Pienoismallit.net

MT-449

Edellisen varsin kliinisen mallin (MT-408) jälkeen hyppäsin toiseen laitaan. Kyseessä varsin voimakkaasti säistetty ja vanhennettu MT-449. Kone luovutettiin HLeLv 24:lle kesäkuun 22. päivä -44. Se oli vänrikki Olli Puron nimikko. Kone selvisi sodasta ja palveli aina vuoteen -53, jolloin se tuhoutui onnettomuudessa.

Trumpeterin mallin rakentaminen oli huoleton prosessi. Jätin moottorin tällä kertaa rakentamatta, koska tarkoitus ei edes alunperin ollut jättää moottoripeltejä auki. Samoin päätin liimata kuomun kiinni, koska a) Erla-kuomun maskaaminen sisäpuolelta olisi ollut melkoinen kipu ahterissa ja b) kuomun vaijerin ja antennivaijerin säädäntä paikoilleen olisi luultavasti johtanut hermojen menettämiseen ja mallin syöksyominaisuuksien testaamiseen.

Maalaamiseen on käytetty Xtracrylixin (RLM 75) ja Vallejon (muut) maaleja. Xtracrylixin RLM 74 oli omaan makuuni liian vihreä, joten korvasin sen aikani itseni kanssa painittuani Vallejon German greylla. Yläpinnan maalit vaikuttivat alkuun silmääni turhan tummilta, mutta säistämisen jälkeen väri näyttää varsin onnistuneelta.

Säistäminen on mallissa lähtenyt varsin huolella lapasesta, kuten voitte huomata, mutta lopputulos jostain syystä miellyttää omaa silmääni kliinistä mallia enemmän. Säistämisessä käytetty Ultimate weathering washia. Ensin pohjalle Dark Dirt antamaan paneelirajoille yms. väriä ja sitten yläpinnalle ruiskulla aivan ohuena huntuna Concrete-väriä tuomaan kauhtuneen ja pölyisen vaikutelman. Menetelmä oli helppo ja lopputulos omasta mielestäni onnistunut. Samalla muuten ymmärsin minkä takia sodanaikaisista kuvista on usein hankala erottaa naamiokuvioiden rajoja: Pölyinen pinta häivyttää ne varsin tehokkaasti.

Chippasin mallia paikoitellen aika voimakkaasti, vaikka tokko tuo on tässä ulkoasussa ehtinyt ihan noin vahvasti kulua. Mutta jälleen kerran kuluminen luo omasta mielestäni illuusiota realismista. Vahvat pakokaasuvanat ovat kuvien perusteella autenttiset.

Kommentit

Nyt on komia mersu, mukavasti näkyy lentotunnit ja pakovanat on just eikä melekein. Kuvia kun katsoo niin pakovanat näyttävät juurikin tuollaisilta, miksihän mersun kone nokeaa aika raskaasti nuo kyljet? Ite rakentelen edun e4 mersua josta pitäisi tulla gallandin työkalu. jätin moottorin näkyviin ja lisäilly detaljeja mottiin. Kyllä se mersu on vain komea kone. Säistystä on sopivasti eikä ole mennyt yli, hyvin tuo eloa koneeseen ja pintaan.
Kiitos, Jarno! En ole muuta keksinyt kuin että sota-ajan bensa on ollut huonolaatuista ja sen takia nuo muhkeat pakovanat. Yritin etsiä vastausta internetin ihmeellisestä maailmasta, mutta en löytänyt.
Hienosti onnistunut suomi-mersu. Tuo maalauskaavio ja kaikki vanhennukset näyttävät tosi hyvälle. Pakoputkistojen takaa nuo kuvien perusteella olivat tosiaan aika mustia. Hyvä!
Kiitos, Janne!