Pienoismallit.net

Mirage IIIR

"Kuvauksellinen Ranskatar"

Valokuvauksellinen kangastus”

Tämä projekti sai alkunsa kun päätimme kaveriin kanssa perustaa kahden hengen miniryhmäräkentelun aiheena Mirage IIIR.

Mirage IIIR perustui lähinnä IIIC tyyppiin. Kärkikartio suunniteltiin uusiksi, jotta kameravarustus mahtui sinne. Matkan varrella mukaan tarttui myös IIIE version ominaisuuksia.

Itse malli on vanhaa Revellin tuotantoa. Vaikka ohjeessa on vuosiluku 1989 niin epäilen, että muotit on parisenkymmentä vuotta vanhemmat. Päätellen valupurseiden määrästä ja kohoviivoituksesta sekä rakentelun aikana esiintyneistä sovitusongelmista. Pahimmat raot yritin paklata ja hioa vaihtelevalla menestyksellä. Ohjaamon kuomua sai viritellä paikoilleen ja kameranokka oli aivan surkea esitys sovitteen ja hieman muotojenkin puolesta. Yrityksistä huolimatta liimasauman kohdalle jäi pientä pykälää. Olisi ehkä kannattanut etsiä miljoonalaatikosta Hellerin kameranokka ja sovittaa se Revellin runkoon. Pitotputket eturunkoon piti rakentaa itse. Alempi kylläkin pitäisi olla lähempänä ohjaamon etureunaa. Nyt se jäi hieman liian taakse.

Laatikossa oli siirtokuvat kahdelle koneyksilölle, 200-vuotis juhlamerkinnöissä olevalle IIIE versiolle ja perus IIIR versiolle. Ajankohdasta tai laivueista ei mainittu halaistua sanaa. Referensseistä selvisi, että IIIRn merkinnät ovat ER 3/33lle. Eli Escadre de reconnaissance 33n kolmannelle laivueelle nimeltään ”Moselle”. Ajankohta sijoittuu todennäköisimmin vuosien 1965 ja 1970 välille. Punakeltaiset varoitusraidat siipien yläpinnoilta puuttuvat, koska niitä ei ollut siirtokuva-arkilla eikä niitä löytynyt edes ylijäämävarastostakaan.

Väreinä on käytetty Humbrolin, Revellin ja Xtracolorin maaleja. Vanhentamista en tehnyt koska ainakin muutamien referenssivalokuvien mukaan koneet olivat varsin puhtoisia. Itsestäni lopputulos on riittävän lähellä Mirage IIIR tyyppiä.

E-P

Kommentit

Ihan kiva että näitä vanhempia malleja tulee esille, tämäkin taitaa olla 1976 muoteilla. Itse en niin kovasti ole suihkarimiehiä, mutta yllättävää kyllä Miragella on paikkansa suosikeissa.
AJ 26.4.2015 19:36 Vastaa lainauksella
Moi E-P, Mielenkiintoinen aihealue ja Mirage koneet ovat kyllä kauniita ranskattaria. Näihin Mirage koneisiin ei myöskään kyllästy koskaan. Ihan mukiinmenevästi onnistunut huolimatta sovitusvaikeuksista. Pieni twisti olisi tullut lisää, mikäli olisit tehnyt koneesta IAF Mirage IIIR version Sha'hakin, joka oli varustettu pitkällä nokalla Tsnee'ut. Toki IAF:llä oli muitakin Sha'hak versioita. Mutta hyvä näinkin, piristävä ranskatar. Parhain terveisin, AJ
Yksi ensimmäisiä koskaan rakentamia nallekarkit oli Matchboxin Mirage; ja sen vuoksi tämä upea ranskatar on aina lähellä sydäntäni. Asiallisen mallin olet varsin huonosta aihiosta aikaan saanut. Maalaus etenkin on onnistunut hyvin.
Kiitokset kommenteista itse kullekin. Kirjallinen palaute on aina tervetullutta.

Todellakin, se IAFn pitkänokkainen valokuvausversio olisi todella persoonallinen ilmestys. IsraDecalsin Mirage kirjasen mukaan ainakin kahta hieman erilaista nokkaviritystä oli käytössä. Noh, ehkäpä jonakin sateisena kesänä…

Ja vielä pieni korjaus IIIR tyypin esittelyyn. Referenssi kirjasen tarkempi lukeminen paljasti, että tiedusteluversio IIIR perustui IIIE alatyyppiin. Tulkitsin asian lopulta niin, että IIIE oli IIIC yksilöstä muokattu prototyyppi. Kyseistä protoa sitten muokattiin lisää ja tuloksena oli IIIR.

Ja sitten takaisin H-6 yksilön tekoon. On se sen verran suuri mörkö, että pitää aloittaa pieni sivuprojekti maalin-ja liimankuivumismallin muodossa…

E-P
Hieno Mirage, itsellä Mirage IV työn alla kuin myös sama Mirage III. Mietin myös pitkään R- ja normiversion välillä, mutta E- malli on näillä näkymin tulossa. Itse olen täysin hurahtanut näihin ranskalaisiin, kauniita koneita!