Pienoismallit.net

Heinkel He 111H-6

Kuhlmeyn kuljetuskone

Revellin paketoima Hasegawan erinomainen rakennussarja höystettynä Eduardin Zoom-setillä ja hartsipiipuilla.
Malli syntyi joululomalla ikään kuin "terapiamallina".
Esikuva S7+FA toimi Suomessa v.1944 Taisteluosasto 3:n (Kuhlmey) kuljetuskoneeksi modifioituna. Osaston komentaja Kuhlmey itse saapui tällä koneella Suomeen.
Koneesta on olemassa kaksi valokuvaa, jonka perusteella maalasin mallin.
Klik
Klik
Koneen väreiksi on arveltu myös Afrikka-kaaviota, jonka päälle olisi vedetty vihreää. Tein omat johtopäätökseni ja maalasin normaalin pommikonekaavion päälle RLM 76-harmaalla laikkuja. Vastaavanlainen maalauskaavio oli ainakin tässä, myös kuljetuskoneeksi modifioidussa Heinkel He 111 H-20 -yksilössä joka operoi mm. Norjassa: Klik
En jaksa uskoa, että kesällä -44 olisi ainakaan enää mitään valkoista talvimaalausta koneissa jäljellä.
Yksikön koneet operoivat Libyassa -41, joten Afrikka-kaaviokin olisi mahdollisuuksien rajoissa. Toki kolmessa vuodessa maalaus ehtii vaihtuakin.

Itse malli oli todella mukava rakentaa, kittiä ei tarvinnut kuin moottoripeltien ja rungon saumassa.
Maaleina käytin Xtracoloria ja Humbrolia, pommikonekaavion päälle vedin hiuslakkaa ja ruiskuttelin RLM 76-sävyn Lifecolorin akryylillä. Näin sain aikaan kulumisefektiä maalipintaan, kun liuotin lakkaa alta pois ja raaputin maalipintaa. Muuten jätin efektit aika vähäiseksi, tein voimakkaat esivarjostukset pohjamaalauksen jälkeen, mutta niistä ei tummien pommikonesävyjen alta jäänyt juuri mitään näkymään. Tein pinwashin kaikkiin paneelirajoihin sekä pakokaasuvanat ruiskulla.
Laskutelineisiin lisäsin pakolliset jarruletkut.
Hakaristit peräsimeen löytyi InScalen IL-4/DB-3F -arkilta.

Kommentit

Huippuhieno toteutus tästä Suomen taivaalla lennelleestä harvinaisuudesta. En minä ainakaan keksi mitään moitittavaa, päinvastoin…hienosti ja huolella toteutettu yksityiskohtiaan myöten. Erityisesti maalaus on viimoisen päälle hieno!
Todella komea Heinkel, ottaen huomioon vielä mittakaavankin!
Varsinainen terapiamalli :)
Ohhoh. Jos on IHAN pakko väkisin keksiä jotain negatiivista, niin tuo potkurinkupujen vihreä väri kirkkaudessaan ja vanhentamattomuudessaan jotenkin pomppaa silmään. MUTTA, kuten sanottu, niin kyllä siinä saa jo aika lailla tehdä työtä, niin upea malli tässä on kyseessä! Kateeksi käy.
Tuo malli taitaa olla niitä ex Hasegawa tuotantoja? Kyllä on hienosti tehty malli josta ei moitteen sijaa löydy. Kyllä nuo etsit antaa vielä lisää näköä tuolle huomattavasti. Mutta parasta tässä on tuo pintakäsittely ja aivan mahtavat valokuvat.
Jaa, että vain terapiamalli. Toisaalta terapiamalli saattaa antaa sen auforisen tunteen…
Kaikkine yksityiskohtineen ja maalauksineen hipoo täydellisyyttä.
Motkotan samasta kuin Heikki K tuossa yllä. Spinnerit loistaa aika kirkkaana muuhun nähden ja eikös ne ole juuri "kuluvia" osia maalauksiltaan. "Klik"-linkeistä päätellen tuo kaavio ainakin on kohdillaan.

Kuvista lisää plussaa ja varsinkin lähikuvasta, jossa näkyy ohjaamoa avatun ikkunan kautta. Tarkkaa työtä sielläkin 1:72 mittaan.
Esko Rusi 11.3.2015 22:47 Vastaa lainauksella
Kyllä silmä lepää tässä mallissa. Aivan huikea "värimaailma", löytyy vihreitä ja ruskeita ja lähes valkoisia sävyjä.
Onpas näyttävä psykedelia-kaavio. Ja muutenkin on viimeisen päälle hyvin tehty malli. Vaikuttavaa työtä pienessä skaalassa.
PhantomII 11.3.2015 23:10 Vastaa lainauksella
Wau, kun saisi tällaisia terapiamalleja aikaiseksi. En sitten muita tekisikään, kun vain terapiamalleja. Olen Antin kanssa tuosta maalauksesta(kin) samaa mieltä: Harmaa/vaalea kuviointi varsinaisen maalauskaavion päällä tuskin oli jäänteitä talvimaalauksesta vaan jonkinlainen low visibility - kaavio. Varsinkin kun otetaan huomioon vuodenaika ja kuvioinnin säännöllisyys valokuvissa. Talvikaavio tuskin kulahtaa säännöllisen epäsäännöllisesti.
Henkka H 11.3.2015 23:55 Vastaa lainauksella
Tässä katsoja tarvitsee terapiaa, että motivoituu raahautumaan mallipöydän ääreen tällaisen komistuksen näkemisen jälkeen. Se on vaan hieno.
Henry Hammar kirjoitti:
Tässä katsoja tarvitsee terapiaa, että motivoituu raahautumaan mallipöydän ääreen tällaisen komistuksen näkemisen jälkeen. Se on vaan hieno.
Niin, ja minä yritän saada valmiiksi erään 1/72 lekomallin perjantaiksi. Tämä aivan loistava malli saa aikaan sen, että…

…yritän siitä huolimatta. Aivan selvää on, että en voi parantaa tästä, mutta yritän silti;)

Mallailuterveisin

MK
Kerrasaan hieno malli joka suhteessa.Ihastelin tätä Antin mestari työtö jo J.kylän p.m tapahtumassa mutta silloin se valitettavasti "upposi" psykedeeliseen "pöytä liinaan.Nyt malli on päässyt arvoiseensa taustaan ja hyvä niin.
Kolleegat edellä ovat hiukan motkottaneet spinnerin kärjen väristä mutta kyllä se minusta näyttää olevan juuri kohdallaan.Tämä käy hyvin ilmi kun vertaa rungon F-kirjain tunnukseen.Väri on kai RLM 25 kirkas vaalean vihreä?
Koneiden startatessa päällystämättömältä hiekkakentiltä potkuri virta nosti usein pölypilven jonka seassa lenteli myös pieniä kiviä jotka varioittivat koneiden maalipintaa.Viimeinen paikka johon pöly ja kivet olisivat osuneet oli potkurin spinneri ja lavat, eneminkin vauriota syntyi siiven johtoreunaan ja nokkaan.Vertaa esim.pöydällä pyörivään tuulettimeen, roina lentää siitä poispäin ja lekojen potkuri pani ilmavirran kulkeemaan usein siipiä kohden, poikkeus lienee ollut työntöpotkuri.
Toisaalta tälläisia maalipinnan vaurioita näkee hyvin harvoin sakemannien koneissa.Saksalaissa lentokoneissa oli huolellinen pohja ja kuten myös varsinainen naamio väritys.Maali pinta oli uutena vielä usein puolikiiltävä ja kaiken lisäksi jossain koneissa oli vielä vahattuja pintoja esim. siivet.
Joku on sanonut ettei muiden malleista pitäisi ottaa "mallia"mutta kun ryhdyn työstämään joskus omaa heinkelin malli otan kyllä esikuvaksi tämän Antin mallin.
Well done Antti…
Noh mitäs tähän sanoisi , mahtava malli 1/72:ski.
Voisi sanoa 1/32 tai 1/48 menisi kuin väärä raha, ehkä jopa sopivaa taustaa vasten aidostakin;
Vanhennus ja kaikki on primaa tässä mallissa.
Varsinkin tuo kulahtanut käyttö vanhennus, vaauuhhhhh.
Viikon malliksi menisi tuo nyt.
Kiitos kaikille palautteesta, tätä nikkaroidessa oli hyvä flow päällä ja mukavaa, että se näkyy ilmeisesti lopputuloksessakin :)
Tämä oli ihan hieno yllätys itsellenikin, kun en edes tiennyt, että Antti nikkaroi tällaista. Näin vasta valmiin, kuvisssa huomattavasti isommalta näyttävän, mallin hyllyssä. Toki, eihän Antilla tietenkään ole mitään raportointivelvollisuutta minulle :)

Tuohon kiiltoasteeseen täytyy kommentoida, että itse henk.koht pidän eri kiiltoasteiden mallentamisesta oikean esikuvan mukaan. Eli ei perinteiseen tyyliin viimeistellä koko mallia, kuomua lukuunottamatta, mattalakalla. Esimerkiksi onko kangasapintojen ja metallipintojen välillä sellaisia eroja jotka kannattaa huomioida myös mallissa ja sen lakkauksessa. Tai, että onko esimerkiksi mallintaessa maalin kulumaa, esiin tullut pinta kiiltävämpi kuin kulunut pinta (maalipinta vs metallipinta). Tai vielä vaikkapa jälkikäteen tehtyjen paikkamaalauksien kiiltoero alkuperäiseen pintaan.

Lopuksi täytyy mainita, että en ole tarkemmin tutkinut tämän yksilön spinnerien kiiltoastetta, mutta nopealla Googglen kuvahaulla ja sekalaisten sivujen selailulla sanoisin, että kiiltoasteita oli erilaisia riippuen ilmeisesti maalauksesta. Kokomustat ja kokovalkoiset näyttivät ainakin pääasiassa olevan mattapintaisia, mutta esimerkiksi tässä linkin kuvassa on taas melko kiiltävät spinnerit: www.worldwarphotos.info…rmany/aircrafts/heinkel_he111/Heinkel_He_111_Luftwaffe_bomber_3.jpg

Sanoisin, että vihreä maali saattaa hyvinkin olla ollut puolikiiltävän tyyppinen maali.
Parissa näyttelyssä tätä katselleena huomaa aina keskittyvänsä tuohon yläpinnan maalaukseen ja miten järkyttävän hienolta se näyttää.
Aivan mieletön esitys,en keksi yhtään naputtamista,osaisinpa minäkin!!!!onkos tämä ollut myös jossain tapahtumassa kun muistaisin ihailleeni tätä muuallakin;)
Tässä on kyllä kaikki kohdallaan. Pintakäsittely on aivan ässä. Jos kuvissa näyttää jo noin hyvälle niin voi vaan kuvitella miten hyvä tämä on livenä. Huippua!
Onnittelut täysin ansaitusta viikon mallista. Kiva, että 1/72-lekosta tuli se. Lisää paineita meille muille 1/72 lekomallareille;)
Kiitos!