Pienoismallit.net

Shenyang J-15

Kiinalainen lentävä hai

Kun tuossa maaliskuun alkupuolella päätin perustaa Kiinalaisten lentokoneiden ryhmärakentelun, niin kaipa on sopivaa, että itse myös laitan tähän ensimmäisen valmiin pienoismallin.

Tämä on Hasegawan 1/72 skaalan mallisarja kiinalaisesta Shenyang J-15 tukialushävittäjästä. Tämä lentokone perustuu erittäin vahvasti venäläiseen Sukhoi Su-33 hävittäjään - kuten ulkomuodosta huomaa. Koneen moottorit, aseet ja tutkat ovat kylläkin ihan kiinanlaisten omaa tuotantoa.

Nämä J-15 hävittäjät suorittivat koelentoja vuodesta 2012 alkaen kiinalaiselta Liaoning-nimiseltä lentotukialukselta.
Tämän Liaoningin tarina on kyllä kiehtova. Neuvostoliiton romahdettua puolivalmiiksi rakennettu mahtava lentotukialus Variyag ostettiin Kiinaan vuonna 1998 Ukrainasta. Kauppahinta oli 20 miljoonaa dollaria (14.7 miljoonaa euroa). Hongkongilainen miljardööriostaja väitti, että alus tullaan muuttamaan kelluvaksi kasinoksi, yökerhoiksi, discoiksi ja huvipuistoksi Macaon merialueille. Yllättäen ostajan taustalta löytyikin sitten Kiinan laivasto.

Alussa Turkki kielsi valtavan aluksen hinaamisen Mustalta mereltä Bosporinsalmen läpi Välimerelle, mikä aiheutti lähes puolentoista vuoden pattitilanteen. Turkki taipui lopulta, kun Kiinan valtio lupasi suosia sitä turistikohteena (viimeistään tässä vaiheessa saa nauraa ihan vapaasti). Samankaltainen ongelma tuli vastaan Suezin kanavalla. Tämä tarkoitti, että alus, jossa ei ollut moottoreita, oli hinattava Gibralttarin salmen läpi ja Afrikan ympäri. Melkoinen kiertoajelu siis.

Alus vihdoin saapui Kiinassa Dalianin tekalle vuonna 2002. Pelkästään aluksen hinauskustannusten arvioidaan nousseen noin 5 miljoonaan dollariin (3.7 miljoonaa euroa).
Vuonna 2012 Kiinan valtio ja laivasto vihdoin myönsivät, että Ukrainasta ostettua jättiläistä oli kunnostettu taistelualukseksi viimeisen vuosikymmenen ajan, ja tämä oli alunperinkin ollut hankinnan ainoa tarkoitus.

Valmis Liaoning otettiin käyttöön syyskuussa 2012.

Tämä J-15 hävittäjän mallisarja on Hasegawan tuotantoa ja alusta on Trumpeterin tekele.

Tuo outo kellertävä kerman väri näissä kiinalaisissa testikoneissa on käsittääkseni jonkinlainen pohjamaali ja myöhemmin nämä koneet maalattiin kahden eri harmaan sävyillä.

Kommentit

Tuosta vois joku sanoa et kone on lievä plagiaatti :) Malli on hienosti tehty ja tuo alusta antaa kyllä siihen paljon lisää ulottuvuutta. Mielenkiintoinen tuo maalaus tuossa vaiheessa. Luotettavia on olleet nuo miljardöörin puheet tuon käyttötarkoituksesta :) Tulee ihan mieleen Kummelista Puukon veljeksien naapurien puheet. Pajunkissojen haku olikin hirven ampumista konekiväärillä :)
hynkkeli 21.3.2015 22:51 Vastaa lainauksella
En pahemmin suihkareista välitä, mutta tämä on onnistunut hienosti ja mittakaavakin kohdillaan.
Nuo kelta-mustat rinkulat on kai testikone juttuja?
hynkkeli kirjoitti:
Nuo kelta-mustat rinkulat on kai testikone juttuja?
Ilmeisesti juu - en vaan yhtään tiedä mitä ne tarkoittavat. Näissä J-15 testikoneissa oli muuten kaikissa toisistaan poikkeava maalaus. Valitsin tämän koneen nro 551 nimenomaan sen takia, kun kyseinen yksilö oli mielestäni värikkäin. Hasegawan sarjan mukana tulee siirtokuvat neljälle eri testikoneelle.
Henkka H 22.3.2015 20:17 Vastaa lainauksella
En ole suihkareiden tuntija, mutta tuo tukialustarina ja erikoinen kone saivat uteliaisuuden heräämään. Tavallaanhan alusta voi eräänlaisena yökerhona ja huvipuistona pitääkin. Alkoholin ja musiikin puute varmaan vieroittaa maksavan yleisön, mutta huvipuiston laitteet ovat sitten sitäkin haastavampia.
Alusta antaa vähän äksööniä mallille. Juu ja hienosti tehty malli taas.
Henry Hammar kirjoitti:
Tavallaanhan alusta voi eräänlaisena yökerhona ja huvipuistona pitääkin.
Tässä on hyvä pätkä filmiä, jossa näytetään J-15 hävittäjien laskeutumista ja lentoon lähtöä Liaoningin kannelta - ikäänkuin kiinalainen versio Top Gunista:

www.youtube.com/watch?v=4C_266Eoa-c
Komia on kiinalainen J-15, ei voi muuta sanoa. Ja lentokannen osa elävöittää kokonaisuutta mukavasti. Kone tuo kylläkin mieleen itänaapurin myöhempien aikojen Suhoi kaluston… ;b.
Muistelen lukeneeni, että länsimaisissa koekoneissa nuo rinkulat ja ristikot olisivat tarkennuspisteitä valo/videokuvausta varten. Voisi olla kiinalaisilla sama juttu.

E-P
Suomessa on osattu pitää samanlainen operaatio taannoin presidentin vävyn ostamista sukellusveneistä paremmin salassa. Nyt ne väijyvät modernisoituna Ruotsin / Naton rynnäkköä jossakin Ahvenanmaan vesillä…