Just meikäläisen makuun.
Ja muistetaan myös Horten Ho 229 joita tehtiin ainakin pari prototyyppiä.
Mutta se ei vie mitään pois siltä, että tämä on hienosti tehty malli.
AJ 9.5.2015 17:06 Vastaa lainauksella
Moi Pore, Mielenkiintoinen lentohärveli, eikun lentävä siipi on putkahtanut pajaltasi. Hyvin olet onnistunut vaikean hopeisen alumiinipinnan jäljentämisessä Tamiyan maaleilla, vaikka maalattavaa pintaa on paljon. Mainiota ruiskumaalaamista. Tuo Dornier mittatikkuna on myös hyvä juttu. Millainen tuo Italerin Northrop XB-35 rakennussarja oli rakentaa; plussat & miinukset? Kiitos vastauksista jo etukäteen. Parhain terveisin, AJ
Näyttävän mallin olet tehnyt harvinaisesta koneyksilöstä. Viimeistely on erittäin onnistunut.

Harvinainen koneyksilö siinäkin mielessä, että Northrop teki työntöpotkurilla varustettuja nelimoottorisia lentäviä siipiä muistaakseni tasan kaksi kappaletta, XF-35 ja YF-35.
E-P Sinkkonen kirjoitti:
Harvinainen koneyksilö siinäkin mielessä, että Northrop teki työntöpotkurilla varustettuja nelimoottorisia lentäviä siipiä muistaakseni tasan kaksi kappaletta, XF-35 ja YF-35.
XB- ja YB-35 -koneita tehtiin jonkinlainen esisarja (siis enemmän kuin 2). Osa näistä muutettiin myöhemmin YB-49 -konfiguraatioon (suihkumoottorit).
Niinhän siinä kävi, että tuli kirjoiteltua höpöjä kun ulkomuistista yritti asiaa selvittää. Ora Lassila on ihan oikeassa, oli niitä suuria lentäviä siipiä vähän enemmän kuin kaksi. Kiitokset korjauksesta.

Lähdeaineistosta (Wings of Fame, vol2: kappale Northrop Flying Wings) tulkitsin, että lentäviä versioita oli seuraavasti: XB-35 kaksi kappaletta (joka oli samalla XB-35 mallin kokonaismäärä) ja YB-35 yksi kappale. YB/B-35 koneet numero 2 ja 3 muutettiin jo tuotantolinjalla suihkumoottoreilla varustetuiksi YB-49 koneiksi.

Muitakin jatkokehitelmiä oli, mutta edellä mainittujen lisäksi vain yksi YRB-49 sai ilmaa siipiensä alle. Eli 50-luvun suuria lentäviä siipiä pääsi ilmaan peräti kuusi kappaletta. Ymmärsin niin, että XB/YB/B-35-koneita piti valmistua alun perin kaikkiaan 13 kappaletta. Lähdekirjassa ei sanottu, mitä lopuille seitsemälle koneelle kävi. Jäivätkö kesken ja lopulta joutuivat tuotantolinjalta suoraan romuttamolle.

E-P