Pienoismallit.net

Datsun Fairlady 240Z

Safari-rallin voittaja 1971

Toyotan esiteltyä 2000GT:nsä vuonna 1965 alkoi Nissan kehittää vastaavaa urheiluautoa. Ensimmäiset Fairlady Z:t valmistuivat lokakuussa 1969. Mallin pääasialliseksi markkina-alueeksi oli kaavailtu USA:ta - japanilaisvalmistajilla oli 1960-luvun lopulla pyrkimys kehittää malleja, joilla voisi menestyä vientimarkkinoilla.

Z:n muotoiluun olivat antaneet vaikutteita Datsun Silvia, Toyota 2000GT sekä brittiläinen Jaguarin E-Type.
Keula oli hyvin pitkä, tuulilasin yläreuna oli akselivälin keskikohdalla. Erityisesti auton sivuprofiili oli kaunis.

Moottoreiksi uuteen mallistoon otettiin 6-sylinteriset 2,0-litrainen sekä 2,4-litrainen. Molempia moottoreita oli käytetty Datsunin muissa malleissa ja vuosia.
2,0-litraiset jäivät lähinnä Japanin kotimarkkinoille ja viennissä keskityttiin 240Z:aan, jossa hevosvoimia oli 150 ja huippunopeus n. 200 km/t.
Rakenteeltaan Z oli etumoottorinen ja takavetoinen. Kaikissa pyörissä oli erillisjousitus, ohjausvaihteena oli hammastanko ja vaihteisto oli viisivaihteinen.

Tämän pienoismallin esikuvana oli Datsun 240Z, joka vuonna 1971 voitti rankoissa olosuhteissa ajetun Safari-rallin - kilpailuun lähti 107 autoa, mutta vain 32 selviytyi maaliin saakka.
Datsunin miehistönä vuoden 1971 kisassa olivat kenialainen Edgar Herrmann ja saksalainen Hans Schuller.

Mallisarja on Hasegawan vanhaa tuotantoa ja se kyllä laadussa näkyi - esim. muovi oli omituisen kovaa - välillä tuntui, että yritti työstää bakeliittia.
Maaleina käytin Humbrolin emaleita ja vaihteeksi oli ihan hauskaa säistää kiiltäväpintaista automallia samoilla mömmöillä joita käytän panssarivaunumallien "vanhentamiseen".

Kommentit

Komea!
Auto ajalta jolloin autot vielä näyttivät autoilta.
Malli on hyvin realistisen oloinen. Ei voi kuin nostaa sitä olematonta hattuaan.

Keulan lampuissa on jotain samaa kuin vanhoissa sitikoissa ja perästä tulee mieleen 100-ampeerinen ja 120-ampeerinen Datsun.
Toistan samaa kuin edellinen kirjoittaja ja lisään että nyt on säistys osunut automallissa kohdalleen. Hyvin uskottavan näköinen.
Etenkin tuo renkaiden muta on tyypillistä Keski-Afrikan punertavaa mutaa… Well done, veli Raimo!! Ja muutenkin kokonaisuus huokuu tietynlaista harmoniaa. Ja pisteitähän ropisee!
Aina se Datsun miehen silmää hivelee kun näkee dassen näin realistisena tuotoksena,hieno.Itellä sama malli Nissanmotor spor väreihin maalattuna.
Timo Rasimus kirjoitti:
perästä tulee mieleen 100-ampeerinen ja 120-ampeerinen Datsun.
Tuo 100A oli aikoinaan melkoinen tilaihme - pieni ulkoa päin, mutta esim. itse onnistuin vielä 1980-luvun alussa tunkemaan ruhoni (188 cm, 95 kg) takapenkille. 240Z olikin sitten virallisesti ihan vaan kaksipaikkainen urheiluauto.
Nätti on. Datsun oli minunkin eka auto (100A) jolla ajelin yleisellä tiellä? Ja vuosi oli.. no antaa nyt olla.
paavo p. 6.3.2015 09:33 Vastaa lainauksella
Hieno, upeasti säistetty :-) . Löytyykö tästä Hasegawan rakennussarjasta moottoria?
paavo p. kirjoitti:
Löytyykö tästä Hasegawan rakennussarjasta moottoria?
Eipä löydy moottoria - niinpä tuo keulan iso konepelti on kiinteä. Ohjaamokin oli hyvin "paljas" - sentään vyöt penkkeihin oli toteutettu siirtokuvina - tosin en niitä käyttänyt, vaan korvasin vyöt tekemällä ne viinipullojen kauloista löytyvästä materiaalista (lienee jotakin lyijypohjaista ja hyvin taipuvaa materiaalia).
Sarjan mukana tulee myös 6 kpl renkaita vanteineen - kaksi vararengasta on pakattuna penkkien taakse ja nehän kyllä aika hyvin näkyvätkin isosta takaikkunasta. Hasegawa on myös fiksusti jättänyt vararenkaitten vanteista mutterit pois.
Hienoa Raimo, että olet päässyt säistämään kiiltäväpintaista autoa samoilla mömmöillä kuin panssarivaunuja…
Petri tuossa ylempänä kertoo, että se muta on tyypillistä Keski-Afrikan punertavaa mutaa.

Tästä olen hiukan toista mieltä. Ajoin aikoinaan liki saman reitin, kun Safari kulki, mutta en kokonaan. Mutaista silloin ei ollut kuin jokien uomissa, mutta se pöly. Se oli paljon punaisempaa. Se oli kuin ruosteen, hennan ja punamullan sekoitusta. Ja se tunkeutui joka paikkaan auton sisällekin. Jopa autoon pakatut laukut olivat sisältä aivan punapölyn sotkemia.
Tai sitten kuvat valehtelee..
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Rauno Aaltonenhan koetti voittaa tätä rallia muutaman kerran, mutta ei saanut koskaan korkeimpaa podiumia. Shektar Mehta oli aina nopeampi tai tuuri oli hänen puolellaan. Hänen kanssa juttelin asiasta ja hän - ajettuaan pari kertaa - vaati autoonsa suoraan päähän ja tuulilasin sisäpinnalle kohdistuvan puhaltimen. Se piti tiivistetyn auton sisällä jotakuinkin näkyvyyden.
Malli on kuitenkin niin upea ja nostalginen, että mielellään annan puolikasta vaille täydet.
Henkka H 6.3.2015 20:05 Vastaa lainauksella
"The last of the Big Healeys", niinkuin autosta aikoinaan sanottiin. Ralliautona kestoltaan panssarivaunun luokkaa, jollen ihan väärin muista. Ja todellakin perinteisen kaunis urheiluauto.
Nätisti tehty vanha Hasegawa, jossa "säistäminen" onnistunut luontevasti. Pöly sais ehkä olla vähän punertavampaa. Mites oli siirtokuvien laita? Ne alkaa näissä vanhemmissa sarjoissa usein muuttua atomeiksi kylvetyksen jälkeen.
Timo Rissanen kirjoitti:
Ajoin aikoinaan liki saman reitin, kun Safari kulki, mutta en kokonaan. Mutaista silloin ei ollut kuin jokien uomissa, mutta se pöly. Se oli paljon punaisempaa. Se oli kuin ruosteen, hennan ja punamullan sekoitusta.
Mutta näyttikö Datsun tuollaiselta kisan alkutaipaleella 1971 ;-)
Raimo Leino kirjoitti:
Timo Rissanen kirjoitti:
Ajoin aikoinaan liki saman reitin, kun Safari kulki, mutta en kokonaan. Mutaista silloin ei ollut kuin jokien uomissa, mutta se pöly. Se oli paljon punaisempaa. Se oli kuin ruosteen, hennan ja punamullan sekoitusta.
Mutta näyttikö Datsun tuollaiselta kisan alkutaipaleella 1971 ;-)
Suattohan se näätteekin tae olla näättämättä. Mää ja tiijä.
Henry Hammar kirjoitti:
Mites oli siirtokuvien laita? Ne alkaa näissä vanhemmissa sarjoissa usein muuttua atomeiksi kylvetyksen jälkeen.
Hyvä kun huomasit kysyä - nimittäin tarkistin nyt vuosiluvun tuosta jäljelle jääneestä siirtokuva-arkin jämäpalasta - siinähän onkin vuosiluku 2005. Hasegawa on siis lisännyt laatikkoon uusitun siirtokuva-arkin.
Niin ja nuo siirtokuvat siis toimivat ihanteellisesti.
Kaikinpuolin komea automalli. Lapsuus tulee mieleen, sillä tämä oli lempiautoni hiekkalaatikkoiässä; little-wheels.co.uk/?q=models/view/784 :-)
hynkkeli 21.3.2015 04:34 Vastaa lainauksella
Kivan näköinen kyllä vain.
Vararenkaan kiinnikkeet ovat vähän läpikuultavat ja takalasi vähän kenottaa, lasit yleensäkin on jääneet omaan silmään melko pölyttömiksi, pyyhkijät sentään autossa on.
Säistys on samaa luokkaa kun kesäpäivänä olisi ajettu mökkitiellä postilaatikolle ja takaisin, ei ihan safari-rallin käyneestä mene.
Takavalot ja vilkut näyttävät vähemmän aidoilta myös. En tiedä ovatko läpinäkyvät ovat vai ei, umpumuovilta näyttävät.
viikon malli silti…
hynkkeli kirjoitti:
Säistys on samaa luokkaa kun kesäpäivänä olisi ajettu mökkitiellä postilaatikolle ja takaisin, ei ihan safari-rallin käyneestä mene.
Heh - en kyllä missään vaiheessa ole väittänyt, että tämä malli kuvaisi "safari-rallin käynyttä". Miksi ihmeessä oletat asian olevan noin? Rallissa on monta vaihetta alusta loppuun - ja sitten siinä on vielä se "väli" alun jälkeen ja ennen sitä loppua - jolloin auto ei näytä uudelta, mutta ei myöskään loppuun ajetulta kuraklimpiltä.
hynkkeli 21.3.2015 21:04 Vastaa lainauksella
Varmaan tämä laittoi minut olettamaan "Tämän pienoismallin esikuvana oli Datsun 240Z, joka vuonna 1971 voitti rankoissa olosuhteissa ajetun Safari-rallin " ja auton kyljessä lukee voittajien nimet, joka viittaisi siihen että kyseessä olisi safari-ralliin osallistunut auto… toki voihan tuo olla ensimmäisen osuuden alusta, eipä siinä.
hynkkeli kirjoitti:
Varmaan tämä laittoi minut olettamaan "Tämän pienoismallin esikuvana oli Datsun 240Z, joka vuonna 1971 voitti rankoissa olosuhteissa ajetun Safari-rallin " ja auton kyljessä lukee voittajien nimet, joka viittaisi siihen että kyseessä olisi safari-ralliin osallistunut auto… toki voihan tuo olla ensimmäisen osuuden alusta, eipä siinä.
Auton kyljessä ei suinkaan ole voittajien nimet, vaan nimet, jotka osallistuivat Datsunilla kyseiseen ralliin. Ei nuo jätkät rallin alkaessa voineet mitenkään tietää olevansa kisan voittajia - ja silti ne nimet teipattiin autoon. ;-)
hynkkeli 21.3.2015 22:58 Vastaa lainauksella
Ja auton kyljessä on siis nimenomaan 1971 safari-rallin voittajien nimet, nimiä teipatessa ei toki voittajaa tiedetä, mutta ymmärrät varmasti…
^ No juu juu - kommenttini lopussa oli myös tämä merkki ;-)
Tosin mikään hymiö ei pelasta huonoa vitsiä, joten sorry vaan.
Onnittelut viikomallista! Tuolta automallien pitääkin näyttää, jotta erottuvat leluista :)