Pienoismallit.net

Schneider CA1

Liikuttavan ruma ranskatar

Schneider CA1 oli ensimmäinen ranskalaisten käyttöön tullut panssarivaunu. Schneider rakennettiin Holt telatraktorin alustaa hyväksi käyttäen. Aseistuksena oli lyhytputkinen 75 millinen tykki ja kaksi Hotchkiss konekivääriä. Vaunu oli sisätiloiltaan kuuden hengen miehistölle sangen ahdas. Miehistön hyvinvoinnin kannalta ikävä seikka oli myös polttoainesäiliön sijainti katossa. Tykistön osumat sytyttivätkin vaunun helposti palamaan. Ensimmäiset Schneider vaunut luovutettiin armeijalle vuoden 1916 lopulla ja taisteluihin ne osallistuivat huhtikuusta 1917 alkaen. Tuotanto loppui elokuussa 1918,jolloin 400 vaunua oli valmistunut. Viimeiset Schneiderit olivat käytössä Espanjan sisällissodassa 1936.

Hobby Bossin julkaistessa mallin Scheider CA1 vaunusta en aikonut sitä aluksi edes ostaa. Tikkakosken Ilmailumuseon mallihyllyyn oli kuitenkin moinen ilmestynyt ja laatikkoon kurkattuani olin myyty mies. Kerrassaan hellyttävän ruma laite ja maalauksessakin pääsisi käyttämään paria eri sinisen sävyä. Osat lupasivat vieläpä suhteellisen helpon oloista suoraan laatikosta projektia. Teloja lukuun ottamatta malli olikin todella mukava rakennettava. Kittiä tarvitsi ainoastaan telapyörien koteloiden saumoihin. Kolmesta osasta koostuvat telakengät vaativat tarkkuutta liimausvaiheessa. Tuloksena olivat täysin toimivat telat. Pieni miinus tulee siitä,että telaketjut ovat puolen kengän verran pitkät tai lyhyet. Vetopyörän akselilla kikkailemalla tuon ongelman saattaisi saada poistumaan. Olin kuitenkin ehtinyt jo liimaamaan kyseisen osan kiinni ja mallini teloista puuttuu yksi telakenkä. Onneksi tuo rako oli helppo piilottaa telan yläjuoksuun.

Maalauksen aloitin ruiskuttelemalla Tamiyan maaleista sotkemani tummansinisen pohjavärin. Naamiokaavio on maalattu Tamiyan maaleilla sivellintä käyttäen. Mustien reunuksien kohdalla huijasin ja käytin ohutta tussia. Kurat roiskin Easy mud purkeista. Mikään vauhtihirmuhan oikea laite ei ole ollut. Yritin kuvata roiskeilla tykistön vaunun päälle roiskimaa rapaa laitoksen keikkuessa kranaattikuopasta toiseen kohti vihollisen linjoja. Mukavan helppo ja nopea välipalamalli,jota voin suositella lämpimästi kaikille 1.maailmansodan vaunuista kiinnostuneille.

Kommentit

Rumahan se on aseena, mutta kaunis mallina.
Nyt on sinulta kuvien otto lipsahtanut, kun vertaa edellisiin.

Sininen tausta vääristää varmaan mallinkin värejä.
Kuitenkin on erotettavissa hyvännäköinen malli upeine maalauksineen. Myös säistystä on havaittavissa ja hyvää se, että tässä on käytetty pensselin lisäksi tussia. Kaikki sallitaan.

Jospa ottaisit yhden uuden kuvan vaaleaa taustaa vasten ja tarkasti, niin sitten pojottaisin. Nyt en tähtösiä laita, koska ne varmaan menisivät alakanttiin.
T.T.
Ps. Tuo "mitali". Kiinan kirjaimet alareunassa selitänee paljon. Mutta aivan väärä tekstihän siinä on.
On tosiian saatu schneiderin liikkuva saippualaatikko hyvän tyyliin.
Nyt valokuvat tummentaa ihan liikaa koko mallia.
Mitallin aika on 1914-1918 länsieuroopan WW1 aika, Serbiassa tapeltiin vielä 1919.
Nyt kokonaisuus on tosi hyvä,varsinkin naamiointi kuviointi tuossa.
Ehkä luotien ja kranaatien sirpaleiden jälkiä hieman mukaan vaunuun kun se keikkuen liikkui etulinjassa.
Sekin on makuasia, mutta kunnon alustaa se huutaa, figu tai pari mukaan siihen.
Taitaa olla ensimmäinen Schneider CA1 täällä.
Kiitoksia kommenteista Timo ja Eerik. Valokuvaajaahan meikäläisestä ei ikinä tule… Valkoinen tausta olisi varmaankin toiminut kuvatessa paremmin,mutta ei noissa mallin sävyissä minun silmiini hirveää eroa tule siniseen taustaan verrattuna.
Varsinkin uhkaavan näköinen möhkäle, varmaan ainakin miehistölleen… Tuo camo on tosi hieno ja erikoinen, en tosin tiedä sen naamiointitehosta mutta näyttävä se on. Maltillinen muta on piste i:n päällä. Kiva nähdä näitä erikoisuuksia täällä. Tuo valkoinen tausta tosiaan tuo enemmän irti noista sävyistä.

Mitali on tosiaan hieman outo. Vähän samaa osastoa kuin erään kiinalaisen demagnetointilaitteen paketissa luki "Good Luck!" :)
Petri Lyy 10.4.2015 16:05 Vastaa lainauksella
Tää on tää ikuinen ongelma. Tekijä tietää, miltä malli näyttää, mutta kuvia katsovat eivät voi olla varmoja kun ei ole muuta todistetta kuin kuvat.

Malli on oikein hyvä, huolimatta siitä, että on ihan poikkeuksellisen ruma. Ranskalainen ensimmäisen sodan aikainen camo on yksi ikävimmistä toteuttaa, ja tämä on onnistunut oikein hyvin. Mallisarjan ilmestyminen mennyt jotekin ohi silmien, mutta hyvä että valmista näkee täällä.
Kiitokset Jannelle ja Petrille kommentoinnista. Kiinalaisten englanti pakkauksissa ja kylteissä yms. tuottaa monesti hupia,nettikin on esimerkkejä pullollaan. :) Hobby Bossiltahan on tulossa tästä rumasta ankanpoikasesta myös myöhäisempi,lisäpanssaroitu versio.
AJ 17.4.2015 20:49 Vastaa lainauksella
Moi Veli-Matti, Ruma esikuva, mutta hyvin onnistunut pienoismalli siitä. Vaikea camo toteutettu tyylikkään erinomaisesti. Mielestäni erinomainen vaunumalli harvinaisemmasta ja ei niin tutusta "panzerista". Mainio aihe - kivaa nähdä noita ekan ison rähinän aikaisia ensimmäisiä vaunuja; bueno! Parhain tervesin, AJ
Kiitos AJ. Mallareita on kyllä viime aikoina hemmoteltu 1. MS:n 1/35 mittakaavaan kutistetulla kalustolla. Lähes kaikista meikäläistä kiinnostavista kohteista on jo mallisarja hankittu tai julkaistu. Mark VIII:n rakennussarja olisi vielä kiva lisä,vaikka ei rintamalle ehtinytkään.
AJ 22.4.2015 10:19 Vastaa lainauksella
Moi Veli-Matti, Ole hyvä! Pajaltasi on tullut useita upeita ranskalaisvaunuja; lisää hienoja vaunuja odottaen. Parhain terveisin, AJ