Pienoismallit.net

Mottitalkoot

Vähän päälle viisi vuotta sitten vaimo erehtyi ostamaan lahjaksi pienoismallin … sen jälkeen tuli sitten hurahdettua tähän harrastukseen oikein kunnolla. Nyt tuon reilun viisi vuotisen harrastuksen takia sitten päätin ottaa vähän suurempi töisen homman itselle johon oikein kunnolla paneutuisi. Alunperin pit tästä tulla itärintamalle tuleva dio… mutta monesti ideat vähän muuttuvat matkan varrella kun alkaa vähän hahmottua. Maastosta alkoi tulla "liian siisti" joten ajattelen käyttää tähän hyväksi mottimerkkiä.
Olin jo hommannut vuosia sitten veteraanien tukemiseksi mottimerkin ja silloin jo iti ajatus tuosta merkin tarkoituksesta. Niin tässäpä olisi myös samalla kunnianosoitus tuon ajan työnsankareille.

valitettavasti kuva raja tuli jo täällä täyteen, enempi kuvia en voi laitella. Joten kannattaa vilkaista mottitalkootsivut

Figuurien asennot saattavat kuvissa heitellä vähän, koska ne ei ole kiinni. Dio menee jossain vaiheessa ammattikuvaajan studioon ilman figureita.

Nettisivut

ulkomaan eläjillekin ajattelin vähän kertoa noista mottitalkoista joten diorama josta jo ylhäällä linkin laittelinkin.

Hirsimökki

Tähän päätin panostaa sitten aika paljon jotta saisi mahdollisemman uskottavan näköisen vanhan hirsimökin. Hirsien maalaus on tehty lifecolorin wood setillä. Väliin on tungettu noita fantasia pelissä käytettyä kasvilisuustta kuvamaan eristyssammalta. toki nämäkin joutu leikkaamaan ja lyhenteämään jotta sopisi hirsien väliin . Joutu kirurgin veitesellä tekemään 1mm-2mm siivuja. Katto on taas tehty yksitäisistä kartongin paloista.

Kuvia hirsimökistäyksinään, kun diossa osa jää peittoon.

Katon maalauskanssa ja teosta on kanssa omat osio ja esimerkki. Tässäkin käytin itse asiassa ainostaa pohjamaali, shadea ja kahta lifecolorin maalia.

Työkalut ja muut tavarat
Tähän pyrin paljon tekemään vanhoja työkaluja. Osan joutui itse tekemään, koska eipä noita näytä valmiina olevan ja joitakin on varmaan unohtanut mainita.

itsetehdyt tai muunelmat
*Petkele = puunkuorimiseen oleva rauta
* Heinähanko = Heinäntekoon
*lapio
*maitokärryt
*maitotonkat

Hevonen ja rattaat

Tämäkin oli pieni oma rakennusprojekti. Ei oikein nuo valmistajan tekemät valjas systeemit mielyttäneet joten pitihän niitäkin päästä vähän muokkaamaan . Eli valmis hevosesta hiottiin ensin kaikki valjaat pois ja vähän hevosta itseään muokattiin green stuffilla näyttämään suomenhevosta. Sitten monesta eri materiaalista muokattiin hevoselle länget ja ohjakset jne..
Rattaat kanssa meni uusiin puihin. valmis mallista ei tullut käytettyä kuin oikeastaan rattaan pohja sekä itse kärrinpyörät. Ei oikein sopinut keskieurooppalais tyyliset rattaa tähän suomi maisemaan. rattaa pohjakin koki radikaalin muutoksen jotta saisi siihen vähän iän ja käytön jälkiä.

Puut

Puutovat metallilangasta väsättyjä puita. Yhdessä käytin kaupallista lehvästä..mutta tuli näin vähän turhan kalliksi. Kolmessa muussa puussa lehvästö tehty sirotteesta ja huovutusvillsta. Mäntyä esittävä kuvatus on taasen teen puruja. Siinä oli tarpeeksi hienoa puru.

Maasto
Perusmaasto on tehty karvakankaasta jota saa esim scalen supllyn pojilta. Tähän on sitten lisätty lukuisia muista sekä kaupallisia tuotteita että itsetehtyjä virityksiä. Kasvilisuudestatarkempi kuvaus.

Kommentit

Hei Marko :)

Taianomaisesti taideteoksesi vangitsee katsojan uppoutumaan yhä syvemmälle teokseen, saaden mielikuvituksen kelpo laukkaan. Unenomainen tunnelma jatkuu tätä kirjoittaessa, kuin me olisimme olleet mukana mottitalkoissa..Verkkaisaa, rauhaisaa. Vain heinän ja puun tuoksua..Ehkäpä vienoa ja tyytyväistä kissan hyrinää .. On niin auvoisaa..harrastakin :)…

T: Haltioituneet Anne ja Marko
Aivan erinomaisesti teoksesta välittyy wanha aika! Uskomattoman upea. Tässä on taitaja tiennyt mitä tekee.
Todella upea. Rakennukset ja muu tilpehööri kyllä istuu maastoon niin luonnonmukaisesti että…
On tosiaan moni katseisesti oikea ilo silmälle.
Vain viisi vuotta ja tuollaista jälkeä tuossa.
Ehkä puutuu lisäkuvia tästä diosta,jotta kaikken näkisi nyt.
Pientä vajaa vajausta noissa heinäsuovissa: olisi liian pienet ja laihat nyt kuin Laihialla.
Kaivon veden ylös nosto tapahtuu kuinka, ei ole vinssiä tai vastaava hommaa tuossa ainakin: minimi kaivoämpäri olisi poikaa nyt.
Kiviajan lapsuudessa kaivolla oli aina ämpäri veden nostoon.
Niin se Suomihevonen on pienempi kuin muut, ja ei löydy 1/35:n tuota,harjan ja hännän olisit laittanut vaaleamaksi.
Lyhensitkö hevosen jalkoja tuossa.
Mutta kelpaa se noinkin on se heppa Icm:n vai Miniartin.
Erinlaisia kärryjä oli yhtä paljon kuin isäntiäkin, noita näkyy SA:n kuvissakin
Mikä on loistava tuo oikean näköinen riukuaita.
Ehkä punamullalla maalattuna talo olisi kivampi, mutta haalistuneena makuasia tuo.
Tuo heinän käyttö hirsien välissä olisi outo homma,ainakin karhusammalta käytettiin.
Mutta rakkennus kirvesmiesten työ olisi sen verran ammattiasia ettei siihen sammalta joka rakoon menisi.
Mutta kokonaisuus on mahtava, vaatisi monia lisäkuvia kertomaan kaikken tuossa.
Nyt on nuo figurit hukkuneet unohduksen valokuvissa, parit kuvat olisi poikaa.
Myös nimestä puutuu aika ja paikka.
Kiitoksia kaikille kommenteja antaneille. Kiva että kelpaa.
Eerik Lisäkuvat löyty täältä .. ei antanut lisätä enempi tänne. siellä myös kuvia figureeista.
Sanko narun kera oli kyllä varattu.. mutta nähtävästi unohtu. Silleen siä itsekkin nosti vettä joskus muinoin.
Hevosen muokkaus löytyy täältä. heppa tais olla miniartin… en varma
Nimessä ei tarvitse aikaa paikkaa… mottitalkoot oli varsinaisesti 1942- sodan loppuun asti.
Hirsien välissä kyllä yritetään mallintaa sammalta kuten kuvassa mukanahan aina tulee muutakin pelkää sammalta.
Tätä olen odotellut jo pidempään, koska pieniä väläyksiä olet paljastellut jo joillain sivuilla.
Soon ny sitten siinä pojaat.

Ja kaikkine linkkeineen kun katselee ja kuvittelee työsarkaa, niin liki sanattomaksi vetää. Hirvittävä työmäärä kaikenlaista pientä ja somaa.
Myös aihe on historiallinen. Tästähän sinun pitisi pitää esitelmä kouluissa, niin nuorisokin tietäisi ainakin kaksi sanaa enempi. Motti ja talkoot.

Dioraama on huipputyötä. Linkittelin jo maalimallekin.
T.T ja täydethän rätkäisin.
Taisin työn alkuvaihekuvia katsellessa mainita, että pontikkapannu jäähdyttimineen takapihalle, mutta ei se oikeastaan kuulukkaan joukkoon.
Sellaisista keittovehkeistä miesporukoineen saisi jo oman dioraaman.
T.T
Todella hieno, itselle tulee jotenkin sellainen perinteisen öljyvärimaalauksen tunnelma tästä mieleen. Kiva vähemmän sotaisa kotimainen aihepiiri joka kelpaa kyllä hyvin esiteltäväksi koko suvulle, ei niitä sotavehkeiden rumiluksia kaikissa malleissa tarvitsekaan olla esillä.

Talon väri on minusta hyvä ja materiaalina puu erityisen onnistunut, assosiaatiota tulee vähän enemmänkin sellaiseen tiettömien taipaleiden takana sijaitsevaan korpimökkiin jonka vierustalle joku erakkoluonne on raivannut omin kätösin pienen kivisen peltopalstan. Pihakin alkaa olla jo vähän umpeen kasvanut, mutta kasvaako jo ikkunanpuitteillakin sammalta?? Tällaisessa vähän rehevöityneessä vanhemmassa torpassa ehkä katollakin voisi jo vähän sammaltaa tai jotain sekalasita metsän roskaa näkyä. Vai miten tuollainen pärekatto mahtaa käyttäytyä vanhetessaan, en tiedä.. Mutta oikeasti - mitään todellista huomauttamista ei kyllä ole, kokonaisuus oikein hyvin kasassa eikä mikään nouse häiritsevästi esiin, päin vastoin hienoja yksityiskohtia löytyy runsaasti. Kelpaisi kirjahyllyyn tai vitriiniin ihasteltavaksi. 5* työtä.
Kiitoksia Mikko ja Timo kommenteista.

Kyllä ikkunan puitteissa on sammalta vähän…mutta tuo katon sammaloituminen ei tullutkaan pieneen mieleen. Kyllä pärekattokin aikaa myöten sammaloituu ja roskittuu. Maassa on pudonneita lehtiä. Hyvä pointti joka ei tullut mieleen tuota tehdessä.
Hiljaiseksi vetää tällaisten kuvien katselu. Tämän tahtoo nähdä ihan paikan päällä joskus, niin saa uppoutua yksityiskohtien paljouteen ihan ajan kanssa. Kilometrejä nähneet maitokärryt vetivät suun virneeseen. Muuten, kesämökin savustuspömpelin päältä purettiin pari viikkoa sitten 37-vuotias pärekatto. Katolla ei ollut sammalta, Jäkälää kylläkin. Arvio jäljen mukaan:
On kyllä huikean tunnelmallinen dio, henkii mukavasti talkoohenkeä:) Paljon upeita yksityiskohtia mm, öljylamppu, maitokärryt. On pitäny muutaman kerran katsoa kuvat läpi kun joka kerta aukeaa jotain pientä. Livenä täytyisi nähdä tämä. Olet saanut todella mahtavasti vangittua tunnelmaa tähän dioon. Upea kokonaisuus ja työnjälki huippua.
Mikko A 7.7.2015 16:22 Vastaa lainauksella
Eipä oikein osaa mitään enempää sanoa kuin, että on hieno kokonaisuus. Teitkö itse tuon öljylampun, joka roikkuu mökin seinällä?
Kiitoksia taasen kommenteista Antti, Jarno ja Mikko.
Antti : kyllä sitä sammaltakin kasvaa… riipuu paljolti paikasta missä maastossa mökki.
Mikko. Lamppu oli kaupallista tuotantoa..en osaa sanoa minkä tekele, kun sain eräältä kaverilta miljoonalaatikon lahjoituksena josta moinen löytyi. kokonaan oli läpikuultavaa muovia.
Edellä kirjoittanet ovat käyttäneet kirjoituksissaan jo ne superlatiivit, joita olisin itsekin käyttänyt. Joten lyhyestä virsi kaunis: Upeaa jälkeä!
En pysty lisäämään mitään, mitä edellä ei olisi jo mainittu! Luulin ensin oletuskuvaa(maalausta!) dioraamamalliksi, josta dio on tehty!Tyydyn vain siten toteamaan: hienoin dio, jota olen konsanaan kassellut missään sivuilla, koska aihe lisäksi liippaa niin läheltä!!! Fantastista Marko!!! Tästä työstä olisi pitänyt antaa 500 pistettä!!

Sydämmelisest terveiset Etelä-Karjalasta!

Seppo
Kiitos Kauko ja Seppo.. tässähän ihan punastuu.
Seppo: Kyllä sinunkin diohin ihan samoja ylistyssanoja voi käyttää. Mitä täällä sekä livenä nähneenä voin sanoa!
paavo p. 8.7.2015 19:14 Vastaa lainauksella
No huh huh, mitäpä tässä oikein sanoisi, todella upeaa :-) .
Hienosti olet Marko onnistunut ton kasvillisuuden kanssa, toimii pirun hyvin! Maalasitko heinikoita/pensaikkoja ruiskulla eri sävyillä, vai onko valmis tavaraa? Mökki ja rattaat ovat myös onnistuneet loistavasti ja ajan tuoma patina näkyy selvästi. Figut eivät ole mielestäni parhainta Markoa, mutta kuvat eivät kerro kaikkea. Tämä pitää kyllä nähdä livenä, kenties syksyllä NC tapahtumassa?
Kiitoksia Tommi ja Paava.

Heinikkko on pääasissa karvakangasta jota esim Scalen pojat myyvät. Sen värjäys ihan tapahtui tällä kertaa tiputtamalla eriväri tippoja vihreä/vaalean ruskea ja hankaamalla ja puristelemalla kangasta. Puiden lehvistöön sitten vähän sävy eroja ruiskulla.
Figut jäivät tässä vähemälle huomiolle, koska todennäköisesti menee ilman figuja vielä kuvattaksi yhdelle europaan parhaista valokuvaajista…oikomuksena liittää oikeita ihmisä siihen. Saa nähdä milloin tämä projekti etenee että saako oman tausta ja figut kiini ennen NC:tä.
Figuista ehken parempia kuvia niiden tekovaiheessa ja maalausvaiheessa.
kuva 1
kuva 2
kuva 3
kuva 4
Siis todella Upea dioraama jälleen on nähnyt päivänvalon. Mielenkiinolla olen saanut katsoa työsi edistymistä eräällä sivulla ja joka kerta kun olet laittanut kuvia työ edistymisestä ihastuksen määrä on kasvanut joka kerta. Ei tästä ole täällä enempää sanomista kun se on jo sanottu täällä. Innolla odotan dioraaman näkemistä livenä. Odotukset lotta-aiheesta ovat yhtä korkealla jo ei vieläkin ylempänä. ;) Ps. Varma viikon malli
Kiitoksia Mikko!
Tuo lotta aihe ei vilä ihan sata varma onko seuraava vai… Sa kuvia katellessa törmäsi pariin ihan hyvään ideaan. Pitää katsoa nyt minkä eka toteuttaa.
Veksi 11.7.2015 08:38 Vastaa lainauksella
Vanhan miehen mieleen. Kerrankin ei sotaisa, kun siitä ei ole mieluisia muistoja. Poikanenhan olin onneksi sotien aikaan, mutta kyllä pelättiin ryssien koneita monesti. Ja pappi vieraili useaan kertaan naapureissa. Tuntui pahalta. -44 kuului idästä taistelujen jyly tyyninä öinä meille asti. Kuin ukkonen olisi kaukana pauhannut. Äiti aina vaan risti kätensä niitä ääniä kuunnellessamme ja itki. Pahaolo tuli nuorelle miehelle. ( Vaikka junanradan vieressä asuneena piti joskus käydä yöllä siskon kanssa rintamalta tulleen ruumisjunan ovia raottamassa).

Hienosti olet saanut esille niin kansakunnallemme tärkeän asian, josta nykynuoriso ei varmaan tiedä höykäsenpölähtävää.

Tuli niitä halakoja hakkailtua tuohon aikaan, mutta enimmäkseen omiin tarpeisiin liki kymmenpäisen perheen elättämiseen. Myytiin mitä yli jäi. Kaikesta kun oli puutetta.

Ja tuollaisiahan mökkipahaset olivat aikaan. Meilläkin Siilinjärvellä suunnilleen samanlainen pärekatolla varustettu tupa ja siinä "porstua", vanhemmille makuusoppi. Hella ja yksi pönttöuuni antoi lämpöä. Lattialla olkia, 7 lasta ja joka vuosi sianpenikka, jonka kanssa pelehittiin ja jouluna syötiin.

Tämä on Marko Paakkaselta kunnianosoitus koko Suomen kansalle ja pitäisi saada vaikkapa kouluihin näytille johonkin esitelmän pohjaksi. Toivottavasti terveyttä riittää, niin tulen sitten syksyllä taas Raittiustalolle ja näen tämän varmaan siellä. Kulla tulee lapsuus ja nuoruus mieleen.
Kiitoksia paljon Veksi.
Raittuistalolla on ainakin sitten tämä mukana.
mvesala 12.7.2015 12:20 Vastaa lainauksella
Ainoa asia mikä minulle sattui silmään vanhana hevosmiehenä on että hevoselta puuttuu mäkivyöt tai häntäremmi. Tuuollaisilla valjailla ei pysty ajamaan, koska alamäessä ei ole mitään mikä estää kärryjä tulemasta hevosen takajaloille. Googla vaikka mäkivyöt tai häntäremmi niin näet mitä tarkoitan.
Muuten kaikki 5/5.
Kiitos kommentista ja vinkistä.
Tuo piitääkin vielä laitella. figut onkin vielä irti tulevaa kuvaus sessiota varten. Niin on helppo viritellä moiset.
mvesala kirjoitti:
Ainoa asia mikä minulle sattui silmään vanhana hevosmiehenä on että hevoselta puuttuu mäkivyöt tai häntäremmi. Tuuollaisilla valjailla ei pysty ajamaan, koska alamäessä ei ole mitään mikä estää kärryjä tulemasta hevosen takajaloille. Googla vaikka mäkivyöt tai häntäremmi niin näet mitä tarkoitan.
Muuten kaikki 5/5.
Onnea viikon mallista. Meni oikeaan osoitteeseen. Kansa on puhunut.
Onnittelut viikon Mallista, Anne ja Marko!! Osoite on oikia! Ugh, olen puhunut, sano…

terv Seppo
Seppo Valjakka kirjoitti:
Onnittelut viikon Mallista, Anne ja Marko!! Osoite on oikia! Ugh, olen puhunut, sano…

terv Seppo
Seppo korrektina herrasmiehenä onnittelee kahta viikon mallia kerralla ja eri viikoilta. Ja hyvä näin. Pohjois-Savon Pienoismallarit rules..
Kiitoksia onnitteluista!
AJ 18.7.2015 11:32 Vastaa lainauksella
Moi Marko, Onnittelut viikon mallista - upea on diokokonaisuus ja helppoa kompata kaikkia kehuja yllä. Parhain terveisin, AJ
Kiitos ja kumarrus AJ.