Pienoismallit.net

Sd.Kfz. 184 'Elefant'

s.Pz.Abt.653, Rooma 1944

Hylätty saksalaisten sotanorsu Roomassa 1944..

Alusta asti oli selvää, että tekisin hylätyn ja pahasti vaurioituneen version elefantista. Nähtyäni valokuvia hylätyistä elefanteista projekti lähti pikku hiljaa käyntiin. Kuvamateriaalia oli sen verran runsaasti, että poimin inspiraatiota useasta eri kuvasta ja tein mallin siltä pohjalta.

Malli on rakennettu Dragonin vanhasta rakennussarjasta, jossa ei ollut valmiiksi tehtyä zimmerit pinnoitemassaa. Tämä oli aivan tietoinen valinta, koska itse tehtyä zimmerittiä voi muokata vapaasti prosessin aikana ja lopputulos on mielenkiintoisempi. Käytännössä homma hoitui Tamiyan polyester puttylla (keltainen putty) ja saman firman zimmerit työkalulla, joka toimii kuten lasta. Tamiyan putty on koostumukseltaan löysää mikä tekee työstämisestä vaivatonta eikä massa lähde muovista irti massausta tehtäessä. Tämän lisäksi paksuus on skaalaan nähden sopiva. Muut massat kuten milliput, magic sculp levittyvät huonosti pintaan ja monesti massaa on enemmän zimmerit työkalussa kuin mallissa.

Työstövaiheessa levitin hammastikulla ohuen kerroksen puttyä pienelle alueelle ja aloin tekemään massausta harrasteveitseen kiinnitetyllä zimmerit lastalla. Tein vetoja vaaka- ja pystysuunnassa. Massan kuivuttua lisäilin muutamiin kohtiin lisäkerroksen puttyä, jotta pinta ei jäisi niin tasapaksuksi. Lopuksi tein halkeamia veitsenkärjellä ja pienoisporalla.

Detaljointi Voyagerin etsisarjasta, friulin metallitelat ja rb modelsin aluputki. Maalaus akryyleillä, öljyillä ja pigmenteillä.

Kommentit

Nyt on kyllä upea "Ronsu" ei ku "Efelantti" tai jokin sellainen… Zimmerit onnistuneet huipusti kuten koko mallikin!! Näin upea malli, johon vielä hieno taustoitus, kaipaisi alleen arvolle sopivan alustan!
Pidän mallistasi todella kovasti!!!
Kyllähän tässä on maailmanluokan työnjälkeä havaittavissa. Vasemmanpuoleisten telojen kohtalo tietysti kiinnostaa, koska kuvasta riippuen ne roikkuvat joko edestä, takaa tai sitten eivät ollenkaan:)
Heikki R 14.3.2015 14:49 Vastaa lainauksella
Ompas mukava nähdä näitäkin rakennettavan, ja lisäksi on hieno. Vauriot mallissa toteutettu hyvin, alustaa se tämäkin kaipais.

terveisin: Heikki R
Hieno malli. Erityisesti pidän vaunun maltillisista vaurioista. Myös naamiomaalaus on onnistunut, joskin vihreä on minun makuuni selvästi liian "harva". Kulumat ovat suorastaan nautittavia. Telan yläpuolen juoksu on lähes ohjekirjan mukainen. Vasemmalla puolella on hieman liikaa löysää johtopyörän alla, mutta ei häiritsevästi. Vaunun peruuttamisen jälkeen esitetyn kaltainen telan kulku on täysin realistinen.
Tästä vaunusta en ole nähnyt kuvaa takaapäin, mutta on perusteltua olettaa siinä olleen valkean goottilaisen u-kirjaimen joukko-osastotunnuksena.

Kun Ferdinand menetti telapyörän, niin akselin pää tipahti alas. Se otti kiinni telan hammastukseen estäen vaunun hinauksen kumpaankin suuntaan. Tämä oli usein syynä vaunun hylkäämiseen. Vaunussa ei ollut mitään sopivia kohteita lokarin alla/kyljessä, mihin akselin pään olisi voinut sitoa kiinni (vrt esim. PzKw III, missä akselin pää sidottiin ylätelapyörän kannattimeen).

Erinomaista työtä, kiitoksia.

T Asko K
Todella hieno Elefant, ensiluokkaista jälkeä. Teloista ottaisin palan pois molemmilta puolilta, omaan makuun himpun liian löysät.
Tosiian WHAAUUHHHH elefanti,parasta lievä taistelun jäljet ja rapissut zimmeritmassa.
Kelpaa ihan loistavasti kansaivälisille malligladiatori kamppailuun.
Ainoa miinus hieno alusta ja sen dio.
Taas viikon mallia tuikataan riman yli.
Jäi kysymättä, millä maalilla teit peruskeltaisen. Näyttö muuttaa sävyjä tietysti, mutta silti se on mieleiseni sävy.
On kyllä hienosti onnistunut, Eerikkiä komppaan ja dio alle niin olisi täydellinen.
Kiitoksia kommenteista kaikille!

Asko, dunkelgelb on tamiyan dark yellow (XF-61) jota vaalensin hieman valkoisella.
Juuri sopivasti reissussa rähjääntynyt vaunu. Löysät telat ovat piste I päällä.