Pienoismallit.net

Hawker Hurricane Mk I

Vaikka tapanani olisikin kirjoittaa esittely mallin esikuvasta, tässä tapauksessa sitä ei tarvittaisi. Vaikka Hurricane on tunnettuudessa jäänytkin Spitfiren varjoon, on kyse legendasta ja olen jostain syystä aina pitänyt tästä lentokoneesta. Tämä olikin ensimmäinen malli jonka ostin kun reilu vuosi sitten palasin takaisin harrastuksen pariin mutta en kuitenkaan tohtinut aloittaa sen rakentamista ennenkuin nyt.

Kyse on Tamiyan paketoimasta sarjasta, mutta figuureja lukuunottamatta kaikki muoviosat ovat Italerin tuotantoa. Valitettavasti, sanoisin, sillä sarjan laatu oli itselleni melkoinen pettymys koska odotin Tamiyalta paljon. Yksityiskohtia on varsin vähänlaisesti ja etenkin ohjaamon puutteisiin on useammissakin sarjan arvosteluissa kiinnitetty huomiota. Harmillisempaa oli se, että osien yhteensopivuudessa oli ongelmia, merkittävin on nokan pellitys joka ei osu kohdalleen sitten millään. Lisäharmia toi loppumetreillä Airfix joka julkaisi merkittävästi paremman Hurricane-sarjan tähän kokoluokkaan ja toivonkin, että he jatkavat edelleen ja julkaisevat Mk II -version.

Kone esittää kovaa käyttöä nähnyttä Battle of Britain -veteraania ja siksi päätin kokeilla miten chippaaminen itseltäni onnistuu. Jälkikäteen sanoen olisi voinut onnistua paremminkin, mutta kokemus oli opettavainen ja itse olen lopputulokseen kohtuullisen tyytyväinen. Siivissä ja rungossa chippaus on toteutettu raaputtamalla pintamaalia pois eri työkaluilla isompina lastuina, propellissa taas käytin hiekkapaperia ja efekti jäi sen verran hennoksi että se näkyy kuvissa heikosti. Pakokaasuvanat jätin tarkoituksella hillityiksi, samoin aseistuksen ruutivanat.

Omia viritelmiä on jälleen tehty muutama. Koneen alapuolella jäähdyttimen luukku on avattu lentoonlähtöasentoon ja rungon vasemmalla puolella oleva käsikahvan luukku on myös avattu vastaamaan ala-asennossa olevaa astinta. Ensin kuvittelin luukun avautuvan loogisesti rungon sisällepäin, mutta lähteistä selvisi että luukku ponnahtaakin auki ulospäin. Koneessa on myös nyt ensi kertaa mallarin urallani antennilanka. Etukäteen epäilin operaation vaikeutta, mutta EZ Line osoittautui todella helppokäyttöiseksi ratkaisuksi tähän tarkoitukseen.

Varsinaisia rakennusvirheitä ei sattunut, mutta pari harmillista tapahtumaa silti. Edellä mainitun antennilangan kiinni saatuani levittelin renkaisiin pölyä ja onnistuin katkaisemaan runkoantennin. Onneksi juurestaan, joten sen sai korjattua lähes huomaamattomasti. En tiedä tapahtuiko samassa vai jo aiemmin, mutta kuvia ottaessani huomasin laskutelineiden harittavan sisäänpäin, erityisesti edestä katsottuna oikean puoleinen on surullisesti lintallaan.

Sarjan mukana tulee kolmen figuurin setti, mutta en ainakaan vielä ole inspiroitunut käyttämään niitä sellaisenaan. Ensin ajattelin laittaa yhden niistä istumaan telttatuolissa koneen vieressä hälytysvalmiudessa, mutta se vaatisi enemmän muokkausta kuin mihin uskon taitojeni nyt riittävän. Dioraama siis tulee myöhemmin, jos tulee.

Kommentit

On se komea Hurrikaani.
Maalaus ja vanhennus on onnistunut mukavasti,ainoastaan nuo kk-piippujen aukot on nyt silkki paperin peitossa.
Kyllä huomaa eron konepellin ja potkurintakana on mallin pikku paha erotaso+rako.
Siis ei ole vielä taistellut tuona päivänä,tuskin ne joka kerta kun kone tuli niin laitoi laput aukoihin.
Kun oli joskus aikaa vain ottaa bensaa ja ammukset ja taivaalle.
Koko kokonaisuus on kaunis.
PhantomII 25.4.2015 10:01 Vastaa lainauksella
Kovasti on nätti Hurricane. Nuo pienet chippaukset ja luukkujen avaamiset tekevät mallista aina paljon elävämmän oloisen. Rakennusjälki näyttää hyvältä ja hyvin onnistunut maalaus noine em. viimeistelyineen, tekee mallista hyvinkin aidon oloisen.

Kone on ilmeisesti lähdössä kohti uusia seikkailuja, kun kk-aukot ovat peitettynä. Tämäkin yksityiskohta tuo mukavaa yksilöllisyyttä Hurricane-malleihin, koska mielellään - minä itse mukaan lukien - jätetään nuo kk-aukot usein avonaisiksi.

Nuo Battle of Britain - koneet ovat aina olleet mielenkiintoisia, rintaman molemmilta puolilta. En tiedä johtuuko se Korkeajännityksien ylettömästä opiskelusta ja legendaarisesta Taistelu Englannista - elokuvasta vai mistä?
AJ 25.4.2015 17:33 Vastaa lainauksella
Moi Jonkka,
Eerikiä ja Phantomia kompaten nätti on Hurricane; hyvin onnistunut kokonaisuus! Parhain terveisin, AJ
Nätti hurricane, vanhennusta sopivasti ja chipitkin on soppelit eikä hypi yli, mukavasti on saatu lentotunnit näkyviin.
Jonkka 25.4.2015 21:11 Vastaa lainauksella
Kiitoksia kommentoijille ja pisteitä antaneille. Pikkuhiljaa saamieni pisteiden keskiarvo kohoaa taitojen kehittyessä.

Konekiväärien suojalappuja käytettiin likaisemmilla kentillä estämään vierasesineiden pääsyn aseistukseen, siitä en tiedä että lätkivätkö niitä paikoilleen joka välissä kesken kiireistenkin taisteluiden vai eivät. Koska ne dekaaliarkilla olivat ja koska tarkoitukseni oli tehdä scramblea odottava kone, laitoin ne paikoilleen. Taistelusta juuri palanneessa koneessa lapuissa toki olisi reiät.

Chippauksen määrän päättäminen oli sikäli helppoa että referenssikuvia löytyy niin enemmänkin kuin vähemmänkin kuluneista koneista joten päätin lopettaa chippauksen siinä vaiheessa kun käsi väsyi.

@Phantom II: Korkeajännityksellä on varmaan enemmän tekemistä oman Hurricane-viehtymykseni kanssa, niitä tuli pikkupoikana ahmittua ahkerasti. Taistelu Englannista -elokuvan olen nähnyt vasta nyt vanhemmalla iällä.
Aiempia kommentoijia tässä myötäilen ja sanon että hieno Hurri. Mukavasti tasapainossa tuo maalaus ja muu pintakäsittely. Erittäin onnistunut tulkinta tästä ikonisesta koneesta, pidän kovasti!
Komea Hurricane. Itse aloittelin juuri 30 vuoden tauon jälkeen samalla koneella joka oli tosin airfixin tekemä. Hienosti olet onnistunut maalauksen ja yksityiskohtien kanssa.