Pienoismallit.net

T-54A

Praha 1968

Prahassa 1968 seikkaillut neuvostoliittolainen T-54A lähti syntymään, kun bongasin netistä DEF Modelin muunnossarjan Tamiyan T-55:lle. Muunnossarjassa tarjotut hämähäkinseitti-pyörät olivat se varsinainen juttu, jonka takia sarjan hankin.

Projektin edetessä ilmeni, että DEF Modelin ehdottamaa sekarengastettua tankkia ei ehkä todellisuudessa ole ollut. Toisaalta mallin esikuva saa referenssikuvissa muun muassa polttopullokäsittelyä, joten pidän pyörien vaihtoa uudempiin kenttäkorjauksena hyvin mahdollisena.

DEF Model ei vastannut kyselyihin, onko heillä jotain kuvamateriaalia todisteeksi.

Tankki 212:sta on melko vähän kuvamateriaalia, mutta muusta ystävällismieliseen olojen normalisointioperaatioon osallistuneesta kalustosta on hyvää referenssiä osoitteessa www.magnumphotos.com jota suosittelen kurkistelemaan. Hakusanoiksi Prague 1968.

Kannattaa käyttää myös Googlen kuvahakua. Kun jaksaa selata, löytyy kuvasarja siitä, kuinka helposti kadunmies tekee rautakangella alumiininväriseen lisäpolttoainesäiliöön reiän ja saa siitä lisäpontta polttopullon aloittamille liekeille.

Se, että Tankki 212 päätyi Prahaan muistomerkiksi on vähän mystistä, kun kuvista katsoo, miten paljon kansa sitä aikanaan rakasti. Muistomerkki ei ole fyysisesti sama neuvostovaunu vaan joku tsekkivalmisteinen vaunu 212:n maalauksilla.

Tamiyan sarja on iästään huolimatta kelpo alusta erilaisille projekteille. DEF Modelin sarjassa ei isoja vikoja ollut. Tornin oikeassa kyljessä olevan tuuletusaukon joutuu kittaamaan, koska se kuuluu T-62:een.

Friulmodelin telat, RB:n kk-putki, Akanin ja Tamiyan maalit, AK:n True metallit sekä Wilderin litkut ja mömmöt.

Kommentit

Ilkeä veli-venäläinen meni ja murskasi Prahan kevään. Mielestäni yksi räikeimmistä totalitaarisen valtion tekemistä loukkauksista toisen itsenäisen valtion asioihin toisen maailmansodan jälkeen. Viime keväänä Prahassa käydessäni jututin paikallisia silloin eläneitä ihmisiä - edelleenkään eivät voi unohtaa tuota aikaa ja sitä, että ihmiskasvoinen ja vapaampi käsitys sosialismista murskattiin…
Malli on hieno! Pintakäsittely upea. Oikeaan kuvataustaan laitettuna menisi jopa 1:1 laitteesta! Pidän kovasti!!
Napautin täydet koska kokonaisuus toimii, sen kummemmin asiaa selittelemättä. Hieno!
PhantomII 20.3.2015 18:52 Vastaa lainauksella
Nättiä työtä! Aihepiiri on myös kiintoisa, näin sitä sovjetit kyykyttivät eurooppaa - eikä tapahtumista edes ole hirmuisen pitkää aikaa.

Vaunu on tosiaan kaunis ja telatkin lepäävät nätisti pyörien päällä. Tuo sekapyöräisyys on ainakin mallimaailmassa melko yleinen ajatus mutta ehkä sitten harvemmin oikeassa elämässä toteutettu? Vaikea sanoa, mutta hyvältä näyttää kuitenkin. Mitäs kuvareferenssit asiasta kertoivat?
Petri Lyy 20.3.2015 19:11 Vastaa lainauksella
Kiittää palautteesta.

Petri: Naapurista voi tulla koska tahansa mitä tahansa, näköjään, mutta eipä politisoida enempää :)

Tomi: kiits.

Phantom: yritin tuossa selostuksessa kertoa, että todisteita sekapyörästyksestä ei ole. Kuvissa kaikki pyörät ainakin oikealla ovat hämähäkkimallia. Vasemmalta ei ole kuvaa, ja tätäkin varten on Facebookißa oma ryhmänsä. Ei löydy ei. Jostain valmistaja on ideansa saanut, ja kun polttopulloilla on hyvin voitu polttaa kumit pyöristä, pidän kenttämodfikaatiota mahdollisena. Jotenkihan se on ollut pakko saada pois kadulta. Suosittelen magnumphotos.com :in tutkimista. Ystävyyden kukkien toimitusta ei otettu avosylin vastaan.
Onko tähän lisätty torni kookoo, kun ei oikein saa selvää kuvista. Aika usein malleista mitä saiteilla näkee, se on jäänyt pois. Mielestäni oikein tasapainoinen malli ja loistavasti säistetty, miten se nyt rupesi tekemään mieli tummaa velkkoa?
Petri Lyy 20.3.2015 19:29 Vastaa lainauksella
Tommi: Laitoin näitä kuvia myös asianmukaiseen T-54 ja T-55:iin keskittyvään FB-ryhmään, ja heti ilmaantui ensimmäinen kuva, jossa tornin kk selvästi näkyy. Lisäilen ehkä jossain vaiheessa omaksi ilokseni.
PhantomII 20.3.2015 21:43 Vastaa lainauksella
Jep, jostain se ajatus DEFille on putkahtanut. Muunnossarja lienee kaikinensa mainio ja hankkimisen arvoinen, jos T-54:sta himoaa. Koska mikään valmistaja ei ole osoittanut mielenkiintoa kunnollisen T-54:sen mallisarjan tuottamiseen, lienee paras - mutta ei lainkaan halvin - keino sellaisen mallaamiseksi saattaa yhteen nämä DEFin palikat ja Tamiyan T-55.

Varsinkin Lähi-Idän vaunujen ( T-34, -54, -55 ) malleja katsellessa, näkee usein näitä sekapyörästöjä ja jostain sellainen käsitys niiden käytöstä on täytynyt syntyä.
Hieno vaunu kokonaisuudessaan.
Omaa silmää miellyttää erityisesti se, että kuvien perusteella vaunun väri on saatu säilymään selvästi puhtaan vihreänä valokohtien vaalennuksesta huolimatta, eikä ole lähtenyt taittumaan harmaaseen, kuten helposti käy. Ilmeisesti vihreän taittaminen tehty enimmäkseen keltaisella valkoisen sijasta?
Petri Lyy 22.3.2015 00:02 Vastaa lainauksella
Moikka Harri.

Tämä oli poikkeuksellisen pitkä projekti ainakin meikäläiselle enkä ihan tarkkaan muista kaikkia yksityiskohtia. Pääväritys on tehty Akanin tujumaaleilla, jotka on Tamiyan keltakorkkisella ohennettu melko liruksi, tai ne vaan peittää vasta useamman ruiskutuskerran jälkeen muutenkin. Valokohtiin siis vähemmän kerroksia.

Pohjalla on Tamiyan valkoinen primeri, ja esivarjostukset tein nato blackilla (joka itse asiassa on hyvin tumma vihreä - valkoista vasten sen näkee erityisen hyvin). Nyt osasin jättää esivarjostusta näkymäänkin.

Akanin neukkusävyistä käytin kahta eri vihreää, märkää märälle. En nyt ole purkkien äärellä enkä ulkomuistista pysty luettelemaan sävyjen nimiä.

Wilderillä on ruohon vihreää pigmenttiä, jota töpöttelin sopiviksi katsomiini kohtiin myöhemmässä vaiheessa.

Kahvoihin yms. vetäisin siveltimellä Akanin vesiliukoisia vastaavia vihreän sävyjä, sekä Vallejon valkokorkkisista german field grayta. Vihreää sekin. Alarunko, joka pyörien takaa ei näy, on Tamiyan olive drabia. Keltaista tuli ainoastaan sinne tänne ohuena buff pöläyksen muodossa.

Itäraudan värjäämisessä Akan on tähänastisen kokemukseni valossa ihan parasta. En vain ole hankkinut taittamisiin sopivia lisävärejä kun noin muuten olen tottunut tamiyalaisten lutraamiseen. Mutta suunnilleen näin tämä tällä kertaa meni.
Ja ansaitusti viikon malli.
Onnittelut erittäin ansaitusta viikon malli-arvosta!!

Terv. Seppo V
Tomia ja Seppoa kiittäen!
Tässä olisi vähän katsotava.On se vain yksi kuva,mutta…
www.radio.cz…ory/lithuanians-share-their-memories-and-regrets-from-the-1968-soviet-invasion

todiste?