Pienoismallit.net

SE 210 CARAVELLE

Sabena

Sud Aviation SE 210 Caravelle oli lyhyen ja keskipitkän kantaman suihkumatkustajakone. Sen rakensi ranskalainen Sud Aviation -yhtiö vuonna 1955. Se oli ensimmäinen menestyksellinen suihkumatkustajakone. Aiempia englantilaisia De Havilland Comet -suihkumatkustajakoneita oli tuhoutunut useita, ja ne vedettiin pois käytöstä. Caravelle oli hyvin suosittu Länsi-Euroopassa, mutta Yhdysvaltoihin niitä ostettiin vain 20 kappaletta. Caravelle oli ensimmäinen matkustajalentokone, jonka moottorit oli sijoitettu taakse.

Kommentit

Ihan ok rakennusjälkeä. Nokan muoto on melkoisen omaperäinen, onko siirtokuva liian alhaalla? Ilmeisesti aika haastava sarja ja vähän ronskit paneelirajat sekä ammottava väli rungon ja siiven välissä. Mielelläni olisin lukenut rakennusprosessista.
Nokan muoto ja varsinkin ohjaamon ikkunat olisivat vaatineet parantelua kokoonpanovaiheessa. Oja siipien ja rungon välissä hyppää myös todella silmille ja siipien paneelirajat ovat ronskit, kuten edelläkin jo todettiin. Positiivisena seikkana voi mainita, että rungon maalaus on kohtuullisen hyvin onnistunut. Panostuksella pohjatöihin ennen viimeistelyä olisi mallista saanut muokattua paljon kurantimman.
Jos en väärin muista valujen alkuperä vanhaa Airfixiä. Mikä siirtokuva on Heikki mielestäsi liian alhaalla? Kylkien siirtokuvat menevät ikkunoiden mukaan. Ne voivat olla liian alhaalla. Siirtokuvista on lähtenyt pieniä palasia vuosien varrella pesujen johdosta. Ja kuten näkyy sovitukset eivät ole parhaimmasta päästä. Ohjaamon ikkuna ja siipien tyvi nyt ainankin. Kitillä ja erityisesti ajan kanssa saisi varmasti siistimmän olemuksen aikaiseksi. Minun puolesta ohjaamoiden muoviset ikkunat voisi kieltää lailla tai ainankin toimittaa mukana pakollisena kyseinen siirtokuva. Hyvää kun noista ei saa ilman järkyttävää ajankäyttöä.
Tarkoitin juurikin ohjaamon ikkunasiirtokuvaa, joka roikkuu alhaalla. Ei pikaisella googlettelulla kyllä löytynyt kovin montaa paremmin onnistunutta suoritusta tästä sarjasta (onko Mistercraft, ei Mastercraft?), kaikissa näyttää tuo keula jätetyn melkoisen "au naturel". Harmi sinänsä ettei noin kauniista koneesta ole parempia sarjoja tarjolla.
Saattaakin olla Mistercraft (http://www.ebay.com/itm/Se-210-Caravelle-United-Airlines-Mastercraft-1-144-/181645546056?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item2a4aeb1248) Hämäävästi nimi väärin myös ebayssa, mutta tuon linkin laatikossa misteri näytti lukevan. Ja tässä mallissa ohjaamon ikkunat eivät ole siirtokuvilla, vaan se huonosti istuva muovi mistä on vain nuo pystypalkit maalattu.
Heikki Väyrynen kirjoitti:
Tarkoitin juurikin ohjaamon ikkunasiirtokuvaa, joka roikkuu alhaalla.
Olisiko kuitenkin ihan oikein: www.skystef.be/regi/OO-SRE.htm
laitatko toimivan linkin.
Heikki Väyrynen kirjoitti:
laitatko toimivan linkin.
Oli näköjään näitä cachettaviä palveluja :( Noh, toisaalta, ennen kuin arvostelee noinkin itsestään selvää, voisi hakea esim: www.google.fi…ce=univ&ei=laQXVcPwM6i8ygPhv4FY&ved=0CCYQsAQ&biw=1109&bih=635
Ongelma ei ole ikkunoiden korkeudessa. Kuvakulma on tässä erilainen, mutta omaan silmään näyttäisi, että mallissa sinisen raja kulkee jotenkin väärin. Aidossa koneessa kaartaa pehmeästi ikkunoiden takareunan kohdilta alkaen ja mallissa taas tekee jyrkän kulman. Ero ei ole välttämättä suuri, mutta ihmisen silmä huomaa hyvin tuollaiset asiat.

Poistettu linkki kuvaan. Jostain syystä ei näytä wikin kuvahaun linkki toimivan vaikka koettaisi mitän.
Ja lisätty uusi linkki. Huonompi kuva kuin alkuperäinen, mutta ainakin toimii.

Ja tehdään vielä lisäys: Ihan kuin mallissa olisi nokka liian lyhyt. Löysin yhden kuvan netistä sarjan osista kiinni valurangassa, ja siitäkin asian saattaa erottaa. Eli vika ei ole ikkunoiden korkeudessa eikä rakentajan taidoissa, vaan mallin muodoissa.

Finnairin versio olisi kiva. Harmi että aika vähän on Finskin koneisiin siirtokuvia tarjolla. Esim. tumppi-ysin siirtokuvat olisivat poikaa. Joskus aikoinaan sellainen malli olikin liikkeellä. Olisiko ollut Revellin pakkaama?

www.abpic.co.uk/images/images/1254089M.jpg
Tervo Salminen kirjoitti:
Heikki Väyrynen kirjoitti:
laitatko toimivan linkin.
Oli näköjään näitä cachettaviä palveluja :( Noh, toisaalta, ennen kuin arvostelee noinkin itsestään selvää, voisi hakea esim: www.google.fi…ce=univ&ei=laQXVcPwM6i8ygPhv4FY&ved=0CCYQsAQ&biw=1109&bih=635
Mielestäni sarjan ja kyseisen siitä tehdyn mallin ohjaamon ikkunat (ts. niitä kuvaava muovikappale) ovat aivan liian edessä ja alhaalla. Ikkunan alareuna näyttää olevan nokan kärjen korkeudella, kun taas esimerkillisesti ja onnistuneesti linkittämissäsi googlen kuvissakin näkyy, että esikuvassa nokkaa on ainakin yhtä pitkälti kuin sitä seuraava ohjaamon tuulilasia. Ja vielä painotan, kuten Timokin yllä kommentoi, vika on mallin muodoissa, mutta olisi toki ollut korjattavissa.
www.scalemates.com/kits/670962-revell-4235-finnair-dc-9

Tuota sarjaa luultavasti tarkoitin. Itse malli on minulla olemassa, mutta laatikko kadonnut jo kivikauden loppupuolella. Lyhyt runko, mutta alatyypistä en ole varma. Muistaakseni tunnus oli OH-LYA.
Lisätäänpä vielä, että tästä kehittyneempi super caravelle oli osallisena Oulun lentokonekaappauksessa. Erona kaiketi ainankin tehokkaammat moottorit. Ja myös siitä tehdyssä muutaman vuoden takaisessa kaappari elokuvassa. fi.wikipedia.org/wiki/Oulun_lentokonekaappaus
+++++
K-P
Ikävä kyllä tilanne ei ole noin hyvä. Sarja on, mutta kasattuna. Siitä joskus -90 luvun alkupuolella muutossa katosi osia ja kasasin sen niillä mitä pystyin vuonna 2001. Asia jäi mieleen, koska olin laittelemassa sitä kasaan juuri silloin kun uutisista tuli ensimmäiset tiedot WTC-iskusta… Toki ensimmäisissä tiedoissa ei puhuttu iskusta, vaan siitä että pienkone oli törmännyt toiseen torneista.

Olen samaa mieltä, että tuo Sabenan maalauskaavio on komea. Tässä kaiken lisäksi siipien harmaa alue ja koneen metallivärit on toteutettu hienosti. Silti se finskiläinenkin olisi komea nähdä. Pitää Martin kautta kysellä noita siirtokuvia.